Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Met Ondernemerschap & Retail Management (ORM) geef je je carrière een vliegende start. Je bent innovatief, ambitieus en durft risico's te nemen. En je wilt ondernemen in een dynamische omgeving.

Als zelfstandig ondernemer, ondernemende manager of new business developer zoek je altijd naar nieuwe kansen. Je ziet kansen en kent alle facetten van ondernemerschap en bedrijfsvoering. Of je nu leiding geeft aan een afdeling of je eigen bedrijf runt, je hebt de touwtjes stevig in handen. Je inspireert je medewerkers door jouw manier van leidinggeven, maar ook omdat je succesvol bent in duurzaam ondernemen.

Wat leer je bij de opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement? In Breda leer je over zelfstandig ondernemen. Je start je eigen bedrijf of ontwikkelt een innovatief idee binnen een bestaand bedrijf. Je onderzoekt de haalbaarheid van productideeën en leert hoe je een ondernemingsplan schrijft. Je past je kennis toe in de praktijk, dus learning by doing. Den Bosch leid je op als duurzaam ondernemende manager in dienstverband of zelfstandig ondernemer. Je doet onderzoek voor échte bedrijven en bouwt je eigen webshop, maakt een ondernemingsplan en ontwikkelt een retailconcept. Je leert over o.a. online- en offline marketing, managen en organiseren, en e-commerce.

Ben je geslaagd voor je hbo Ondernemerschap & Retailmanagement, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Ondernemerschap & Retail Management

Je onderneemt in een dynamische omgeving
Je werkt intensief samen met échte bedrijven
Je bepaalt je eigen leerroute
Je leert innovatief denken

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met de hbo Ondernemerschap & Retail Management? Na je diploma ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer en start je je eigen bedrijf. Of je gaat werken binnen een bedrijf. Je wordt opgeleid voor hogere management/directie functies. Onderstaand zie je een aantal voorbeelden, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden.

Oud-studenten Ludo en Annabel vertellen

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Ondernemende manager

Je enthousiasmeert en coacht collega's, zodat de onderneming zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrent. En top of mind blijft bij de afnemer of consument. Dit doe je met creatieve en innovatieve producten of diensten.

Zelfstandig ondernemer

Je start je eigen bedrijf of neemt een bedrijf over. Je hebt lef en geeft niet zomaar op. Je durft risico's te nemen en ziet niet alleen kansen, je pakt ze ook. Met je bedrijf waarde creëren voor jezelf én voor anderen geeft jou een kick. Je krijgt veel energie van creatieve en innovatieve processen.

Business Development Manager

Je ontwikkelt zakelijke kansen voor je werkgever. Je bevindt je op het snijvlak van de kennis in het bedrijf en de vraag in de markt. Je ziet de gaten in de markt waar je werkgever in kan springen. En je creëert nieuwe businessmodellen. Je komt steeds met nieuwe inzichten en ideeën voor producten.

Strategisch consultant

Jij laat bedrijven verder kijken dan morgen. Je helpt ze beleid te ontwikkelen en te realiseren. Inclusief plannen voor de lange termijn. Je hebt een brede blik. Trends en ontwikkelingen vertaal je moeiteloos naar kansen voor je opdrachtgever.

Innovatiecoach

Je helpt bedrijven te vernieuwen. Op uitvoerend niveau, door producten en processen aan te passen aan de nieuwste inzichten. Maar ook strategisch. Jij weet bijvoorbeeld precies hoe een bedrijf succesvol meegroeit in de steeds veranderende markt. Je kent alle ins en outs van het innovatieproces.

Start-up specialist

Als start-up specialist help je beginnende ondernemers bij het opzetten van hun onderneming. Je kent de methoden om bedrijven op te starten. En, ook niet onbelangrijk, je weet hoe je bedrijven moet laten groeien.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent ondernemend ingesteld, ziet kansen en denkt in oplossingen. Je hebt doorzettingsvermogen en durft zelfstandig beslissingen te nemen. Je hebt oog voor trends en nieuwe ontwikkelingen en wilt verantwoordelijk zijn voor het succes van een bedrijf. Een eigen bedrijf leiden of een dynamische (retail)omgeving managen is jouw passie. Je wilt het verschil maken en bent bereid om daar hard voor te werken. Herken jij jezelf hierin dan is de opleiding over het ondernemerschap iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt verder studeren na je hbo ondernemerschap en je master halen aan de universiteit. Je kiest bijvoorbeeld een master Marketing. Of voor de premasters Marketing Management, Strategic Management en Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg. Bij de Universiteit van Amsterdam kun je de premaster Business Studies en Communicatiewetenschappen volgen. Op de Vrije Universiteit van Amsterdam kun je bijvoorbeeld instromen bij de premaster Economics of Communication Studies.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Niek Koning

Ik liep tijdens mijn studie tegen een mooi business idee aan en ging daarmee aan de slag. 

Oud-student Niek vertelt

Annabel Ammerlaan

Wat ik het leukste vond aan de opleiding is het stukje theorie gecombineerd met de praktijk.

Oud-student Annabel vertelt

Belle de Folter

Je wordt hier opgeleid voor het leven. Niet alleen voor je eerste baan.

Verder lezen

Martijn Verdaasdonk

Bij de opleiding leerde ik communiceren op strategisch niveau. Iets wat ik tot op de dag van vandaag als zeer waardevol ervaar.

Verder lezen

Eva den Hartog

Als hbo-student word je in het diepe gegooid, maar dat heb je ook nodig

Verder lezen

Opbouw van Ondernemerschap & Retail Management

Het studieprogramma van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. In Breda ligt de focus op ondernemerschap. Je start je eigen bedrijf of ontwikkelt een innovatief idee binnen een bestaand bedrijf. In Den Bosch staat retailmanagement en ondernemerschap centraal: succesvol worden in het bedrijfsleven, binnen en buiten de retail, of als zelfstandig ondernemer. Ook kun je werken aan je eigen onderneming en deze inbrengen in de studie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

De ORM-opleiding duurt 4 jaar. Een jaar is verdeeld in blokken van minimaal 10 weken. Je leert door te doen. Je bedenkt oplossingen die waardevol zijn voor jouw bedrijf, het bedrijf waar je werkt of een opdrachtgever. Deze oplossingen zijn van economische of maatschappelijke waarde en hebben een duurzaam karakter. Je krijgt begeleiding van betrokken coaches en experts binnen de opleiding en uit het werkveld van small business en retail management. Naarmate de opleiding vordert, werk je zelfstandiger en worden de vraagstukken complexer.

Jaar 1

In jaar 1 leer je over ondernemersvaardigheden zoals samenwerken, omgaan met onzekerheid en doorzetten. Je krijgt inzicht in wie jij bent en wat je wilt. Je maakt kennis met (duurzame) businessmodellen en bedenkt innovatieve ideeën om bedrijven economisch, sociaal of maatschappelijk verder te helpen. Dat doe je door opdrachten uit te voeren voor echte bedrijven. Al doende onderzoek je wat wel en niet werkt. Je leert agile te werken en oefent met methodes als Lean startup en Design thinking.

Jaar 2

In jaar 2 van de hbo Ondernemerschap & Retail Management werk je met verschillende vraagstukken en uitdagingen uit de praktijk, waarmee je jouw ondernemende vaardigheden verder ontwikkelt. Daarnaast heb je vrije keuzeruimte waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt leren. Uiteraard dragen ze bij aan jouw persoonlijke doelen. Dit kunnen modules zijn bij je eigen opleiding, maar ook bij een andere Avansopleiding. Zo maak je jouw leerroute uniek.

Jaar 3

Je hebt al veel geproefd van het ondernemerschap. Daarom worden de vraagstukken in jaar 3 complexer en vragen we van jou een grotere mate van zelfstandigheid. Ook nu voer je praktijkopdrachten uit, maar dit doe je voornamelijk individueel. En er staat een interdisciplinaire module op het programma, waarbij je leert samenwerken met studenten van andere opleidingen.

Jaar 4

In jaar 4 van de ondernemerschap opleiding vorm je je leerroute verder. Wat wil je nog leren? Welke verdieping of verbreding wil je nog aanbrengen in jouw opleiding? In het laatste half jaar laat je zien dat jij een expert in ondernemerschap bent. Je kunt zelfstandig complexe vraagstukken oplossen. Je laat dit zien met een afstudeerproject, dat je verdedigt voor een commissie van docenten en een externe deskundige.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Ondernemerschap & Retail Management

Het studieprogramma van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past. In Breda ligt de focus op ondernemerschap. Je start je eigen bedrijf of ontwikkelt een innovatief idee binnen een bestaand bedrijf. In Den Bosch staat retailmanagement en ondernemerschap centraal: succesvol worden in het bedrijfsleven, binnen en buiten de retail, of als zelfstandig ondernemer. Ook kun je werken aan je eigen onderneming en deze inbrengen in de studie.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar zijn verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Elk blok sluit je af met een tentamenweek. Je volgt lessen, werkcolleges en voert praktijkopdrachten uit voor het bedrijfsleven. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 45 halen.

In jaar 3 en 4 kun je ook duaal gaan studeren, waarbij je werken in de praktijk combineert met 1 dag school in de week.

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding ondernemerschap volg je praktijkgerichte vakken. Elk blok vertellen gastsprekers over hun praktijk. Je werkt aan projecten, samen met 4 tot 5 medestudenten. Je voert bijvoorbeeld een vestigingsplaatsonderzoek uit voor een bekende winkelketen. Je voert een consumentenonderzoek uit. Of je maakt een ondernemingsplan. Je gaat aan de slag met businessmodellen en retailmarketing.

Jaar 2

In je tweede jaar van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management verdiep je je in retailmarketing. Je maakt een communicatieplan voor een winkelketen, een categorieplan voor een supermarkt en je leert alles over inkoop en logistiek binnen de retail. Je sluit af met het ontwerp van je eigen winkelconcept. Hier laat je zien dat je alles in je hebt om die innovatieve ondernemende retailer te zijn.

Jaar 3

Jaar 3 van ORM is verdeeld in 2 blokken van 20 weken. Je gaat stagelopen bij een werkgever naar keuze of zo mogelijk zelfs in je eigen onderneming. In je stage oriënteer je je op je toekomstige beroep als retailmanager. Of als ondernemer in de detailhandel. Je voert zelfstandig een onderzoek uit voor het bedrijf en sluit je stage af met een verslag en een presentatie. In de tweede helft van jaar 3 kies je uit 3 projecten: ondernemerschap, retailing of een project voor de gemeente Den Bosch.

Jaar 4

In jaar 4 volg je een vrijekeuzemodule binnen of buiten je ORM opleiding, ook kun je kiezen voor een minor in het buitenland. In je laatste halfjaar studeer je af met een opdracht binnen een organisatie of jouw eigen bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een ondernemingsplan. Werkt mee aan een organisatieverandering bij een groeiend bedrijf. Schrijft een strategisch marketingplan, salesplan of vestigingsbeleidsplan. Je verdedigt je rapport voor een commissie van docenten en een externe deskundige.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Meelopen in Breda kan van half november 2023 tot eind mei 2024.

In Den Bosch vindt de meeloopdag plaats op donderdag 25 april 2024. 

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Ondernemerschap & Retail Management

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management in Den Bosch heeft een toelatingsonderzoek voor buitenlandse studenten die zich willen aanmelden voor de opleiding, maar niet in het bezit zijn van een erkend buitenlands diploma. Door deelname aan dat onderzoek kun je toch in aanmerking komen voor toelating. Voorwaarde is wel dat je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikt. Bijvoorbeeld doordat je het staatsexamen NT2 met goed gevolg hebt afgerond.

Verkorte trajecten

Heb je de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management voltijd afgerond, dan kun je instromen in een verkort programma en je bachelor in 2 jaar afronden.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 oktober 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt het toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek, krijg je een bindend studieadvies.

Er zijn kosten aan verbonden. Neem voor meer informatie contact op met de instroomcoördinator. Bij ORM Den Bosch stuur je een e-mail naar: [email protected] en bij ORM Breda naar [email protected].

Praktische informatie Ondernemerschap & Retail Management

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor je studieboeken betaal je ongeveer 500 euro. En je betaalt zo'n 75 euro aan materiaalkosten voor opdrachten en het maken van prototypes. Hou ook rekening met de aanschaf van een laptop. Voor de introductie in het eerste studiejaar betaal je ongeveer 100 euro. En voor de studiereis naar het buitenland geldt een extra eigen bijdrage. Ook kun je extra kosten krijgen als je voor een stage of minor naar het buitenland gaat. Je kunt daar wel een aanvullende beurs voor aanvragen.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50