Joep Verhoef

In ons land wordt van oudsher een strijd tegen het water gevoerd, terwijl we nu juist moeten leren samenwerken. 

Joep is Adviseur Waterveiligheid en heeft Civiele Techniek bij Avans Hogeschool in Tilburg gestudeerd. Daarnaast levert hij op vrijwillige basis een bijdrage aan het Nationaal Deltaprogramma.

“Toen ik vroeger op het strand was, dacht ik dat mijn zelfgebouwde dijk het water kon tegenhouden. Natuurlijk won ik dit niet, maar ik bleef het proberen. Daarnaast zijn de keren dat mijn opa mij meenam naar de Tweede Maasvlakte en belangrijke inspiratiebron voor mij. Toen was er een project waarbij van een stuk van de Noordzee, een nieuwe haven werd gemaakt. Ik stond aan de kustlijn en zag alleen maar water. Toen ik een jaar later terugkwam, keek ik plots uit op een stuk land. Wéér een jaar later lag er een complete haven. Onvoorstelbaar.”

Gedomineerd door water

“We leven in een land waar als de natuur haar gang gaat, je niet kunt wonen op de manier zoals we dat op dit moment doen. Het laagste punt van Nederland bevindt zich bijna 7 meter onder de zeespiegel! Ons land hoort gedomineerd te zijn door water, maar dankzij civiele techniek is er onwijs veel mogelijk. Als je iets civieltechnisch maakt, kun je er in de meeste gevallen van uitgaan dat het over 100 jaar nog steeds zijn functie heeft. De omvang van projecten is enorm en het maatschappelijk belang is vaak gigantisch. Dat je later kunt zeggen ‘hier heb ik aan meegewerkt’, vind ik machtig mooi.”

Ga naar buiten en onderzoek het maar!

"Aan de start van de Avansopleiding Civiele Techniek komen er verschillende onderwerpen aan bod, zoals infrastructuur en dijkenbouw. Hieruit ben ik verder geïnteresseerd geraakt in de waterwereld en kreeg ik de mogelijkheid om mezelf te specialiseren. Zo werkte ik aan een project dat inging op het stroomgebied van een rivier. Bovenaan de rivier heb je namelijk veel macht in handen; daar bepaal je wat er met het water gebeurt. Kies je er bijvoorbeeld voor om veel water vast te houden, dan hebben de steden of landen onderaan de rivier een stuk minder water ter beschikking. Dit soort projecten triggerden mij, net als alle excursies. Als we een vak hadden over bruggen, gingen we erheen om te kijken hoe het eruit zag. 'Ga naar buiten en onderzoek het maar’, werd dan gezegd. Dat maakte de opleiding tastbaar en nog interessanter."

Heb je vragen over de opleiding Civiele Techniek? Dan kun je telefonisch (0639313573), via e-mail of LinkedIn contact opnemen met Joep.