Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de opleiding Business IT & Management leer je hoe je de processen van organisaties verbetert en/of innoveert. Met de hulp van informatie- en communicatietechnologie creëer je duurzame oplossingen.

Je brengt de bedrijfsprocessen van een verzekeraar in kaart. Ontwikkelt een klantgericht contentmanagementsysteem. Of voert een ERP-systeem in waar iedereen blij mee is. Omdat je met alles rekening houdt: financiën, informatiebeveiliging, communicatie, testen en opleiding van medewerkers. Je bent internationaal georiënteerd. Nieuwe (technische) ontwikkelingen plaats je in het perspectief van duurzaamheid of maatschappelijke waarden, normen en ethische dilemma's.

Je leert alles over het verbeteren van bedrijfsprocessen met behulp van informatiesystemen. Als je klaar bent met de hbo-opleiding Business IT & Management ben je Bachelor of Science. Met de unieke combinatie van Bedrijfskunde en Informatica heb je straks zó een baan, omdat je in staat bent om de gevolgen te overzien van je werk. Bijvoorbeeld de impact van het gebruik van ICT op de diverse onderdelen van een bedrijf, waarbij natuurlijk ook security en privacy een belangrijke rol spelen.

Duurzaamheid is in het hele opleidingsprogramma van Business IT & Management verwerkt. Je leert technologie en communicatie in te zetten bij het duurzaam en bedrijfsmatig oplossen van problemen voor de samenleving.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding

Typerend voor deze opleiding

Persoonlijk en gericht op de individuele student
Volgens Studiekeuze123 de beste score van opleidingen Business IT & Management
89% van onze studenten vindt binnen 1,5 jaar na afstuderen een baan
De opleiding is altijd actueel en brengt je al vanaf jaar 2 in contact met het bedrijfsleven

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Voor jou als 'brug' tussen gebruikers en bouwers ligt er straks volop werk te wachten. Welke functie je daar gaat vervullen hangt af van jouw interesse. En de specialisatie die je hebt gekozen.

Na de opleiding Business IT & Management heb je dus de luxe om te kiezen wat bij je past. Een bank, gemeente of overheidsinstelling. Een organisatieadviesbureau, productiebedrijf, softwarehuis of telecombedrijf. Een verzekeringsmaatschappij of een ziekenhuis.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Business- of ICT-consultant

De business consultant adviseert het management over uiteenlopende bedrijfskundige vraagstukken. Als afgestudeerde Business IT & Management is dit vaak een vraagstuk op het gebied van ICT.

Bedrijfs(proces)analist

Als procesanalist optimaliseer je de bedrijfsprocessen in een organisatie. Je bent voortdurend op zoek naar verbeteringen in de manier van werken om tot betere eindresultaten te komen, vaak op basis van data.

Informatieanalist

Een informatieanalist onderzoekt welke bedrijfsprocessen er bestaan in een organisatie, wat de informatiebehoefte is en hoe de informatiestroom verloopt. Je bekijkt welke eventuele problemen er zijn rond informatiestromen en gaat op zoek naar een geautomatiseerde oplossing.

Informatiemanager

Een informatiemanager zorgt dat de interne en externe stroom van bedrijfsinformatie optimaal verloopt en bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Denk bij interne informatie aan financiële cijfers en rapporten. Externe informatie is bijvoorbeeld productinformatie.

Datascientist / Data-analist

Een data-analist verzamelt en controleert gegevens om deze te verwerken tot informatie en uiteindelijk om te zetten in kennis. Die kennis kan weer door het bedrijf in de besluitvorming worden gebruikt om de juiste keuzes te maken en een strategie te bepalen.

Verandermanager

Een change manager zorgt er binnen een organisatie als een soort projectmanager voor dat veranderingsprocessen succesvol verlopen. Dit kunnen strategische, operationele of technologische veranderingen zijn. Al dan niet op het gebied van ICT.

Adviseur informatiebeveiliging

In deze veelzijdige rol help je mee aan het structureel inrichten en verbeteren van het niveau van informatiebeveiliging van bedrijven. Je adviseert bedrijven over hun strategie op het gebied van informatiebeveiliging. En je legt je toe op de realisatie van het beleid op tactisch en operationeel niveau.

Service manager

Je zorgt ervoor dat de ICT-dienstverlening naar wens is én dat deze is afgestemd op de behoeften, doelstellingen en uitdagingen van de gebruikers. De service manager draagt zorg voor de planning van de werkzaamheden met betrekking tot de IT-service en support.

IT projectmanager

De projectmanager zorgt er samen met een projectteam voor dat grootschalige en kostbare (IT-)projecten correct en efficiënt worden uitgevoerd. Zo draag je eraan bij dat deze projecten op tijd en binnen het vastgestelde budget opgeleverd worden aan de gebruikers.

Wat wordt er van jou verwacht

Met jouw scherpe oog voor bedrijfsprocessen, software en informatiesystemen trek je elk IT-traject naar een hoger plan. Je gaat planmatig te werk. Je doet vooronderzoek, stelt een pakket van eisen op en plant de implementatie. Want jij weet welke invloed oplossingen kunnen hebben. Mensen moeten hun werk vaak anders gaan doen, en jij hebt het talent en de overtuigingskracht om hen mee te nemen in die verandering.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je verder specialiseren. En kiest voor een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit. Dit doe je bijvoorbeeld aan de Universiteit van Tilburg, met de Master of Information Management. Masters van Avans Hogeschool die goed aansluiten zijn onder meer Keteninformatisering, Strategic Information Management en een master op het terrein van ERP en logistiek. Kijk ook eens bij Technische Informatica, Informatica en Bedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht).

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Jeroen van Hoek

Achteraf gezien zijn de vakken die ik toen het vervelendst vond het nuttigst gebleken.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

In individuele en groepsopdrachten werk je aan je technische kennis en vaardigheden. Ook leer je alles over projectmatig werken, presenteren en communiceren. Je persoonlijke ontwikkeling vormt de rode draad van ons lesprogramma. In onze lessen in professionalisering en individuele reflectie leer je hoe je meer kunt maken van je werk. En hoe een prettige aanpak een positief effect heeft op het werk. In portfoliogesprekken kijken we naar je vakinhoudelijke ontwikkeling en je eigen stijl.

Jaar 1

In de propedeuse maak je kennis met de opleiding en de wereld van business, IT & Management. Je leert over bedrijfsprocessen en organisatievormen. Je krijgt inzicht in databases, applicaties en het proces van systeemontwikkeling. De eerste 2 periodes werk je vooral aan theoretische basisvakken. In periode 3 en 4 analyseer en verbeter je in groepen bedrijfsprocessen met behulp van IT. Ook oefen je met projectmatig werken, argumenteren, presenteren en samenwerken.

Jaar 2

Ook in de hoofdfase werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over motiveren, samenwerken en klantgericht denken. En hoe je mensen begeleidt bij veranderingen. In dit jaar werk je voornamelijk in groepsprojecten en in minimaal 2 periodes aan concrete opdrachten vanuit het bedrijfsleven of overheid. Natuurlijk blijven we schaven aan je kennis, van bedrijfs- en organisatiekunde tot managementtheorieën, van informatiebeveiliging tot ICT en recht en van applicatieontwikkeling tot testen.

Jaar 3

De eerste helft van jaar 3 loop je stage. Zo krijg je inzicht in je interesses en kwaliteiten. Je onderzoekt bij een ziekenhuis hoe je de informatiebeveiliging kunt verbeteren. Je brengt de knelpunten van een magazijnsysteem in kaart en adviseert. Of je implementeert een managementsysteem. Wij zoeken je stageplek. Er zijn veel stagebedrijven in de regio. Zij staan te springen om stagiair(e)s van Business IT & Management en zijn enthousiast over onze studenten. Wie weet bieden ze je een baan aan.

Jaar 4

In de tweede helft van jaar 4 studeer je af. Onze afstudeerders realiseerden bijvoorbeeld een complexe webshop voor een megastore. Voor je onderzoek kies je een ICT-vraagstuk dat past bij je minor. Je bent verantwoordelijk voor de aanpak en uitvoering, analyseert bedrijfsprocessen en adviseert. Je maakt een plan voor de invoering van software en helpt vaak ook bij de implementatie ervan. Om af te studeren schrijf je een adviesrapport. Je presenteert je project bij Avans en je afstudeerbedrijf.

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Innovatiemanagement

De opleiding Business IT & Management biedt de minor Innovatiemanagement. Je kunt ook een minor volgen bij een andere hogeschool of universiteit.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Business IT & Management

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je zo'n 300 euro aan je studieboeken. Je betaalt ongeveer 50 euro voor je licentie voor Hogeschooltaal.

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding