Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo Technische Bedrijfskunde leer je over organisatorische, financiële, commerciële en (ICT-) technische bedrijfsprocessen. Je realiseert procesverbeteringen en duurzame innovaties.

Wat is technische bedrijfskunde nu precies? Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde ontwikkel je jezelf op meerdere vakgebieden. Van (ICT-)techniek tot economie. Van organisatiekunde tot projectmanagement. Je adviseert bedrijven over manieren om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe de kwaliteit en snelheid van een proces omhoog kan en de kosten omlaag. Je ondersteunt bedrijven om innovatieve, duurzame oplossingen te realiseren.

Tijdens de studie Technische Bedrijfskunde krijg je vakken als bedrijfskunde, bedrijfseconomie, marketing, productietechniek, logistiek en ICT. Die kennis pas je direct toe in de praktijk, want je werkt in projectgroepen aan echte opdrachten voor bedrijven. Van kleine bedrijven bij jou in de omgeving tot grotere bedrijven als ASML en VDL. Daarnaast leer je verschillende vaardigheden zoals presenteren, veranderingen begeleiden en projectmanagement. Als je klaar bent met de hbo Technische Bedrijfskunde kun je uit een groot aantal functies kiezen.

Je sluit de opleiding Technische Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht en je behaalt je Bachelor of Science (BSc).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Deeltijd bachelor
's-Hertogenbosch • topopleiding
Tilburg • topopleiding

Waarom de opleiding Technische Bedrijfskunde

Je werkt samen aan uitdagende projecten vanuit het bedrijfsleven
Toekomstgericht: je creëert uitstekende baankansen in de arbeidsmarkt
Persoonlijk en goed georganiseerd onderwijs
De ideale opleiding voor een allround techniek professional

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je carrièreperspectieven zijn uitstekend. Je bent breed inzetbaar en vormt de spil tussen de verschillende onderdelen van een bedrijf. Je vervult je rol als technisch bedrijfskundige in een technische omgeving of binnen de zakelijke dienstverlening. Bij een multinational of het MKB of bijvoorbeeld op afdelingen als inkoop, sales, marketing, logistiek of werkvoorbereiding.

Natuurlijk kan je ook je eigen bedrijf beginnen. Dat kan al tijdens je afstuderen!

Wat kun je worden met Technische Bedrijfskunde

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kwaliteitsengineer

Je analyseert processen, brengt ze in kaart en ontwikkelt en onderhoudt een kwaliteitsmanagementsysteem.

Reliability engineer

Je bent verantwoordelijk voor de optimalisatie van onderhouds- en managementprogramma's.

Technisch verkoper

Je verkoopt technische producten of diensten, die vaak op maat zijn ontwikkeld voor de klant.

Logistiek adviseur

Je zoekt mogelijkheden voor het verkorten van de doorlooptijden en een betere beheersing van de materiaalstroom.

Productieplanner

Je bent verantwoordelijk voor de planning van de totale productie, assemblage en uitbesteding.

Projectmanager

Met enige ervaring in de praktijk klim je gemakkelijk op naar een managementfunctie. Zoals productiemanager, hoofd bedrijfsbureau, projectleider, consultant en hoofd kwaliteitsdienst. Je geeft leiding aan een team van specialisten. Je rondt klussen af in een vooraf bepaald tijdsbestek.

Maintenance consultant/manager

Als maintenance manager ben je het hoofd van een onderhoudsafdeling van een (productie)bedrijf dat het onderhoud heeft uitbesteed.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent technisch aangelegd én gaat goed met mensen om. Je bent analytisch en vindingrijk. Adviseren over verbeteringen of innovaties en deze implementeren vind je leuk. Je lost graag problemen op, bent nieuwsgierig en bloeit op bij uitdagingen: een puzzelaar. Je kunt je ideeën goed overbrengen. Je doet dit van hoog tot laag in de organisatie en werkt graag samen.

Herken jij je in deze kenmerken? Dan is de hbo Technische Bedrijfskunde echt wat voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Technische Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de Tilburgse opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry of van technologie in de zorg. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je bachelor Technische Bedrijfskunde verder studeren. Je kiest een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Bijvoorbeeld Innovatie management, Supply Chain management en Operations management aan de TU/e, Universiteit Tilburg, Universiteit Nijmegen en de Erasmus Universiteit. Of Human Resource Studies aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Lotte en Carl over Technische Bedrijfskunde

Je hebt ieder blok andere lessen waardoor je heel breed wordt opgeleid. 

Studenten Lotte en Carl

Avansstudent wint Foodtech Hackathon

Data delen met als doel om vanaf 2050 gezamenlijk CO2-neutraal te produceren

Verder lezen

Productieproces gereedschapsmakerij verbeteren

Ik heb geleerd om kritisch naar een proces te kijken.

Verder lezen

Schadeproces van Jumbo thuisbezorgbussen

Ik kreeg al snel veel verantwoordelijkheid op de afdeling.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Technische Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de Tilburgse opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry of van technologie in de zorg. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De hbo Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Elk studiejaar kent 4 modules van 10 weken. In elke module volg je lessen en workshops. Je werkt aan een individuele opdracht of groepsproject voor of bij een bedrijf. Ook train je je sociale vaardigheden en Engels. Aan het eind van de module lever je je gezamenlijke opdracht in en heb je vaktentamens.

Bij vrijwel alle modules heb je contact met bedrijven. Denk aan een concrete opdracht vanuit het bedrijfsleven, gastlessen en bedrijfsexcursies.

Opleiding in beeld

Jaar 1

In het eerste jaar van de studie Technische Bedrijfskunde start je met het bouwen aan je eigen netwerk en je competenties. Je verdiept je in de technische en economische aspecten van verschillende bedrijven, maar je kijkt ook naar leveranciers en concurrentie. Je leert de belangrijkste processen van bedrijven te begrijpen en duurzaam te veranderen. En je ontwerpt een nieuw product voor een bedrijf. Hierbij heb je als technische bedrijfskundige altijd oog voor duurzaamheid en datagedrevenheid.

  • Duurzaamheid
  • Bedrijfskunde
  • Techniek
  • ICT
  • (Commerciële) economie

Jaar 2

In het eerste halfjaar van jaar 2 loop je stage bij een bedrijf en begeleid je een verbeterproject. Je beschrijft ingewikkelde productieprocessen, verzamelt gegevens, bedenkt oplossingen en voert ze uit. In module 3 van Technische Bedrijfskunde heb je je eerste vrijekeuzemodule. Dan geef je richting aan je eigen studieloopbaan en persoonlijke ontwikkeling. In module 4 innoveer je een proces door te automatiseren en digitaliseren. Je krijgt een inkijk in de toekomst van productiebedrijven.

Jaar 3

In module 1 leer je hoe je supply chain partners goed laat samenwerken en hoe je op dit netwerk inspeelt. In module 2 leer je allerlei nieuwe datatechnieken om datagedreven beslissingen te nemen. Deze vaardigheden heb je nodig bij module 3, waar een circulaire keteninnovatie centraal staat. Je kijkt naar aanpassingen bij een product of proces, die helpen om bedrijven circulair te maken. Bij module 4 heb je opnieuw een vrijekeuzemodule en geef je verder richting aan je eigen studieloopbaan.

Jaar 4

Het eerste halfjaar specialiseer je je met een vrijkeuzemodule. Je kiest voor een module die gerelateerd is aan de opleiding Technische Bedrijfskunde of je kiest voor een andere specialisatie binnen of buiten Avans die past bij jouw interesses. Of je volgt een minor in het buitenland.

Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Je analyseert een ingewikkeld bedrijfsprobleem en geeft advies aan je afstudeerbedrijf. Je laat zien dat je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan kunt toepassen.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

 

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Technische Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. Bij de Tilburgse opleiding ligt de nadruk op het duurzaam verbeteren van de processen in bedrijven, vaak op het gebied van smart industry of van technologie in de zorg. De opleiding in Den Bosch is meer georiënteerd op de high-techsector, met een accent op innovatie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Tilburg

De opleiding Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Elk leerjaar bestaat uit 4 periodes van 10 weken. In elke periode werk je aan een opdracht, meestal bij een bedrijf dat jij zelf uitzoekt.

Zo werk je al in jaar 1 aan het duurzaam verbeteren van processen en producten. In jaar 2 leer je verspillingen in bedrijfsprocessen te herkennen en te verminderen. En in jaar 3 laat je zien dat je dat ook zelfstandig kunt als medewerker. Zo heb je in jaar 4 alle kennis en vaardigheden om af te studeren.

Jaar 1

Je maakt kennis met mede- en oud-studenten, docenten en het vakgebied.

Op de eerste lesdag staat er al een opdrachtgever voor je neus, zoals een dierentuin, gemeente of lectoraat van Avans. Met je medestudenten voer je daarvoor een productontwerpopdracht uit. In de tweede helft van het jaar voer je een benchmarkproject uit voor een bedrijf, waarvan je de prestaties analyseert. Je rondt af met een advies aan het management.

Jaar 2

Jaar 2 begin je met de ontwikkeling van een fictieve fabriek voor een product van jouw keuze. Je wordt geholpen met workshops en vakken als logistieke beheersing, kwaliteits- en onderhoudsmanagement en marketing management. In de tweede helft van jaar 2 ga je 2 dagen per week aan de slag bij een bedrijf om procesverspillingen op te sporen en te reduceren. De theorie vullen we aan met inzichten in verandermanagement, het gedrag in organisaties, de tools en methodieken van Lean en statistiek.

Jaar 3

In jaar 3 loop je eerst een half jaar stage. Je werkt alleen, fulltime in een organisatie aan het daadwerkelijk verbeteren van een bedrijfsproces. Onder begeleiding ga je hier al zelfstandig als startend professional aan de slag. In de tweede helft van het jaar leer je om een duurzaam strategisch advies op te stellen voor een bedrijf. Je krijgt theorie over duurzame logistieke ketens, het analyseren en interpreteren van grote datasets, innovatie en persoonlijk leiderschap.

Jaar 4

Jaar 4 begin je met een minor van jouw keuze, mogelijk in het buitenland. Je sluit dat jaar af met je afstuderen, waarbij je een strategisch onderzoek uitvoert naar het verbeteren van een bedrijf. Als je daarvoor slaagt, heb je je Bachelor of Science behaald.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

 

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

    wiskunde A of wiskunde B

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

    wiskunde A of wiskunde B

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

De intake is voor deze opleiding verplicht. Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Den Bosch

Voorbereidende cursus wiskunde voor mbo'ers

Zit je in het laatste jaar van het mbo en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start. Deze wiskundecursus is een online zelfstudie met begeleiding. Je volgt dus geen klassikale lessen. Je kiest zelf het moment waarop je de cursus volgt en krijgt persoonlijke begeleiding van onze docenten. Zo sturen we bij op ieders eigen niveau en leer je zelfstandig te studeren. 
 
In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus 2 dan niet per se te doen.  

Kosten cursus 2 

Wiskundecursus 2 is kostenloos, behalve het boek dat je zelf aanschaft. 
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus 2.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.  

Tilburg

Voorbereidende cursus hbo Technische Bedrijfskunde

De beste hbo'ers zijn mbo'ers. Die stelling durven we bij Technische Bedrijfskunde in Tilburg best aan. Kies voor een vliegende start bij onze hbo-opleiding in Tilburg en schrijf je in voor ons hbo-instroomprogramma. Daarin leer je hoe het is om te studeren aan het hbo en kennismaakt met de studie Technische Bedrijfskunde. We combineren theorie met praktijk, net als tijdens de studie. In 10 bijeenkomsten verdien je alvast 2 studiepunten voor de studie. Bekijk het informatiefilmpje.

Kosten

Deze cursus is gratis.

Doorstroomprogramma

Het instroomprogramma is opgezet voor mbo-studenten in de ‘afstudeerfase’, vavo-leerlingen en andere geïnteresseerden die het komende studiejaar willen starten met een hbo-studie. In 11 bijeenkomsten van 10.00 tot 15.00 uur leer je hoe je naar een bedrijf kunt kijken, een stukje Economie en Excel en rapporteren. We vinden de praktijk heel belangrijk en daarom zijn er ook 2 bedrijfsbezoeken gepland. Zo weet jij na deze cursus precies wat een TBK'er in de dagelijkse praktijk doet.

Programma

In het schema zie je wanneer de bijeenkomsten gepland zijn. Elke bijeenkomst is in principe gepland van 10.00 tot 15.00 uur. Een ‘dag’ kent een ochtend- en middagprogramma. De theorie pas je direct toe in de praktijk. Je gaat dus met groepsgenoten aan de slag met praktische opdrachten. Dat geldt namelijk ook voor de opleiding. Hieronder heb je een beeld van het programma dat je doorloopt:

Bijeenkomst Lesweek / datum Ochtend Middag
1 3.2 Introductie + MPBOI-model Product en Markt + Opdracht 1
2 3.3 Presentatie opdracht 1 + Portfolio College Proces & Beheersing
3 3.4 Taaltoets + Opdracht 2 College Organisatie
4 3.5 Presentatie opdracht 2 College Informatie
5 3.6 Wiskundig modelleren met Excel Wiskundig modelleren met Excel
6 3.7 A3-methode (lean) + Suzaki 1 A3-methode (lean) + Suzaki 1 + Opdracht 3
7 4.1 A3-presentatie (Suzaki 1, 2 en 3) Wiskundig modelleren (toets)
8 4.3 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
9 4.5 Bedrijfsbezoek Bedrijfsbezoek
10 4.6 Eindpresentaties A3 + intervisies  
11 4.7 Assessments Assessments

Aanmelden

Wil je je inschrijven, ga dan naar het aanmeldformulier voorbereidende cursus TBK Tilburg.

Praktische informatie Technische Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro per jaar aan je boeken en lesmaterialen. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten voor studiereizen in de eerste 3 jaren.

Laptopgebruik 

Het is handig om voor de opleiding Technische Bedrijfskunde een laptop te hebben. Een eenvoudige, moderne laptop die Microsoft Office aan kan, is meer dan voldoende.

We adviseren je te zorgen voor een laptop met voldoende intern geheugen (minimaal 4GB RAM), voldoende harde schijfruimte (256 GB) en een snelle processor (bijvoorbeeld Intel core i5). Als student kun je software voor een gereduceerd tarief kopen via surfspot.nl.

 

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50