Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Jij hebt interesse in de gebouwde omgeving. Bij de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling leer je gebieden en gebouwen ontwerpen, ontwikkelen en beheren.

De hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is actueler dan ooit. Er is een grote vraag naar starterswoningen. Dit zet de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen onder druk. Met je creatieve, zakelijke én technische talent en kennis over built environment maak jij een plan voor nieuwe woningen. Bijvoorbeeld een nieuwe bestemming voor een kantoorpand. Je berekent wat het kost en oplevert. Als ruimtelijk vormgever bepaal jij mede hoe een locatie, wijk of stad eruitziet.

Je ontwikkelt je tot professional in de wereld van locatie- en gebiedsontwikkeling. Je bedenkt, ontwerpt en realiseert de inrichting van een wijk of stad. Hierbij zie en benut je kansen. Je maakt gebruik van je technische, economische, juridische en bouwkundige kennis over ruimtelijke ontwikkeling.

De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling werkt nauw samen met bedrijven. Je krijgt praktijkopdrachten en gastcolleges van hbo-professionals uit het werkveld. Je volgt vakken als stedenbouw en bouwkunde. Maar ook economie, management en recht. Het is een multidisciplinaire opleiding die vakgebieden combineert. Je leert samenwerken, adviseren en overtuigen.

Na de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling ben je ingenieur en krijg je de titel Bachelor of Science.

Waarom de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

Zeer intensieve samenwerking met het werkveld
Behandeling van zowel de ontwikkeling als het beheer van gebieden en vastgoed
Kleinschalig met persoonlijke aandacht voor de student
Een mix aan studenten van havo, vwo en mbo

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Na je studie Ruimtelijke Ontwikkeling ga je aan de slag als (junior)gebieds- of vastgoedontwikkelaar. Je werkt straks als adviseur of bij een projectontwikkelaar. Als vastgoedbeheerder bij een woningcorporatie, belegger, zorginstelling, universiteit of als beleidsmedewerker bij een gemeente of provincie.

Je kunt ook eigen baas worden binnen de built environment. Je hbo-diploma is een prima basis voor het starten van je eigen onderneming. Of je studeert door bij de universiteit om bijvoorbeeld je mastertitel te halen in real estate. Je vergroot hiermee de kans op hogere functies.

Je start als junior en groeit door naar onderstaande functies.

Wat kun je met de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Projectontwikkelaar

Je bent verantwoordelijk voor de projectontwikkeling van een locatie of gebied. Je bepaalt de invulling met woningen, winkels of bedrijven. Je stelt een projectplan op en berekent de kosten. Vanzelfsprekend onderhoud je de contacten met alle betrokkenen. Je toetst of de plannen haalbaar zijn. En je ziet toe op de realisatie.

Vastgoedmanager of -beheerder

Je geeft leiding aan de afdeling vastgoedbeheer van een organisatie. De verantwoordelijkheid voor onderhoud, beheer of verhuur van bijvoorbeeld woningen of bedrijfspanden ligt bij jou. Hiervoor sluit je de benodigde contracten af. Je ontwikkelt strategisch beleid voor het vastgoed: de inzet, waarden en prijzen.

Beleidsmedewerker of -adviseur

Je adviseert bedrijven of gemeentes over locatie- en gebiedsontwikkeling. Bij het verlenen van vergunningen en het maken van plannen voor stadsuitbreiding of -vernieuwing. Je doet onderzoek en brengt advies uit. Of je zet je expertise in voor de ontwikkeling of het beheer van vastgoed.

Procesmanager

Je geeft sturing aan processen. Voert de regie, bewaakt de planning en het budget. Je stuurt op een goed eindresultaat binnen een gestelde termijn.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent creatief, innovatief én zakelijk. Je hebt interesse in de technische, juridische en financiële aspecten, maar beseft het belang van de sociaal maatschappelijke context. Samenwerken en adviseren gaan je gemakkelijk af. Een complexe opdracht is voor jou een uitdaging. Als spin in het web tussen architect of bouwkundige, eindgebruiker en investeerder, weet je mensen mee te krijgen in je plannen. Herken je jezelf hierin? Dan is de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling iets voor jou!

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bacheloropleiding Ruimtelijke Ontwikkeling verder studeren. Volg bijvoorbeeld een masteropleiding aan een universiteit. Zoals een Master of Real Estate bij ASRE in Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijks Universiteit Groningen, TIAS Tilburg. Of de Master of Science in Architecture, Building and Planning. Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld bij Neprom. De Nederlandse Vereniging van Projectontwikkeling Maatschappijen.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Chiara van de Kant

"Ik vind het leuk om techniek te combineren met het werken met mensen."

Verder lezen

Joep Kleijngeld

Door een stage in het eerste jaar doe je waardevolle kennis op, waar je tijdens je opleiding veel aan hebt.

Verder lezen

Aan de slag met Brabants Erfgoed

De loods was een bouwval, maar de stagiairs zagen door het puin heen de potentie.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling duurt 4 jaar. Elk studiejaar is verdeeld in 4 modules met een eigen thema, zoals 'de veilige en veerkrachtige stad'. Alle modules zijn samen met het werkveld ontwikkeld.

Keuzevrijheid

De opleiding bestaat uit 12 stammodules en 4 keuzemodules. De 12 stammodules vormen de basis van de opleiding. In de 4 keuzemodules kies je jouw eigen route. Welke module past bij jou als persoon? En welke rol wil jij vervullen in je werk later?

Jaar 1

In jaar 1 van deze opleiding doe je theoriekennis op van ruimtelijke ontwikkeling. Op technisch, financieel en juridisch gebied en stedenbouwkundig ontwerp. Daarbij word je voorbereid op een project met een bouwbedrijf en een gemeente. Én jouw zelf te kiezen stage van 10 weken. Naast de kernvakken volg je ook ondersteunende vakken. Zoals omgaan met data en statistiek en Engels. Een thema dat je in jaar 1 kunt verwachten is bijvoorbeeld 'duurzame inrichting bestaande woonomgeving'.

Jaar 2

In jaar 2 van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling verdiep je je bij blok 1 en 2 in het thema herbestemming en beheren. In blok 3 en 4 doe je dat in het thema gebiedsontwikkeling. Je focust je dan op theorie in de juridische, financiële, ontwerpende en technische context. Ook werk je aan projecten en actuele vraagstukken van externe opdrachtgevers. Ondersteunende vakken zijn vastgoedrekenen, Engels en netwerken & acquisitie. Ook ga je aan de slag met de transformatie van de woningbouw.

Belangrijke vakken:

 • Juridische context vastgoed
 • Opname en taxatie
 • Concept- en gebiedsontwikkeling
 • Ondernemingsfinanciering en recht

Jaar 3

In jaar 3 van de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling loop je de eerste 20 weken stage bij een zelfgekozen organisatie in Nederland of in het buitenland. Denk aan een projectontwikkelaar, gemeente, vastgoedbedrijf of een stedenbouwkundig advies- of ontwerpbureau. Of bij een woningbouwcorporatie of makelaarskantoor. Na je stage volg je verdiepende vakken en bereid je je voor op het multidisciplinaire project. Hierbij werk je samen met studenten van andere opleidingen.

Belangrijke vakken:

 • Aanbesteding van projecten
 • Fiscaal juridische aspecten bij projectontwikkeling
 • Sustainable real estate development (Engelstalig)
 • Stage
 • Specialisaties

Jaar 4

In het laatste jaar volg je een vrijekeuzemodule die past bij je interesse. Je kunt deze volgen bij Avans, een andere hogeschool of in het buitenland. Het laatste halfjaar ga je afstuderen. Je doet intensief onderzoek bij een privaat of publiek bedrijf naar een zelf opgestelde vraag- of probleemstelling. Dit doe je samen met een andere student van Ruimtelijke Ontwikkeling of een andere academie. Na bijna 4 jaar studie kun je laten zien dat je over de benodigde vaardigheden en kennis beschikt.

Afstudeerproject van Tom en Walter
Afstudeerproject van Feline en Lisanne

Belangrijke activiteiten:

 • Vrijekeuzemodule
 • Afstuderen

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Ruimtelijke Ontwikkeling

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan alle toelatingseisen. Maar je hebt wel een passend opleidingsprofiel. Je kunt in een aantal gevallen in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Je neemt dan vóór januari contact met ons op.

Praktische informatie Ruimtelijke Ontwikkeling

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

De bijkomende kosten zijn gemiddeld 500 euro per jaar. Voor boeken, dictaten, printen en kopiëren. En voor een licentie op Hogeschooltaal en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest.

Een laptop is niet verplicht. Kies je er wel voor, dan zijn de kosten voor jouw rekening. Dat geldt ook voor excursies tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50