Je bent innovatief, ambitieus en durft risico's te nemen. En je droomt van ondernemen in een dynamische omgeving. Met Ondernemerschap & Retail Management (ORM) geef je je carrière een vliegende start.
Als zelfstandig ondernemer of ondernemende manager zoek je altijd naar nieuwe kansen. Je bent thuis in e-commerce en kent alle facetten van ondernemerschap en bedrijfsvoering. Of je nu leiding geeft aan een afdeling of je eigen bedrijf runt, je hebt de touwtjes stevig in handen. Je inspireert je medewerkers door jouw manier van leidinggeven, maar ook omdat je succesvol bent in duurzaam ondernemen.
In Breda leer je over zelfstandig ondernemen. Je start je eigen bedrijf of ontwikkelt een innovatief idee binnen een bestaand bedrijf. Je onderzoekt de haalbaarheid van productideeën en leert hoe je een ondernemingsplan en strategisch marketingplan schrijft. Je past je kennis toe in de praktijk. In Den Bosch richt je je op consumentenmarketing en onderzoek je samen met het bedrijfsleven mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. Je leert over leidinggeven en over trends in e-commerce. In zowel Breda als 's-Hertogenbosch pas je de kennis toe in de praktijk.
Ben je geslaagd, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.
86% van de ORM-afgestudeerden is zeer tevreden over de docenten (bron HBO monitor 2020)
Online marketing is een belangrijk onderdeel
Mogelijkheden om je minor of stage in het buitenland te volgen
Meer over deze hbo-opleiding
Waar word je voor opgeleid
Jouw baan
Je gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer en start je eigen bedrijf of je wilt gaat werken binnen een bedrijf. Bijvoorbeeld als business developer. Of je werkt als retailmanager en groeit door naar een hogere functie binnen de retail. Je leidt een filiaal. Of je runt een onderneming op franchisebasis. Werken als salesmanager of online marketeer behoren ook tot de opties.
Hieronder vind je nog een aantal beroepen die je kunt uitoefenen na de opleiding Ondernemerschap & Retail Management.
Oud-studenten Ludo en Annabel vertellen
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Content manager
Je bent verantwoordelijk voor het creëren, beheren en optimaliseren van content. Denk hierbij aan teksten, afbeeldingen en video.
Online marketeer
Je bent verantwoordelijk voor de marketing van een bedrijf via de online kanalen.
Databasemarketeer
Je combineert marketing en IT door het ontsluiten en analyseren van relevante data.
Business Development Manager
Als Business Developer ontwikkel je nieuwe zakelijke kansen voor je werkgever. Je bevindt je op het snijvlak van de kennis in het bedrijf en de vraag in de markt. Je ziet daardoor de gaten in de markt waar je werkgever in kan springen. En je creëert nieuwe businessmodellen. Met brede blik verbind jij de losse eindjes. Jij komt steeds met nieuwe inzichten en ideeën voor nieuwe producten. Je werkt dan misschien wel voor een baas, maar je bent een echte ondernemer.
Strategisch consultant
Jij laat bedrijven verder kijken dan morgen. Je helpt ze beleid te ontwikkelen en te realiseren. Inclusief plannen voor de lange termijn. Je hebt een brede blik. Trends en ontwikkelingen vertaal je moeiteloos naar kansen voor je opdrachtgever.
Innovatiecoach
Je helpt bedrijven te vernieuwen. Op uitvoerend niveau, door producten en processen aan te passen aan de nieuwste inzichten. Maar ook strategisch. Jij weet bijvoorbeeld precies hoe een bedrijf succesvol meegroeit in de steeds veranderende markt. Je kent alle ins en outs van het innovatieproces. Met die kennis ben jij de ideale coach voor innovatieteams.
Start-up specialist
Als start-up specialist help je beginnende ondernemers bij het opzetten van hun onderneming. Je kent de methoden om bedrijven op te starten. En, ook niet onbelangrijk, je weet hoe je bedrijven moet laten groeien.
Zelfstandig ondernemer
Je start je eigen bedrijf. Of je neemt een bedrijf over. Je hebt lef en geeft niet zomaar op. Je durft risico's te nemen. Je ziet niet alleen kansen, je pakt ze ook. Met je bedrijf waarde creëren voor jezelf én voor anderen geeft jou een kick. Vernieuwing is voor jou vanzelfsprekend. Je krijgt ontzettend veel energie van creatieve en innovatieve processen.
Wat wordt er van jou verwacht
Jij ziet kansen en denkt in oplossingen. Je hebt doorzettingsvermogen en durft zelfstandig beslissingen te nemen. Je hebt oog voor trends en nieuwe ontwikkelingen en wilt verantwoordelijk zijn voor het succes van een bedrijf. Een eigen bedrijf leiden of een dynamische (retail)omgeving managen is jouw passie. Je wilt het verschil maken en bent bereid om daar hard voor te werken.
Verschillen tussen beide locaties
In Breda ligt de focus op ondernemerschap. Je start je eigen bedrijf of ontwikkelt een innovatief idee binnen een bestaand bedrijf. In Den Bosch staat retailmanagement centraal: het managen van een winkelbedrijf.
Bekijk alvast vervolgopleidingen
Je hebt je bachelordiploma op zak. Je wilt verder studeren en je master halen aan de universiteit. Je kiest bijvoorbeeld een master Marketing. Of voor de premasters Marketing Management, Strategic Management en Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg. Bij de Universiteit van Amsterdam kun je de premaster Business Studies en Communicatiewetenschappen volgen. Op de Vrije Universiteit van Amsterdam kun je bijvoorbeeld instromen bij de premaster Economics of Communication Studies.
Studie in cijfers
Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.
Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar.
Verhalen uit de opleiding
Niek Koning
Tijdens mijn studie tegen een mooi business idee aangelopen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Mijn studie heeft me dan ook veel gebracht.
Oud-student Niek vertelt
Annabel Ammerlaan
Wat ik het leukste vond aan de opleiding is het stukje theorie gecombineerd met de praktijk.
Oud-student Annabel vertelt
Belle de Folter
Je wordt hier opgeleid voor het leven. Niet alleen voor je eerste baan.
De opleiding duurt 4 jaar. Een jaar is verdeeld in blokken van minimaal 10 weken. Je leert door te doen. Je bedenkt oplossingen die waardevol zijn voor jouw bedrijf, het bedrijf waar je werkt of een opdrachtgever. Deze oplossingen zijn van economische of maatschappelijke waarde en hebben een duurzaam karakter. Je krijgt begeleiding van betrokken coaches en experts binnen de opleiding en uit het werkveld. Naarmate de opleiding vordert, werk je zelfstandiger en worden de vraagstukken complexer.
Jaar 1
In jaar 1 leer je over ondernemersvaardigheden zoals samenwerken, omgaan met onzekerheid en doorzetten. Je krijgt inzicht in wie jij bent en wat je wilt. Je maakt kennis met (duurzame) businessmodellen en bedenkt innovatieve ideeën om bedrijven economisch, sociaal of maatschappelijk verder te helpen. Dat doe je door opdrachten uit te voeren voor echte bedrijven. Al doende onderzoek je wat wel en niet werkt. Je leert agile te werken en oefent met methodes als Lean startup en Design thinking.
Jaar 2
In jaar 2 werk je met verschillende vraagstukken en uitdagingen uit de praktijk, waarmee je jouw ondernemende vaardigheden verder ontwikkelt. Daarnaast heb je vrije keuzeruimte waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt leren. Uiteraard dragen ze bij aan jouw persoonlijke doelen. Dit kunnen modules zijn bij je eigen opleiding, maar ook bij een andere Avansopleiding. Zo maak je jouw leerroute uniek.
Jaar 3
Je hebt al veel geproefd van het ondernemerschap. Daarom worden de vraagstukken in jaar 3 complexer en vragen we van jou een grotere mate van zelfstandigheid. Ook nu voer je praktijkopdrachten uit, maar dit doe je voornamelijk individueel. En er staat een interdisciplinaire module op het programma, waarbij je leert samenwerken met studenten van andere opleidingen.
Jaar 4
In jaar 4 vorm je je leerroute verder. Wat wil je nog leren? Welke verdieping of verbreding wil je nog aanbrengen in jouw opleiding? In het laatste half jaar laat je zien dat jij een expert in ondernemerschap bent. Je kunt zelfstandig complexe vraagstukken oplossen. Je laat dit zien met een afstudeerproject, dat je verdedigt voor een commissie van docenten en een externe deskundige.
Specialisaties
Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.
Minor Digital Nomads
Je zet je online kennis in binnen de vakgebieden marketing, sales en ondernemerschap. En leert omgaan met uitdagingen die een ondernemer of marketingmanager krijgt wanneer zijn bedrijf groeit.
Dit doe je tijd en plaats onafhankelijk, als digital nomads dus. De minor Digital Nomads is een innovatieve minor die je zelfs vanuit Bali of Curaçao kunt volgen. De wens om te ondernemen wordt ieder jaar groter onder studenten. Deze minor geeft je dan ook de kans om in een pressure-cookerformat een onderneming op te starten. Of om een bestaande onderneming naar een nieuw niveau te tillen.
De minor bestaat uit blokken van 2 weken. Er zijn 16 verschillende onderwerpen waarvan je er 10 mag kiezen. Je stelt de minor dus helemaal zelf samen. Je krijgt de kans om te werken aan wat voor jou relevant is. Je bepaalt je eigen doelstellingen en kiest de modules die daarbij aansluiten. Wat jij wil bereiken kun je hier leren.
Minor Avans Incubator
Tijdens de minor Avans Incubator krijg je ondersteuning om je bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Je werkt aan het verbeteren van je businessmodel en leert de juiste connecties vinden.
Jouw bedrijf of concept is de kern van deze minor. Of je nu in de startfase van je bedrijf zit of al verder bent, dat maakt niet uit. Wij gaan jou niet vertellen wat je moet doen. We werken volgens een methode waarin jij je doelen stelt, daar acties op inzet en hier vervolgens op reflecteert. Natuurlijk helpen we je hierbij en kun je vertrouwen op onze expertise, maar jij zit aan het stuur. Let's go!
We helpen je met coaching door ervaren ondernemers, een netwerk van zakelijke relaties en programma's die jouw helpen om focus te houden in je activiteiten. Je gaat werken aan het verbeteren van je businessmodel en het vinden van de juiste connecties. In korte sprints met duidelijke doelen bereik je resultaten die ertoe doen en bouw jij aan een bedrijf dat staat als een huis.
Opbouw van de opleiding
Studieprogramma
's-Hertogenbosch
De opleiding duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. Elk blok sluit af met een tentamenweek. Je volgt lessen en werkcolleges. En voert praktijkopdrachten uit voor het bedrijfsleven. Je loopt stage en volgt een minor naar keuze. Je sluit je opleiding af met een onderzoek in het werkveld. Dat resulteert in een concreet bedrijfsplan. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je er minimaal 52 halen.
Jaar 1
Het eerste jaar volg je praktijkgerichte vakken. Elk blok vertellen gastsprekers over hun praktijk. Je werkt aan projecten, samen met 4 tot 5 medestudenten. Je voert bijvoorbeeld een vestigingsplaatsonderzoek uit voor een bekende winkelketen. Je voert een consumentenonderzoek uit. Of je maakt een ondernemingsplan. Je gaat aan de slag met businessmodellen en retailmarketing.
Jaar 2
In je tweede jaar verdiep je je in retailmarketing. Je maakt een communicatieplan voor een winkelketen, een categorieplan voor een supermarkt en je leert alles over inkoop en logistiek binnen de retail. Je sluit af met het ontwerp van je eigen winkelconcept. Hier laat je zien dat je alles in je hebt om die innovatieve ondernemende retailer te zijn.
Jaar 3
Je loopt 20 weken stage in je derde jaar. Je zoekt zelf een stageplaats. In Nederland of het buitenland. Bijvoorbeeld bij de HEMA of bij een marketingbureau. In je stage oriënteer je je op je toekomstige beroep als retailmanager. Of als ondernemer in de detailhandel. Je voert zelfstandig een onderzoek uit voor het bedrijf en sluit je stage af met een verslag en een presentatie.
Jaar 4
In je laatste halfjaar studeer je af met een opdracht binnen een organisatie of jouw eigen bedrijf. Je schrijft bijvoorbeeld een ondernemingsplan. Werkt mee aan een organisatieverandering bij een groeiend bedrijf. Schrijft een overnameplan, een strategisch marketingplan, salesplan of vestigingsbeleidsplan. Je verdedigt je rapport voor een commissie van docenten en een extern deskundige.
Bekijk de interactieve presentatie
Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.
Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.
Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.
Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.
Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.
Meelopen in Breda kan van 1 oktober 2021 tot en met 18 maart 2022. Daarna gaan de eerstejaarsstudenten op meewerkstage en zijn er geen reguliere lessen meer.
ORM Den Bosch heeft een toelatingsonderzoek voor buitenlandse studenten die zich willen aanmelden voor de opleiding, maar niet in het bezit zijn van een erkend buitenlands diploma. Door deelname aan dat onderzoek kun je toch in aanmerking komen voor toelating. Voorwaarde is wel dat je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikt. Bijvoorbeeld doordat je het staatsexamen NT2 met goed gevolg hebt afgerond.
Verkorte trajecten
Heb je de Associate degree ORM voltijd afgerond, dan kun je instromen in een verkort programma en je bachelor in 2 jaar afronden.
Studiekeuzecheck
Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 oktober 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt het toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek, krijg je een bindend studieadvies.
Er zijn kosten aan verbonden. Neem voor meer informatie contact op met de instroomcoördinator. Bij ORM Den Bosch stuur je een e-mail naar: [email protected] en bij ORM Breda naar [email protected].
Praktische informatie
Aanmelden
Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.
Uiterste aanmelddatum 1 mei
Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.
Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.
Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:
je persoonsgegevens zijn geverifieerd
je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging
Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.
Studiekosten
Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars.
Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.
Tarief
Bedrag
Jaar
Wettelijk tarief
€ 2.209,-
2022 - 2023
Instellingstarief
€ 8.452,-
2022 - 2023
Wettelijk tarief
€ 2.314,-
2023 - 2024
Instellingstarief
€ 8.852,-
2023 - 2024
Aanvullende kosten
Voor je studieboeken betaal je ongeveer 500 euro. En je betaalt zo'n 75 euro aan materiaalkosten voor opdrachten en het maken van prototypes. Hou ook rekening met de aanschaf van een laptop. Voor de introductie in het eerste studiejaar betaal je ongeveer 100 euro. En voor de studiereis naar het buitenland geldt een extra eigen bijdrage. Ook kun je extra kosten krijgen als je voor een stage of minor naar het buitenland gaat. Je kunt daar wel een aanvullende beurs voor aanvragen.