Hbo studiekeuze Avans Hogeschool

Hulp bij keuze in je studie

Misschien heb je twijfels over de studie die je hebt gekozen, bepaalde onderdelen daarvan of weet je niet of je gaat kiezen voor een vervolgstudie. We geven je graag advies.

Twijfels over je studie

De SWITCH-training is er voor jou als je twijfelt of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Je gaat de diepte in, onderzoekt je persoonlijke drijfveren en keuzes. Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

  • Waar kom ik vandaan?
  • Waar sta ik nu?
  • Waar ga ik naartoe?

Op die manier kom je steeds dichter bij je definitieve keuze. Je leert hoe dan ook meer over jezelf. En je leert andere studenten kennen met dezelfde vragen. Zo kom je met SWITCH dichter bij jezelf.

Naast de SWITCH-training kun je (ook) kiezen voor een gesprek met de studieadviseur en/of deelnemen aan de workshop ‘Studiekeuze - Hoe pak ik het aan?’.

Hulp bij de keuze van de inrichting van je opleiding

Avans vindt keuzevrijheid belangrijk. Je hebt de vrijheid om 25% van je studie zelf vorm te geven. Ook dit hoef je niet alleen te doen. Je studentbegeleider (studieadviseur, SLB-docent) kan je daarbij helpen.

Doorstuderen

Als je overweegt om verder te studeren na je hbo-opleiding, zijn er verschillende mogelijkheden.

Misschien wil je een masteropleiding gaan volgen. Op universitair niveau moet je dan eerst nog wel een premaster volgen, meestal. Behalve als je die al hebt gevolgd in de profileringsruimte van je opleiding. Soms moet je wel eerst de universitaire bacheloropleiding volgen. En hoewel je er langer over doet, kan het ook slimmer zijn: het geeft je de tijd om te wennen aan de universiteit. 

Ook op hbo-niveau kun je een masteropleiding volgen. Er zijn doorstroommasters en masters voor werkende professionals.

Let op: de ene masteropleiding is veel duurder dan de andere. En de studiefinanciering is afhankelijk van jouw situatie. 

Ook een tweede bachelor kan interessant zijn. Misschien als voorbereiding op een universitaire masteropleiding. Voor een tweede bachelor betaal je wel vaak instellingscollegegeld. Meestal is dit meer dan het wettelijke collegegeld. Er zijn uitzonderingen. Je betaalt waarschijnlijk géén instellingscollegegeld:

  • als je een tweede bachelor op het gebied van zorg of onderwijs gaat volgen. Voorwaarde is wel dat je nog geen diploma in die richting hebt behaald.
  • als je al tijdens je huidige bachelor aan de tweede opleiding begint en die niet onderbreekt.

Of en hoe je precies gaat doorstuderen, is geen makkelijke keuze. Daarom helpen we je graag.