bachelor opleidingen

Bachelor en master

De termen bachelor en master hoor je overal. Het is niet voor iedereen duidelijk wat deze termen precies betekenen. Een korte uitleg.

Bachelor en master

'Bachelor', 'master' en 'Associate degree' zijn graden. Je behaalt zo’n graad als je een opleiding in het hoger onderwijs afrondt. Na een vierjarige opleiding aan een hogeschool of een driejarige opleiding aan een universiteit krijg je de graad bachelor. Met je bachelordiploma kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Een masteropleiding duurt 1 of 2 jaar. Daarna behaal je de graad master. Een Associate degree duurt 2 jaar.

Verschil hbo- en wo-bachelor

Als je je opleiding bij Avans hebt afgerond krijg je je hbo-bachelordiploma. Je mag dan de B. achter je naam plaatsen. Eventueel kun je de toevoeging van het vakgebied of beroepenveld vermelden. Bijvoorbeeld Bachelor of Business Administration (BBA) of Bachelor of Laws (LLB). Je mag ook de titel baccalaureus voeren en bc. vóór je naam zetten. Als je een hbo-opleiding hebt afgerond op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of op het gebied van techniek ben je ingenieur en mag je ing. voor je naam zetten. Als je een bachelordiploma behaalt aan een universiteit krijg je de titel BA (Bachelor of Arts), BSc (Bachelor of Science) of Bachelor of Laws (LLB).

Hoger beroepsonderwijs is gericht op de praktijk. Na je opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Universitaire opleidingen zijn gericht op onderzoek en wetenschap. Als je met een hbo-bachelordiploma doorstroomt naar een universitaire masteropleiding doorloop je eerst een schakelprogramma.

De bachelor-masterstructuur

In alle landen van de Europese Unie geldt binnen het hoger onderwijs de bachelor-masterstructuur (bamastructuur). Door het invoeren van dit bachelor-mastermodel zijn opleidingen binnen Europa goed vergelijkbaar. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Duidelijkheid over aansluiting met andere Europese opleidingen.
  • Betere mogelijkheden om uitwisselingsprojecten te doen tijdens je opleiding.
  • Betere mogelijkheden om na je opleiding in het buitenland te gaan werken. Of studeren.