Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde buig jij je over het ontwerp van producten en machines. Voor technische problemen bedenk je inventieve oplossingen. Een mooie mix tussen exact en technisch creatief.

Jij denkt mee over de techniek voor een milieuvriendelijke auto. Je ontwerpt een hulpmiddel waarmee iemand weer zelfstandig kan wonen. Of je buigt je over een productiemachine voor chocoladerepen voor jouw klant. Dat varieert van ingrediënten samenvoegen tot de repen verpakken. Met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde werk je aan vrijwel elk product of elke machine.

Hbo Werktuigbouwkunde draait om het ontwerpen en construeren van machines, gereedschappen, processen en producten. Je bedenkt innovatieve oplossingen voor technische problemen met je kennis van materialen, productie-, besturings- en energietechnieken. Je brengt mens en machine dichter bij elkaar en hebt oog voor economische en maatschappelijke factoren.

Ook ben je je bewust van de duurzaamheidsimpact van je keuzes tijdens het ontwerpproces. Je analyseert deze impact, zodat een duurzaam ontwerp met een minimale voetafdruk en zonder waardeverlies gerealiseerd wordt. Je leert het gehele systeem van je ontwerp beschouwen door rekening te houden met onder andere materiaalgebruik, levensduur, energieverbruik, circulariteit, welzijn en onderhoud.

Na deze opleiding mag je je Bachelor of Science (BSc) Werktuigbouwkunde noemen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
's-Hertogenbosch • topopleiding
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Volg deze opleiding in Breda
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Je gaat zelf aan de slag met het ontwerp van een machine, van 3D-ontwerp tot werkend prototype
Je werkt aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Persoonlijke begeleiding en aandacht om jouw werktuigbouwkundige ontwerpen uit te voeren

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je met werktuigbouwkunde worden? Je hebt met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde later veel mogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld voor de medische technieksector, automotive-industrie of de lucht- en ruimtevaartsector. Of voor de voedings- en verpakkingsindustrie, agrarische sector, offshore of industrie. De keuze is aan jou. Je gaat aan de slag als werktuigbouwkundig constructeur of productievoorbereider. Ontwerper, projectleider of technisch adviseur. Je bent breed inzetbaar.

Je begint vaak in een technische functie. Je krijgt later steeds meer verantwoordelijkheid met leidinggevende taken. Als je creatief bent, heb je kans op een baan als werktuigbouwkundig ontwerper. Wie graag intensief met techniek bezig is, kan werktuigbouwkundig constructeur of productietechnicus worden. Of je verdiept je het liefst helemaal in de theorie en voelt je als onderzoeker of adviseur meer op je plaats.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper

Als werktuigbouwkundig constructeur of -ontwerper bedenk en bereken je het ontwerp van machines, gereedschap, producten en installaties. Bijvoorbeeld voor de zorg- of agrarische sector. Of de productie-industrie. Je maakt overwogen keuzes over de materialen en onderdelen die je gebruikt. Je zoekt naar een bestaande of nieuwe oplossing die je kunt gebruiken, welke vorm en afmetingen nodig zijn en welke productiemethode passend is. Ook houd je bijvoorbeeld rekening met de aandrijf- of energietechniek. De ontwerpen waaraan je werkt zijn onderdeel van een toekomstbestendige industrie en dragen bij aan een duurzame samenleving. Je werkt samen met ingenieurs en technici uit andere disciplines. De werktuigbouwkundig ingenieur maakt voor hen berekeningen, 3D-modellen en veelal technische 2D-tekeningen.

Projectmanager

Je geeft, ondersteund door je gedegen kennis, leiding aan een groep vakmensen en specialisten uit verschillende disciplines. Samen werken jullie aan de realisatie van een installatie of machine. Jij bewaakt de voorgang en zorgt voor een goede samenwerking. Je bent aanspreekpunt voor de klant en bewaakt de kosten van het project.

Technisch adviseur

Je adviseert bedrijven bij het vinden van de juiste technische oplossingen. Je bent gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en je expertise wordt wereldwijd gevraagd.

Wat wordt er van jou verwacht

Wat is een werktuigbouwkundige? Als werktuigbouwkundige los je graag technische problemen op. Bewegende machines en voertuigen vind je interessant. Je wilt weten hoe producten of systemen werken en bent technisch creatief. Je houdt van ontwerpen, hebt ruimtelijk inzicht en voelt je verantwoordelijk. Later wil je als mechanical engineer werken aan een concreet product. Dat exact moet doen waarvoor het bedoeld is. Als jij jezelf hierin herkent dan is de Werktuigbouwkunde studie echt iets voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

De bachelor Werktuigbouwkunde in Den Bosch is anders dan de opleiding in Breda. Het studieprogramma is verschillend.

Werktuigbouwkunde in Den Bosch

In Den Bosch word je opgeleid tot Mechanical Design Engineer. Voor een goede aansluiting met het werkveld ligt de focus op ontwerpen/construeren, mechanica, productietechniek & materiaalkunde, energietechniek en mechatronica. Het zwaartepunt ligt op de technologische maakindustrie.

Werktuigbouwkunde in Breda

In Breda word je opgeleid tot Mechanica Engineer. De focus ligt op het bedenken van innovatieve oplossingen voor technische problemen van nu en in de toekomst. Het zwaartepunt ligt op energietechniek, constructietechniek en productietechniek. Deze thema's komen in elk blok terug. Projecten zijn samen met het bedrijfsleven opgezet. Al in jaar 1 maak je intensief contact met het bedrijfsleven door middel van een korte stage en het 'rally' project (ontwerpen en vervaardigen van een elektrisch voertuig). Vanaf jaar 2 ga je op stage en kies je een richting die je interesseert.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt je na je hbo Werktuigbouwkunde verder specialiseren en een masteropleiding volgen. Diverse technische universiteiten hebben een schakelprogramma (pre-master). De TU Eindhoven biedt een speciaal traject voor de masterstudie Werktuigbouwkunde, die volg je in de minorperiode in jaar 3. Je kunt ook deelnemen aan een masterclass. Je treedt dan in vaste dienst bij een bedrijf in Zuidoost-Brabant. Je loopt 2 jaar mee in de masterclass en krijgt een topopleiding in jouw vakgebied.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Papieren vliegtuigjes vouwen

Studenten hebben zelf een papieren vliegtuig-vouwmachine ontwikkeld.

Verder lezen
Studieproject Werktuigbouwkunde

De introductieweek

De week is bedoeld om elkaar en de omgeving te leren kennen.

Beleef de introductieweek van de opleiding Werktuigbouwkunde

Vlog: Hoe werkt een cv-ketel?

Zo bereken je de warmte- en energieoverdracht.

Verder lezen
Practicum Energietechniek

Weeg- en voedermachine voor kippen

We hebben het nog niet getest. We mochten geen kippen op Avans houden.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Breda

Je wordt opgeleid tot een brede Mechanical Engineer. De bachelor Werktuigbouwkunde is een goed gestructureerde opleiding die kleinschaligheid en persoonlijk contact belangrijk vindt. En die een sterke koppeling heeft met de praktijk en het bedrijfsleven. In jaar 1 ga je al op stage en vanaf jaar 2 kies je een leerweg. In kleine groepen bedenk je duurzame oplossingen voor problemen van nu en in de toekomst, waarbij je de opgedane kennis van energie-, constructie- en productietechniek toepast.

Jaar 1

Propedeuse Werktuigbouwkunde

Je start je Werktuigbouwkunde opleiding met een introweek, waarbij je met medestudenten technische uitdagingen oplost en de docenten leert kennen. Daarna volg je theorielessen en workshops en werk je aan projecten. Met jouw creativiteit lever je samen met je team een bijdrage aan het ontwerpen, bouwen en testen van een elektrisch voertuig. Jij maakt de berekeningen en het ontwerp en produceert het voertuig zelf. Tot slot doe je werkervaring op tijdens een oriënterende stage bij een bedrijf.

Belangrijke vakken:

 • Ontwerpen (3D modelleren)
 • Productietechniek
 • Mechanica
 • Energietechniek

Jaar 2

Theorielessen

In jaar 2 verdiep je je in de theorie van de opleiding Werktuigbouwkunde. Naast de theorielessen ontwerp en bereken je individueel een hijsinrichting, waarbij je je eerder opgedane praktijkervaring en theoriekennis toepast. Ook volg je verschillende projecten samen met het bedrijfsleven. In het laatste deel van jaar 2 ga je in teamverband aan de slag met een grotere opdracht vanuit het bedrijfsleven, waarbij je het gehele designproces doorloopt. Precies zoals dat in een bedrijf gedaan wordt.

Belangrijke vakken:

 • Methodisch ontwerpen
 • Thermodynamica
 • Machineonderdelen
 • Systeemdynamica
 • Onderzoekvaardigheden

Jaar 3

Werktuigbouwkundige praktijkervaring opdoen

Je loopt eerst een halfjaar stage, in binnen– of buitenland. Je zoekt zelf een bedrijf dat bij je past en voert zelfstandig opdrachten uit. Een mentor van het bedrijf en een docent begeleiden je hierbij. Je maakt een rapportage en een presentatie van de resultaten van je stageopdracht. Zodat het bedrijf jouw aanbevelingen doorvoert.

Na je stage kies je een differentiatie. In de differentiatie werk je wederom als team samen met een bedrijf aan opdrachten en volg je aanvullende verdiepende Werktuigbouwkunde vakken.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Differentiatie

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In jaar 4 kies je een minor en studeer je af als werktuigbouwkundige. Je mag ook een minor kiezen die buiten het mechanical engineering vakgebied ligt. Of een minor bij een andere opleiding of in het buitenland volgen. Hieronder staan enkele specialisaties van deze opleiding.

In het laatste halfjaar werk je aan een afstudeeropdracht. Bijvoorbeeld in constructie-, productie- of energietechniek. Je bedenkt, berekent en ontwerpt nieuwe duurzame producten, installaties of processen. Of verbetert bestaande producten, gereedschappen en machines.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor 
 • Afstudeerscriptie

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Specialisatie Constructietechniek

Vanaf jaar 2 van je Werktuigbouwkunde studie kies je een richting. Je leert binnen de specialisatie Constructietechniek hoe je een werktuigbouwkundig ontwerp maakt.

Je werkt aan een 3D-model op basis van de specificaties die aan het ontwerp gesteld worden. Zoals het toevoegen van aandrijfsystemen en sensoren. En vaak manipuleer je een specifiek product in het ontwerp.De onderbouwing van je keuzes leg je vast in het ontwerpdossier. Zoals afmetingen, gebruikte materialen en toegepast vermogen.

Je duikt in de wereld van statica, dynamica, spanningsleer, vervormingsleer, machineonderdelen, materiaalkunde, aandrijftechniek, systeemdynamica, 3D-modelleren, technisch tekenen, methodisch ontwerpen en hydraulica.

Specialisatie Energietechniek

Vanaf jaar 2 van je Werktuigbouwkunde studie kies je een richting. De specialisatie Energietechniek richt zich op energieomzettingen in motoren, machines, installaties en industriële processen.

Om energietechniek en de energieomzettingen te begrijpen is inzicht nodig in stromingsleer, thermodynamica, warmtetransport, procesinstallaties en duurzame energietechnieken. Deze kennis doe je op in je Werktuigbouwkunde opleiding tijdens de lessen, in projecten en tijdens je stage en afstuderen.

Specialisatie Productietechniek

Vanaf jaar 2 van je Werktuigbouwkunde studie kies je een richting. Binnen de specialisatie Productietechniek ontwerp je productieprocessen. En zorg je voor de beheersing en optimalisatie daarvan.

Je houdt je bezig met productiebeheersing, verbetertechnieken, optimalisatietechnieken en met de productie van automatiseringstechnieken. Deze kennis kun je gebruiken in je toekomstige werk als werktuigbouwkundige om de productieafdeling, kwaliteitsafdeling of ontwerpafdeling aan te sturen.

Minor Engineering, Research & Development

In deze minor ontwikkel je testopstellingen of mechanische constructies in het exposure lab of extern. De ontwikkelgebieden zijn energietechnisch, constructietechnisch en productietechnisch van aard.

Denk bij energietechniek aan stromingsgedrag in leidingen, overdracht van warmte tussen verschillende materialen en pomptechnologie.

Constructietechniek gaat over werktuigbouwkundig ontwerpen. Van technisch tekenen en methodisch ontwerpen tot mechanica en materiaalkunde.

Bij productietechniek beheers en optimaliseer je productieprocessen met verbeter-, optimalisatie- en automatiseringstechnieken.

De omvang van de minor is 30 ECTS. Daarvan is 18 voor het project Ontwikkelen van een testopstelling of constructie, 6 voor gezamenlijke vakken en 6 voor vakspecifieke vakken.

Gezamenlijke vakken zijn meten, meetnauwkeurigheid, toegepaste statistiek en onderzoeksvaardigheden in de techniek. Vakspecifieke vakken zijn modelvorming, experimentele meettechnieken en simulatietechnieken: Simulink/Matlab toepassingen voor W erktuigbouwkunde, Solid Works

Je kunt de minor volgen als je Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde of International Maintenance Management studeert.

De minor sluit aan op de theorielessen. De opstellingen leveren de mogelijkheid de theoretisch kennis te toetsen in de vorm van kleine onderzoeken in de praktijk.

Minor Aerospace Engineering & Maintenance

Aerospace Engineering & Maintenance is an introduction to the aviation industry. This minor covers subjects including simulation, maintenance and engineering and production.

For students from technical disciplines, this introduction offers a brief overview of the world of aerospace. You will discover which competencies, skills and attitude are needed to become an aerospace engineer. Aerospace is a demanding industry in terms of attitude and behaviour, because you need to be focused on airworthiness at all times.

The province of North Brabant is both home to Avans and to five airbases, the headquarters of the Royal Netherlands Air Force and more than 25 aircraft or aircraft component-related businesses. As a consequence, there is a great need for technically trained people in the aviation sector. If you are looking to pursue a career in this field, this specialised programme is the place to start.

Structured around the themes of engineering and maintenance, Aerospace Engineering & Maintenance has been developed and is taught by Avans in Breda in close collaboration with the industry. As part of the course, you will visit companies, attend regular and guest lectures and work on assignments in multidisciplinary teams. As the aviation industry has an international character, the programme will be taught in English and is open to international students.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

In 4 studiejaren word je opgeleid tot hbo werktuigbouwkundige. Ieder studiejaar bestaat uit 4 lesblokken van 10 weken met ieder een ander thema. De Werktuigbouwkunde vakken zijn afgestemd op het thema, waarmee je op dat moment bezig bent. Al snel ga je ook aan de slag. Samen met je projectgroep maak je een ontwerpopdracht, ga je samen bij een bedrijf op bezoek en uiteindelijk ga je ook stage lopen plus afstuderen. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat bij je past.

Studenten Felix en Tian zijn enthousiast over de Werktuigbouwkunde voltijd opleiding. Dat laten ze zien in hun videoserie over de opleiding.

Werktuigbouwkunde studenten Felix en Tian

Jaar 1

Kennismaking met Werktuigbouwkunde

In jaar 1 maak je kennis met de opleiding Werktuigbouwkunde. Sommige vakken worden ondersteund door practica in het TECH-lab. Zo ervaar je of je ontwerp maakbaar is. Je leert hoe producten worden geproduceerd, ontwerpt een 3D-tekening van een printerkop, bedenkt hoe je een bestaand ontwerp van een machine verbetert en ontwerpt een hijskraanhaak. Je maakt kennis met diverse soorten materialen voor je ontwerpen.

Van begin tot einde kun je met vragen terecht bij je studieloopbaanbegeleider.

Belangrijke vakken:

 • Mechanica
 • Ontwerpen
 • Wiskunde
 • Energietechniek
 • Productietechniek

 

Startweek Werktuigbouwkunde Avans Hogeschool Den Bosch

Jaar 2

Werktuigbouwkundig ontwerpen

Jaar 2 staat in het teken van werktuigbouwkundig ontwerpen. Je werkt gedurende 3 blokken van het studiejaar met je projectgroep aan een uitdagende ontwerpopdracht. Aan het einde van het studiejaar leveren jullie een werkend prototype op. In blok 3 werk je aan een ander keuzeproject. Je krijgt lessen van docenten om de theorie in praktijk te kunnen brengen en in het TECH-lab is een team van instructeurs aanwezig om je te helpen. Je staat er zeker niet alleen voor!

Belangrijke vakken:

 • Energietechniek
 • Engels
 • Materiaalkunde
 • Mechatronica
 • Mechanica
Deel 1: Werktuigbouwkunde ontwerpopdracht
Deel 2: Werktuigbouwkunde ontwerpopdracht

Jaar 3

Werktuigbouwkundige praktijkervaring opdoen

In jaar 3 loop je de eerste 2 blokken stage bij een bedrijf in of buiten Nederland. In jaar 2 heb je je hierop al kunnen voorbereiden. Bijvoorbeeld tijdens een 'speedmeet', waar je kennismaakt met mogelijke stagebedrijven. Tijdens de stage voer je een ontwerpopdracht uit en werk je mee in het bedrijf. Je komt weer terug naar Avans Hogeschool en volgt een verdiepend semester, waarbij je kiest uit verschillende projecten: mechatronica, digital twinning of een robotarm licht en stijf construeren.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Keuze ontwerpproject: mechatronica, digital twinning of robotarm licht en stijf construeren
Speedmeet Event

Jaar 4

Specialiseren en afstuderen

In jaar 4 ga je je specialiseren via een minor naar keuze. Het doel is om jezelf te verdiepen of juist te verbreden in je vakgebied. Het laatste halfjaar van je Werktuigbouwkunde studie ga je afstuderen. Deze 'proeve van bekwaamheid' is een praktijkgericht onderzoek dat je bij een bedrijf gaat doen, zodat je ook meehelpt aan innovatie en nieuwe inzichten. Je werkt aan een technisch ontwerpdossier en bij sommige afstudeeropdrachten lever je ook een werkend prototype op.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor naar keuze
 • Afstudeerstage
Afstudeerstage Werktuigbouwkunde

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Machines in Motion

De minor Machines in Motion draait om geavanceerde machines. Je leert hoe je dit soort machines ontwerpt en bestuurt en hoe je ze nog beter maakt.

Je gaat aan de slag met een opdracht van een bedrijf dat machines bouwt voor de Nederlandse industrie. Deze geavanceerde machines maken producten, onderdelen of halffabricaten. Er worden vaak maar een paar van deze technisch hoogstaande machines gemaakt, soms zelfs maar 1.

In de minor doorloop je het hele ontwerpproces van zo'n machine. Vanaf de vraag van de klant tot aan het opleveren van een prototype. Je gaat aan de slag met bijvoorbeeld een pluimveerobot, een verpakkingsmachine of een zonnecelverwerkingsmachine. Dit zijn altijd multidisciplinaire projecten, dus je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen.

Je kunt terecht in onze professionele werkplaats. Bijvoorbeeld om een prototype te maken. Docenten met verschillende expertises staan klaar om vragen te beantwoorden.

In deze minor staan een aantal interessante excursies op het programma. Daarnaast volg je inspirerende gastcolleges van experts uit het werkveld.

Minor Machines in Motion

Minor Factory of the Future

In Factory of the Future werk je samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve smart industry-oplossingen op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: Brainport Industries Campus (BIC) te Eindhoven (zie: brainportindustriescampus.com). Het is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech-maakindustrie.

Studenten van diverse opleidingen, zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica, Technische Informatica en Informatica werken samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn opdrachten vanuit de bedrijven.

Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur.

Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel (bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs) en ontmoet je elkaar. Je werkt er samen en je innoveert in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.

Minor Factory of the Future

Minor Data Science for Smart Industry

In de minor Data Science for Smart Industry leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken om daarmee nieuwe inzichten te geven aan een bedrijf.

Steeds meer producten, processen en organisaties werken data-driven. In de industrie worden grote hoeveelheden data gegenereerd door sensoren, machines en informatiesystemen die steeds meer met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren (smart industry).

In deze minor leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken en om met deze data voorspelmodellen te bouwen. Zo optimaliseer je machine-instellingen of het productieproces, verbeter je de kwaliteit of kom je tot een voorspelbare planning van de logistiek en het machineonderhoud.

Met Engineering- en ICT-studenten werk je aan een dataproject in de industrie. Dit zijn realistische business cases van externe opdrachtgevers. Om deze projecten uit te kunnen voeren, worden in periode 1 een aantal data science modules aangeboden. Tijdens deze periode ga je ook 1 dag per week naar Brainport Industries Campus, waar experts uit het bedrijfsleven workshops geven over toepassingen van data science in de smart industry. In periode 2 ligt de nadruk op projectactiviteiten en ben je 3 dagen per week bij de opdrachtgever. Ook kun je kiezen voor individuele leerdoelen en challenges, onder begeleiding van een coach.

Minor Datascience for Smart Industry

Minor Business Innovation

In de minor Business Innovation ga je aan de slag bij bedrijven in de maakindustrie. Je bekijkt hoe innovatieprocessen en duurzame transities verlopen en hoe je deze kunt versnellen.

Het onderwijs in deze minor is vernieuwend. De eerste 5 weken ben je 3 dagen op school en volg je gezamenlijk workshops. Deze sluit je af met verwerkingsopdrachten. In deze periode ga je samen met een andere student op zoek naar een bedrijf waar je je project kunt gaan uitvoeren. Daarvoor stel je een Plan van Aanpak op, zodat het echte werk bij het bedrijf kan starten!

Samen met medewerkers uit het bedrijf verbeteringen bedenken en doorvoeren staat centraal. De minor is opgesplitst in 4 thema's waarbij ieder thema een aantal verdiepende workshops heeft.

De thema's zijn:

 • Innovatie: Power of innovation en Duurzame transitie
 • Technologie: Duuzame technologie en Digitale transformatie
 • Tools: Tools for innovation
 • Skills: Leadership, Project management en Actieonderzoek

Minor Data Science in Agrifood

In deze minor werk je in een multidisciplinair team en je verkent de complexe datagerelateerde mogelijkheden van vandaag.

Data is een belangrijk onderdeel van onze economische en sociale omgeving. In deze minor werk je aan echte businesscases van externe partijen en organisaties. De projecten zijn gericht op de agrifood-omgeving.

Werken aan deze projecten gaat hand in hand met de ontwikkeling van jouw kennis en vaardigheden in het veld van data science.

De minor Data Science in Agrifood bestaat uit de volgende modules:

 • Data-analyse/datavisualisatie/storytelling
 • Projectmanagement-workshops
 • Data science
 • Python voor data science
 • Data governance/master datamanagement/privacy/ethiek
 • Architectuurtechnologie
 • Domeinkennis van de agrifoodsector
 • Project

Profiel

Omdat dit een multidisciplinaire minor is, zijn er verschillen in ervaring en kennis tussen de deelnemende studenten. Deze minor is geschikt voor studenten die geïnteresseerd zijn in data science en big data en willen leren hoe deze werken binnen de agrifood-omgeving.

Werkperspectief

Data science is een belangrijke technologie in onze steeds meer datagedreven samenleving. Er is behoefte aan professionals die deze technologie beheersen en haar kunnen implementeren in en buiten de agrifood-omgeving.

Minor Datascience in Agrifood

Minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je Werktuigbouwkunde opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Avans ontwikkelde samen met de TU/e en Tilburg University een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e of Tilburg University gedurende je minorperiode. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Minor European Project Semester (EPS)

Je werkt aan een technisch industrieel project. Samen met buitenlandse studenten. Techniek, commerciële aspecten, management, strategische of ICT-zaken komen aan bod.

Jij wilt ervaring opdoen in het buitenland. Je loopt stage in het buitenland. Of neemt deel aan het European Project Semester (EPS). Het EPS vervangt je stage. Je verbetert je talenkennis en carrièreperspectief. Je werkt met een groep aan een industrieel project. Met een technische basis. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuw zwembad van Olympische afmetingen. Of leert over commerciële, strategische of ICT-zaken. Je kunt dit programma ook in Kopenhagen, Oslo of Valencia doen.

European Project Semester (EPS)

Minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf.

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld het Internet of Things, de Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept, laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Jullie resultaten kan het bedrijf gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en de overheid. Je kunt een deel van de contacten van de opdrachtgever gebruiken en je zoekt samen met je team naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Je besteedt samen met je team zo'n 40 uur per week aan de opdracht. Daarin verwachten we een professionele houding van je. Tussendoor volg je workshops. Daarnaast kun je gebruikmaken van de expertise van docenten en vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Daarnaast krijg je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

Minor Emerging Technologies Playground

Minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4 van de opleiding Werktuigbouwkunde. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management (TPM), Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem, Six Sigma en de bottlenecktheorie (TOC).

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de maak- en foodindustrie als Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van Continu Verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk. En past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

Eindevent minor Continu Verbeteren

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie over de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur met wiskunde B. 

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur met wiskunde B.

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde

  en bij voorkeur met wiskunde B.

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Voor de Werktuigbouwkunde opleiding heb je wiskunde B op havo-niveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Het vak natuurkunde moet je ook gevolgd hebben.

Volg je momenteel een mbo-opleiding? Volg dan op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen.
Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wis- en natuurkunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Wil je meer informatie over het zelfstandig bijspijkeren van je wiskundekennis, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch voor MBO-ers

Zit je in het laatste jaar van het MBO en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start.

In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus B dan niet per se te doen.  

Kosten cursus B 

Je betaalt € 300 voor deelname aan de voorbereidende wiskundecursus, exclusief kosten voor studiematerialen.
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus B.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.
 

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Voor de Werktuigbouwkunde studie heb je een aantal boeken en software nodig. Daarnaast lopen de kosten voor boeken erg uiteen. In het eerste studiejaar maak je in verhouding veel kosten. De jaren daarna veel minder.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Volg deze opleiding in Breda