Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij de opleiding HBO-Verpleegkunde word je opgeleid voor een uitdagend en boeiend beroep in de zorg. Je studeert af als algemeen verpleegkundige, waarna je in verschillende sectoren aan de slag kunt.

Met deze HBO-Verpleegkunde studie leiden we je op tot algemeen verpleegkundige. In iedere module die je volgt, staat een cliëntreis centraal: daarbij volg je de route van de cliënt. Je leert telkens de juiste kwalitatieve zorg toe te passen. Altijd wordt de praktijk met de theorie gelinkt. Denk aan theorie over het menselijk lichaam en mogelijke ziektebeelden, maar ook het ontwikkelen van een onderzoekend vermogen. Daarnaast leer je verpleegkundige vaardigheden.

Na de opleiding Verpleegkunde werk je bijvoorbeeld met een divers team van zorgprofessionals in de wijk. Zo help je bij de zorg voor meneer en mevrouw Jansen. Meneer is pas thuis uit het ziekenhuis, waar hij geopereerd is aan zijn heup. Meneer en mevrouw zijn op leeftijd en hebben een klein sociaal netwerk. Als verpleegkundige kijk jij welke zorg er nodig is. Hierbij valt je op dat ze hulp kunnen gebruiken met de persoonlijke verzorging, maar ook met de verzorging van de herstellende operatiewond. Je schakelt een fysiotherapeut in en stemt af met de orthopeed als het gaat om de genezing van de nieuwe heup. Samen met het wijkteam organiseer jij de zorg.

Na de opleiding Verpleegkundige mag je je Bachelor of Science noemen.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Duaal bachelor, Deeltijd bachelor
Den Bosch • topopleiding
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding HBO-Verpleegkunde

Je leert van een sterke basis en volgt keuzemodules
Je krijgt onderwijs dat theorie en praktijk voortdurend aan elkaar linkt
Je wordt klaargestoomd voor een toekomst als wendbare verpleegkundige in de maatschappij van morgen
We begeleiden je bij jouw ontwikkeling en de keuzes die jij wil maken

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Na je opleiding tot verpleegkundige heb je als zorgexpert vele mogelijkheden in het beroepenveld. Zo kun je aan de slag in:

 • Ziekenhuizen
 • Revalidatiecentra
 • Psychiatrische instellingen
 • Gezondheidscentra
 • Thuiszorgorganisaties
 • Consultatiebureaus
 • Wijkverpleging

Na het volgen van een vervolgopleiding of specialisatie kun je ook aan de slag in:

 • Huisartsenpraktijken
 • Verpleeghuizen
 • Gevangenissen
 • Ambulance

Hooggekwalificeerde verpleegkundigen zijn en blijven hard nodig. De Nederlandse bevolking vergrijst, we hebben een langere levensverwachting dankzij onze goede medische zorg en de zorgvraag wordt steeds complexer.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Verpleegkundige in het ziekenhuis

Je bewaakt de gezondheid van patiënten in het ziekenhuis. Als verpleegkundige in het ziekenhuis kun je werken op verschillende afdelingen en krijg je te maken met diverse ziektebeelden.

Wijkverpleegkundige

Je bent verantwoordelijk voor de zorg bij mensen thuis, of indiceert en coördineert deze zorg aan huis.

Praktijkondersteuner huisarts

Je ondersteunt de huisarts in de praktijk door patiënten voor te lichten en (psychische) klachten met hen te bespreken. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Justitieel verpleegkundige

Je werkt in een gevangenis en verleent verpleegkundige zorg aan gedetineerden. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Kinderverpleegkundige

Je biedt zorg aan huis of werkt als verpleegkundige op een kinderafdeling. Kinderen en jongeren van 0-18 jaar hebben jouw interesse. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Ambulanceverpleegkundige

Je zit samen met een chauffeur op de ambulance en verleent de eerste zorg aan patiënten die naar het ziekenhuis vervoerd worden. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Jeugdverpleegkundige

Je ondersteunt en begeleidt ouders/verzorgers en kinderen van 0-18 jaar. Je beantwoordt vragen over de dagelijkse verzorging of de opvoeding. Ook signaleer je de balans tussen draagkracht en draaglast. Verder zet je preventieve interventies in wanneer nodig. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Verpleegkundige in een verzorgingshuis

Je monitort de gezondheid van ouderen in het verpleeghuis en stimuleert hen om zo veel mogelijk dingen zelfstandig te doen. Daarnaast denk je na hoe de kwaliteit van zorg verbeterd kan worden en coach en ondersteun je verzorgenden. (Mogelijk beroep na vervolgopleiding)

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wil iets betekenen voor mensen en bent geïnteresseerd in gezondheid. Een baan middenin de maatschappij past bij jou. Handen uit de mouwen, dat ben jij. Je bent zelfstandig en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen handelen. Je werkt graag samen, ook buiten je discipline. Je bent altijd bezig met hoe je de beste zorg kunt verlenen. Ook sta je stevig in je schoenen. Een beetje stress, daar kan jij wel tegen. Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding HBO-Verpleegkunde echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je kunt met je bachelor Verpleegkunde prima verder studeren. Kies bijvoorbeeld voor een master zoals:

 • Advanced Nurse Practitioner
 • Verplegingswetenschappen
 • Gezondheidswetenschappen
 • Physician assistant

Of je kiest een post-hbo opleiding met een specialisatie binnen verpleegkunde.

Ga bijvoorbeeld voor de deeltijdopleiding:

 • Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde
 • Praktijkverpleegkundige
 • Management in de Zorg

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Anne van Lierop

Het geeft me veel voldoening als ik zie dat patiënten opknappen door de zorg die ik lever.

Verder lezen

Christine de Baat

Tijdens de opleiding heb ik geleerd om te reflecteren op mijn handelen.

Verder lezen

Dagmar Loman

Wat ik bijzonder vind aan mijn beroep als wijkverpleegkundige, is dat ik bij de mensen thuis zorg mag verlenen.

Opbouw van HBO-Verpleegkunde

Studieprogramma

Tijdens deze vierjarige Verpleegkunde studie ontwikkel je je in verschillende verpleegkundige rollen. Ieder studiejaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. In elke periode volg je een module en/of loop je stage. Hierbij komen verschillende settingen terug, zoals het ziekenhuis en de thuiszorg.

Als mbo-v'er volg je het verkorte traject. Je start in jaar 1 en volgt in periode 1 t/m 3 een aangepast programma. In periode 4 van jaar 1 stap je over naar jaar 2. Je volgt jaar 1 en 2 dus in 1 schooljaar. 

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit een vast programma. Je start met klinisch redeneren, waarin je het verpleegkundig redeneren ontwikkelt. Dit ontdek je aan de hand van diverse cliëntreizen. Na het volgen van de eerste 10 lesweken ga je in een eigen leerroute verder met modules. Hierin staan onder andere de thema's persoonlijke identiteit en het bevorderen van gezond gedrag centraal. Ook loop je dit eerste jaar al stage, waarbij je gelijk kennismaakt met de praktijk.

Belangrijke vakken:

 • Module klinisch redeneren
 • Module persoonlijke identiteit
 • Module gezond gedrag bevorderen
 • Module evidence based practice

Jaar 2

In jaar 2 ga je verder aan de slag met thema's van het verpleegkundig beroep. Dit jaar start iedereen met de module kwaliteitszorg, waarbij je een interessante opdracht krijgt uit de praktijk. Na deze module volg je weer je eigen route. Daarin loop je 1 periode stage binnen de module zorgverlener. De andere 2 periodes heb je de ruimte om zelf modules te kiezen. Je studieloopbaanbegeleider helpt je met het maken van een keuze die bij jou past.

Belangrijke vakken:

 • Module kwaliteitszorg
 • Module zorgverlener
 • Module naar keuze
 • Module naar keuze

Jaar 3

In jaar 3 en 4 van HBO-Verpleegkunde heb je 3 vaste modules die over beide jaren zijn verdeeld. De route die je aflegt, verschilt weer per persoon. 1 van deze modules gaat over persoonlijk en moreel leiderschap, waarbij je 20 weken stage loopt. Ook volg je een module waarin professioneel leiderschap centraal staat. Hierbij voer je zelfstandig onderzoek uit in de praktijk. Ook staat het thema klinisch leiderschap centraal, waarbij je 20 weken stage loopt en alle verpleegkundige rollen aantoont.

Belangrijke vakken:

 • Module persoonlijk en moreel leiderschap (incl. stage)
 • Module naar keuze
 • Module professioneel verpleegkundig leiderschap (incl. onderzoek op stage)
 • Module klinisch verpleegkundig leiderschap (incl. stage)

Jaar 4

Tot slot kun je in jaar 3 en 4 gedurende 2 periodes weer kiezen uit keuzemodules. Ook hier kan je studieloopbaanbegeleider je helpen met het maken van een keuze die bij jou past. Voor de momenten waarop je tijdens je studie een keuzemodule kunt volgen, geldt dat deze binnen de opleiding Verpleegkunde gevolgd mag worden, maar dit kan ook een module zijn van een andere opleiding of buiten Avans.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

mbo-instroom:

Bekijk hier de mbo-v instroom opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen HBO-Verpleegkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

  Je bent met alle mbo-4 diploma's toelaatbaar, met een mbo-v diploma kun je het verkorte traject volgen.

 • Associate degree

 • Hbo-propedeuse

 • Wo-propedeuse

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Je wordt opgeleid tot generalistisch verpleegkundige. Als mbo-v’er ben je toelaatbaar tot het verkorte traject. Je start in jaar 1 en volgt in periode 1 t/m 3 van dit jaar een aangepast programma. In periode 4 van jaar 1 stap je over naar jaar 2. Je volgt jaar 1 en 2 dus in 1 schooljaar.

De totale duur van de opleiding voor mbo-v’ers is 3 jaar. In de eerste jaren van de opleiding volg je een breed programma. In de jaren daarna komt er meer ruimte om eigen keuzes te maken binnen de opleiding.

Tijdens de afstudeerfase laat je zowel in de praktijk als op school zien dat je over alle competenties van een HBO-Verpleegkundige beschikt.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiecheck in de vorm van een intake. Die is voor de opleiding verplicht. Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

Taaltest

Voor de start van je opleiding maak je een taaltest Engels. Is je niveau Engels te laag, dan biedt Avans je de mogelijkheid om bij te spijkeren. De taaltest is verplicht, maar de uitkomst bepaalt niet of je wel of niet wordt toegelaten.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, de 21+ toets. Hierin kunnen we vaststellen of je toch kunt starten. Bijvoorbeeld door de ervaring die je hebt.

Je meldt je hiervoor aan via [email protected] of [email protected].  Je ontvangt dan informatie over de toets en de contactgegevens van AOB Compaz. Dit is het bureau waarmee wij samenwerken. Je maakt daar zelf een afspraak mee en stuurt je toetsresultaten aan ons door.

Praktische informatie HBO-Verpleegkunde

Aanmelden

Heb je een mbo-verpleegkunde diploma? Dan kun je het verkorte traject volgen. In Studielink meld je jezelf aan voor de opleiding en kies je voor studiejaar 1.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld zijn er ook bijkomende kosten, zoals voor je verplichte boekenlijst. Voor het vaardigheidsonderwijs maken we gebruik van een digitale leermethode met bijvoorbeeld vaardigheidsvideo's via Skills Online. Om hiervan gebruik te kunnen maken, heb je een licentie nodig die je zelf moet aanschaffen. Per onderwijsperiode heb je enkele licenties nodig, afhankelijk van het thema dat in het vaardigheidsonderwijs behandeld wordt.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding