Jaarverslag - Valorisatie

Valorisatie

In 2023 investeerde Avans in het doel om een toonaangevende open science-kennisinstelling en gewaardeerde kennispartner te worden, in de regio én daarbuiten. Valorisatie is hierbij essentieel, dus waardecreatie door het delen van kennis, gecreëerd door praktijkgericht onderwijs en onderzoek met onze stakeholders.

OpenX

Verbinden draagt bij aan valorisatie. Om de drempel van Avans lager te maken en daarmee de verbinding te bevorderen, opende Avans in 2023 OpenX in de oude ruimte van Xplora op de Hogeschoollaan in Breda. Met ruim 5.000 vierkante meter oppervlak biedt OpenX plaats aan studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers, die er gebruik kunnen maken van de vele studie-, werk- en ontmoetingsplekken. Ook is er een makerslab met een Virtual Reality-gedeelte. En zijn er 5 themakamers, die verbonden zijn aan de Sustainable Development Goals en het interdisciplinair denken en werken bevorderen.

Ondernemerschap stimuleren

Onze ambitie is ook het stimuleren van ondernemerschap bij onderzoekers en studenten. Daarom zijn we gestart met het inzetten van 9 businesscoaches om studentondernemers te begeleiden. In de loop van het jaar is onze aanpak hierbij door nieuwe inzichten veranderd. Dit leidde tot een ander profiel en andere invulling van de rol van businesscoach. Er is nu meer ruimte voor groepscoaching en -intervisie. Door de gerichte samenwerking in de verschillende regio’s en met onze CoE’s ontstaat ook meer tijd en ruimte om nog meer dingen samen te doen.

Een hoogtepunt van 2023 was de bekroning van Berend Stokman als Avans Ondernemer van het Jaar voor zijn bedrijf STOK Electric, dat duurzame voortstuwingssystemen voor boten ontwikkelt.