Startmaand
Duur
Taal
Locatie

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management Associate degree deeltijd past bij je als je een managementfunctie in retail ambieert, zonder 4 jaar te studeren. In 2 jaar haal je je hbo-diploma.

Je werkt in de retailbranche en ziet een uitdaging in ondernemend management. Je wilt doorgroeien. Daarbij wil je weten wat er speelt in de business-to-consumer-bedrijfstak en hierin een interessante positie bekleden. De deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management Ad richt zich op de bedrijfseconomische aspecten van ondernemerschap. Met een diploma op zak kun je alle kanten op in de retail.

De Ad-opleiding Ondernemerschap & Retail Management (ORM) leert je alles over marketing en retailmanagement. Je verdiept je in marktonderzoek en marketingstrategie. Je leert schriftelijk communiceren en je organisatie presenteren.

Waarom deze opleiding naast je baan

Praktisch breed georiënteerde beroepsgerichte opleiding
Hands on aan de slag zowel in retailbranche als met zelfstandig ondernemerschap
We betrekken het werkveld bij de studie en zetten hoog in op persoonlijke begeleiding
Samen gaan we op zoek naar innovatieve mogelijkheden om toekomstgericht en duurzaam te ondernemen

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Na 2 jaar studie, kun je je Associate degree halen. In die 2 jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional in retailmanagement. Een mooie middenkaderfunctie in de retail wacht op je.

Hieronder vind je beroepen die je kunt uitoefenen na het volgen van een opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Afdelingsmanager

De afdelingsmanager geeft leiding aan de medewerkers van de afdeling en zorgt ervoor dat het werk goed wordt uitgevoerd. Je bent daarmee verantwoordelijk voor alles wat zich binnen de afdeling afspeelt. De afdelingsmanager moet goed leiding kunnen geven.

Assistent bedrijfsleider

De assistent bedrijfsleider is, als tweede man/vrouw in de organisatie mede verantwoordelijk voor alle activiteiten van de vestiging. De bedrijfsleider blijft overall eindverantwoordelijk.

Franchisenemer

Als franchisenemer sluit je met de eigenaar van een handelsnaam een contract waardoor je het recht hebt om tegen betaling een zaak met die handelsnaam te exploiteren.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt als verkoper in de retail en wil hierin doorgroeien. Ook heb je behoefte aan inhoudelijke diepgang. Dan kies je voor deze Ad-opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Je moet doorzettingsvermogen hebben en gemotiveerd zijn. Een 2-jarige opleiding volgen naast je werk en privéleven vraagt om discipline. Maar aan het eind van de rit heb je je carrièrekansen verbreed.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Met de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management Ad heb je direct toegang tot het derde jaar van de deeltijd bacheloropleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Na het 2-jarige programma Ondernemerschap & Retail Management heb je een Associate degree. Elke week heb je op een middag en avond colleges. Er is veel persoonlijke begeleiding.

Docenten komen uit de praktijk. Er is een koppeling met het bedrijf waarin je werkt. Een relevante werkplek is dan ook belangrijk. Je maakt kennis met onder andere leadgeneratie, marktonderzoek, statistiek, projectmanagement, sales, online marketing en marketingcommunicatie. Je werkt een startup-idee uit.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Bedrijf en markt in kaart

Hoe zorg je ervoor dat de klant voor jouw bedrijf kiest en niet voor de concurrent? Dat vraagt inzicht in je sterkten en zwakten en in de kansen en bedreigingen.

In deze module ga je hiermee aan de slag. Je brengt je bedrijf en haar omgeving in kaart en ontdekt waar je het verschil kunt maken.

Professioneel verkopen

Wat komt er kijken bij het verkopen van jouw dienst of product en hoe pak je dit aan? Vanuit een gedegen voorbereiding en analyse leer je hoe je een verkoopgesprek voert en natuurlijk de deal sluit.

Onderzoek naar markt en klant

In deze module leer je hoe je onderzoek doet naar je markt en je klant.

Hoe zet je een onderzoek op? Waar moet je op letten en welke vragen stel je? Hoe vind je de juiste klanten en kansen? Hoe interpreteer je de onderzoeksresultaten?

Waardecreatie B2C

Hoe zorg je ervoor dat je klant bij je blijft en dat je nieuwe klanten aantrekt? Door zijn probleem op te lossen en behoefte in te vullen..

De klant moet zien en ervaren dat je waarde voor hem creëert.In deze module leer je wat daarbij komt kijken.

Klantreis optimalisatie

Deze module zoomt in op de wondere wereld van data. Overal verzamelen we cijfers en gegevens. Maar hoe haal je daar nu relevante informatie uit? En wat kan je ermee?

Deze kennis combineer je met de zoektocht naar de optimale klantreis naar én door jouw bedrijf.

Social Selling & Content Marketing

Lead generatie. Klinkt heel logisch, maar hoe pak je dit aan. Je leert hoe je je marketingboodschap kunt overbrengen via social media: in de theorie én in de praktijk.

Start-up en Ondernemerschap

Je hebt een idee, maar vraagt je af of het idee kan werken. En hoe je dan echt van start gaat. In deze module bewandelen we het hele traject van idee tot ondernemersplan.

Vrije keuzeruimte

Je kunt kiezen voor de module Multichannel Marketing. Daar leer je door middel van online marketing een activatieplan schrijven.

Maar je hebt ook de mogelijkheid om een keuze te maken uit een andere module die Avans aanbiedt. Kijk wat past binnen je interesse/ambitie en werkgebied.

Tijdsinvestering

De Associate-degree-opleiding Ondernemerschap & Retail Management is te volgen op donderdagmiddag en -avond in 's-Hertogenbosch en maandagmiddag en -avond in Breda.

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie wisselt. Dit is afhankelijk van je ervaring en je persoonlijke situatie.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

 • Havo

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Economie & Maatschappij

 • Natuur & Techniek

  economie of m&o of be

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Tijdens de opleiding heb je een relevante werkplek nodig die voldoet qua werkomgeving, werkniveau en het aantal uren per week. Op jouw werkplek heb je:

- voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een oplossingsgerichte professional

- beschikking over vakliteratuur en over regelgeving en materialen

- een werkkring om de praktijkopdrachten in het kader van de toetsing uit te kunnen voeren

Verkorte trajecten

De Academie voor Deeltijd werkt met leeruitkomsten. Wanneer je goed onderbouwd kunt aantonen dat je een bepaalde leeruitkomst volledig beheerst door je werkervaring, kun je in aanmerking komen voor studieverlichting.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. 

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.877,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 5.500,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld: https://dapr.avans.nl/collegegeldmeter/schema_2020_2021/. Dit is wettelijk vastgesteld.

Beschik je al over een bachelordiploma, dan betaal je mogelijk een hoger bedrag aan collegegeld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt neer op ongeveer € 700 in het eerste jaar. Het tweede jaar is dit bedrag ongeveer € 500.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd