Associate degree

Jij hebt je mbo 4-diploma op zak en wilt doorstuderen. Of je werkt en hebt een drukke baan, een druk sociaal leven en je wilt een opleiding volgen. Maar 4 jaar vind je te lang. Kies dan voor een Associate degree (Ad) en studeer na 2 jaar af.

De Ad is een wettelijk erkende hbo-opleiding van 2 jaar. Je behaalt een diploma op het niveau dat ligt tussen mbo niveau-4 en hbo-bachelor. Na 2 jaar kun je alsnog besluiten om door te studeren voor een hbo-bachelordiploma. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken of als je al werkt, om promotie te maken. De opleidingsprogramma’s sluiten goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Avans Hogeschool biedt Ad’s aan in verschillende onderwijsvormen: voltijd, deeltijd en duaal.

Binnen de arbeidsmarkt groeit ook de vraag naar arbeidskrachten met een Associate degree. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de MKB-bedrijven behoefte heeft aan werknemers met een niveau tussen een mbo-diploma en een hbo-bachelor in.

Vooropleiding

De vooropleidingseisen voor een Ad-programma zijn gelijk aan de eisen voor de betreffende hbo-bacheloropleiding. Voor deeltijd geldt dat je een baan moet hebben als je start met de opleiding. Daar worden ook eisen aan gesteld, je functioneert bijvoorbeeld minimaal op mbo 4-niveau. Per opleiding kunnen er ook specifieke eisen gelden. Bijvoorbeeld bepaalde vakken die je gevolgd moet hebben of bepaalde werkzaamheden die in je baan naar voren moeten komen.

Associate degrees van Avans

Check welke Associate degrees je bij ons kunt volgen, in voltijd, duaal en deeltijd. De meeste Ad's zijn ondergebracht in aparte academies. Je kunt ook rechtstreeks op de sites van deze academies kijken:

Voltijd en duaal
Avans Academie Associate degrees in Den Bosch 
Associate degrees Academie in Roosendaal