Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij de hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde in Tilburg leer je waarom en hoe we bouwen. Dat leer je zowel op school als in de praktijk. Met je voeten in de klei en je blik vooruit.

Op de bouwplaats komt alles bij elkaar. Als bouwmanager houd jij het overzicht. Financiën, planning en kwaliteit; jij zit erbovenop.

Je zorgt ervoor dat mensen veilig werken. Dat overlast voor omwonenden beperkt blijft. In de communicatie houd je rekening met de verschillende belangen. Je hebt oog voor het maatschappelijk belang, waaronder de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).

De bouwwereld verandert snel. Duurzaam, energieneutraal en circulair bouwen zijn de uitdagingen van nu. De uitdagingen van de toekomst zijn nog onbekend. Je leert bij deze hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde dus niet alleen alles wat je moet weten om nu een goede bouwprofessional te worden. We leiden je ook op om met de ontwikkelingen mee te groeien en om nieuwsgierig te blijven. Zo word jij de bouwtechnische professional van morgen.

Ben je geslaagd, dan heb je de titel Bachelor of Science (BSc) behaald.

Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde

Je leert hoe je gaat bouwen en waarom
Minder techniek, meer blik op realisatie en toekomst
Je focust op bedrijfskunde en innovatie binnen het bouwproces
Je leert óók de basis van de bouwkunde en techniek

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Ga aan de slag als uitvoerder bij een bouwbedrijf, word werkvoorbereider bij een aannemer of kies voor een carrière als omgevingsmanager bij bijvoorbeeld een provincie. Na het volgen van de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde ligt de bouwwereld aan je voeten.

Je kunt ook kiezen voor adviesrollen. Word bijvoorbeeld adviseur circulair bouwen voor de overheid of begin voor jezelf als adviseur risicomanagement. Misschien neem je wel het familieaannemersbedrijf over.

Dit is maar een kleine greep uit de mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. De bouwwereld biedt volop kansen voor een mooie carrière. Hieronder vind je nog meer voorbeelden van mogelijke beroepen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je houding is open en onderzoekend. Je bent nieuwsgierig naar de toekomst. Afwachten tot je een opdracht krijgt, is niets voor jou. Jij gaat gewoon aan de slag. Je werkt praktijkgericht en ontdekt graag nieuwe manieren om dingen aan te pakken. En je bent kritisch, maar positief. Met jouw verantwoordelijkheidsgevoel zijn de grote budgetten en de veiligheid van mensen in goede handen. Als jij jezelf hierin herkent, is de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde echt wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde verder studeren. Dat kan. Volg een master om architect te worden. Of kies een bedrijfskundige opleiding. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan werken om pas na een paar jaar voor een post-hbo-opleiding te kiezen. Met een bachelordiploma Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je nog alle kanten op als je een vervolgopleiding wilt doen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Malou Schapendonk over haar stage

De bijdrage die ik lever, is echt te zien. 

Verder lezen

Opbouw van Bouwtechnische Bedrijfskunde

Studieprogramma

Elk jaar is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Ons motto is 'Met de voeten in de klei'. Dat zie je terug in de verschillende stages die je doet. In de vraagstukken van bedrijven waar je mee aan de slag gaat. En in de gastcolleges en excursies die we organiseren. Soms werk je in je eentje, andere keren ga je samen met andere studenten aan de slag. Naarmate je verder komt in de opleiding, mag je steeds meer zelf bepalen wat je wilt leren.

Jaar 1

Het eerste jaar staat vooral in het teken van bouwtechniek. Je leert over gebouwen en bouwtechniek. Dat koppelen we aan theorie uit de bouwkunde. Vanaf blok 3 doe je een stage, waarbij je al echt aan de slag mag in de praktijk. Daarnaast leer je steeds meer over bedrijfskunde.

Belangrijke activiteiten:

  • Kennismaken met gebouwen
  • Kennismaken met projecten
  • Stage

Jaar 2

In jaar 2 is er meer aandacht voor onder andere innovatie en circulariteit. Je wisselt individuele opdrachten af met groepswerk.

Belangrijke vakken:

  • Samenwerken in de bouw
  • Groen en hoog
  • Innovatie
  • Circulariteit

Jaar 3

De eerste helft van jaar 3 doe je een beroepsspecifieke stage. Daarna kies je een specialisatie. In blok 4 werk je aan een multidisciplinair project met studenten van verschillende opleidingen.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Specialisatie

Jaar 4

In de eerste helft van het vierde jaar volg je een vrijekeuzemodule. Kies een vrijekeuzemodule binnen Avans of een andere hogeschool. Of volg er een in het buitenland. Het laatste half jaar staat in het teken van je afstuderen. Hiervoor doe je praktijkgericht onderzoek voor en bij een bedrijf.

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule 
  • Afstudeerstage

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Bouwtechnische Bedrijfskunde

  • Havo

  • Economie & Maatschappij

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 3e jaar van Bouwtechnische Bedrijfskunde voltijd, locatie Tilburg. Jouw bacheloropleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde (niveau 6) duurt dan nog 2 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 september 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt dit toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek krijg je een (bindend) studieadvies.

Je kunt de toets aanvragen via AOB Compaz. Let op: er zijn kosten aan verbonden.

Neem voor meer informatie contact op met onze instroomcoördinator Marian via [email protected].

Praktische informatie Bouwtechnische Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast het collegegeld voor de hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde ben je per jaar gemiddeld 500 euro kwijt aan boeken, dictaten, printen en kopiëren. Daarnaast moet je veiligheidsschoenen en een reflectievest aanschaffen voor op de bouwplaats. Een helm krijg je meestal van het bouwbedrijf. Een laptop is niet verplicht, maar we raden je wel met klem aan om er één te kopen.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50