Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoekvoltijd hbo-opleiding
Startmaand
Duur
Taal
Locatie
DNA fascineert je. Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je welke informatie er in cellen zit. Als laborant draag je bij aan baanbrekend biomedisch of forensisch onderzoek.
Met deze hbo laboratoriumopleiding buig jij je als biomedisch onderzoeker over onderzoeksvragen, zoals: hoe ontstaat kanker? Welke lichaamsreacties ontregelen cellen? Wat kun je eraan doen? Als forensisch laboratoriumexpert onderzoek je bewijsmateriaal bij schade en verwondingen. Of je spoort doping op in bloed. Als expert ontdek jij het antwoord op deze vragen.
De opleiding tot laborant is breed en divers, net als het vakgebied. Kies je voor de major Biomedisch Onderzoek, dan leer je om experimenten uit te voeren. En krijg je inzicht in biologische processen. Doe je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek, dan word je specialist in onderzoek naar bewijsmateriaal.
Slaag je voor deze hbo-studie die biologie en chemie combineert, dan behaal je de titel Bachelor of Science.
Door onze goede relatie met bedrijven en organisaties krijg je gastlezingen en actuele praktijkopdrachten. Ook heb je volop stage- en afstudeermogelijkheden in binnen- en buitenland. Onze studenten worden in de branche zeer gewaardeerd.
Breda • topopleiding
Online Open avonden voltijd/duaal 18, 19 en 20 oktober
18 oktober • 19:00 - 21:00
Online Open avonden voltijd/duaal 18, 19 en 20 oktober
19 oktober • 19:00 - 21:00
Jouw start bij Avans
Algemene info over start studiejaar
Breda • topopleiding
Opleiding in beeld
Typerend voor deze opleiding
Meer over deze hbo-opleiding
Waar word je voor opgeleid
Jouw baan
Als biomedisch onderzoeker kun je terecht in verschillende sectoren. In de zorg, het bedrijfsleven of in het onderwijs. In de marketingsector of op het gebied van bio-informatica. Ook zijn er mogelijkheden in de life science, marketing en onderwijs. Wat je ook kiest, je draagt bij aan een gezonde leefomgeving en aan de gezondheid van mens en dier.
De arbeidsmarkt van Forensisch Laboratoriumonderzoek is in ontwikkeling. De overheid investeert flink in uitbreiding van opsporings- en forensisch onderzoekspersoneel. Hoeveel werkgelegenheid er binnen deze sector zal ontstaan is nog onduidelijk. Daarom is de major Forensisch Laboratorium Onderzoek breed opgezet. In het domein van technologie, gezondheid en milieu. Je kunt na je opleiding ook terecht in andere werkvelden van de Life science.
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Biomedisch onderzoeker
Je werkt bijvoorbeeld bij het Erasmus Medisch Centrum en onderzoekt hoe hersenen zich ontwikkelen. Hoe neuronen weten op welke plaats ze welke functie moeten vervullen. En hoe het komt dat dit bij sommige mensen misgaat.
Forensisch laboratoriumonderzoeker
Je bekijkt in hoeverre je uit DNA uiterlijke kenmerken kunt ontleden. Dat doe je bijvoorbeeld op de afdeling Forensische Moleculaire Biologie.
Wat wordt er van jou verwacht
Jij vindt biologie interessant en wilt alles weten over DNA. Je bent nieuwsgierig, vindingrijk en kritisch. Zoekt graag naar oplossingen en wilt weten welke informatie er in cellen of bewijsmateriaal verborgen zit. Je bent precies en werkt het liefst op de achtergrond. Extra boeiend voor jou is het grote belang van je werk en de onderzoeksresultaten.
Bekijk alvast vervolgopleidingen
De opleiding biedt een solide basis voor diverse masterstudies. Zoals de Master Forensic Science aan de Universiteit van Amsterdam. Ook Biomedische Wetenschappen, Infection & Immunity en Molecular Medicin zijn mogelijk.
Het European Forensic Educational Network biedt je de mogelijkheid een postgraduate certificate in International Forensic and Crime Science te halen. Deze opleiding volg je deels via online modules.
Studie in cijfers
Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.
Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar.
Opbouw van de opleiding
Studieprogramma
Bij deze opleiding kies je meteen een richting: Biomedisch Onderzoek (BMO) of Forensisch Laboratoriumonderzoek (FLO). In jaar 3 ga je je verder specialiseren. Een jaar bestaat uit 4 blokken en elk blok heeft een centraal thema rond mens, milieu en gezondheid. Je volgt vakken, werkt samen met medestudenten aan projecten en krijgt gastcolleges van professionals uit de praktijk. Je deelt je eigen tijd in. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.
Jaar 1
Het eerste jaar van deze laboratoriumopleiding is oriënterend. Je krijgt les en werkt aan opdrachten. Samen met professionals uit de praktijk werk je aan het nabootsen van beroepssituaties. Je volgt lessen over levende chemie en celbiologie, ontwikkelt laboratoriumvaardigheden en leert meer over schriftelijk rapporteren, veilige microbiologische technieken en het werken met DNA. Ook voer je experimenten uit. Het eerste jaar moet je minimaal 52 van de 60 studiepunten halen.
Je vakkenpakket hangt af van de richting die je kiest:
BMO = Biomedisch Onderzoek en FLO = Forensisch Laboratoriumonderzoek.
Belangrijke vakken bij BMO zijn:
- Levende Chemie
- Celbiologie
- Project medicijnontwikkeling
- DNA technieken voor BMO
Belangrijke vakken bij FLO zijn:
- Levende chemie
- Chemisch rekenen
- Project inbraak
- DNA technieken voor FLO
Jaar 2
In het tweede jaar pak je door op de basiskennis voor laboratoriumonderzoek die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je gaat je dit schooljaar verder verdiepen in het vakgebied. Aan het eind van het tweede jaar leg je je studieroute vast. Dat betekent dat je je specialiseert en een minor kiest waarmee jij je kennis gaat verdiepen of verbreden.
Belangrijke vakken bij BMO zijn:
- Voeding en energie
- Project toxicologie
- Biochemische technieken
- Het semesterproject
Belangrijke vakken bij FLO:
- Fysiologie en toxicologie
- Project dreigbrief
- Sporenanalyse
- Het semesterproject
Jaar 3
In het derde jaar volg je een specialisatie waarmee je jezelf nog meer verdiept in het vakgebied voor laboranten. Daarnaast volg je een minor of loop je een halfjaar stage.
Jaar 4
Het laatste jaar staat in het teken van stagelopen. Je loopt minimaal een halfjaar stage. Je sluit je bml-opleiding af met een afstudeeropdracht in de praktijk.
Specialisaties
Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.
Major Forensisch Laboratoriumonderzoek
Je doet in het laboratorium sporenonderzoek om de juistheid van beweringen aan te tonen met biologisch of chemisch bewijs. Voor ons strafrecht of voor bedrijven. We combineren chemie en biologie.
Je verzamelt bewijsmateriaal. Verzekeringsmaatschappijen, de brandweer, politie of het Openbaar Ministerie bepalen met jouw informatie de schuldvraag bij materiële schade, bij verwondingen of bij dodelijke ongevallen. Jouw werk is essentieel om vast te stellen wat er gebeurd is, of er sprake is van een ongeval of dat er opzet in het spel is.
Ook al doe jij je werk op de achtergrond in het laboratorium, je bent je bewust van het belang dat anderen aan jouw werk hechten. De rapporten die jij opstelt, maken het verschil tussen wel of geen schadevergoeding, wel of geen schorsing of wel of geen boete. Daarom werk je secuur en zoek je vasthoudend naar het antwoord, totdat je zeker bent van je onderzoeksresultaat. Omdat er zoveel van de uitkomst afhangt blijf je doorlopend kritisch op je eigen werk en dat van je collega's.
De projecten komen zoveel mogelijk uit de praktijk. Bijvoorbeeld drugs- of alcoholcontroles, brandonderzoek of onderzoek op een plaats delict. Je volgt les over elektrochemische analyse, forensisch onderzoek in de praktijk, genetica en sporenanalyse. Ook krijg je vakken als criminalistiek en wiskunde.
Major Forensisch Laboratoriumonderzoek
Major Biomedisch Onderzoek
Jij kiest voor Biomedisch Onderzoek omdat je later wilt werken bij een ziekenhuis, universiteit of bedrijf. Dat kan wereldwijd zijn. Je hebt 1 doel: de gezondheid van mens, dier en milieu verbeteren.
In het vakgebied van biomedisch onderzoek gaan de ontwikkelingen razendsnel. In deze major buig jij je over allerlei onderzoeksvragen. Over hoe je energie opwekt met bacteriën en of je daar een auto op kunt laten rijden. Over hoe je honger in ontwikkelingslanden verhelpt; bijvoorbeeld door voedselpakketten te sturen of gewassen te kweken die tegen droogte kunnen. Over de gevolgen van het slikken van xtc voor het menselijk lichaam. Of waarom sommige mensen op latere leeftijd alzheimer of reuma krijgen en hoe je dit kunt voorkomen.
Je werkt vaak aan projecten uit de praktijk. Hiervoor volg je lessen over biochemie, microbiologie en klinische chemie. Over eiwitelektroforese, DNA en evolutie, immunologie, voeding en energie. Ook krijg je cursussen in Engels, rapporteren en wiskunde.
Major Biomedisch Onderzoek
Specialisatie Medische Research
Dit is 1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek.
Specialisatie Patiëntgericht Onderzoek
Dit is 1 van de 3 specialisaties binnen de major Biomedisch Onderzoek.
Specialisatie Biotechnologie
1 van de 3 specialisaties die je kunt kiezen binnen de major Biomedisch Onderzoek.
Specialisatie Forensic Biology
Deze specialisatie kun je kiezen als je de major Forensisch Laboratoriumonderzoek volgt.
Bekijk de interactieve presentatie
Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.
Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.
Kom langs bij Avans
Open dag
Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.
-
18 oktober 2022 • online
Meer informatie -
19 oktober 2022 • online
Meer informatie -
20 oktober 2022 • online
Meer informatie
Toelatingseisen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Meer over toelating
Selectie voor toelating
Maximaal aantal studenten
Bij deze opleiding laten we maximaal 240 studenten toe tot het eerste jaar. Je kunt alleen toegelaten worden als je deelneemt aan de selectieprocedure. Hiervoor moet je je aanmelden bij de opleiding. De selectie wordt gedaan door de opleiding zelf. Dit heet een decentrale selectie. Tijdens de decentrale selectie leren we elkaar persoonlijk kennen en kun je ons vragen stellen. Zo wordt het voor jou en voor ons duidelijk of de opleiding bij je past.
Decentrale selectie
Deze basiskennis heb je nodig
Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Is je kennis van wiskunde niet op dit niveau, dan zijn er mogelijkheden om dit bij te spijkeren. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.
Overige toelatingseisen
Functiebeperking
Heb je een functiebeperking, dan bekijken we samen wat er mogelijk is en welke aanpassingen er nodig zijn om deze opleiding te volgen. Maak hiervoor altijd een afspraak. Ook als je een autistische stoornis hebt, helpen we je graag om deze opleiding te volgen. Zo kun je het eerste jaar begeleiding krijgen van een ouderejaars student, gericht op plannen en organiseren.
Verkorte trajecten
Je hebt een vwo-diploma. Dan kun je de opleiding in 3 jaar doen.
Mbo'ers volgen altijd het vierjarige traject.
Studiekeuzecheck
Wil je je inschrijven voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, dan neem je deel aan de decentrale selectie. Deze vervangt de reguliere intake van Avans.
21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, de 21+ toets. Hierin kunnen we vaststellen of je toch kunt starten met de opleiding. Bijvoorbeeld door de ervaring die je hebt. Neem contact op met de instroomcoördinator over de 21+ toets.
Praktische informatie
Aanmelden
Dit is een fixusopleiding. Dat betekent dat we maximaal 240 studenten toelaten tot de propedeuse. Je meldt je hiervoor uiterlijk 15 januari aan. Aanmeldingen na deze datum nemen we niet mee in de selectie. Zorg dus dat je op tijd bent.
Je meldt je aan voor een opleiding via Studielink. Je logt hier in met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen.
Startmaand | Deadline aanmelden |
---|---|
september | 15 januari 2022 |
Na het aanmelden
Na aanmelding nodigen we je uit voor de selectieprocedure. Hierin kijken we of je voldoet aan de selectiecriteria. Voor alle onderdelen van de selectieprocedure kun je punten halen. Deze punten samen leiden tot een ranking die wij aanleveren bij Studielink.
Studieplaats accepteren
Je krijgt op 15 april via Studielink bericht of je geselecteerd bent. Ben je geselecteerd, dan heb je 2 weken om je studieplaats te accepteren in Studielink. In Studielink vind je een stappenplan waarin precies staat wat je moet doen. Alleen als je op tijd je plaats accepteert, kun je starten met de opleiding. De plaatsen die niet op tijd geaccepteerd zijn, komen beschikbaar voor de eerstvolgende kandidaat net zo lang tot alle plaatsen geaccepteerd zijn. Dat doen we tot 1 september. Tot die tijd heb je dus nog kans om geselecteerd te worden voor een opleiding bij Avans.
Vorig studiejaar konden uiteindelijk alle kandidaten die graag bij Avans wilden studeren, starten met hun opleiding.
Bezwaar maken
Je bent het niet eens met het rankingnummer dat je hebt gekregen. Of de manier waarop de selectieprocedure bij jou is uitgevoerd. Dan heb je het recht om gebruik te maken van de regeling Bezwaar en Beroep.
Inschrijvingsvoorwaarden
Bekijk in Studielink de status van je aanmelding. Avans Hogeschool schrijft je in als je dossier compleet is en je aan alle voorwaarden hebt voldaan.
Dit houdt in:
- Je persoonsgegevens zijn geverifieerd.
- Je vooropleiding is geverifieerd.
- Je bent geselecteerd en je hebt je plaats geaccepteerd.
- Je betaling heb je geregeld met een digitale machtiging op Studielink.
Studiekosten
Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf.
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars.
Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.
Vanwege de coronamaatregelen hebben studenten 50% korting op het wettelijk collegegeld en de halvering collegegeld voor collegejaar 2021-2022. Voor het instellingscollegegeld geldt een korting van € 1.084,- op het eerder vastgestelde bedrag voor collegejaar 2021-2022. Algemene informatie over de korting op het collegegeld is te vinden op de website van DUO.
Tarief | Bedrag | Jaar |
---|---|---|
Wettelijk tarief | € 1.084,- | 2021 - 2022 |
Instellingstarief | € 7.212,- | 2021 - 2022 |
Wettelijk tarief | € 2.209,- | 2022 - 2023 |
Instellingstarief | € 8.452,- | 2022 - 2023 |
Aanvullende kosten
Bijkomende kosten zijn de kosten van je studieboeken, een laptop, een laboratoriumjas en een laboratoriumpakket.
Contact
Student Support
Tel. 088 - 525 75 50 • Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50