Update studiekeuzecheck bij Avans

Om leerlingen te helpen bij hun studiekeuze is de studiekeuzecheck ingevoerd. Deze is verplicht. Die check doet Avans in de vorm van een intake, nadat een leerling zich heeft aangemeld voor een opleiding. Avans ziet deze intake als de start van studieloopbaanbegeleiding.

Individueel gesprek

De intake bestaat uit een individueel gesprek met een docent of studieloopbaanbegeleider. Van tevoren vult de leerling een digitale vragenlijst in. Ook is er een motivatieopdracht en in de meeste gevallen een taaltest Engels. Deze worden besproken tijdens de intake. Daarnaast is er een groepsgesprek met studenten van de opleiding. Een opleiding kan om aanvullende toetsen of onderdelen vragen.

Advies

Na de intake krijgt de leerling een onderbouwd advies. In de meeste gevallen is het advies niet bindend. De leerling bepaalt zelf of hij of zij start met de opleiding. Alleen als een leerling een mbo-4 vooropleiding heeft die niet aansluit op de hbo opleiding is het advies bindend.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten over ervaringen met de verplichte studiekeuzecheck, gepubliceerd door ResearchNed  en ISO.

72 procent positief advies

Voor leerlingen die in september 2016 wilden starten met hun opleiding gaf Avans in totaal 9169 adviezen. 72,3% van de studenten kreeg een positief advies, 22,9% een twijfeladvies en 4,8% een negatief advies. Negatieve en twijfeladviezen worden altijd toegelicht.

Belangrijk: vroeg aanmelden

Ook het komend jaar vinden er bij Avans intakes plaats. Uitnodiging voor de intake vindt automatisch plaats na het aanmelden voor de opleiding via Studielink. De deadline voor aankomend studenten om zich aan te melden is 1 mei. Avans adviseert aankomend studenten om zich zo snel mogelijk aan te melden en niet te wachten tot de deadline.

Als na de intake blijkt dat een opleiding niet zo goed past, heeft de leerling nog voldoende tijd om zich te oriënteren op andere opleidingen of om een proefstudeer- of meeloopdag te volgen. De meeste opleidingen houden vanaf januari en februari intakegesprekken. Sommige al vanaf december.

Contact

Meer informatie over de intake bij Avans Hogeschool vind je hier

Vragen? Stel ze gerust via [email protected]