Ondernemerschap & Retail Management Associate degree  duaal hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Je werkt in de retail en wilt hogerop komen of zoekt meer uitdaging. De duale opleiding Associate degree Ondernemerschap & Retail Management is de basis voor een carrière in de retailbranche.

Bij ORM combineer je werken en leren. Je gaat 2 jaar lang 1 keer per week naar school en werkt daarnaast 24 tot 36 uur. Je wordt opgeleid voor een leidinggevende functie in de detailhandel. Bijvoorbeeld vestigingsmanager van een groot filiaal of om je eigen franchiseonderneming te runnen. Je leert hier alle facetten van bedrijfsvoering kennen. Ondernemerschap & Retail Management is dé retailopleiding voor ondernemers van morgen met hart voor de toekomst.

Je leert alles over het retailvak. Je verdiept je in retailmarketing en retailmanagement. Volgt les in ondernemen, in leidinggeven en je bent bezig met je persoonlijke ontwikkeling. En verdiept je in alle onderdelen van de klantreis. Of dat nu on- of offline kanalen zijn. Altijd vanuit een duurzaam perspectief.

Ben je geslaagd, dan behaal je je Associate degree.

Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

Je leraren zijn vakdocenten uit de retailbranche
Je leert op een duurzame manier bij te dragen aan de samenleving en de toekomst van de retail
Je werkgever begeleidt je bij je ontwikkeltraject
Ideale koppeling tussen theorie, praktijk en actualiteit

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je groeit door naar een hogere functie binnen jouw werk. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan een groot team. Je bent manager van een supermarkt. Of je runt een franchisefiliaal of een eigen onderneming.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Storemanager

Je geeft leiding aan een winkelfiliaal.

Franchisenemer

Je geeft leiding aan een vestiging van een groot bedrijf.

Ondernemer in de detailhandel

Je start je eigen bedrijf.

Afdelingsmanager

Je geeft leiding aan een afdeling binnen een retailbedrijf.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij bent ambitieus en ondernemend. Een tikje eigenwijs. Je anticipeert op nieuwe ontwikkelingen. Je bent verantwoordelijk en durft risico's te nemen. Je werkt in de retailsector. En wilt hogerop komen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Als je het diploma hebt behaald en je wilt doorstuderen voor bachelorniveau, dan kun je doorstromen naar het derde jaar van de voltijdstudie Ondernemerschap & Retail Management. Je volgt dan een aanvullend programma Engels.

Verhalen uit de opleiding

Willem Verspaget

"Het is geweldig om te zien hoe de theoretische kennis echt tot leven komt in de praktijk"

Verder lezen

Robin van der Linden

Avans gaf mij de mogelijkheid om mezelf op mijn eigen manier te ontwikkelen buiten de reguliere wegen om.

Verder lezen

Opbouw van Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

Studieprogramma

De opleiding tot het niveau Associate degree duurt 2 jaar. Je gaat 1 keer per week naar school. Je werkgever sluit samen met jou de onderwijsovereenkomst af. De theorie breng je direct in praktijk en je leert ook op je werkplek. Jouw docent bezoekt je elk half jaar en neemt samen met jou en je leidinggevende je persoonlijke ontwikkeling door. Op basis daarvan stel je eventueel je leerdoelen bij. Je klas telt 15 personen. Dat zijn jouw directe collega's. Of collega's van andere bedrijven.

Jaar 1

In het eerste jaar stel je jouw leerdoelen vast en werk je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Je houdt je bezig met toekomstige ontwikkelingen in de (retail) markt en je gaat op zoek naar bijpassende winkelconcepten. Je verdiept je in het gastvrij ontvangen van klanten en gasten en je onderzoekt de optimale employee experience. Je brengt je opgedane kennis direct in praktijk.

Jaar 2

In je tweede jaar richt je je op persoonlijke effectiviteit. Je traint je in managementvaardigheden. Je verdiept je in multichannel management, kwaliteitsmanagement en retailmarketing. Je volgt gastcolleges over onder andere winkelinrichting, financieel management en je voert een consumentenonderzoek uit. Je leert nog meer over de customer journey, leidend tot een lokaal marktbewerkingsplan.

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Toelatingseisen Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Werkervaring

Je werkt als leidinggevende in de retailbranche. Je hebt minimaal twee jaar werkervaring.

Overige toelatingseisen

Een voorwaarde om te kunnen starten met deze Associate degree is dat je bij een erkend leerbedrijf werkt. Je werkgever moet je willen begeleiden en er moet een onderwijsovereenkomst zijn tussen je werkgever en Avans. Neem daarom voordat je je inschrijft contact met ons op.

Intake gesprek

Een intake-assessment kan deel uitmaken van de aanmeldprocedure. Op basis daarvan krijg je een advies over je instroom. Voorwaarde is dat je aan de instroomeisen voldoet.

Verkorte trajecten

Met een vwo-diploma en Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid of Economie & Maatschappij als profiel kom je in aanmerking voor het verkorte traject. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om in het tweede jaar te starten.

Praktische informatie Ondernemerschap & Retail Management Associate degree

Aanmelden

Uiterste aanmelddatum

Voor de opleiding ORM Ad duaal is het mogelijk om te starten in februari (aanmelden voor 1 december) of september (aanmelden voor 1 juli). De opleiding start bij minimaal 15 aanmeldingen.

Voor starten in februari, meld je je in ieder geval vóór 1 december aan. 

Wacht niet te lang

Jij weet al welke opleiding je wilt gaan doen. Meld je dan nu aan. 

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je opleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. Wil je in februari starten met de opleiding? Meld je dan uiterlijk 15 december aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024
februari 1 december 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Kosten werkbezoeken.

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50