Bedrijfskunde  voltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bij Bedrijfskunde leer je een organisatie te veranderen door verbeteringen te realiseren. Je werkt als adviseur, manager of projectleider. Als business improver heb je echt impact op een organisatie.

Vanwege een nieuwe rage is een product in de webshop vaak uitverkocht. Met een studie Bedrijfskunde leer jij hoe de bevoorrading beter kan. 2 bedrijven zijn gefuseerd; 1 locatie bevindt zich in Nederland, de andere in Engeland. Ze hebben communicatieproblemen en de manier van werken verschilt. Jij maakt een plan voor een betere samenwerking en afstemming. Of een bedrijf wil graag duurzamer gaan produceren; jij inventariseert hoe het productieproces duurzamer verloopt en verbetert.

Met deze opleiding Bedrijfskunde krijg je kennis van de processen en de besturing van een organisatie. Je leert hoe organisaties verantwoord en duurzaam kunnen inspelen op omgevingsfactoren en zelf kunnen veranderen. Samen met medestudenten pak jij echte problemen van echte bedrijven aan. Na de opleiding weet jij organisaties te veranderen en te verbeteren.

Na het afronden van de hbo-studie Bedrijfskunde ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bedrijfskunde

Je creëert impact door maatschappelijke relevantie
Procesverbeteringen leer je succesvol te begeleiden
Je bent zelf in the lead voor je ontwikkel- en leerproces
Als verbinder los je bedrijfskundige vraagstukken uit de praktijk op

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je bent na deze studie Bedrijfskunde opgeleid tot een breed inzetbare business improver, een generalist. Bedrijfskunde is gericht op allerlei verschillende rollen en functies, zoals bij een zakmes: breed inzetbaar met meerdere mogelijkheden.

Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of non-profitorganisaties. Bijvoorbeeld bij adviesbureaus, banken of de Kamer van Koophandel. Bij uitzendbureaus, het midden- en kleinbedrijf, logistieke bedrijven, verzekeringsmaatschappijen of winkelketens. Met jouw kennis en visie help je bedrijven om beter, duurzamer en meer verantwoord te opereren.

Dankzij jou verlopen processen beter en werken collega's en afdelingen beter samen. Je werkt aan innovaties en zorgt altijd voor kwaliteit. Jij bent een business improver!

Hieronder vind je een aantal beroepen die je kunt uitoefenen na het behalen van je hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Inkoper

Intercedent

Projectleider

Bedrijfsadviseur

Accountmanager

Afdelingsmanager

Vestigingsmanager

Informatiemanager

Binnendienstmedewerker

Medewerker buitendienst

Junior organisatieadviseur

Kwaliteitszorgmedewerker

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent ondernemend, nieuwsgierig, kritisch en hebt lef. Je houdt van samenwerken en kunt goed luisteren. Oplossingen bedenken voor problemen vind je leuk. Net als mensen enthousiast maken voor jouw oplossing of koers. Jij durft verder te kijken dan je neus lang is. Jij bent een doorzetter en creatief en bent goed in organiseren. En wilt bedrijven helpen efficiënter en duurzamer te ondernemen.

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de studie Bedrijfskunde echt wat voor jou!

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je opleiding Bedrijfskunde doorstuderen en je master halen. Met een doorstroomminor heb je een opstap voor een masteropleiding. Met een certificaat van deze pre-master op zak én je bachelordiploma kun je instromen in de masteropleiding die je kiest.

Bijvoorbeeld aan Tilburg University:

 • Marketing Analytics
 • Organization Studies
 • Strategic Management
 • Marketing Management
 • Human Resource Studies
 • Information Management
 • International Management
 • Supply Chain Management
 • Management of Cultural Diversity

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Aimée Staudt

Ik vind het leuk dat ik meer te weten kom over de verschillende aspecten van het bedrijfsleven.

Verder lezen

Joek Bankers

De docenten staan altijd voor je klaar als je ergens niet uitkomt of als je ergens vragen over hebt.

Verder lezen

Opbouw van Bedrijfskunde

Het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

Je begint de opleiding Bedrijfskunde samen met studenten van andere opleidingen. Je leert hoe je veranderingen herkent, zelf creëert én doorvoert binnen een organisatie. Door te duiken in bedrijfskundige thema's en te ontdekken welke vakgebieden hierbij komen kijken. Ook leer je hoe je mensen actief betrekt bij deze processen.

Je ontwikkelt brede kennis en waardevolle talenten en praktische vaardigheden. Als bedrijfskundige draag jij bij aan het verbeteren en veranderen van organisaties.

Meer over de opleiding

Jaar 1

In jaar 1 van Bedrijfskunde start je in een kleine klas met een vaste coach. Je volgt module 1 met studenten van Accountancy, Finance & Control (international) en HRM. Module 2 volg je met studenten van HRM en Integrale Veiligheidskunde. Na beide modules heb je de kans om te switchen.

Vanaf module 3 werk je aan vraagstukken die je vanuit verschillende uitgangspunten (financieel, sociaal, ecologisch) bekijkt. Daarna ga je 10 weken aan de slag met een praktijkopdracht bij een echte organisatie.

Docent en student vertellen

Belangrijke thema's/vakken:

 • Operations management
 • Strategic management
 • Organizational behaviour
 • Information management

Jaar 2

In de eerste 2 modules ga jij jezelf verder ontwikkelen. Je stapt in de schoenen van een procesverbeteraar en een regisserend ontwerper en werkt aan praktische vraagstukken. Je begint met een grondige analyse en oriëntatie en komt tot een oplossing. Tegelijkertijd bouw je aan jouw theoretische kennis en praktische vaardigheden. En kies je vrijekeuzemodules. Ga voor verdieping binnen je eigen opleiding of kies voor andere vakgebieden binnen Avans. Als het maar past bij jouw ontwikkeltraject.

Belangrijke thema's/vakken:

 • Operations management
 • Strategic management
 • Organizational behaviour
 • Information management
 • (Vrijekeuze)modules
Project SustainABLE

Jaar 3

Dit jaar start met 2 vrijekeuzemodules waarin je jouw bedrijfskundige kennis en vaardigheden verdiept of verbreedt. Dit kan bij Avans, bij een andere hogeschool of in het buitenland.

In module 3 en 4 staat een uitdagende opdracht van een organisatie centraal waarbij je de rol van regisserend ontwerper of procesverbeteraar toepast. Je onderzoekt vraagstukken, zoekt naar waardevolle kennis en maakt weloverwogen keuzes. Je betrekt ook anderen bij jouw plannen en acties om samen impact te maken.

Belangrijke thema's/vakken:

 • (Vrijekeuze)modules

Jaar 4

Jaar 4 begint met een interessant vraagstuk waarbij je samenwerkt met studenten van andere opleidingen. Jullie gaan dieper in op een onderwerp dat meerdere vakgebieden raakt. Daarna werk je voor je afstuderen aan een duurzame oplossing voor een vraagstuk. Hierbij houd je rekening met economische, sociale en ecologische gevolgen op korte en lange termijn, dichtbij en ver weg. Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag binnen het bedrijfsleven, de overheid of non-profitorganisaties.

Belangrijke vaardigheden:

 • Bedrijfskundig redeneren
 • Ondernemend vermogen
 • (Zelf)lerend vermogen
 • Verbindend vermogen
 • Afstudeeropdracht

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van Bedrijfskunde

Het studieprogramma van de opleiding Bedrijfskunde verschilt per locatie. Kies het programma dat het beste bij jou past.

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Den Bosch

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar en is zeer gevarieerd. Ieder studiejaar volg je 4 blokken, waarin steeds een ander thema centraal staat. Zo kijk je naar de proces- en informatiekant van een organisatie. Of je kijkt naar de klantkant, waarbij je voortdurend waarde leert creëren voor die klant in een veranderende omgeving.

Tijdens je stage, vrijekeuzemodule en afstuderen combineer je alle kennis om bij bedrijven problemen op te lossen, kansen te benutten en oplossingen te implementeren.

Meer over de opleiding

Jaar 1

Bij Bedrijfskunde buig jij je ieder blok over opdrachten uit het echte werkveld. Zo pas je de theorie toe op actuele vraagstukken. Samen met je projectgroep los je vanaf het eerste blok in jaar 1 problemen op voor echte bedrijven.

Je krijgt ieder blok ondersteunende vakken zoals recht, (bedrijfs)economie, onderzoek en international business communication. We leren je vaardigheden die je helpen bij professioneel gedrag binnen een organisatie. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een coach.

Belangrijke vakken:

 • Recht 
 • Finance 
 • Economie 
 • Bedrijfskunde 
 • Management Accounting
 • Vaardigheidstrainingen, zoals Interviewen, Presenteren en Gespreks- en Beïnvloedingsvaardigheden.

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op de opgedane kennis van het eerste jaar. De kennis van de kernvakgebieden Mens & Organisatie, Operationeel Management, Bedrijf & Omgeving en Besturing & Informatie wordt nog groter. Ook ga je weer aan de slag met praktijkopdrachten, projecten en vaardigheden.

Belangrijke vakken:

 • Onderzoek
 • Management Accounting
 • Sustainable Development
 • Vaardigheidstrainingen zoals Rapporteren, Netwerken en Onderzoeksvaardigheden.

Jaar 3

In het derde jaar loop je stage. Je zoekt zelf een stageplaats en een opdracht die bij je past. Daarna volg je een vrijekeuzemodule voor verdieping of verbreding.

Belangrijke activiteiten:

 • Stage
 • Vrijekeuzemodule 

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van afstuderen en werk je aan een bedrijfskundig vraagstuk binnen een organisatie.

Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer je zelfstandig werkt. De opdrachten worden steeds complexer. Je bepaalt je eigen ontwikkeling. De docenten coachen je.

Belangrijke activiteiten:

 • Scriptie schrijven

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

 • Associate degree

  als het een relevante opleiding is.

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Heb je al een hbo- of wo-diploma gehaald en wil je instromen in de opleiding Bedrijfskunde? Dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van je vooropleiding.

Den Bosch

Met een voltijd Associate degree Business of de Associate degree Management behaald bij Avans Academie Associate degrees in Den Bosch kun je bij de opleiding Bedrijfskunde locatie Den Bosch in 2 jaar je bachelordiploma halen. Je krijgt een vrijstelling voor: propedeuse, stage en vrijekeuzemodule. 

Breda

Met een voltijd Associate degree Business of de Associate degree Management behaald bij Avans Academie Associate degrees in Den Bosch of Roosendaal kun je bij de opleiding Bedrijfskunde locatie Breda in 2 jaar je bachelordiploma halen. Je krijgt een vrijstelling voor: propedeuse, stage en vrijekeuzemodule. Na aanmelding ontvang je meer informatie over het traject.

Ad-diploma van andere opleiding

Heb je een Associate degree-getuigschrift behaald bij een andere Associate degree opleiding van Avans Hogeschool of bij een andere onderwijsinstelling dan Avans Hogeschool? Dan heb je geen recht op standaardvrijstellingen. 

Heb je vragen? Neem voor meer informatie over instromen in Breda of Den Bosch contact met ons op. 

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 juni aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie van Breda of Den Bosch.

Praktische informatie Bedrijfskunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in Den Bosch