Hbo studiekeuze Avans Hogeschool

Hulp bij twijfels over je studie

Je twijfelt over de studie die je hebt gekozen, het zelf vormgeven van je opleiding met modules of over een vervolgstudie. Gelukkig zijn er bij Avans genoeg mogelijkheden om je vooruit te helpen. We geven je graag advies.

Veranderen van opleiding

Je twijfelt of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt en overweegt van opleiding te veranderen. Of misschien ben je al gestopt met je opleiding bij Avans. Volg het SWITCH-programma en we helpen jou met het maken van je vervolgkeuze.

Het SWITCH-programma is voor Avansstudenten en bestaat uit 5 bijeenkomsten. In een kleine groep nemen we de tijd om stil te staan bij jou als persoon:

  • Wie ben je?
  • Wat vind je belangrijk?
  • Waar ben je goed in, of juist wat minder goed?

Vervolgens kijken we welke richting bij jou past. Van daaruit ga je specifieke studies bekijken.

Zelf vorm geven aan je opleiding

De eerste 1,5 jaar volg je binnen je eigen opleiding onderwijs, daarna heb je de vrijheid om 25% van je studie zelf vorm te geven met (vrijekeuze) modules. Loop je vast in het maken van deze keuze? Dan kan jouw studentbegeleider (studieadviseur, SLB-docent) je daarbij helpen.

Doorstuderen

Als je overweegt om verder te studeren na je hbo-opleiding, zijn er verschillende mogelijkheden.

Masteropleiding

Wil je een masteropleiding op universitair niveau gaan volgen, dan moet je meestal eerst een premaster volgen. Behalve als je die al hebt gevolgd in de profileringsruimte van je opleiding. Soms moet je wel eerst de universitaire bacheloropleiding volgen. En hoewel je er langer over doet, kan het ook slimmer zijn: het geeft je de tijd om te wennen aan de universiteit.

Ook op hbo-niveau kun je een masteropleiding volgen. Er zijn doorstroommasters en masters voor werkende professionals.

Let op: de ene masteropleiding is veel duurder dan de andere. En de studiefinanciering is afhankelijk van jouw situatie.

Tweede bachelor

Ook een tweede bachelor kan interessant zijn. Bijvoorbeeld als voorbereiding op een universitaire masteropleiding. Voor een tweede bachelor betaal je wel vaak instellingscollegegeld. Meestal is dit meer dan het wettelijke collegegeld. Er zijn uitzonderingen. Je betaalt waarschijnlijk géén instellingscollegegeld:

  • als je een tweede bachelor op het gebied van zorg of onderwijs gaat volgen. Voorwaarde is wel dat je nog geen diploma in die richting hebt behaald.
  • als je al tijdens je huidige bachelor aan de tweede opleiding begint en die niet onderbreekt.

Of en hoe je precies gaat doorstuderen, is geen makkelijke keuze. Jouw studentbegeleider kan je daarbij helpen.