voltijd, duaal of deeltijd studeren

Voltijd, deeltijd en duaal

Als je gaat studeren, kun je kiezen uit een voltijdopleiding, een duale opleiding of een deeltijdopleiding. Bekijk de verschillende vormen. En bepaal wat bij jou past. En gebruik daarbij ook de verschillende tools die je helpen bij je studiekeuze.

Voltijd

Als voltijdstudent volg je overdag lessen of colleges, loop je stages, voer je projecten uit en doe je aan zelfstudie. Er wordt van je verwacht dat je gemiddeld 40 uur per week besteedt aan je opleiding.

Per jaar moet je 60 studiepunten halen. Wat overeenkomt met 1.680 uren per jaar. Een voltijdopleiding aan het hbo duurt meestal 4 jaar. Er zijn ook verkorte routes mogelijk. Bij de opleidingen lees je alles over de opbouw van een specifieke opleiding en wanneer je in aanmerking komt voor een verkort traject. En je hebt recht op studiefinanciering. Lees meer op onze pagina over studiekeuze.

Duaal

Een duale opleiding is een combinatie van werken en leren. Deze onderwijsvorm is voor jou interessant als je een mbo 4-student bent met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of als je een baan hebt en hogerop wilt komen. De lesinhoud en opdrachten zijn gekoppeld aan de situatie op je werk. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Bekijk welke opleidingen wij duaal aanbieden.

Een duale studie duurt 2 of 4 jaar. In 2 jaar haal je je Associate degree, in 4 jaar een bachelordiploma. Bij de meeste duale opleidingen ga je 1 à 2 dagen in de week naar school en de overige dagen ben je aan het werk. Met het bedrijf waar je werkt, sluit je een onderwijsarbeidsovereenkomst af. Bij deze overeenkomst en het opleidingstraject zijn 3 partijen betrokken: jij als student/werknemer, je werkgever en de opleiding. Dat is een belangrijk verschil tussen duaal en deeltijdonderwijs. Lees meer op onze pagina over studiekeuze.

Deeltijd

Je kiest voor een deeltijdopleiding om een volgende stap te zetten in je carrière, om je om te scholen of om bij te blijven in je vakgebied. Je combineert een opleiding met je werk en je privéleven. Dit kan behoorlijk zwaar zijn, maar het levert ook veel op.

Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering. Een deeltijdopleiding duurt 2 of 4 jaar. In 2 jaar haal je je Associate degree en in 4 jaar een bachelordiploma. Als deeltijdstudent ga je 2 dagdelen naar school, waarvan vaak 1 avond. Je moet al werk hebben en voor een deel van de opleidingen geldt dat je relevante werkervaring moet hebben. Bekijk welke deeltijdopleidingen we aanbieden en lees meer over studeren in deeltijd