Onderwijs en kwaliteit

Avans Hogeschool heeft 61 hbo-opleidingen. 35.083 studenten. En 3.300 medewerkers. Avans is een van de grotere hogescholen in Nederland. We hebben locaties in Breda, ’s-Hertogenbosch, Roosendaal en Tilburg.

Lees hier meer cijfers over Avans.

Nummer 1

De Keuzegids hbo beoordeelt en vergelijkt jaarlijks de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs. De Keuzegids hbo 2022 beoordeelde Avans als beste grote hogeschool van Nederland.

Avans staat al 12 jaar lang in de top 3 en behaalt nu voor de tiende keer een nummer-1-positie. Maar liefst 22 opleidingen ontvangen het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ in de Keuzegids hbo 2022.

Opleidingen vergelijken

Scholieren oriënteren zich met de Keuzegids op de kwaliteit van verschillende opleidingen. Het is een consumentengids voor studiekiezers, decanen en ouders. Om de opleidingen te vergelijken gebruikt de Keuzegids de meest recente resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), de statistieken over studiesucces van de Vereniging Hogescholen en arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA).

Avans blinkt uit in flink wat vakgebieden

De woorden van de Keuzegids over Avans zijn lovend: “Evenals in voorgaande jaren wordt de top 3 aangevoerd door Avans Hogeschool, die zich zelfs verbeterde ten opzichte van vorig jaar en daarmee iets uitloopt op de nummer twee, Windesheim. Avans blinkt uit in flink wat vakgebieden: opleidingen in recht en bestuur, economie en bedrijf, gedrag en maatschappij, gezondheid en exact en informatica scoren over de gehele linie flink boven het gemiddelde. Een echte uitblinker is technische bedrijfskunde in Tilburg, die een score haalt van maar liefst 97 punten. Ook chemische technologie in Breda en technische bedrijfskunde, communicatie (Ad) en logistiek (Ad) in Den Bosch kunnen op goede prestatiecijfers en veel lof van de studenten rekenen.”

Avans stelt zichzelf hoge eisen

Avans wil op alle categorieën hoger scoren dan 3,5 op een schaal van 5. Dat lukt vrijwel overal. Bijvoorbeeld op ‘uitdagend onderwijs’, maar er zijn een paar achterblijvers. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. De voorbereiding op stage is al verbeterd ten opzichte van eerdere jaren, maar kan nog beter. Ook het tijdig bekend maken van studieroosters blijft een aandachtspunt.

Internationalisering krijgt ook extra aandacht. Avans vindt het belangrijk dat opleidingen de internationale context van het beroep in het curriculum verweven. En iedere student beheerst na afronding van de opleiding een vreemde taal op B2-niveau. 

Kwaliteitsafspraken

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft het ingediende Plan Kwaliteitsafspraken van Avans Hogeschool goedgekeurd.