Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Ondernemerschap & Retail Management (ORM) gaat over de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Als retail en ondernemend management je interesseert, past deze deeltijdopleiding bij jou.

Je bent verkoper in de retail en wilt graag doorgroeien, bijvoorbeeld naar een functie als manager of zelfstandig ondernemer. Met een bachelordiploma Ondernemerschap & Retail Management deeltijd op zak weet je alles over consumentengedrag en hoe je de verkoop beïnvloedt. Je kent alle facetten van bedrijfsvoering en zoekt altijd naar innovatieve mogelijkheden om toekomstgericht en duurzaam te ondernemen.

De hbo Retail Management deeltijd is een vierjarige bacheloropleiding en richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Je leert alles over marketing, management en retail management (business-to-consumer). Ook verdiep je je in marktonderzoek en leiderschap, leer je schriftelijk te communiceren en werk je aan je presentatieskills. Omdat je aan het werk bent in de retailbranche en je een uitdaging ziet in ondernemend management, past deze studie je als een jas.

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Praktisch breed georiënteerde beroepsgerichte opleiding
Hands on aan de slag zowel in retailbranche als met zelfstandig ondernemerschap
We betrekken het werkveld bij de studie en zetten hoog in op persoonlijke begeleiding
Samen gaan we op zoek naar innovatieve mogelijkheden om toekomstgericht en duurzaam te ondernemen

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

In de opleiding Ondernemerschap & Retail Management deeltijd leg je de basis voor een carrière als zelfstandig ondernemer. Doorzettingsvermogen is nodig; een vierjarige hbo-opleiding volgen naast je werk is pittig. Zoek je inhoudelijke diepgang, dan zit je goed bij deze studie. De discipline en motivatie die we vragen, geven je uiteindelijk brede carrièrekansen. En kennis en kunde om een retailbedrijf te leiden.

Met deze deeltijdopleiding krijg je het ondernemerschap onder de knie en kun je een van onderstaande beroepen beoefenen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Afdelingsmanager

De afdelingsmanager geeft leiding aan de medewerkers van de afdeling en zorgt ervoor dat het werk goed wordt uitgevoerd. Je bent daarmee verantwoordelijk voor alles wat zich binnen de afdeling afspeelt. De afdelingsmanager moet goed leiding kunnen geven.

Bedrijfsleider

Een bedrijfsleider geeft leiding aan een bedrijf. Bij grotere ondernemingen, zoals winkelketens of banken, neemt hij het beheer van een van de vestigingen voor zijn rekening. Een bedrijfsleider is een generalist. Dat betekent dat hij van alle zaken die spelen rond de bedrijfsvoering (inkoop, marketing, personeel, producten) de benodigde kennis in huis heeft en deze weet toe te passen.

Wat wordt er van jou verwacht

In de opleiding Ondernemerschap & Retail Management leg je de basis voor een carrière als zelfstandig ondernemer. Doorzettingsvermogen is nodig; een vierjarige hbo-opleiding volgen naast je werk is pittig. Zoek je inhoudelijke diepgang, dan zit je goed bij deze studie. De discipline en motivatie die we vragen, geven je brede carrièrekansen en kennis en kunde om een retailbedrijf te leiden. Herken je jezelf hierin, dan is de deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management wat voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De bachelor Ondernemerschap & Retail Management geeft toegang tot de masteropleiding Master of Marketing.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Robin van der Linden

Avans gaf mij de mogelijkheid om mezelf op mijn eigen manier te ontwikkelen buiten de reguliere wegen om.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management

Studieprogramma

Ondernemerschap & Retail Management is een economische opleiding. Na 4 jaar ben je Bachelor of Science. De eerste 2 jaar zijn gelijk aan de Ad-opleiding. De eerste 2 jaar maak je kennis met marketing, management, marktonderzoek, leadgeneratie, projectmanagement en online marketing. Daarna ga je verdiepen in kwaliteitsmanagement, leiderschapsvaardigheden, professioneel ondernemen en logistiek. De focus ligt op strategische marketing, planningsadvies en financieel management.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Bedrijf en markt in kaart

Hoe zorg je ervoor dat de klant voor jouw bedrijf kiest en niet voor de concurrent? Dat vraagt inzicht in je sterkten en zwakten en in de kansen en bedreigingen.

In deze module ga je hiermee aan de slag. Je brengt je bedrijf en haar omgeving in kaart en ontdekt waar je het verschil kunt maken.

Klantreis optimalisatie

Deze module zoomt in op de wondere wereld van data. Overal verzamelen we cijfers en gegevens. Maar hoe haal je daar nu relevante informatie uit? En wat kan je ermee?

Deze kennis combineer je met de zoektocht naar de optimale klantreis naar én door jouw bedrijf.

Multichannel marketing

In deze module leer je denken als marketing(communicatie)professional. Je stimuleert de verkoop van producten en diensten door jouw doelgroep te activeren met een multimediale communicatiecampagne.

Onderzoek naar markt en klant

In deze module leer je hoe je onderzoek doet naar je markt en je klant.

Hoe zet je een onderzoek op? Waar moet je op letten en welke vragen stel je? Hoe vind je de juiste klanten en kansen? Hoe interpreteer je de onderzoeksresultaten?

Professioneel verkopen

Wat komt er kijken bij het verkopen van jouw dienst of product en hoe pak je dit aan? Vanuit een gedegen voorbereiding en analyse leer je hoe je een verkoopgesprek voert en natuurlijk de deal sluit.

Social Selling & Content Marketing

Lead generatie. Klinkt heel logisch, maar hoe pak je dit aan. Je leert hoe je je marketingboodschap kunt overbrengen via social media: in de theorie en in de praktijk.

Start-up en Ondernemerschap

Je hebt een idee, maar vraagt je af of het idee kan werken. En hoe je dan echt van start gaat. In deze module bewandelen we het hele traject van idee tot ondernemersplan.

Strategisch marketing management

In deze module leer je in teamverband een marketingplan schrijven, presenteren en verdedigen voor een groep interne en externe stakeholders.

Met als doel een akkoord te krijgen om je plan daadwerkelijk uit te voeren.

Waardecreatie B2C

Hoe zorg je ervoor dat je klant bij je blijft en dat je nieuwe klanten aantrekt? Dat doe je door zijn probleem op te lossen en behoefte in te vullen.

De klant moet zien en ervaren dat je waarde voor hem creëert. In deze module leer je wat daarbij komt kijken.

Vrije keuzeruimte

Je kunt kiezen voor de module Multichannel Marketing, waarin je een activatieplan leert maken met behulp van onder andere online marketing. Ook kun je voor een module van een andere opleiding kiezen.

Tijdsinvestering

De deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management is te volgen op maandagmiddag en -avond in Breda of op donderdagmiddag en -avond in Den Bosch.

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie wisselt. Dat is afhankelijk van de ervaring en situatie van de student. Als schrijven en presenteren je goed afgaan, kost dit je wellicht minder tijd.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Opbouw deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management

Studieprogramma

De hbo Ondernemerschap deeltijd is een economische opleiding. Na 4 jaar ben je Bachelor of Science. De eerste 2 jaar zijn gelijk aan de Ad-opleiding. De eerste 2 jaar maak je kennis met marketing, management, marktonderzoek, leadgeneratie, projectmanagement en online marketing. Daarna ga je verdiepen in kwaliteitsmanagement, leiderschapsvaardigheden, professioneel ondernemen en logistiek. De focus ligt op strategische marketing, planningsadvies en financieel management.

Tijdsinvestering

De deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management is te volgen op maandagmiddag en -avond in Breda of op donderdagmiddag en -avond in Den Bosch.

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie wisselt. Dat is afhankelijk van de ervaring en situatie van de student. Als schrijven en presenteren je goed afgaan, kost dit je wellicht minder tijd.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Ondernemerschap & Retail Management deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

  economie of m&o of be

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Tijdens Small Business en Retail Management deeltijd heb je een relevante werkplek nodig die voldoet qua werkomgeving, werkniveau en het aantal uren per week. Op jouw werkplek heb je:

 • voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een oplossingsgerichte professional
 • beschikking over vakliteratuur en over regelgeving en materialen
 • een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren

Verkorte trajecten

Avans werkt met leeruitkomsten. Als je goed onderbouwd aan kunt tonen dat je een bepaalde leeruitkomst volledig beheerst door jouw werkervaring, kun je in aanmerking komen voor studieverlichting.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Ondernemerschap & Retail Management deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Voor de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Dit is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600 voor het eerste jaar. De kosten voor de jaren daarna zijn aanzienlijk lager.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50