Foto Flexibel onderwijs Jaarverslag 2022 Avans

Flexibel onderwijs

De beweging naar flexibel onderwijs is in volle gang. Studenten krijgen meer keuzevrijheid en meer ruimte om samen met studenten van andere opleidingen te werken aan de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.

Intensieve samenwerking

Als we onze studenten de ruimte willen bieden om hun eigen leerroute te bepalen, is daar intensieve samenwerking tussen de opleidingen voor nodig. In dat opzicht was 2022 een belangrijk jaar. We zetten de stap naar grotere (en dus minder) academies, die gelijkwaardig aan elkaar zijn en daardoor beter kunnen samenwerken. Bovendien werkten docenten van verschillende opleidingen en met diverse expertises in 2022 steeds intensiever met elkaar samen: ze startten met het ontwikkelen van onderwijs in Teacher Design Teams.

Daarnaast richtten we het masterinstituut op. Avans breidt het masteraanbod uit met ten minste 4 brede, cross-sectorale masters, die aansluiten op onze 4 zwaartepunten. Met een centraal masterinstituut bevorderen we de samenwerking tussen de masters.

Experimenteren en leren

In 2022 namen 21 van de 60 opleidingen deel aan experimenten rond flexibilisering. De ervaringen die we met de experimenten verzamelden, deelden we via 2 conferenties met de hele organisatie. Hieraan namen ook studenten deel.

Lees meer over alle ontwikkelingen in het hoofdstuk Onderwijs.