Technische Bedrijfskunde  deeltijd hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Je werkt in een technische organisatie en wilt bedrijfsprocessen stroomlijnen. Met de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je hoe. Zo kun je een volgende stap in je carrière zetten.

Je werkt in de maakindustrie en ziet dat het beter kan. Je wilt het proces of de kwaliteit optimaliseren. In de hbo-opleiding Technisch Bedrijfskunde ontdek je waarom jij gelijk hebt, hoe je anderen meekrijgt en wat beter kan. Ook leer je hoe je als leidinggevende dit proces begeleidt en over invloeden van buitenaf. Je beheerst na deze technische opleiding de kosten en baten van een organisatie.

Bij de start van je opleiding Technische Bedrijfskunde heb je het niveau van afdelingsleider in een technische organisatie. Je werkt aan verbeterprojecten op operationeel en tactisch niveau. Ook stuur je mensen aan en benut je informatiesystemen. In de eerste 2 jaar haal je je greenbelt certificaat. Daarna stuur je een middelgroot team aan en opereer je op tactisch en strategisch niveau.

Je volgt de opleiding in Tilburg. Er is een klein, betrokken en informeel docententeam met veel praktische ervaring en een sterke focus op de praktijk. Door zaken toe te passen in je eigen werkomgeving toon je aan dat je de stof begrijpt. Theoretische tentamens zijn er nauwelijks.

Elke module sluit je af met een beroepsproduct, bijvoorbeeld een onderzoek of advies. Je licht dat toe in een persoonlijk gesprek.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze opleiding naast je baan

Kleinschalig, studenten en docenten kennen elkaar bij naam, weten van elkaar wat er speelt
Flexibel team, denkt met je mee als je een keer moeilijk zit met thuis, werk & school
Nieuw en toepasbaar onderwijs: bijna alles heeft betrekking op jouw werk
Green belt & blackbelt tijdens de opleiding, naast jouw diploma

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Bedrijven en organisaties zijn altijd op zoek naar manieren om hun processen te verbeteren of kosten te besparen. Met het hbo-diploma Technische Bedrijfskunde ben je daarom een graag geziene gast. Zelf kun je met deze opleiding snel stappen maken in je carrière.

Veel studenten maken al promotie tijdens hun opleiding of worden benaderd door andere geïnteresseerde bedrijven. Je kunt doorgroeien naar functies als kwaliteitsengineer, logistiek manager of projectleider.

Na de opleiding Technische Bedrijfskunde -ook bekend als tbk- zijn onderstaande beroepen veelvoorkomende opties voor je.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kwaliteitsengineer

Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde producten. Door steeds opnieuw te onderzoeken hoe je het productieproces kunt verbeteren. Je werkt met iedereen samen: met de werkvloer, klanten en gebruikers.

Logistiek manager

Je bent verantwoordelijk voor het optimaliseren van logistieke processen. Zowel de organisatie, planning, controle als het uitvoeren van die processen.

Projectleider

Je bent verantwoordelijk voor een verbeterproject en het eindresultaat daarvan. Je stelt het plan op, maakt de begroting en stuurt het team aan.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt in een technische omgeving en bent ambitieus, nieuwsgierig en een beetje eigenwijs. Je hebt gevoel voor techniek en werkt graag met mensen. Je houdt ervan om naar een doel toe te werken, zaken uit te leggen en te overtuigen. Mensen kennen je als een doorzetter die makkelijk contacten legt. Ook bij andere bedrijven, om zo je vakkennis en netwerk te vergroten.

Als jij je in deze kenmerken herkent, is de hbo deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde echt wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk voor mensen die willen doorstuderen na een technische opleiding als tbk.

Opbouw opleiding Technische Bedrijfskunde

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde is een uitstroomrichting van de Ad Engineering. De eerste 2 jaar bevat 4 modules. Je sluit deze fase af met een verbeterproject in jouw organisatie. In deze module kun je een Lean Green belt certificaat behalen. Jaar 3 en 4 omvatten nog eens 4 modules en hierbij kun je de Lean Black belt certificaat behalen.

Bij deze opleiding heb je steeds een middag en een avond les. De nadruk ligt op werkplekleren. De meeste opdrachten voer je op je werk uit.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Managen van tijd

Als afdelingsmanager ben je verantwoordelijk voor het op tijd leveren van je producten of diensten aan een klant. Intern of extern. Om dit voor elkaar te krijgen zorg je dat je dit proces beheerst.

In deze module leer je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Managen van kosten

Als afdelingsmanager is het jouw verantwoordelijkheid dat de kosten binnen vooraf gestelde grenzen blijven. Om dit voor elkaar te krijgen zorg je voor een beheerst proces.

In deze module leer je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Het uitvoeren van een bedrijfsdiagnose

In deze module leer je als bedrijfskundig adviseur je organisatie op een gestructureerde manier te analyseren zodat je op hoofdlijnen zicht op de meest relevante risico's hebt.

Managen van kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid

Als afdelingsmanager binnen een organisatie ben je verantwoordelijk voor de concretisering van de strategie op het gebied van kwaliteit, environment, safety en health (QESH).

Managen van assets

Als assetmanager ben je verantwoordelijk voor het beheer van je machinepark (de zg. 'assets').

In deze module leer je hoe je als assetmanager de toegevoegde waarde van assetmanagement inzichtelijk en aantoonbaar kunt maken en deze ook daadwerkelijk kunt realiseren.

Managen van medewerkers

Als afdelingsmanager ben je ervoor verantwoordelijk dat je medewerkers zo effectief mogelijk ingezet worden, waarbij zo goed mogelijk gebruik gemaakt wordt van hun competenties.

In deze module leer je hoe je dit voor elkaar krijgt.

Continu Verbeteren

Deze module daagt je uit om continu bedrijfsprocessen te verbeteren met de Lean filosofie. Zowel profit als non-profit organisaties werken via processen om tot een product of dienst te komen.

Je ontwikkelt een verbetering voor een bestaand proces in de organisatie en als dat kan implementeer je die ook. Vooraf krijg je de nodige kennis aangedragen en ook tijdens dit onderzoek word je begeleid. Dit levert de organisatie een bruikbaar eindproduct op. Parallel aan dit verbeterproces werk je aan je eigen ontwikkelproces. Ook daarbij kun je rekenen op de begeleiding van je docenten. Geïnteresseerden kunnen tegen extra betaling van € 500 het LCS Green Belt-certificaat behalen.

Tijdsinvestering

Als je start in een oneven jaar heb je les op donderdag, in een even jaar op dinsdag. Per week ben je zo'n 20 uur bezig met je opleiding.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Als je start met deze deeltijdopleiding, heb je een relevante werkplek van minstens 24 uur. Hier:

 • word je ondersteund door een begeleider op hbo-niveau
 • heb je voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
 • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
 • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

Als je werkplek hier niet aan voldoet, kunnen we je adviseren om een andere werkplek te zoeken.

Verkorte trajecten

Op basis van ervaring of eerder gevolgde opleidingen kun je vrijstellingen krijgen. Met diploma's of je portfolio toon je aan dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Dit licht je toe in een gesprek. Je studieloopbaancoach helpt je verder op weg.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Let erop dat je je inschrijft voor het assessment Technische Bedrijfskunde in Tilburg.

Voorbereidende programma's

Training wiskunde

Wij bieden een voorbereidende training wiskunde aan. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. De training is niet verplicht en kost € 200. Dit is exclusief de optionele aanschaf van het boek ‘Basisboek Wiskunde’ van Jan van de Craats, dat handig kan zijn als naslagwerk. En als je eerst meters wil maken op een iets lager niveau dan waar we je uiteindelijk willen brengen met deze training. 

De training duurt 20 weken. De cyclus bestaat uit 2 weken les en 1 week vragen / student-gestuurd onderwijs.

Startmoment:

De training start in de week van 29 januari 2024 en eindigt uiterlijk in de week van 24 juni 2024. De cursusavond is maandag. Let op: deze training vindt online plaats en is niet vrijstellend.

Deze training vraagt wel enige voorbereiding en wij adviseren hiervoor minimaal 2 weken uit te trekken.

Aanmelden

Meld je uiterlijk 15 januari 2024 aan via dit formulier. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het academiebureau via [email protected] of 088 - 525 90 40.

Praktische informatie Technische Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen kost in het eerste jaar ongeveer € 600 tot € 800.

In de volgende studiejaren zijn deze kosten lager. Literatuur wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Je mag je eigen lesmethode kiezen.

Locatie

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd