Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je over organisatorische, financiële, commerciële en (ICT-) technische bedrijfsprocessen. Je realiseert procesverbeteringen en duurzame innovaties.

Bij bedrijven onderzoek jij hoe de kwaliteit en snelheid van processen omhoog kunnen en de kosten omlaag. Je ontwikkelt je tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde op meerdere vakgebieden. Van (ICT-)techniek tot economie. Van organisatiekunde tot projectmanagement. Je adviseert bedrijven over manieren om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Je ondersteunt bedrijven om innovatieve, duurzame oplossingen te realiseren.

Je krijgt vakken als bedrijfskunde, bedrijfseconomie, marketing, productietechniek, logistiek en ICT. Die kennis pas je direct toe in de praktijk, want je werkt in projectgroepen aan echte opdrachten voor bedrijven, zoals Coca-Cola en ASML. Als je klaar bent met de hbo-studie Technische Bedrijfskunde kun je uit een groot aantal functies kiezen.

Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht en je behaalt je Bachelor of Science.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
's-Hertogenbosch • topopleiding
Tilburg • topopleiding
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Je werkt samen aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Toekomstgericht: je creëert uitstekende baankansen in de arbeidsmarkt
Persoonlijk en goed georganiseerd onderwijs
De ideale opleiding voor een allround techniek professional

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je carrièreperspectieven zijn uitstekend. Je bent breed inzetbaar en vormt de spil tussen de verschillende onderdelen van een bedrijf. Je vervult je rol als technisch bedrijfskundige in een technische omgeving of binnen de zakelijke dienstverlening. Bij een multinational of het MKB of bijvoorbeeld op afdelingen als inkoop, sales, marketing, logistiek of werkvoorbereiding.

Natuurlijk kan je ook je eigen bedrijf beginnen. Dat kan al tijdens je afstuderen!

Wat kun je worden met Technische Bedrijfskunde

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kwaliteitsengineer

Je analyseert processen, brengt ze in kaart en ontwikkelt en onderhoudt een kwaliteitsmanagementsysteem.

Reliability engineer

Je bent verantwoordelijk voor de optimalisatie van onderhouds- en managementprogramma's.

Technisch verkoper

Je verkoopt technische producten of diensten, die vaak op maat zijn ontwikkeld voor de klant.

Logistiek adviseur

Je zoekt mogelijkheden voor het verkorten van de doorlooptijden en een betere beheersing van de materiaalstroom.

Productieplanner

Je bent verantwoordelijk voor de planning van de totale productie, assemblage en uitbesteding.

Projectmanager

Met enige ervaring in de praktijk klim je gemakkelijk op naar een managementfunctie. Zoals productiemanager, hoofd bedrijfsbureau, projectleider, consultant en hoofd kwaliteitsdienst. Je geeft leiding aan een team van specialisten. Je rondt klussen af in een vooraf bepaald tijdsbestek.

Maintenance consultant/manager

Als maintenance manager ben je het hoofd van een onderhoudsafdeling van een (productie)bedrijf dat het onderhoud heeft uitbesteed.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent technisch aangelegd én gaat goed met mensen om. Je bent analytisch en vindingrijk. Adviseren over verbeteringen of innovaties en deze implementeren vind je leuk. Je lost graag problemen op, bent nieuwsgierig en bloeit op bij uitdagingen: een puzzelaar. Je kunt je ideeën goed overbrengen. Je doet dit van hoog tot laag in de organisatie en werkt graag samen.

Herken jij je in deze kenmerken? Dan is deze hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde echt wat voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

De opleidingen Technische Bedrijfskunde in Tilburg en Den Bosch behoren al jaren tot de topopleidingen van het land. Je wordt er opgeleid in het verbeteren van processen.

Tilburg is een echte studentenstad. De opleiding is gevestigd naast de campus van de universiteit. In de Tilburgse opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry en bijvoorbeeld op het gebied van technologie in de zorg. In Tilburg starten elk jaar ongeveer 70 studenten en is de opleiding gevestigd in een klein gebouw, wat bijdraagt aan een geborgen omgeving waarin je veel contact hebt met je docenten.

De opleiding in Den Bosch is gevestigd aan de Onderwijsboulevard vlak achter het station, met veel andere opleidingen van Avans in hetzelfde gebouw. Je start er met ongeveer 120 eerstejaarsstudenten. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je Bachelor verder studeren. Je kiest een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Bijvoorbeeld Innovatie management, Supply Chain management en Operations management aan de TU/e, Universiteit Tilburg, Universiteit Nijmegen en de Erasmus Universiteit. Of Human Resource Studies aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Avansstudent wint Foodtech Hackathon

"Data delen met als doel om vanaf 2050 gezamenlijk CO2-neutraal te produceren”

Verder lezen

Productieproces gereedschapsmakerij verbeteren

Ik heb geleerd om kritisch naar een proces te kijken.

Verder lezen

Schadeproces van Jumbo thuisbezorgbussen onderzoeken

Ik kreeg al snel veel verantwoordelijkheid op de afdeling.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De opleiding Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Elk jaar kent 4 blokken van 10 weken. In elk blok volg je lessen, voer je in een groep projecten bij bedrijven uit en train je je sociale vaardigheden en Engels. Aan het eind van het blok lever je je gezamenlijke projectopdracht in en heb je vaktentamens.

De opdrachten en vakken worden steeds complexer, maar ook uitdagender. Bij vrijwel alle projecten heb je contact met bedrijven. Vaak lever je ook echt iets waardevols op voor het bedrijf.

Jaar 1

In het eerste jaar start je met het bouwen aan je eigen TBK-netwerk en je TBK-competenties. Je leert de belangrijke pijlers van de opleiding kennen: duurzaamheid, bedrijfskunde, techniek, logistiek, ICT en (commerciële) economie. Je verdiept je in de technische en economische aspecten van verschillende bedrijven, maar je kijkt ook naar leveranciers en concurrenten. Je leert de primaire processen van bedrijven te begrijpen en gaat aan de slag om een nieuw product voor een bedrijf te ontwerpen.

Bedrijfseconomie & Recht

Bedrijfsprocessen

Wiskunde & Statistieken

Commerciële vaardigheden

Jaar 2

Vanaf jaar 2 ga je competenties verder uitbouwen. Jaar 2 en het tweede deel van jaar 3 kennen dezelfde opbouw als jaar 1. Maar de lesstof en de projectopdrachten worden specialistischer, complexer en uitdagender.

Business Marketing

Organisatiekunde

Productlogistiek

Verandermanagement

Jaar 3

Je loopt in het derde jaar 5 maanden stage. Het is jouw taak om ingewikkelde productieprocessen te beschrijven, gegevens te verzamelen en oplossingen te bedenken. Je werkt aan je persoonlijke leerdoelen. Je maakt een stageverslag en een rapport van je bevindingen en presenteert de resultaten aan het bedrijf. Zo kunnen zij direct gebruik maken van jouw adviezen. Tijdens het tweede deel van het jaar ga je weer naar school en staat Keten- en Netwerkmanagement centraal.

5 maanden stage

Supply Chain Management

Strategisch Management

Duurzaam ondernemen

Jaar 4

Aan het einde van het vierde jaar is het tijd om af te studeren. De laatste fase voordat je je diploma op zak hebt. Je doet dit samen met een andere student en werkt daarbij als een duo samen. Je analyseert een ingewikkeld bedrijfsprobleem en geeft advies aan je afstudeerbedrijf. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden, die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in de praktijk kan toepassen.

Minor

Afstuderen en scriptie

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management, TPM. Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van Continu Verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk. En past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

Minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University of de Jheronimus Academy for Data Science. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Avans ontwikkelde samen met de TU/e, Tilburg University en JADS een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e, Tilburg University of JADS gedurende je minorperiode. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Minor Business Innovation

In de minor Business Innovation ga je aan de slag bij bedrijven in de maakindustrie. Je bekijkt hoe innovatieprocessen en duurzame transities verlopen en hoe je deze kunt versnellen.

Het onderwijs in deze minor is vernieuwend. De eerste 5 weken ben je 3 dagen op school en volg je gezamenlijk workshops. Deze sluit je af met verwerkingsopdrachten. In deze periode ga je samen met een andere student op zoek naar een bedrijf waar je je project kunt gaan uitvoeren. Daarvoor stel je een Plan van Aanpak op, zodat het echte werk bij het bedrijf kan starten!

Samen met medewerkers uit het bedrijf verbeteringen bedenken en doorvoeren staat centraal. De minor is opgesplitst in 4 thema's waarbij ieder thema een aantal verdiepende workshops heeft.

De thema's zijn:

* Innovatie: Power of innovation en Duurzame transitie

* Technologie: Duuzame technologie en Digitale transformatie

* Tools: Tools for innovation

* Skills: Leadership, Project management en Actieonderzoek

Minor Factory of the Future

In deze minor werk je samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve smart industry-oplossingen op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven De BIC-campus is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech maakindustrie.

Studenten van diverse opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica en (Technische) Informatica werken samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn opdrachten vanuit de bedrijven.

Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur. Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel; bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Je ontmoet elkaar, werkt samen en bent aan het innoveren in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.

Minor Data Science for Smart Industry

In de minor Data Science for Smart Industry leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken om daarmee nieuwe inzichten te geven aan een bedrijf.

Steeds meer producten, processen en organisaties werken data-driven. In de industrie worden grote hoeveelheden data gegenereerd door sensoren, machines en informatiesystemen die steeds meer met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren (smart industry).

In deze minor leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken en om met deze data voorspelmodellen te bouwen. Zo optimaliseer je machine-instellingen of het productieproces, verbeter je de kwaliteit of kom je tot een voorspelbare planning van de logistiek en het machineonderhoud.

Met Engineering- en ICT-studenten werk je aan een dataproject in de industrie. Dit zijn realistische business cases van externe opdrachtgevers. Om deze projecten uit te kunnen voeren, worden in periode 1 een aantal data science modules aangeboden. Tijdens deze periode ga je ook 1 dag per week naar Brainport Industries Campus, waar experts uit het bedrijfsleven workshops geven over toepassingen van data science in de smart industry. In periode 2 ligt de nadruk op projectactiviteiten en ben je 3 dagen per week bij de opdrachtgever. Ook kun je kiezen voor individuele leerdoelen en challenges, onder begeleiding van een coach.

Minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf.

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld het Internet of Things, de Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept, laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Jullie resultaten kan het bedrijf gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en de overheid. Je kunt een deel van de contacten van de opdrachtgever gebruiken en je zoekt samen met je team naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Je besteedt samen met je team zo'n 40 uur per week aan de opdracht. Daarin verwachten we een professionele houding van je. Tussendoor volg je workshops. Daarnaast kun je gebruikmaken van de expertise van docenten en vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Daarnaast krijg je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

Minor European Project Semester (EPS)

Je werkt aan een technisch industrieel project. Samen met buitenlandse studenten. Techniek, commerciële aspecten, management, strategische of ICT-zaken komen aan bod.

Jij wilt ervaring opdoen in het buitenland. Je loopt stage in het buitenland. Of neemt deel aan het European Project Semester (EPS). Het EPS vervangt je stage. Je verbetert je talenkennis en carrièreperspectief. Je werkt met een groep aan een industrieel project. Met een technische basis. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuw zwembad van Olympische afmetingen. Of leert over commerciële, strategische of ICT-zaken. Je kunt dit programma ook in Kopenhagen, Oslo of Valencia doen.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

 

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Tilburg

De opleiding Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Elk leerjaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. In elke periode werk je aan een opdracht, meestal bij een bedrijf dat jij zelf uitzoekt.

Zo werk je al in jaar 1 aan het duurzaam verbeteren van processen en producten. In jaar 2 leer je verspillingen in bedrijfsprocessen te herkennen en te verminderen. En in jaar 3 laat je zien dat je dat ook zelfstandig kunt als medewerker. Zo heb je in jaar 4 alle kennis en vaardigheden om af te studeren.

Jaar 1

Je maakt kennis met mede- en oud-studenten, docenten en het vakgebied.

Op de eerste lesdag staat er al een opdrachtgever voor je neus, zoals een dierentuin, gemeente of lectoraat van Avans. Met je medestudenten voer je daarvoor een productontwerpopdracht uit. In de tweede helft van het jaar voer je een benchmarkproject uit voor een bedrijf, waarvan je de prestaties analyseert. Je rondt af met een advies aan het management.

In jaar 1 moet je minimaal 52 van de 60 studiepunten halen.

Jaar 2

Jaar 2 begin je met de ontwikkeling van een fictieve fabriek voor een product van jouw keuze. Je wordt geholpen met workshops en vakken als logistieke beheersing, kwaliteits- en onderhoudsmanagement en marketing management. In de tweede helft van jaar 2 ga je 2 dagen per week aan de slag bij een bedrijf om procesverspillingen op te sporen en te reduceren. De theorie vullen we aan met inzichten in verandermanagement, het gedrag in organisaties, de tools en methodieken van Lean en statistiek.

Jaar 3

In jaar 3 loop je eerst een half jaar stage. Je werkt alleen, fulltime in een organisatie aan het daadwerkelijk verbeteren van een bedrijfsproces. Onder begeleiding ga je hier al zelfstandig als startend professional aan de slag. In de tweede helft van het jaar leer je om een duurzaam strategisch advies op te stellen voor een bedrijf. Je krijgt theorie over duurzame logistieke ketens, het analyseren en interpreteren van grote datasets, innovatie en persoonlijk leiderschap.

Jaar 4

Jaar 4 begin je met een minor van jouw keuze, mogelijk in het buitenland. Je sluit dat jaar af met je afstuderen, waarbij je een strategisch onderzoek uitvoert naar het verbeteren van een bedrijf. Als je daarvoor slaagt, heb je je Bachelor of Science behaald.

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Verdiepende en keuze

Je volgt de verdiepende minor Industrieel Management. Je neemt de strategie van een bedrijf onder de loep.

Je volgt lessen in strategisch management, innovatiemanagement en supply chain management. En houdt een bedrijfsstrategie tegen het licht. Voor je keuzeminor kies je uit verschillende minors. Bijvoorbeeld bij Technische Bedrijfskunde in 's-Hertogenbosch. Ook je buitenlandse stage kan meetellen als keuzeminor.

Minor Smart Industry

Als student bouw je kennis op over nieuwe technologieën. Kennis en vaardigheden die nodig zijn om bedrijven in Nederland verder te helpen om in te spelen op de nieuwe kansen die Smart Industry biedt.

Big data, smart robotics, artificial intelligence en machine learning… Het kan je de laatste tijd moeilijk zijn ontgaan: Smart Industry komt eraan. Technologische ontwikkelingen leiden tot steeds snellere en verstrekkende veranderingen in productieprocessen, business modellen en producten van bedrijven. Men spreekt dan ook van de 4de industriële revolutie. Organisaties staan te springen om professionals die kunnen opereren op de grenzen van fysieke technologie, digitalisering en sociaal economische aspecten.

Je gaat werken aan een Smart Industry oplossing voor een bestaand bedrijf. De minor wordt afgesloten met een eindsymposium, waarvoor bedrijven, medewerkers en studenten van de Academie AE&I worden uitgenodigd. Tijdens het eindsymposium worden de eindresultaten van de projecten gepresenteerd en gedemonstreerd.

Minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management, TPM. Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van continu verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk en past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

Minor Innovatie management samen met BIM

Het centrale thema van deze minor heeft betrekking op technologie en innovatie van nieuwe producten, diensten en processen binnen organisaties.

Innovatie kan plaatsvinden binnen organisaties maar ook binnen bredere verbanden. Het proces van innovatie draait om dingen op een nieuwe (en zo mogelijk ook betere) manier aan te pakken.

Innovatie is meer dan alleen een technische verbetering. Belangrijk hierbij is de interactie tussen gebruiker en product. Innovatie kan ook bijvoorbeeld binnen management of marketing plaatsvinden. De gevolgen van het op een nieuwe wijze toepassen van een bestaand product kunnen even groot zijn als de gevolgen van de introductie van het product zelf. Zo is de komst van het internet een technische innovatie, die zonder de ontwikkeling van e-business strategieën waarschijnlijk minder succesvol zou zijn geweest.

Innovaties zijn anders dan uitvindingen. Een ontdekking die nooit uit het laboratorium komt, blijft een uitvinding. Pas als een ontdekking in productie genomen wordt en waarde voor de onderneming toevoegt, zelfs als dat in de vorm van kostenbesparingen is, kan het een innovatie genoemd worden. In deze laatste omschrijving kan innovatie niet los gezien worden van marketing; zonder succesvolle waardecreatie bestaat er geen innovatie.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

 

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

De intake is voor deze opleiding verplicht. Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Den Bosch

Voorbereidende cursus wiskunde voor mbo'ers

Zit je in het laatste jaar van het mbo en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start.
 
In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus B dan niet per se te doen.  

Kosten cursus B 

Je betaalt € 300 voor deelname aan de voorbereidende wiskundecursus, exclusief kosten voor studiematerialen.
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus B.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.  

Tilburg

Voorbereidende cursus hbo Technische Bedrijfskunde

De beste hbo'ers zijn mbo'ers. Die stelling durven we bij Technische Bedrijfskunde in Tilburg best aan. Kies voor een vliegende start bij onze hbo-opleiding in Tilburg en schrijf je in voor ons hbo-instroomprogramma. Daarin leer je hoe het is om te studeren aan het hbo en kennismaakt met de studie Technische Bedrijfskunde. We combineren theorie met praktijk, net als tijdens de studie. In 10 bijeenkomsten verdien je alvast 2 studiepunten voor de studie. Bekijk het informatiefilmpje.

Kosten

Deze cursus is gratis.

Doorstroomprogramma

Het instroomprogramma is opgezet voor mbo-studenten in de ‘afstudeerfase’, vavo-leerlingen en andere geïnteresseerden die het komende studiejaar willen starten met een hbo-studie. In 11 bijeenkomsten van 10.00 tot 15.00 uur leer je hoe je naar een bedrijf kunt kijken, een stukje Economie en Excel en rapporteren. We vinden de praktijk heel belangrijk en daarom zijn er ook 2 bedrijfsbezoeken gepland. Zo weet jij na deze cursus precies wat een TBK'er in de dagelijkse praktijk doet.

Programma

In het schema zie je wanneer de bijeenkomsten gepland zijn. Elke bijeenkomst is in principe gepland van 10.00 tot 15.00 uur. Een ‘dag’ kent een ochtend- en middagprogramma. De theorie pas je direct toe in de praktijk. Je gaat dus met groepsgenoten aan de slag met praktische opdrachten. Dat geldt namelijk ook voor de opleiding. Hieronder heb je een beeld van het programma dat je doorloopt:

Bijeenkomst Lesweek / datum Ochtend Middag
1 3.2 Introductie + MPBOI-model Product en Markt + Opdracht 1
2 3.3 Presentatie opdracht 1 + Portfolio College Proces & Beheersing
3 3.4 Taaltoets + Opdracht 2 College Organisatie
4 3.5 Presentatie opdracht 2 College Informatie
5 3.6 Wiskundig modelleren met Excel Wiskundig modelleren met Excel
6 3.7 A3-methode (lean) + Suzaki 1 A3-methode (lean) + Suzaki 1 + Opdracht 3
7 4.1 A3-presentatie (Suzaki 1, 2 en 3) Wiskundig modelleren (toets)
8 4.3 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
9 4.5 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
10 4.6 Eindpresentaties A3 + intervisies  
11 4.7 Assessments Assessments

Aanmelden

Wil je je inschrijven, ga dan naar het aanmeldformulier voorbereidende cursus TBK Tilburg.

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro per jaar aan je boeken en lesmaterialen. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten voor studiereizen in de eerste 3 jaren.

Laptopgebruik 

Het is handig om voor de opleiding Technische Bedrijfskunde een laptop te hebben. Een eenvoudige, moderne laptop die Microsoft Office aan kan, is meer dan voldoende.

We adviseren je te zorgen voor een laptop met voldoende intern geheugen (minimaal 4GB RAM), voldoende harde schijfruimte (256 GB) en een snelle processor (bijvoorbeeld Intel core i5). Als student kun je software voor een gereduceerd tarief kopen via surfspot.nl.

 

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50