Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij Bedrijfskunde leer je een organisatie te veranderen door verbeteringen te realiseren. Je werkt als adviseur, manager of projectleider. Als business improver heb je echt impact op een organisatie.

Vanwege een nieuwe rage is een product in de webshop vaak uitverkocht. Met een studie Bedrijfskunde leer jij hoe de bevoorrading beter kan. 2 bedrijven zijn gefuseerd; 1 locatie bevindt zich in Nederland, de andere in Engeland. Ze hebben communicatieproblemen en de manier van werken verschilt. Jij maakt een plan voor een betere samenwerking en afstemming. Of een bedrijf wil graag duurzamer gaan produceren; jij inventariseert hoe het productieproces duurzamer verloopt en verbetert.

Met deze opleiding Bedrijfskunde krijg je kennis van de processen en de besturing van een organisatie. Je leert hoe organisaties verantwoord en duurzaam kunnen inspelen op omgevingsfactoren en zelf kunnen veranderen. Samen met medestudenten pak jij echte problemen van echte bedrijven aan. Na de opleiding weet jij organisaties te veranderen en te verbeteren.

Na het afronden van de hbo-studie Bedrijfskunde ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bedrijfskunde

Je creëert impact door maatschappelijke relevantie
Procesverbeteringen leer je succesvol te begeleiden
Je bent zelf in the lead voor je ontwikkel- en leerproces
Als verbinder los je bedrijfskundige vraagstukken uit de praktijk op

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je bent na deze studie Bedrijfskunde opgeleid tot een breed inzetbare business improver, een generalist. Bedrijfskunde is gericht op allerlei verschillende rollen en functies, zoals bij een zakmes: breed inzetbaar met meerdere mogelijkheden.

Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of non-profitorganisaties. Bijvoorbeeld bij adviesbureaus, banken of de Kamer van Koophandel. Bij uitzendbureaus, het midden- en kleinbedrijf, logistieke bedrijven, verzekeringsmaatschappijen of winkelketens. Met jouw kennis en visie help je bedrijven om beter, duurzamer en meer verantwoord te opereren.

Dankzij jou verlopen processen beter en werken collega's en afdelingen beter samen. Je werkt aan innovaties en zorgt altijd voor kwaliteit. Jij bent een business improver!

Hieronder vind je een aantal beroepen die je kunt uitoefenen na het behalen van je hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Inkoper

Intercedent

Projectleider

Bedrijfsadviseur

Accountmanager

Afdelingsmanager

Vestigingsmanager

Informatiemanager

Binnendienstmedewerker

Medewerker buitendienst

Junior organisatieadviseur

Kwaliteitszorgmedewerker

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent ondernemend, nieuwsgierig, kritisch en hebt lef. Je houdt van samenwerken en kunt goed luisteren. Oplossingen bedenken voor problemen vindt je leuk. Net als mensen enthousiast maken voor jouw oplossing of koers. Jij durft verder te kijken dan je neus lang is. Jij bent een doorzetter en creatief en bent goed in organiseren. En wilt bedrijven helpen efficiënter en duurzamer te ondernemen.

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de studie Bedrijfskunde echt wat voor jou!

Verschillen tussen beide locaties

Het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt doorstuderen en je master halen. Met een doorstroomminor heb je een opstap voor een masteropleiding. Met een certificaat van deze pre-master op zak én je bachelordiploma kun je instromen in de masteropleiding die je kiest.

Bijvoorbeeld aan Tilburg University:

 • Marketing Analytics
 • Organization Studies
 • Strategic Management
 • Marketing Management
 • Human Resource Studies
 • Information Management
 • International Management
 • Supply Chain Management
 • Management of Cultural Diversity

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Aimée Staudt

Ik vind het leuk dat ik meer te weten kom over de verschillende aspecten van het bedrijfsleven.

Verder lezen

Joek Bankers

De docenten staan altijd voor je klaar als je ergens niet uitkomt of als je ergens vragen over hebt.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar en is zeer gevarieerd. Qua inhoud, maar zeker ook qua vorm. Ieder studiejaar volg je 4 blokken of 2 semesters. Je start met een brede basis over diverse bedrijfskundige thema's, zoals management, recht, bedrijfseconomie en hrm. Later in je studie kies je een specialisatie waar je hart sneller van gaat kloppen.

Meer over de opleiding

Jaar 1

De eerste 10 weken van je opleiding werk je aan een opdracht van de Efteling. Je doet dit samen met studenten van Accountancy, Finance & Control en Human Resource Management. Zo maak je direct kennis met de 4 accentgebieden binnen Bedrijfskunde: duurzame processen & bedrijfsvoering, organisatie & verandering, markt & omgeving en informatiemanagement

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. De coachende rol van de docent zorgt ervoor dat je na de studie succesvol aan de slag kunt.

Docent en student vertellen

Belangrijke vakken:

 • Duurzame Processen & Bedrijfsvoering
 • Bedrijfseconomie
 • Strategisch Management & Marketing
 • Informatiemanagement

Jaar 2

Dit jaar volg je twee semesters in willekeurige volgorde. Je start bijvoorbeeld met 'Continuous Improvement': een verbetertraject bij een zelf gekozen bedrijf. In de tweede helft van het jaar gaan we aan de slag met 'Creating Impact'. Je leert initiatieven nemen, laat zien dat je lef hebt, innovatief bent en actief handelt. Je oefent jezelf in het nemen van beslissingen en leert om voor resultaat te gaan.

Belangrijke vakken:

 •  Duurzame Processen & Bedrijfsvoering
 •  Projectmanagement
 •  Informatiemanagement
 •  Organisatiekunde
Project SustainABLE

Jaar 3

In jaar 3 is er een keuzeprogramma. Je bepaalt daarin zelf de volgorde van het studieprogramma. Hieronder de 3 mogelijke routes:

 • Stage – minor – bedrijfskundig adviesbureau
 • Stage – bedrijfskundig adviesbureau – minor
 • Minor – stage – bedrijfskundig adviesbureau

Tijdens de stage voeren studenten een bedrijfskundig onderzoek uit. Dat is een verdiepende fase waarin je leert om impact te creëren. Daarna -of juist ervoor- volg je een minor naar keuze voor verdieping of verbreding. Ook ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk voor een bedrijfskundig adviesbureau.

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van je afstudeerstage. Je werkt aan een opdracht, waarbij je een advies geeft over een bedrijfskundig vraagstuk.

Hoe verder je komt in de opleiding, des te zelfstandiger je aan de slag gaat. De opdrachten die je krijgt worden steeds complexer. Je bepaalt je eigen ontwikkeling en gebruikt docenten meer en meer als coach. Jouw drive om te groeien in je vakgebied komt van pas tijdens je opleiding, maar zeker ook tijdens je loopbaan.

Belangrijke activiteiten:

 • Afstuderen
 • Afhankelijk van je keuze in jaar 3 volg je in jaar 4 de minor of Bedrijfskundig Adviesbureau

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van de opleiding

Het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar en is zeer gevarieerd. Ieder studiejaar volg je 4 blokken, waarin steeds een ander thema centraal. Zo kijk je naar de proceskant en de informatiekant van een organisatie. Je kijkt ook naar de klantkant en leren je om voortdurend waarde voor die klant te blijven creëren in een veranderende omgeving.

Tijdens je stage, minor en afstuderen combineer je al deze kennis om bij bedrijven problemen op te lossen, kansen te benutten en oplossingen te implementeren.

Meer over de opleiding

Jaar 1

Bij Bedrijfskunde buig jij je ieder blok over opdrachten uit het echte werkveld. Zo pas je de theorie toe op actuele vraagstukken. Samen met je projectgroep los je vanaf het eerste blok in jaar 1 problemen op voor echte bedrijven.

Je krijgt ieder blok ondersteunende vakken zoals recht, (bedrijfs)economie, onderzoek en international business communication. We leren je vaardigheden die je helpen bij professioneel gedrag binnen een organisatie. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een coach.

Belangrijke vakken:

 • Recht 
 • Finance 
 • Economie 
 • Bedrijfskunde 
 • Management Accounting
 • Vaardigheidstrainingen, zoals Interviewen, Presenteren en Gespreks- en Beïnvloedingsvaardigheden.

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op de opgedane kennis van het eerste jaar. De kennis van de kernvakgebieden Mens & Organisatie, Operationeel Management, Bedrijf & Omgeving en Besturing & Informatie wordt nog groter. Ook ga je weer aan de slag met praktijkopdrachten, projecten en vaardigheden.

Belangrijke vakken:

 • Onderzoek
 • Management Accounting
 • Sustainable Development
 • Vaardigheidstrainingen zoals Rapporteren, Netwerken en Onderzoeksvaardigheden.

Jaar 3

In het derde jaar loop je stage. Je zoekt zelf een stageplaats en een opdracht die bij je past. Daarna volg je een minor naar keuze voor verdieping of verbreding.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Minor

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van afstuderen en werk je aan een bedrijfskundig vraagstuk binnen een organisatie.

Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer je zelfstandig werkt. De opdrachten worden steeds complexer. Je bepaalt je eigen ontwikkeling. De docenten coachen je.

Belangrijke activiteiten:

 • Scriptie schrijven

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

 • Associate degree

  als het een relevante opleiding is.

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Heb je al een hbo- of wo-diploma gehaald en wil je instromen in de opleiding Bedrijfskunde? Dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van je vooropleiding. Met een voltijd Associate degree Business of de Associate degree Management behaald bij Avans Academie Associate degrees in Den Bosch kun je bij de opleiding Bedrijfskunde locatie Den Bosch in 2 jaar je bachelordiploma halen. Je krijgt een vrijstelling voor: propedeuse, stage en minor. 

Heb je een Associate degree-getuigschrift behaald bij een andere Associate degree opleiding van Avans Hogeschool of bij een andere onderwijsinstelling dan Avans Hogeschool? Dan heb je geen recht op standaardvrijstellingen. 

Neem voor meer informatie over Breda of Den Bosch contact met ons op. 

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 mei aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

In Den Bosch neem je voor informatie en inschrijving contact op met Aob Compaz. Als je slaagt, dien je je rapportage vóór 1 augustus in bij de opleiding. Aan het onderzoek zijn kosten verbonden, namelijk € 320, waarvan je de helft terugkrijgt.

In Breda neem je voor informatie over de toelatingstoets contact op met de instroomcoördinator

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie van Breda of Den Bosch.

Praktische informatie Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch