Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Je wilt klimaatproblemen oplossen. De aarde duurzamer maken. Met de internationale Milieukunde opleiding (ESSET) word je dé professional die biologie, scheikunde, management en technologie combineert.

Hoe we klimaatverandering stoppen is een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Net als het beschermen van waardevolle ecosystemen. Wij leren je daarvoor bruikbare technische oplossingen te ontwikkelen. Je werkt met kennis uit het technische, ecologische en maatschappelijke domein.

Onderzoek naar de leefomgeving van dolfijnen in Griekenland. Het managen van de CO2-uitstoot van een bedrijf. Herstel van koraalriffen op de Seychellen. Productie van bioplastic uit afvalwater. Dit zijn voorbeelden van opdrachten die jij kunt gaan uitvoeren.

Je studeert in een internationale omgeving. Dat zie je terug in de inhoud van de projecten en de stages in het buitenland. Maar ook in de samenwerking met studenten en docenten van verschillende nationaliteiten. De opleiding is Engelstalig. Zo ben je goed voorbereid op een baan in binnen- of buitenland.

Slaag je voor deze opleiding, dan behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).

Breda • topopleiding
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Een praktische en uitdagende opleiding, met natuurwetenschappen als basis
Internationaal georiënteerde opleiding waarmee je je onderscheidt op de arbeidsmarkt
Uitstekende carrière voorbereiding met werkveld gerelateerde projecten en stages
Topopleiding Keuzegids Hbo 2020, 2021, 2022 en 2023

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De arbeidsmarkt voor milieukundigen is uitstekend. Er is een toenemende vraag naar mensen die op deskundige en onderbouwde wijze duurzame en praktische oplossingen vinden. Denk aan vraagstukken over klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en water-, bodem- of luchtverontreiniging. De wereld heeft meer milieukundigen nodig. Dus enthousiaste mensen zoals jij.

De functies zijn divers. Je kunt werken aan het ontwikkelen van beleid bij een overheid, een maatschappelijke organisatie ondersteunen op gebied van duurzame energie of je richten op (milieu-)veiligheid en gezondheid bij een industrieel bedrijf. Of misschien wil je liever als milieu-consultant werken bij een adviesbureau.

Oud-student vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Consultant bij een adviesbureau

Je adviseert bedrijven en overheden over de aanpak van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken zoals bodemverontreiniging, klimaatverandering, duurzame energie of luchtkwaliteit.

Beleidsadviseur bij een overheid

Je werkt bij een overheidsinstelling en ontwikkelt een aanpak om de diverse milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Daar begeleid je de implementatie van de aanpak en monitort ook of de doelen behaald worden.

Vergunningverlener bij een omgevingsdienst

Veel bedrijven hebben een milieuvergunning nodig omdat hun activiteiten risico's met zich meebrengen. Jij werkt bij een omgevingsdienst en bepaalt aan welke voorwaarden een bedrijfsactiviteit moet voldoen, zodat milieurisico's beperkt blijven.

Veiligheid-, gezondheid- en milieucoördinator bij een bedrijf

Je werkt bij een industrieel bedrijf en bent verantwoordelijk voor een veilige, gezonde werkomgeving voor je collega's. Ook zorg je er voor dat het bedrijf binnen de eisen van de omgevingsvergunning werkt. En stimuleer je binnen het bedrijf de keuzes voor een duurzame bedrijfsvoering.

Handhaver, bijvoorbeeld bij een waterschap

Je werkt bijvoorbeeld bij een waterschap, waar je lozingen in het oppervlaktewater controleert en de werking van waterzuiveringsinstallaties.

Junior ingenieur

Je werkt in de onderzoeks- en ontwikkelafdeling (R&D) van een bedrijf. Hier maak je deel uit van een onderzoeksteam dat nieuwe duurzame technologieën ontwikkelt om bedrijven te verduurzamen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt de aarde beschermen en verbeteren voor de toekomst. Je wilt bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, afvalproductie en waterverontreiniging. Je bent geïnteresseerd in biologie en scheikunde en vindt het leuk om samen te werken met collega's uit andere culturen. In binnen- en buitenland. Je bent een teamspeler, maar hebt ook zelfdiscipline. Als je je hierin herkent, dan past de hbo-opleiding ESSET (Milieukunde) bij jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De Milieukunde-opleiding (ESSET) biedt een solide basis voor diverse masterstudies. Bijvoorbeeld Climate studies in Wageningen, Industrial ecology in Leiden en Sustainable development in Utrecht. Veel studenten kiezen er voor om door te studeren in binnen- en buitenland.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Claudia Berenice Cortina Castro

It stands out from all other Environmental Sciences programmes. The practical and personal approach makes it very unique.

Verder lezen

Petko Marinikov

Teamwork is essential and the group work is really enjoyable.

Verder lezen

Valeria Schwartz Quappe

The programme has so many different subjects in each quarter, which are super interesting and informative.

Verder lezen

Julia Lascano Piazzo

I really enjoy working on group projects where I team up with students from all over the world.

Verder lezen

Liam Geschwindt

I wanted to study a programme with the objective of preventing and mitigating the effects of climate change.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opbouw van de Milieukunde-opleiding (ESSET) bereidt jou voor op de toekomst. Je start met de belangrijkste milieuonderwerpen via cursussen, projecten, practica en trainingen.

Vervolgens kies je jouw eigen leerpad en toekomst. In jaar 2 kies je tussen de 2 specialisaties Sustainable Energy & Resource Recovery en Water Management, Climate & Ecosystems. Later kies je voor een (internationale) minor, stage en afstudeeronderzoek, waarmee je kleur geeft aan waar jij als Milieukundige voor staat.

Jaar 1

In het eerste jaar ligt de focus op de belangrijke klimaat en duurzaamheidsproblemen, waarbij je met name scheikunde, biologie en wiskunde toepast. Naast de Engelse taal, interculturele vaardigheden en communicatie. Ook ga je direct met meerdere milieu-opgaven aan de slag. In een team van internationale studenten leer je deze methodisch en projectmatig te benaderen. Samen creëer je oplossingen.

Belangrijke vakken:

  • Milieu chemie
  • Laboratorium vaardigheden
  • Microbiologie
  • Duurzame energie
  • Ecologie

Jaar 2

In het tweede jaar werk je aan meer complexe opgaven en ga je dieper op de stof in. Je krijgt nieuwe milieuvraagstukken rondom circulaire economie en klimaatverandering. Vanaf het derde kwartaal dagen we je uit om meer je eigen pad te bepalen. Dit begint met jouw keuze uit 2 specialisaties: Sustainable Energy & Resource Recovery or Water Management, Ecosystems & Climate Change.

Belangrijke vakken:

  • Klimaatverandering
  • Lifecycle analysis
  • Waterbeheer
  • Milieutechnologie
  • Geografische Informatie Systemen (GIS)

Jaar 3

In het derde jaar loop je stage en ga je verder met de specialisatie die je hebt gekozen. Je verdiept je in specifieke milieuthema's in de door jouw gekozen richting. Daarvoor werk je aan echte vraagstukken van echte opdrachtgevers. De stage kun je bij allerlei organisaties doen, zoals milieu-adviesbureaus, onderzoeksinstituten en overheden. Je bent zelf aan zet om de stageplek te vinden die het beste bij jou past.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Project Sustainable Energy and Resource Recovery (specialisatie 1)
  • Project Water management, Ecosystems and Climate Change (specialisatie 2)

Jaar 4

In jaar 4 volg je de minor Biobased Technology & Business Development of Disruptive Events. Of je kiest voor een minor van een andere Avansopleiding of partneruniversiteit. Zo werk je aan interdisciplinaire onderwerpen en je professionele vaardigheden . Het tweede halfjaar besteed je aan je afstudeeropdracht. Je zoekt zelf een afstudeerbedrijf of kiest voor een afstudeeroptie via het netwerk van de opleiding.

Belangrijke activiteiten:

  • Minor bij Avans of partneruniversiteit
  • Afstudeeropdracht

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Specialisatie Sustainable Energy & Resource Recovery

Dit is 1 van de 2 specialisaties in jaar 3. De focus ligt op milieukundige adviesvaardigheden en bestaat uit cursussen, opdrachten uit het werkveld en het ontwikkelen van professionele vaardigheden.

Dit semesterprogramma in jaar 3 richt zich op de ontwikkeling van jou als multidisciplinaire professional. Je leert om met andere professionals uit verschillende disciplines te schakelen en te sturen op het behalen van een gezamenlijk doel.

De onderwerpen variëren maar passen bij de door jou gekozen specialisatie in jaar 2. Denk aan projecten en cursussen rondom thema's als het circulair gebruik van grondstoffen en hernieuwbare (duurzame) energie.

Dit semesterprogramma heeft een omvang van 30 ECTS.

9 ECTS voor verschillende verdiepende cursussen, o.a. energieanalyses en waterbeheer.

18ECTS voor 2 specialisatieprojecten in projectgroepen van 4 a 5 (internationale) studenten. Workshops en excursies zijn onderdeel van deze projecten. Denk aan projecten rondom koolstofneutraliteit en het halen van biopolymeren uit water.

3 ECTS gebruik je voor de verdere ontwikkeling van professionele vaardigheden en verdiepingsmodules naar keuze.

Dit semester programma richt zich specifiek op Milieukunde-studenten (ESSET), fast-track studenten en studenten van het internationale uitwisselingsprogramma van deze Milieukunde-opleiding (ESSET).

Specialisatie Water management, Ecology & Climate Change

Dit is 1 van de 2 specialisaties in jaar 3. De focus ligt op milieukundige adviesvaardigheden en bestaat uit cursussen, opdrachten uit het werkveld en het ontwikkelen van professionele vaardigheden.

Dit semesterprogramma in jaar 3 richt zich op jouw ontwikkeling als multidisciplinaire professional. Je bent hierbij in staat om met andere professionals uit verschillende disciplines te schakelen en te sturen op het behalen van een gezamenlijk doel.

De onderwerpen variëren maar passen bij de door jou gekozen specialisatie in jaar 2. Denk aan projecten en cursussen rondom thema's als watermanagement, ecologie en klimaatverandering.

Dit semester programma heeft een omvang van 30 ECTS.

9 ECTS voor verschillende verdiepende cursussen, o.a. duurzaam bodembeheer en watermanagement.

18 ECTS voor 2 specialisatieprojecten in projectgroepen van 4 a 5 (internationale) studenten. Workshops en excursies zijn onderdeel van deze projecten. Denk aan projecten rondom regionale klimaatadaptatie en ecosysteemdiensten.

3 ECTS gebruik je voor de verdere ontwikkeling van professionele vaardigheden en verdiepingsmodules naar keuze.

Dit semester programma richt zich specifiek op Milieukunde-studenten (ESSET), fast-track studenten en studenten van het internationale uitwisselingsprogramma van deze Milieukunde-opleiding (ESSET).

Minor Disruptive Events

This year 4 multidisciplinary minor will investigate how external events (disasters) impact nature and society, and teach you how to respond and act.

Every year more people are on the move because of disasters and conflict, and the number and impact of disasters keeps increasing due to climate change. Migration flows raise questions about terrorists in our society, and in Europe this is a lively topic of debate. Within and between cities and countries an increasing polarisation is seen. You will learn about and analyse different approaches and reflect on the resilience of societies.

Gain experience in analysing complex challenges and providing sustainable solutions for national and international disaster contexts, and become a leader in risk and resilience with your own professional background! You will learn through experiments, simulations, projects, field trips, lectures and literature.

This programme is framed around 2 modules comprising several projects and courses equalling 30 ECTS credits. The first model focuses on natural disasters and responses, aiming to reduce the impact of natural disasters around the world. In the second module you will learn to understand the main European issues that have caused disruption in recent years – migration and migration-related. 2 study trips within Europe are part of this module.

Minor Biobased Technology and Business Development

The climate is changing and resources are depleting. Join this international minor and discover the possibilities of biobased technologies and business developments to address these issues.

The body of the broadening minor Biobased Technology and Business development consists of a multidisciplinary group project. In this project you work for a client that wants to become more sustainable and/or introduce a new sustainable product on the market. It is your task to come up with a business plan for your client looking at the technical aspects, marketing and finances. To be able to do this, your group will consist of four international students with different backgrounds (engineering, environmental science, financial, marketing).

To help you to participate in discussions on biobased technology and business development and realize an excellent plan and advice for your client, your group will have weekly meetings with your group tutor. You will also be able to confer with technical, financial and marketing specialists. Additionally you will get several skills workshops, guest lectures and take several courses and trainings (depending on your educational background).

Here you can find more information about the courses and trainings.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

    scheikunde

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

    scheikunde

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

    Kennis van Wiskunde B en Scheikunde is van belang.

  • Hbo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

  • Wo-propedeuse

    neem contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Naast wiskunde A of B, scheikunde en Engels is het handig om biologie of natuurkunde in je pakket te hebben. Het is niet verplicht, maar helpt je bij het succesvol doorlopen van de opleiding.

Volg je nu een mbo-opleiding? Dan raden we je sterk aan om wiskunde A en scheikunde op havoniveau te behalen, bijvoorbeeld via het Keuzedeel Doorstroom hbo Wiskunde voor Techniek of de vavo. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, vraag je docent dan of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Overige toelatingseisen

Functiebeperking

Heb je een functiebeperking, dan bekijken we samen wat er mogelijk is en welke aanpassingen er nodig zijn om deze opleiding te volgen. Maak hiervoor altijd een afspraak. Ook als je een autistische stoornis hebt, helpen we je graag om deze opleiding te volgen. Zo kun je het eerste jaar begeleiding krijgen van een ouderejaars student, gericht op plannen en organiseren.

Verkorte trajecten

Als je een vwo-diploma hebt met een passend profiel kun je deze opleiding in 3 jaar doen. Je volgt dan een aangepast programma. Mbo'ers volgen standaard het 4-jarige traject, in sommige gevallen is het mogelijk om een verkort traject te volgen. Denk jij dat dit voor jou van toepassing is, neem dan contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

De intake bestaat uit:

  • Een digitaal intake-assessment en een motivatieopdracht. Deze maak je thuis
  • Een gesprek op Avans Hogeschool met een studieloopbaanbegeleider of docent. In dit gesprek bespreek je het resultaat van het digitaal intake-assessment en de motivatieopdracht
  • Een gesprek met studenten die de opleiding al doen. Hierin krijg je de kans om vragen te stellen en te horen hoe het is om deze opleiding te volgen

Lees meer over de studiekeuzecheck.

21+ Toets

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan bekijken we tijdens een intakegesprek of je toch kunt starten met de opleiding. Neem hiervoor contact op met de instroomcoördinator via [email protected].

Praktische informatie

Aanmelden

Note: If you want to apply for this study programme, please search for 'B Environment' to find this programme in Studielink.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Locatie Deadline aanmelden
september Nederland 1 mei 2023
september Buiten EU 1 mei 2023

Let op: 1 mei is de deadline voor studenten met een Nederlandse vooropleiding. 1 juni is een geadviseerde deadline voor studenten met een niet-EU-nationaliteit en een niet-Nederlandse vooropleiding. Voor EU-studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is dat 1 augustus. Dit geeft Avans voldoende tijd om je aanmelding te verwerken en waar nodig een visum aan te vragen. De officiële deadline voor studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding is 31 augustus.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Niet-EER tarief € 8.452,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Niet-EER tarief € 8.852,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50