Ruimtelijke Ontwikkeling  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Jij hebt interesse in de gebouwde omgeving. Bij de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling leer je gebieden en gebouwen ontwerpen, ontwikkelen en beheren.

De hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is actueler dan ooit. Er is een grote vraag naar starterswoningen. Dit zet de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen onder druk. Met je creatieve, zakelijke én technische talent en kennis over built environment maak jij een plan voor nieuwe woningen. Bijvoorbeeld een nieuwe bestemming voor een kantoorpand. Je berekent wat het kost en oplevert. Als ruimtelijk vormgever bepaal jij mede hoe een locatie, wijk of stad eruitziet.

Je ontwikkelt je tot professional in de wereld van locatie- en gebiedsontwikkeling. Je bedenkt, ontwerpt en realiseert de inrichting van een wijk of stad. Hierbij zie en benut je kansen. Je maakt gebruik van je technische, economische, juridische en bouwkundige kennis over ruimtelijke ontwikkeling.

De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling werkt nauw samen met bedrijven. Je krijgt praktijkopdrachten en gastcolleges van hbo-professionals uit het werkveld.

Na de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling ben je ingenieur en krijg je de titel Bachelor of Science.

Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

Zeer intensieve samenwerking met het werkveld
Behandeling van zowel de ontwikkeling als het beheer van gebieden en vastgoed
Kleinschalig met persoonlijke aandacht voor de student
Een mix aan studenten van havo, vwo en mbo

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je met Ruimtelijke Ontwikkeling worden? Je gaat aan de slag als (junior)gebieds- of vastgoedontwikkelaar. Je werkt straks als adviseur of bij een projectontwikkelaar. Als vastgoedbeheerder bij een woningcorporatie, belegger, zorginstelling, universiteit of als beleidsmedewerker bij een gemeente of provincie.

Na de Ruimtelijke Ontwikkeling hbo kun je ook eigen baas worden binnen de built environment. Je hbo-diploma is een prima basis voor het starten van je eigen onderneming. Of je studeert door bij de universiteit om bijvoorbeeld je mastertitel te halen in real estate. Je vergroot hiermee de kans op hogere functies. Na je bachelor opleiding start je eerst als junior en groei je door naar onderstaande functies.

Wat kun je met de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Projectontwikkelaar

Je bent verantwoordelijk voor de projectontwikkeling van een locatie of gebied. Je bepaalt de invulling met woningen, winkels of bedrijven. Je stelt een projectplan op en berekent de kosten. Vanzelfsprekend onderhoud je de contacten met alle betrokkenen. Je toetst of de plannen haalbaar zijn. En je ziet toe op de realisatie.

Vastgoedmanager of -beheerder

Je geeft leiding aan de afdeling vastgoedbeheer van een organisatie. De verantwoordelijkheid voor onderhoud, beheer of verhuur van bijvoorbeeld woningen of bedrijfspanden ligt bij jou. Hiervoor sluit je de benodigde contracten af. Je ontwikkelt strategisch beleid voor het vastgoed: de inzet, waarden en prijzen.

Beleidsmedewerker of -adviseur

Je adviseert bedrijven of gemeentes over locatie- en gebiedsontwikkeling. Bij het verlenen van vergunningen en het maken van plannen voor stadsuitbreiding of -vernieuwing. Je doet onderzoek en brengt advies uit. Of je zet je expertise in voor de ontwikkeling of het beheer van vastgoed.

Procesmanager

Je geeft sturing aan processen. Voert de regie, bewaakt de planning en het budget. Je stuurt op een goed eindresultaat binnen een gestelde termijn.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent creatief, innovatief én zakelijk. Je hebt interesse in de technische, juridische en financiële aspecten, maar beseft het belang van de sociaal-maatschappelijke context. Samenwerken en adviseren gaan je gemakkelijk af. Een complexe opdracht is voor jou een uitdaging. Als spin in het web tussen architect of bouwkundige, eindgebruiker en investeerder, weet je mensen mee te krijgen. Herken je jezelf hierin? Dan is de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling iets voor jou!

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bacheloropleiding Ruimtelijke Ontwikkeling verder studeren. Volg bijvoorbeeld een masteropleiding aan een universiteit. Zoals een Master of Real Estate bij ASRE in Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijks Universiteit Groningen, TIAS Tilburg. Of de Master of Science in Architecture, Building and Planning. Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld bij Neprom. De Nederlandse Vereniging van Projectontwikkeling Maatschappijen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Nienke en Daan

De opleiding past goed bij je als je niet alleen gefocust bent op het technische aspect, maar ook op het sociale.

Studenten Nienke en Daan

Chiara van de Kant

Ik vind het leuk om techniek te combineren met het werken met mensen.

Verder lezen

Joep Kleijngeld

Door een stage in het eerste jaar doe je waardevolle kennis op, waar je tijdens je opleiding veel aan hebt.

Verder lezen

Aan de slag met Brabants Erfgoed

De loods was een bouwval, maar de stagiairs zagen door het puin heen de potentie.

Verder lezen

Opbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling

Studieprogramma

De hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling duurt 4 jaar. Elk studiejaar is verdeeld in 4 modules met een eigen thema, zoals De Veilige en Veerkrachtige Stad. Alle modules zijn samen met het werkveld ontwikkeld.

De opleiding bestaat uit 12 stammodules en 4 keuzemodules. De 12 stammodules vormen de basis van de opleiding. In de 4 keuzemodules kies je jouw eigen route. Welke module past bij jou als persoon? En welke rol wil jij vervullen in je werk later?

Belangrijke thema's: 

Aandacht op adviseren en regisseren in:

 • Ontwikkeling van vastgoed (=terreinen en gebouwlocaties)
 • Beheer van vastgoed
 • Ontwikkeling van gebieden (= grotere schaal zoals hele wijken)  
 • Beheer van gebieden

Jaar 1

In jaar 1 van deze opleiding start je met een kennismakingsmodule van 10 weken waarin je kennis maakt met de gehele sector van de gebouwde omgeving. De opleidingen Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Civiele Techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling komen hierin aan bod.

De 3 modules (blokken) daarna hebben als thema Gebiedsontwikkeling, Vastgoedbeheer en Vastgoed Ontwikkeling. Samen met de andere studenten ga je aan de slag gaat met een project uit de beroepspraktijk.

Belangrijke vakken:

 • Een gebied in kaart brengen (analyseren)
 • Maquettebouw
 • Presentatie- en rapportagevaardigheden
 • Juridisch advies
 • Locatiebezoek, excursies en gastlessen

Jaar 2

In jaar 2 van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling kies je uit het brede aanbod van modules van andere (bouwgerelateerde) opleidingen. Maar je kunt ook kiezen voor een module van Ruimtelijke Ontwikkeling zelf. De thema's in jaar 2 zijn de Veilige en Veerkrachtige stad, Data Driven Design en Gebiedsbeheer. Het jaar eindigt met een stage van 10 weken. Bijvoorbeeld bij een projectontwikkelaar, gemeente, vastgoedbedrijf, een (stedenbouwkundig) advies- of ontwerpbureau, of een woningbouwcorporatie.

Jaar 3

In jaar 3 van de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling maak je een keuze uit vastgoedbeheer of gebiedsontwikkeling, waarbij elke combinatie mogelijk is. Er vindt hierbij een verdieping plaats op dat wat je in jaar 1 en 2 hebt geleerd. Ook werk je aan projecten uit de beroepspraktijk.

Jaar 4

In het laatste jaar volg je een half jaar een vrijekeuzemodule die past bij je interesse. Je kunt deze volgen bij Avans, een andere hogeschool of in het buitenland. En je gaat afstuderen. Dit doe je samen met een andere student. Na bijna 4 jaar studie kun je laten zien dat je over de benodigde vaardigheden en kennis beschikt in de Proeve van Bekwaamheid.

Afstudeerproject van Tom en Walter
Afstudeerproject van Feline en Lisanne

Belangrijke activiteiten:

 • Vrijekeuzemodule
 • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Ruimtelijke Ontwikkeling

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 2e jaar van Ruimtelijke Ontwikkeling voltijd, locatie Tilburg. Jouw bacheloropleiding Ruimtelijke Ontwikkeling (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 september 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt dit toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek krijg je een (bindend) studieadvies.

Je kunt de toets aanvragen via AOB Compaz. Let op: er zijn kosten aan verbonden.

Neem voor meer informatie contact op met onze instroomcoördinator Marian via [email protected].

Praktische informatie Ruimtelijke Ontwikkeling

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De bijkomende kosten zijn gemiddeld 500 euro per jaar. Voor boeken, dictaten, printen en kopiëren. En voor een licentie op Hogeschooltaal en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest.

Een laptop is niet verplicht. Kies je er wel voor, dan zijn de kosten voor jouw rekening. Dat geldt ook voor excursies tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding