Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck noemen we bij Avans Hogeschool ook wel de intake. We zouden het ook een date kunnen noemen, want tijdens de intake leren we elkaar kennen en komen we erachter hoe goed we bij elkaar passen.

Een unieke kans voor ons allebei. De opleiding laat aan jou zien hoe het is om er echt te studeren. En jij laat zien wie jij bent en wat jij verwacht.

De intake is in de meeste gevallen verplicht als je bij ons wilt komen studeren. Bij de meeste opleidingen moet je uiterlijk 1 mei aangemeld zijn. Kijk bij de opleiding van jouw keuze hoe dit geregeld is. Als je in deeltijd gaat studeren, dan is de intake niet verplicht. Je hebt er wel recht op.

De fixusopleidingen hebben een decentrale selectie met een eigen selectieprocedure.

Intake in 5 stappen

Stap 1: Studielink

De intake start met jouw aanmelding voor een opleiding in Studielink. Meld je aan zodra je weet welke opleiding je wilt gaan doen. Dan gaan we snel met elkaar in gesprek en komen we erachter hoe goed we bij elkaar passen.

Stap 2: Thuisopdracht

Als je aanmelding bij ons binnen is, krijg je een mail. We vragen je om aan de slag te gaan met thuisopdrachten. Voorbeelden hiervan zijn een digitaal intake-assessment, een motivatieopdracht, een taaltest Engels en een portfolio. Dit verschilt per opleiding. Check bij de opleiding van jouw keuze welke opdrachten er zijn. Ze staan op de pagina over toelating.

Stap 3: Datumprikker

Als je thuisopdrachten klaar zijn, krijg je vanzelf een mail met een datumprikker. Je prikt zelf de datum voor de intakedag. Dan gaan we elkaar ontmoeten.

Stap 4: Intakedag

Op de door jou geplande dag kom je naar Avans Hogeschool. Dan weet je meteen hoe je er moet komen. En je ontmoet medestudenten.

Tijdens de intakedag bespreek je de resultaten van je thuisopdrachten met een docent of student van de opleiding. Vraag de studenten alles wat je wilt weten. Het is echt een unieke kans om meer te weten te komen. Bijna iedereen vindt de intakedag in het begin best spannend maar dat is niet nodig. Het is gewoon een leuke en leerzame dag.

Stap 5: Advies

Aan het einde van de dag ga je naar huis met een advies. Het kan zijn dat de opleiding helemaal op je lijf geschreven is, of je krijgt het advies dat je er nog eens over moet nadenken.

Er zijn 3 adviezen:

  • Positief: we denken dat jij en de opleiding goed bij elkaar passen. Jouw competenties en de opleiding sluiten goed op elkaar aan.
  • Twijfel: we denken dat jij en de opleiding minder goed bij elkaar passen waardoor de kans op studiesucces niet zeker is. Op dit moment zijn er aandachtspunten om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen en af te ronden. 
  • Negatief: We denken dat jij en de opleiding niet bij elkaar passen. Op dit moment zijn er knelpunten om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen en af te ronden. 

Het advies is niet bindend. Jij beslist zelf of je start met de opleiding. Vanzelfsprekend ben je alleen toelaatbaar als je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden van de opleiding.

Als je mbo-4 vooropleiding niet verwant is aan je hbo-opleiding, dan is het advies wel bindend. Je mag in dat geval alleen met de opleiding beginnen als je een positief advies krijgt. Check bij de opleiding van jouw keuze op de pagina over toelating of dit het geval is.

Begeleiding

Als je na het advies gaat twijfelen zijn we er ook voor jou. Samen komen we tot een passende studiekeuze voor jou.


Regeling Studiekeuzecheck

Lees alles over de studiekeuzecheck van Avans Hogeschool in de regeling studiekeuzecheck van Avans Hogeschool.

Heb je na de studiekeuzecheck opmerkingen die je liever niet met ons bespreekt? Je kunt dan contact opnemen met het Landelijke Meldpunt Studiekeuze. De studentenvakbonden LSVb en ISO beheren dit meldpunt.


Veelgestelde vragen

Ik kreeg na de intake een positief advies. Nu ben ik gezakt voor mijn eindexamen. Behoud ik mijn advies voor volgend jaar?
Nee. In dat geval meld je je volgend jaar opnieuw aan en volg je opnieuw de intakeprocedure.

Ik meld me aan voor verschillende opleidingen bij Avans Hogeschool. Bij welke opleiding doe ik de intake?
Wij nodigen je uit voor de intake van de opleiding van je eerste keuze. Als je voorkeursopleiding wijzigt, dan volg je bij deze andere opleiding opnieuw de intakeprocedure. Je volgt namelijk altijd een intake voor de opleiding waarmee je wilt starten.

Ik heb me op tijd aangemeld, de intake gedaan, maar de opleiding is toch niet wat ik zoek. Wat nu?
Als je op tijd was met je aanmelding, dan mag je tot en met 31 augustus je aanmelding wijzingen. Vervolgens doorloop je het intakeprogramma voor de nieuwe opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.