Jij wilt de wereld duurzaam leefbaar maken. Bij de hbo-opleiding Civiele Techniek leer je duurzame oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken in de grond-, wegen- en waterbouw.
Onze leefomgeving staat onder druk. Na de Civiele Techniek hbo denk je mee over technische oplossingen en vernieuwingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verdroging en wateroverlast. Ook bedenk je oplossingen voor filevorming, onveiligheid op de weg en de ontwikkeling van duurzamere materialen.
Als civiel technisch engineer werk je mee aan nieuwe vormen van waterbeheer, dijkenbouw, waterzuivering, wegen en spoorwegen in harmonie met de omgeving. In de built environment help je met techniek de wereld leefbaar maken en te houden. Bij de opleiding Civiele Techniek word je uitgedaagd hier een bijdrage aan te leveren en het beste uit jezelf te halen.
Ben je geslaagd voor de hbo-opleiding Civiele Techniek, dan ben je ingenieur en behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).
Bedenk duurzame oplossingen voor vraagstukken in de grond-, water- en wegenbouw
Pak de klimaatverandering in diverse gebieden aan
Het onderwijs is praktijkgericht door de samenwerking met bedrijven en organisaties
Persoonlijke benadering, kleinschalig en betrokken docenten
Meer over deze hbo-opleiding
Waar word je voor opgeleid
Jouw baan
Wat kun je worden met de opleiding Civiele Techniek? Na je bachelor Civiele Techniek zijn er volop kansen. De behoefte aan afstudeerders van technische hbo-opleidingen met een civiele achtergrond is groot. Jij vindt waarschijnlijk snel een passende baan. Veel van onze studenten hebben al bij het afstuderen een baan. Of binnen een maand daarna. Je gaat aan de slag bij bedrijven of overheden.
Je begint bijvoorbeeld als verkeerskundig of civieltechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Of als projectorganisator bij een civiel bouwbedrijf. Of je wilt doorgroeien naar een hogere functie. Je wordt projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, calculator, bedrijfsleider of directielid.
Je kunt bij de overheid werken in veel verschillende functies. Jouw functie hangt af van de dienst waar je werkt. Of je vervult een gespecialiseerde en commerciële functie. Bij grote organisaties of toeleveringsbedrijven. Zoals een betonfabriek.
Of je start je eigen onderneming.
Wat kun je worden met Civiele Techniek
Oud-student vertelt
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Constructeur
Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken. Zoals bruggen. Overlegt met opdrachtgevers. Berekent aan welke eisen materiaal moet voldoen. Let op voorschriften en duurzaamheid. Stuurt tekenaars aan. En overlegt met architecten en aannemers. Met meer ervaring word je hoofdconstructeur.
Civieltechnisch ontwerper
Je maakt (deel)ontwerpen voor bruggen, viaducten of wegen. En ontwerpt de bijbehorende staal- of betonconstructies. Je berekent het gewenste gewicht van de wapening. De afmetingen van een constructie. Lost technische vraagstukken op. Begeleidt tekenaars. En overlegt met opdrachtgevers en aannemers.
Verkeerskundig ontwerper
Jij ontwerpt plannen voor verkeersstromen en wegen. Je ontwerpt nieuwe wegen met speciale computerprogramma's. Rekent met wiskundige modellen uit hoeveel mensen de nieuwe wegen gebruiken. Maakt plannen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, carpoolplaatsen en vrije busbanen. En schrijft rapporten.
Projectorganisator of assistent projectleider
Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en begeleiden van offertetrajecten. De kwaliteit van geleverd werk. Het maken van planningen. Het houden van voortgangsbesprekingen. En het documentbeheer. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.
Watermanager
Je kunt na enkele jaren ervaring in de watersector doorgroeien naar een managementfunctie. Je pakt watervraagstukken breed aan. Je stuurt verschillende partijen aan die samenwerken aan oplossingen.
Technisch adviseur of beleidsadviseur
Je werkt bij de overheid waar veel verschillende functies zijn. Wat jouw 'bestemming' precies wordt, hangt af van de dienst waar je werkt. Je kunt direct na je studie als technisch adviseur aan het werk. Promotie maken is ook heel goed mogelijk. Je groet dan door naar een leidinggevende functie.
Ondernemer
Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten als civiel technicus. De bachelor Civiele Techniek geeft je een prima basis om zelf je eigen onderneming te starten.
Wat wordt er van jou verwacht
Jij wilt civiele techniek studeren. Je hebt oog voor je omgeving. Ziet overal om je heen technische werken. Wegen, tunnels, stations, dijken. Jij kijkt met bewondering naar die grote constructies. Er schuilt een wereld van techniek achter. Het kleinste detail vind je even belangrijk als het grote geheel. Je hebt aanleg voor natuurkunde. Grote kans dat er een civiel ingenieur in je schuilt. Als jij jezelf hierin herkent, dan is de hbo-opleiding Civiele Techniek iets voor jou.
Bekijk alvast vervolgopleidingen
Je wilt na je bachelor Civiele Techniek verder studeren. Dat kan. Je kunt je mastertitel bijvoorbeeld halen aan de TU Eindhoven. De TU Delft biedt een masterstudie Watermanagement. En de TU Twente de masterstudie Civil Engineering and Management.
Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld de constructeursopleiding. Een studie op universitair niveau van de brancheverenigingen.
Studie in cijfers
Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.
Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar.
Verhalen uit de opleiding
Wouter Brugman
Het is fantastisch om te zien dat mijn werk als civiel ingenieur direct bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen van de toekomst.
Je bent bezig met het bouwen van bruggen en wegen. Je bouwt aan verbinding.
Docent Paul vertelt
Opbouw van Civiele Techniek
Studieprogramma
De opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar. Elk studiejaar is verdeeld in 4 modules met een eigen thema. Denk aan 'de gebouwde omgeving', 'een creatief en innovatief ontwerp', 'een uitvoeringsplan' of 'klimaatadaptatie'. Alle modules zijn samen met het werkveld ontwikkeld.
Naast de 12 stammodules biedt de opleiding 4 vrijekeuzemodules waarin je jouw eigen route kiest. Samen met je coach kies jij het pad dat het beste bij jou past. Liever de uitgestippelde route volgen? Dat kan altijd.
Jaar 1
In jaar 1 leer je de basis van de studie Civiele Techniek. Je maakt kennis met de verschillende bouwfasen zoals uitvoering en ontwerpen. Daarbij leer je van alles over water, wegen, constructie, project- en stakeholdermanagement. Je volgt lessen en workshops en verbetert je kennis en vaardigheden. Je past deze toe in concrete producten voor organisaties uit de praktijk. Tijdens stage of tijdens projectopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een voetgangersbrug met verschillende materialen.
Belangrijke thema's:
De gebouwde omgeving
Initiëren en ontwerpen
Uitvoering en beheer
Jaar 2
In jaar 2 ontwikkel je jouw creativiteit en bedenk je innovatieve oplossingen voor civieltechnische vraagstukken. Je verdiept je in actuele maatschappelijke thema's als veilige, veerkrachtige stad en materiaal- en energietransitie. Samen met studenten van andere technische hbo-opleidingen zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde of Ruimtelijke Ontwikkeling werk je aan bijvoorbeeld oplossingen voor het bereikbaarheidsprobleem, de wateroverlast of hittestress in de gebouwde omgeving.
Belangrijke thema's:
Veilige veerkrachtige stad
Innovatief ontwerp
Creatief uitvoeringsplan
Energie- en materiaaltransitie
Jaar 3
In jaar 3 doe je nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek. Via stage of werkend leren. Bij een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Je specialiseert je in 1 van de fases van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werkt samen met studenten van andere opleidingen en vakgebieden aan vraagstukken uit de praktijk. Misschien werk je samen met werktuigbouwkundestudenten aan beweegbare bruggen of met milieukundestudenten aan een ontwerp van een weg.
Belangrijke activiteiten:
Praktijkervaring (stage/werkplekleren)
Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
Interdisciplinaire samenwerking
Jaar 4
In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek volg je een vrijekeuzemodule en studeer je als civiel ingenieur af bij een bedrijf of organisatie. Je voert samen met een medestudent praktijkgericht onderzoek uit over een actueel thema dat resulteert in 1 of meer civieltechnische producten die bruikbaar zijn voor een bedrijf of organisatie.
Afstudeerproject ecologische processtoel
Belangrijke activiteiten:
Vrijekeuzemodule
Afstuderen (proeve van bekwaamheid)
Keuzevrijheid in je studie bij Avans
Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.
Opbouw van Civiele Techniek
Studieprogramma
De opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar. Elk studiejaar is verdeeld in 4 modules met een eigen thema. Denk aan 'de gebouwde omgeving', 'een creatief en innovatief ontwerp', 'een uitvoeringsplan' of 'klimaatadaptatie'. Alle modules zijn samen met het werkveld ontwikkeld.
Naast de 12 stammodules biedt de opleiding 4 vrijekeuzemodules waarin je jouw eigen route kiest. Samen met je coach kies jij het pad dat het beste bij jou past. Liever de uitgestippelde route volgen? Dat kan altijd.
Jaar 1
In jaar 1 leer je de basis van de studie Civiele Techniek. Je maakt kennis met de verschillende bouwfasen zoals uitvoering en ontwerpen. Daarbij leer je van alles over water, wegen, constructie, project- en stakeholdermanagement. Je volgt lessen en workshops en verbetert je kennis en vaardigheden. Je past deze toe in concrete producten voor organisaties uit de praktijk. Tijdens stage of tijdens projectopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een voetgangersbrug met verschillende materialen.
Belangrijke thema's
• De gebouwde omgeving
• Initiëren en ontwerpen
• Uitvoering en beheer
Jaar 2
In jaar 2 ontwikkel je jouw creativiteit en bedenk je innovatieve oplossingen voor civieltechnische vraagstukken. Je verdiept je in actuele maatschappelijke thema's als veilige, veerkrachtige stad en materiaal- en energietransitie. Samen met studenten van andere technische hbo-opleidingen zoals Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde of Ruimtelijke Ontwikkeling werk je aan bijvoorbeeld oplossingen voor het bereikbaarheidsprobleem, de wateroverlast of hittestress in de gebouwde omgeving.
Belangrijke thema's:
• Veilige veerkrachtige stad
• Innovatief ontwerp
• Creatief uitvoeringsplan
• Energie- en materiaaltransitie
Jaar 3
In jaar 3 doe je nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek. Via stage of werkend leren. Bij een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Je specialiseert je in 1 van de fases van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werkt samen met studenten van andere opleidingen en vakgebieden aan vraagstukken uit de praktijk. Misschien werk je samen met werktuigbouwkundestudenten aan beweegbare bruggen of met milieukundestudenten aan een ontwerp van een weg.
Belangrijke activiteiten:
• Praktijkervaring (stage/werkplekleren)
• Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
• Interdisciplinaire samenwerking
Jaar 4
In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek volg je een vrijekeuzemodule en studeer je als civiel ingenieur af bij een bedrijf of organisatie. Je voert samen met een medestudent praktijkgericht onderzoek uit over een actueel thema dat resulteert in 1 of meer civieltechnische producten die bruikbaar zijn voor een bedrijf of organisatie.
Belangrijke activiteiten:
- Vrijekeuzemodule
- Afstuderen (proeve van bekwaamheid)
Keuzevrijheid in je studie bij Avans
Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.
Kom langs bij Avans
Open dag
Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.
Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.
Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.
Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.
In alle Civiele Techniek opleidingen zit wel iets van wis- of natuurkunde, ook als je een minder technische afstudeerrichting kiest. Die stof wordt vanaf de basis behandeld, zodat het voor iedereen te volgen is. En kies je uiteindelijk toch voor een meer technische afstudeerrichting, dan kun je extra ondersteuning krijgen zodat je gewoon je diploma kunt halen.
Verkorte trajecten
Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 2e jaar van Civiele Techniek voltijd, locatie Den Bosch of Tilburg. Jouw bacheloropleiding Civiele Techniek (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.
Studiekeuzecheck
Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.
Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.
Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:
je persoonsgegevens zijn geverifieerd
je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging
Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.
Studiekosten
Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. Lees meer over verschillen in studiekosten.
Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.
Tarief
Bedrag
Jaar
Wettelijk tarief
€ 2.530,-
2024 - 2025
Instellingstarief
€ 9.680,-
2024 - 2025
Aanvullende kosten
Excursies en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet verplicht. Bijvoorbeeld veiligheidsschoenen,-helm en -vest. De leermiddelen kosten gemiddeld 500 euro per jaar. Zoals boeken en dictaten, print- en kopieerkosten. Ook een laptop is niet verplicht.