Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij de hbo Technische Bedrijfskunde leer je over organisatorische, financiële, commerciële en (ICT-) technische bedrijfsprocessen. Je realiseert procesverbeteringen en duurzame innovaties.

Wat is technische bedrijfskunde nu precies? Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde ontwikkel je jezelf op meerdere vakgebieden. Van (ICT-)techniek tot economie. Van organisatiekunde tot projectmanagement. Je adviseert bedrijven over manieren om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe de kwaliteit en snelheid van een proces omhoog kan en de kosten omlaag. Je ondersteunt bedrijven om innovatieve, duurzame oplossingen te realiseren.

Tijdens de studie Technische Bedrijfskunde krijg je vakken als bedrijfskunde, bedrijfseconomie, marketing, productietechniek, logistiek en ICT. Die kennis pas je direct toe in de praktijk, want je werkt in projectgroepen aan echte opdrachten voor bedrijven. Van kleine bedrijven bij jou in de omgeving tot grotere bedrijven als ASML en VDL. Daarnaast leer je verschillende vaardigheden zoals presenteren, veranderingen begeleiden en projectmanagement. Als je klaar bent met de hbo Technische Bedrijfskunde kun je uit een groot aantal functies kiezen.

Je sluit de opleiding Technische Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht en je behaalt je Bachelor of Science (BSc).

De opleiding Technische Bedrijfskunde kun je ook in Breda volgen. Het heeft hetzelfde studieprogramma als de opleiding in Tilburg. Bekijk het studieprogramma van Tilburg voor meer informatie. 

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Den Bosch • topopleiding
Tilburg • topopleiding
Volg deze opleiding

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde

Je werkt samen aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Toekomstgericht: je creëert uitstekende baankansen in de arbeidsmarkt
Persoonlijk en goed georganiseerd onderwijs
De ideale opleiding voor een allround techniek professional

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je carrièreperspectieven zijn uitstekend. Je bent breed inzetbaar en vormt de spil tussen de verschillende onderdelen van een bedrijf. Je vervult je rol als technisch bedrijfskundige in een technische omgeving of binnen de zakelijke dienstverlening. Bij een multinational of het MKB of bijvoorbeeld op afdelingen als inkoop, sales, marketing, logistiek of werkvoorbereiding.

Natuurlijk kan je ook je eigen bedrijf beginnen. Dat kan al tijdens je afstuderen!

Wat kun je worden met Technische Bedrijfskunde

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kwaliteitsengineer

Je analyseert processen, brengt ze in kaart en ontwikkelt en onderhoudt een kwaliteitsmanagementsysteem.

Reliability engineer

Je bent verantwoordelijk voor de optimalisatie van onderhouds- en managementprogramma's.

Technisch verkoper

Je verkoopt technische producten of diensten, die vaak op maat zijn ontwikkeld voor de klant.

Logistiek adviseur

Je zoekt mogelijkheden voor het verkorten van de doorlooptijden en een betere beheersing van de materiaalstroom.

Productieplanner

Je bent verantwoordelijk voor de planning van de totale productie, assemblage en uitbesteding.

Projectmanager

Met enige ervaring in de praktijk klim je gemakkelijk op naar een managementfunctie. Zoals productiemanager, hoofd bedrijfsbureau, projectleider, consultant en hoofd kwaliteitsdienst. Je geeft leiding aan een team van specialisten. Je rondt klussen af in een vooraf bepaald tijdsbestek.

Maintenance consultant/manager

Als maintenance manager ben je het hoofd van een onderhoudsafdeling van een (productie)bedrijf dat het onderhoud heeft uitbesteed.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent technisch aangelegd én gaat goed met mensen om. Je bent analytisch en vindingrijk. Adviseren over verbeteringen of innovaties en deze implementeren vind je leuk. Je lost graag problemen op, bent nieuwsgierig en bloeit op bij uitdagingen: een puzzelaar. Je kunt je ideeën goed overbrengen. Je doet dit van hoog tot laag in de organisatie en werkt graag samen.

Herken jij je in deze kenmerken? Dan is de hbo Technische Bedrijfskunde echt wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je bachelor Technische Bedrijfskunde verder studeren. Je kiest een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Bijvoorbeeld Innovatie management, Supply Chain management en Operations management aan de TU/e, Universiteit Tilburg, Universiteit Nijmegen en de Erasmus Universiteit. Of Human Resource Studies aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Lotte en Carl over Technische Bedrijfskunde

Je hebt ieder blok andere lessen waardoor je heel breed wordt opgeleid. 

Studenten Lotte en Carl

Avansstudent wint Foodtech Hackathon

Data delen met als doel om vanaf 2050 gezamenlijk CO2-neutraal te produceren

Verder lezen

Productieproces gereedschapsmakerij verbeteren

Ik heb geleerd om kritisch naar een proces te kijken.

Verder lezen

Schadeproces van Jumbo thuisbezorgbussen

Ik kreeg al snel veel verantwoordelijkheid op de afdeling.

Verder lezen

Opbouw van Technische Bedrijfskunde

Het studieprogramma van de opleiding Technische Bedrijfskunde verschilt per locatie. Naast Den Bosch en Tilburg, wordt de opleiding ook in Breda aangeboden. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de Tilburgse en Bredase opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry of van technologie in de zorg. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De hbo Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Elk studiejaar kent 4 modules van 10 weken. In elke module volg je lessen en workshops. Je werkt aan een individuele opdracht of groepsproject voor of bij een bedrijf. Ook train je je sociale vaardigheden en Engels. Aan het eind van de module lever je je gezamenlijke opdracht in en heb je vaktentamens.

Bij vrijwel alle modules heb je contact met bedrijven. Denk aan een concrete opdracht vanuit het bedrijfsleven, gastlessen en bedrijfsexcursies.

Opleiding in beeld

Jaar 1

In het eerste jaar van de studie Technische Bedrijfskunde start je met het bouwen aan je eigen netwerk en je competenties. Je verdiept je in de technische en economische aspecten van verschillende bedrijven, maar je kijkt ook naar leveranciers en concurrentie. Je leert de belangrijkste processen van bedrijven te begrijpen en duurzaam te veranderen. En je ontwerpt een nieuw product voor een bedrijf. Hierbij heb je als technische bedrijfskundige altijd oog voor duurzaamheid en datagedrevenheid.

Belangrijke thema's: 

 • Duurzaamheid
 • Bedrijfskunde
 • Techniek
 • ICT
 • (Commerciële) economie

Jaar 2

In het eerste halfjaar van jaar 2 loop je stage bij een bedrijf en begeleid je een verbeterproject. Je beschrijft ingewikkelde productieprocessen, verzamelt gegevens, bedenkt oplossingen en voert ze uit. In module 3 van Technische Bedrijfskunde heb je je eerste vrijekeuzemodule. Dan geef je richting aan je eigen studieloopbaan en persoonlijke ontwikkeling. In module 4 innoveer je een proces door te automatiseren en digitaliseren. Je krijgt een inkijk in de toekomst van productiebedrijven.

Jaar 3

In module 1 leer je hoe je supply chain partners goed laat samenwerken en hoe je op dit netwerk inspeelt. In module 2 leer je allerlei nieuwe datatechnieken om datagedreven beslissingen te nemen. Deze vaardigheden heb je nodig bij module 3, waar een circulaire keteninnovatie centraal staat. Je kijkt naar aanpassingen bij een product of proces, die helpen om bedrijven circulair te maken. Bij module 4 heb je opnieuw een vrijekeuzemodule en geef je verder richting aan je eigen studieloopbaan.

Jaar 4

Het eerste halfjaar specialiseer je je met een vrijkeuzemodule. Je kiest voor een module die gerelateerd is aan de opleiding Technische Bedrijfskunde of je kiest voor een andere specialisatie binnen of buiten Avans die past bij jouw interesses. Of je volgt er een in het buitenland.

Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Je analyseert een ingewikkeld bedrijfsprobleem en geeft advies aan je afstudeerbedrijf. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan kunt toepassen.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Technische Bedrijfskunde

Het studieprogramma van de opleiding Technische Bedrijfskunde verschilt per locatie. Naast Den Bosch en Tilburg, wordt de opleiding ook in Breda aangeboden. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de Tilburgse en Bredase opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry of van technologie in de zorg. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Tilburg en Breda

De opleiding Technische Bedrijfskunde in Tilburg en Breda duurt 4 jaar. Elk leerjaar bestaat uit 4 modules van 10 weken. Tijdens een module werk je met een projectgroep aan een praktisch probleem, vaak met bedrijven in de maakindustrie of uit de zorg. Je sluit elke module af met 1 toets. We begeleiden je gedurende je studie bij je studieloopbaanproces en het kiezen van passende modules.

Na 1,5 jaar studeren kies je het thema dat jou het meest interesseert: Asset & Lifeclycle Management of Process Improvement.

Opleiding Technische Bedrijfskunde

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met de werkomgeving van een technisch bedrijfskundige. Module 1 begint met een kennismakingsweek, waarna je meekijkt bij diverse bedrijven. In Module 2 krijg je inzicht in bedrijfsprocessen. In Module 3 leer je deze processen te analyseren en te verbeteren. En in module 4 ga je op mini-stage om in de praktijk een procesverbetering door te voeren.

Na het eerste halfjaar kun je overstappen naar de opleiding Business IT & Management of bij Technische Bedrijfskunde blijven. 

Jaar 2

In module 1 van jaar 2 ontwikkel je een fictieve fabriek en een onderhoudsplan hiervoor. Ook volg je workshops en vakken als logistieke beheersing, kwaliteits- en onderhoudsmanagement en marketing management. In module 2 gaan er dingen mis in de fabriek en bedenk je met behulp van onderzoek en data-analyse een oplossing hiervoor. In module 3 volg je een vrijekeuzemodule.

Dit jaar kies je tussen de thema's Asset & Lifecycle Management en Process Improvement. Hierbinnen volg je een vierde module. 

Jaar 3

In jaar 3 van Technische Bedrijfskunde volg je modules binnen jouw gekozen thema: Asset & Lifecycle Management of Process Improvement. In module 1 en 2 loop je 4 dagen per week stage bij een bedrijf naar keuze. In module 3 leer je bij Asset & Lifecycle Management meer over onderzoeksvaardigheden, Design for Maintenance, Asset Management en Lifecycle Management. En bij Process Improvement leer je een duurzaam strategisch advies opstellen voor een bedrijf. In module 4 volg je een vrijekeuzemodule.

Jaar 4

In jaar 4 volg je een soortgelijk programma als in jaar 3. Het eerste halfjaar start je met een vrijekeuzemodule, mogelijk in het buitenland. Je sluit het jaar af met je afstuderen, waarbij je een strategisch onderzoek uitvoert naar het verbeteren van een bedrijf of bedrijfsmiddel. Als je daarvoor slaagt, heb je je Bachelor of Science behaald.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

 

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans is de studiekeuzecheck verplicht.

Tilburg

In Tilburg doe je de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Lees meer over de studiekeuzecheck.

Den Bosch

In Den Bosch ontvang je een vragenlijst zodat wij weten of er eventuele extra behoeften of bijzonderheden zijn. In juni is er een Check-In event voor deze opleiding. Je volgt een leuk programma en leert je medestudenten en docenten kennen. Ook krijg je alle nodige info voor een goede start in september. Voor dit Check-In event ontvang je een uitnodiging.

Mail voor meer informatie over jouw Check-In naar [email protected] of bel de Check-In coördinator via 088-5256398.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Den Bosch

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch

Je zit in het laatste jaar van de havo, vwo of het mbo en gaat volgend jaar een technische opleiding volgen bij Avans Hogeschool. Wil je jouw kennis over wiskunde bijspijkeren? Schrijf je dan in voor deze cursus.

Deze wiskundecursus is een online zelfstudie met begeleiding. Je volgt dus geen klassikale lessen. Je kiest zelf het moment waarop je de cursus volgt en krijgt persoonlijke begeleiding van onze docenten. Zo sturen we bij op ieders eigen niveau en leer je zelfstandig te studeren. Dit wordt op het hbo ook van je verwacht. Je ontvangt een bericht van je docent over welke hoofdstukken en onderdelen je kunt bestuderen. Als je bent gestart heb je tussentijds contact over de voortgang.

Praktische informatie

 • De wiskundecursus is kosteloos, behalve het boek dat je zelf aanschaft. 
 • Voor deze cursus heb je het volgende boek nodig: Blankespoor, de Joode, Sluijter. Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding. ThiemeMeulenhoff. ISBN: 9789006144659. Bestel hier >
 • Voor vragen over de cursus kun je contact met ons opnemen per e-mail: [email protected].

Meld je aan voor de wiskundecursus. 

Tilburg

Voorbereidende cursus hbo Technische Bedrijfskunde

De beste hbo'ers zijn mbo'ers. Die stelling durven we bij Technische Bedrijfskunde in Tilburg best aan. Kies voor een vliegende start bij onze hbo-opleiding in Tilburg en schrijf je in voor ons hbo-instroomprogramma. Daarin leer je hoe het is om te studeren aan het hbo en kennismaakt met de studie Technische Bedrijfskunde. We combineren theorie met praktijk, net als tijdens de studie. In 10 bijeenkomsten verdien je alvast 2 studiepunten voor de studie. Bekijk het informatiefilmpje.

Kosten

Deze cursus is gratis.

Doorstroomprogramma

Het instroomprogramma is opgezet voor mbo-studenten in de ‘afstudeerfase’, vavo-leerlingen en andere geïnteresseerden die het komende studiejaar willen starten met een hbo-studie. In 11 bijeenkomsten van 10.00 tot 15.00 uur leer je hoe je naar een bedrijf kunt kijken, een stukje Economie en Excel en rapporteren. We vinden de praktijk heel belangrijk en daarom zijn er ook 2 bedrijfsbezoeken gepland. Zo weet jij na deze cursus precies wat een TBK'er in de dagelijkse praktijk doet.

Programma

In het schema zie je wanneer de bijeenkomsten gepland zijn. Elke bijeenkomst is in principe gepland van 10.00 tot 15.00 uur. Een ‘dag’ kent een ochtend- en middagprogramma. De theorie pas je direct toe in de praktijk. Je gaat dus met groepsgenoten aan de slag met praktische opdrachten. Dat geldt namelijk ook voor de opleiding. Hieronder heb je een beeld van het programma dat je doorloopt:

Bijeenkomst Lesweek / datum Ochtend Middag
1 3.2 Introductie + MPBOI-model Product en Markt + Opdracht 1
2 3.3 Presentatie opdracht 1 + Portfolio College Proces & Beheersing
3 3.4 Taaltoets + Opdracht 2 College Organisatie
4 3.5 Presentatie opdracht 2 College Informatie
5 3.6 Wiskundig modelleren met Excel Wiskundig modelleren met Excel
6 3.7 A3-methode (lean) + Suzaki 1 A3-methode (lean) + Suzaki 1 + Opdracht 3
7 4.1 A3-presentatie (Suzaki 1, 2 en 3) Wiskundig modelleren (toets)
8 4.3 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
9 4.5 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
10 4.6 Eindpresentaties A3 + intervisies  
11 4.7 Assessments Assessments

Aanmelden

Wil je je inschrijven, ga dan naar het aanmeldformulier voorbereidende cursus TBK Tilburg.

Praktische informatie Technische Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro per jaar aan je boeken en lesmaterialen. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten voor studiereizen in de eerste 3 jaren.

Laptopgebruik 

Het is handig om voor de opleiding Technische Bedrijfskunde een laptop te hebben. Een eenvoudige, moderne laptop die Microsoft Office aan kan, is meer dan voldoende.

We adviseren je te zorgen voor een laptop met voldoende intern geheugen (minimaal 4GB RAM), voldoende harde schijfruimte (256 GB) en een snelle processor (bijvoorbeeld Intel core i5). Als student kun je software voor een gereduceerd tarief kopen via surfspot.nl.

 

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding