Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Ben jij nieuwsgierig naar de invloed van cijfers? Met de hbo-opleiding Finance & Control, voorheen hbo Bedrijfseconomie, word je een professional op het gebied van finance en adviseer je het management.

Als financieel specialist overleg je met het management over de aanschaf van een machine. Je geeft advies over kopen of juist leasen. Ook adviseer je over investeringen in duurzame oplossingen en het aantrekken van kapitaal via crowdfunding. Als financieel professional hecht het management grote waarde aan jouw advies.

Tijdens de opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie hbo) maak je kennis met de verschillende rollen van de bedrijfseconoom, zoals administrateur, rapporteur, auditor of adviseur. Je krijgt steeds feedback op de presentatie van jouw cijferwerk, hoe je tot een advies komt en hoe je samenwerkt. Je wordt steeds zelfstandiger. De coachende docent zorgt ervoor dat je met je diploma als professional aan de slag kunt.

Je leert alles over processen in een organisatie, die uiteindelijk leiden tot een financieel gezonde organisatie. Het gaat om cijfers en de wereld daarachter. Je leert hoe je plannen van een bedrijf uitdrukt in een begroting en kunt een administratie voeren. Ook ontwikkel je vaardigheden als adviseren en samenwerken. Vanaf dag 1 ga je aan de slag met praktijkvraagstukken, bijvoorbeeld bij de Efteling of Sligro.

Ben je geslaagd voor de opleiding, dan ben je Bachelor of Science (BSc).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor, Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Finance & Control

Je docent is ook je coach
Je studie is elke dag anders
Je kent elkaar en staat er niet alleen voor
Vanaf dag 1 bezig met wat je later gaat doen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de opleiding Finance & Control?

Na je opleiding Finance & Control kun je bijna overal terecht. De vraag naar financieel professionals op hbo-niveau is groot. Bedrijven hechten veel waarde aan jouw advies als financieel adviseur of bedrijfseconoom. Je zorgt voor nieuwe en betere oplossingen en ideeën. Je werkt bijvoorbeeld bij een bank, een bouwbedrijf, een ziekenhuis of een handelsonderneming. Je kunt in elke organisatie waarde toevoegen.

De opleiding Finance & Control sluit aan bij de continu veranderende praktijk. Na je afstuderen ben je een financieel professional die klaar is voor de toekomst. Omdat je breed bent opgeleid en veel ervaring hebt opgedaan met opdrachten uit de praktijk, ben je erg gewild in het bedrijfsleven. Organisaties kunnen jouw kennis en kritische, ondernemende werkhouding goed gebruiken.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Financial controller

Als financial controller houd je je bezig met alle aspecten van de financiële administratie. Je verzorgt financiële rapportages en maakt begrotingen.

Business controller

Als business controller laat je het management zien hoe de organisatie presteert. Je kijkt of plannen en doelen worden gehaald en denkt mee over continue verbetering. Je werkt mee aan de coördinatie, uitvoering en bewaking van de planning- en controlcyclus.

Financieel analist

Je onderzoekt wat de financieel-economische gevolgen zijn van beleidsveranderingen en gebeurtenissen bij het bedrijf en de omgeving. Ook adviseer je hierover.

Hoofd administratie / Assistent controller

Je hebt een leidinggevende functie waarbinnen je verantwoordelijk bent voor het opstellen van de jaarrekening voor kleine en middelgrote bedrijven.

Data-analist

Met behulp van moderne ICT-tools verzamel je data. Door deze data te analyseren, geef je nieuwe inzichten aan de organisatie.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent nieuwsgierig. Je vraagt je af hoe organisaties werken en hoe dit tot uiting komt in de (financiële) resultaten. Je hoeft niet uit te blinken in hoofdrekenen, maar je vindt het wel boeiend om in de cijfers te duiken. Die cijfers gebruik je om je verhaal te onderbouwen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na het behalen van je hbo-diploma kun je verder studeren. Je kunt kiezen voor een (pre)masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Alex Frijters

Ik wilde meer contact met klanten.

Verder lezen

Odette

Op verschillende momenten kun je je eigen invulling geven aan de opleiding.

Student Odette

Opbouw van Finance & Control

Het studieprogramma van de opleiding Finance & Control verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Elk jaar van de hbo-opleiding Finance & Control bestaat uit 4 modules van 10 weken. Vanaf dag 1 maak je kennis met het werk van de financieel professional door aan vraagstukken uit de praktijk te werken. Je doet vakkennis op en leert bijbehorende vaardigheden.

Jaar 1 volg je samen met studenten van Accountancy. Aan het einde van het jaar kies je definitief voor de opleiding Finance & Control (International) of Accountancy. In jaar 2 en 3 doe je échte praktijkervaring op en in jaar 4 studeer je af. 

Jaar 1

Module 1 van de hbo Finance & Control start je samen met de opleidingen Accountancy, Bedrijfskunde, Integrale Veiligheidskunde en HRM, waarna je kunt switchen naar 1 van deze opleidingen. Vanaf module 2 focus je op je rol als financieel professional. Je leert hoe je een organisatie beheerst, budgetten opstelt en hoe je risico's signaleert. Ook start je dit jaar een administratie op voor een startende onderneming. En ontwikkel je algemene, digitale en persoonlijke vaardigheden.

Docent en student vertellen
Studenten debatteren

Belangrijke vakken: 

 • Strategisch management
 • Prestatiemanagement
 • Financiering
 • Bedrijfsadministratie
 • Risicomanagement

Jaar 2

In jaar 2 van de bachelor Finance & Control ga je je verdiepen op de inhoudelijke thema's uit het eerste jaar. Dit doe je mét en ín de praktijk via opdrachten en stages. Daarnaast krijg je de ruimte om jezelf te verdiepen of te verbreden op jouw interessegebied door een vrijekeuzemodule te volgen. Deze module volg je binnen je eigen opleiding of bij andere Avansopleidingen.

Studenten en het werkveld vertellen

Belangrijke vakken:

 • Stage
 • Vrijekeuzemodule
 • Financiering
 • Jaarverslaggeving
 • Risicomanagement

Jaar 3

In jaar 3 start je met 2 vrijekeuzemodules die zorgen voor verdieping binnen je eigen opleiding en vakgebied. Dit zijn onder andere modules op gebied van integrated reporting, process mining, big data en business intelligence. Of je kiest voor verbredende modules bij andere opleidingen binnen Avans of daarbuiten. Naast de vrijekeuzemodules volg je een module op het gebied van jaarverslaggeving en finance.

Belangrijke vakken:

 • Vrijekeuzemodules
 • Jaarverslaggeving
 • Finance

Jaar 4

Jaar 4 staat in het teken van samenwerken in de praktijk. Je gaat een jaar lang afstuderen, verdeeld over 2 periodes van 2 modules. Je voert een structurele verbetering door op het gebied van Finance & Control. Je levert een relevant product of een relevante dienst op. Bij je afstuderen laat je zien dat je het eindniveau van de opleiding beheerst.

De 2 periodes zijn inhoudelijk als volgt verdeeld:

 • Opdracht rondom strategisch management en prestatiemanagement.
 • Opdracht rondom risicomanagement, administratieve organisatie en compliance.
Afstudeerders Finance & Control Breda

Specialisaties

Minor naar keuze

Je bent vrij om te kiezen welke minor je volgt in jaar 3 of 4. Binnen of buiten Avans. Ook kun je kiezen voor een minor in het buitenland.

Kies bijvoorbeeld voor de minor Future of Finance, met aandacht voor de nieuwste (digitale) toepassingen binnen het financiële beroep.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Finance & Control

Het studieprogramma van de opleiding Finance & Control verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De opleiding Finance & Control in Den Bosch duurt 4 jaar. De eerste anderhalf jaar volg je samen met studenten Accountancy.

Door kennis te maken met realistische vraagstukken uit de beroepspraktijk oriënteer je jezelf op de inhoud van je toekomstige beroep. In het eerste jaar komen ook de verschillende aspecten van het beroep van de financieel professional aan bod. Hiermee kun je dan na anderhalf jaar een passende keuze maken voor Finance & Control of Accountancy.

Jaar 1

Alle aspecten van de financieel professional

Jaar 1 bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Je werkt aan bedrijfsopdrachten en ontdekt wat nodig is om een organisatie financieel te leiden. Je leert hoe je een administratie voert, budgetten opstelt en risico's signaleert. Je denkt mee hoe de Efteling eruitziet in 2030. Sligro adviseer je over het inkoopproces. Voor Ahrend kantoormeubelen breng je risico's in kaart. Alle aspecten van de financieel professional komen aan bod. Zo kies je na 1,5 jaar bewust voor Finance & Control of Accountancy.

Belangrijke vakken: 

 • Strategisch management
 • Finance, operations & reporting
 • Prestatie- en informatiemanagement
 • Governance, risk en comliance
 • Vaardigheden en coaching

Jaar 2

Werk van de bedrijfseconoom

Vanaf jaar 2 leer je meer over het werk van de bedrijfseconoom. Je maakt een ondernemingsplan voor een organisatie die een bedrijfsactiviteit wil starten in het buitenland. En adviseert een internationaal bedrijf over het managen van risico's. Ook leer je om een organisatie te adviseren bij bedrijfsverkoop of -overname.

Belangrijke vakken: 

 • Finance, operations and reporting
 • Onderzoekend - en communicatief vermogen
 • Prestatie- en informatiemanagement
 • Governance, risk and compliance
 • Strategisch management

Jaar 3

Praktijk-/meewerkstage

Het derde jaar start met een semester van een halfjaar. Je volgt een praktijk-/meewerkstage. Je maakt een waarderingsopdracht voor een bedrijf dat zijn activiteiten wil verkopen en gaat in de praktijk aan de slag met het doorlichten van bijvoorbeeld een inkoopproces (auditopdracht).

Belangrijke vakken:  

 • Stage
 • Strategisch management en Finance
 • Governance, Risk & prestatiemanagement

Jaar 4

Vrijekeuzemodule en afstuderen

In jaar 4 kies je een vrijekeuzemodule. Bijvoorbeeld Future of Finance. Daarin komen de nieuwste (digitale) toepassingen binnen het financiële beroep aan bod. Of een hele andere keuzemodule, binnen of buiten Avans. Bij je afstuderen laat je aan de hand van een praktijkopdracht zien dat je klaar bent voor de beroepspraktijk. Dit zijn verander- en verbeteropdrachten op het gebied van Strategisch management, Finance, operations & reporting, Prestatie- en informatiemanagement en Risicomanagement.

Belangrijke vakken: 

 • Vrijekeuzemodule, zoals Public Control (gericht op de overheidssector) of Future of Finance (gericht op de digitalisering van het financiële beroep).
 • Afstudeeropdracht, bij een werkveldorganisatie een praktische opdracht volbrengen gericht op een verandering of verbetering die echt impact heeft.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Finance & Control

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be + wiskunde A of wiskunde B

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 juni aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie in Breda of Den Bosch.

Praktische informatie Finance & Control

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld investeer je in studiemateriaal en activiteiten. Extra uitgaven zijn er als je stage loopt of afstudeert in het buitenland.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch