Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij Bedrijfskunde leer je een organisatie te veranderen door verbeteringen te realiseren. Je werkt als adviseur, manager of projectleider. Als business improver heb je echt impact op een organisatie.

Vanwege een nieuwe rage is een product in de webshop vaak uitverkocht. Met een studie Bedrijfskunde leer jij hoe de bevoorrading beter kan. 2 bedrijven zijn gefuseerd; 1 locatie bevindt zich in Nederland, de andere in Engeland. Ze hebben communicatieproblemen en de manier van werken verschilt. Jij maakt een plan voor een betere samenwerking en afstemming. Of een bedrijf wil graag duurzamer gaan produceren; jij inventariseert hoe het productieproces duurzamer verloopt en verbetert.

Met deze opleiding Bedrijfskunde krijg je kennis van de processen en de besturing van een organisatie. Je leert hoe organisaties verantwoord en duurzaam kunnen inspelen op omgevingsfactoren en zelf kunnen veranderen. Samen met medestudenten pak jij echte problemen van echte bedrijven aan. Na de opleiding weet jij organisaties te veranderen en te verbeteren.

Na het afronden van de hbo-studie Bedrijfskunde ben je Bachelor of Science (BSc).

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Je creëert impact door maatschappelijke relevantie
Procesverbeteringen leer je succesvol te begeleiden
Je bent zelf in the lead voor je ontwikkel- en leerproces
Als verbinder los je bedrijfskundige vraagstukken uit de praktijk op

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Je bent na deze studie Bedrijfskunde opgeleid tot een breed inzetbare business improver, een generalist. Bedrijfskunde is gericht op allerlei verschillende rollen en functies, zoals bij een zakmes: breed inzetbaar met meerdere mogelijkheden.

Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of non-profitorganisaties. Bijvoorbeeld bij adviesbureaus, banken of de Kamer van Koophandel. Bij uitzendbureaus, het midden- en kleinbedrijf, logistieke bedrijven, verzekeringsmaatschappijen of winkelketens. Met jouw kennis en visie help je bedrijven om beter, duurzamer en meer verantwoord te opereren.

Dankzij jou verlopen processen beter en werken collega's en afdelingen beter samen. Je werkt aan innovaties en zorgt altijd voor kwaliteit. Jij bent een business improver!

Hieronder vind je een aantal beroepen die je kunt uitoefenen na het behalen van je hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Inkoper

Intercedent

Projectleider

Bedrijfsadviseur

Accountmanager

Afdelingsmanager

Vestigingsmanager

Informatiemanager

Binnendienstmedewerker

Medewerker buitendienst

Junior organisatieadviseur

Kwaliteitszorgmedewerker

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent ondernemend, nieuwsgierig, kritisch en hebt lef. Je houdt van samenwerken en kunt goed luisteren. Oplossingen bedenken voor problemen vindt je leuk. Net als mensen enthousiast maken voor jouw oplossing of koers. Jij durft verder te kijken dan je neus lang is. Jij bent een doorzetter en creatief en bent goed in organiseren. En wilt bedrijven helpen efficiënter en duurzamer te ondernemen.

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de studie Bedrijfskunde echt wat voor jou!

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt doorstuderen en je master halen. Met een doorstroomminor heb je een opstap voor een masteropleiding. Met een certificaat van deze pre-master op zak én je bachelordiploma kun je instromen in de masteropleiding die je kiest.

Bijvoorbeeld aan Tilburg University:

  • Marketing Analytics
  • Organization Studies
  • Strategic Management
  • Marketing Management
  • Human Resource Studies
  • Information Management
  • International Management
  • Supply Chain Management
  • Management of Cultural Diversity

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Aimée Staudt

Het hbo is meer op de praktijk gericht dan het wo en dat sprak mij veel meer aan.

Verder lezen

Joek Bankers

De docenten staan altijd voor je klaar als je ergens niet uitkomt of als je ergens vragen over hebt.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Breda

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar en is zeer gevarieerd. Qua inhoud, maar zeker ook qua vorm. Ieder studiejaar volg je 4 blokken of 2 semesters. Je start met een brede basis over diverse bedrijfskundige thema's, zoals management, recht, bedrijfseconomie en hrm. Later in je studie kies je een specialisatie waar je hart sneller van gaat kloppen.

Meer over de opleiding

Jaar 1

De eerste 10 weken van je opleiding werk je aan een opdracht van de Efteling. Je doet dit samen met studenten van Accountancy, Finance & Control en Human Resource Management. Zo maak je direct kennis met de 4 accentgebieden binnen Bedrijfskunde: duurzame processen & bedrijfsvoering, organisatie & verandering, markt & omgeving en informatiemanagement

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. De coachende rol van de docent zorgt ervoor dat je na de studie succesvol aan de slag kunt.

Docent en student vertellen

Belangrijke vakken:

  • Duurzame Processen & Bedrijfsvoering
  • Bedrijfseconomie
  • Strategisch Management & Marketing
  • Informatiemanagement

Jaar 2

Dit jaar volg je twee semesters in willekeurige volgorde. Je start bijvoorbeeld met 'Continuous Improvement': een verbetertraject bij een zelf gekozen bedrijf. In de tweede helft van het jaar gaan we aan de slag met 'Creating Impact'. Je leert initiatieven nemen, laat zien dat je lef hebt, innovatief bent en actief handelt. Je oefent jezelf in het nemen van beslissingen en leert om voor resultaat te gaan.

Belangrijke vakken:

  •  Duurzame Processen & Bedrijfsvoering
  •  Projectmanagement
  •  Informatiemanagement
  •  Organisatiekunde
Project SustainABLE

Jaar 3

In jaar 3 is er een keuzeprogramma. Je bepaalt daarin zelf de volgorde van het studieprogramma. Hieronder de 3 mogelijke routes:

  • Stage – minor – bedrijfskundig adviesbureau
  • Stage – bedrijfskundig adviesbureau – minor
  • Minor – stage – bedrijfskundig adviesbureau

Tijdens de stage voeren studenten een bedrijfskundig onderzoek uit. Dat is een verdiepende fase waarin je leert om impact te creëren. Daarna -of juist ervoor- volg je een minor naar keuze voor verdieping of verbreding. Ook ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk voor een bedrijfskundig adviesbureau.

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van je afstudeerstage. Je werkt aan een opdracht, waarbij je een advies geeft over een bedrijfskundig vraagstuk.

Hoe verder je komt in de opleiding, des te zelfstandiger je aan de slag gaat. De opdrachten die je krijgt worden steeds complexer. Je bepaalt je eigen ontwikkeling en gebruikt docenten meer en meer als coach. Jouw drive om te groeien in je vakgebied komt van pas tijdens je opleiding, maar zeker ook tijdens je loopbaan.

Belangrijke activiteiten:

  • Afstuderen
  • Afhankelijk van je keuze in jaar 3 volg je in jaar 4 de minor of Bedrijfskundig Adviesbureau

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Specialisatie Organisatie en verandering

Deze specialisatie kun je kiezen je in jaar 4. Je gaat aan de slag met adviesvragen uit de praktijk waarin een verandering in de organisatie wordt gemaakt.

Inhoudelijke kennis ontwikkel je op het gebied van verandermanagement, adviesvaardigheden en organisatiekunde. Je helpt organisaties om een verandering door te voeren aan de hand van jouw advies.

Specialisatie Markt en omgeving

Deze specialisatie kun je kiezen in jaar 4. Je gaat aan de slag met vragen uit de praktijk waarin centraal staat hoe een organisatie kan inspelen op ontwikkelingen in haar omgeving.

Voorbeelden hiervan zijn veranderende wetgeving of digitalisering. Je adviseert een organisatie hoe zij hierop kan inspelen en handen en voeten kan geven aan deze ontwikkelingen.

Specialisatie Informatiemanagement

Deze specialisatie kun je kiezen in jaar 4. Je gaat aan de slag met vragen uit de praktijk rond digitalisering en automatisering. Een voorbeeld is een organisatie die een webshop wil beginnen.

Minor Leadership, Sustainability & Business

Today's global social and environmental issues are complex and complicated. They cannot be solved by governments on their own. Companies and institutions also play a huge role in this transition.

By taking part in this programme, you will learn how to act upon these issues to make an impact. You will develop skills with respect to sustainable business models, sustainable strategy and transition, inner leadership, system thinking, ethics, creative thinking, change management, and intercultural collaboration.

Minor Business 2030

De wereld om je heen verandert in hoog tempo! Door ontwikkelingen in kennisdeling en communicatie ontstaan er nieuwe verbindingen. Grenzen tussen landen, generaties en binnen ondernemingen vervagen.

Je krijgt te maken met nieuwe (duurzame) verdienmodellen, werkwijzen, arbeidsverhoudingen en zelfs beroepen die nu nog niet eens bestaan. Hoe ziet een ziekenhuis er in 2030 uit? En Schiphol? Wat doet een manager in 2030? Hoe, waar en wanneer werken we in 2030? Wat is de impact van social media en digitalisering op zakendoen?

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar en is zeer gevarieerd. Ieder studiejaar volg je 4 blokken, waarin steeds een ander thema centraal. Zo kijk je naar de proceskant en de informatiekant van een organisatie. Je kijkt ook naar de klantkant en leren je om voortdurend waarde voor die klant te blijven creëren in een veranderende omgeving.

Tijdens je stage, minor en afstuderen combineer je al deze kennis om bij bedrijven problemen op te lossen, kansen te benutten en oplossingen te implementeren.

Meer over de opleiding

Jaar 1

Bij Bedrijfskunde buig jij je ieder blok over opdrachten uit het echte werkveld. Zo pas je de theorie toe op actuele vraagstukken. Samen met je projectgroep los je vanaf het eerste blok in jaar 1 problemen op voor echte bedrijven.

Je krijgt ieder blok ondersteunende vakken zoals recht, (bedrijfs)economie, onderzoek en international business communication. We leren je vaardigheden die je helpen bij professioneel gedrag binnen een organisatie. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een coach.

Belangrijke vakken:

  • Recht 
  • Finance 
  • Economie 
  • Bedrijfskunde 
  • Management Accounting
  • Vaardigheidstrainingen, zoals Interviewen, Presenteren en Gespreks- en Beïnvloedingsvaardigheden.

Jaar 2

In jaar 2 ga je dieper in op de opgedane kennis van het eerste jaar. De kennis van de kernvakgebieden Mens & Organisatie, Operationeel Management, Bedrijf & Omgeving en Besturing & Informatie wordt nog groter. Ook ga je weer aan de slag met praktijkopdrachten, projecten en vaardigheden.

Belangrijke vakken:

  • Onderzoek
  • Management Accounting
  • Sustainable Development
  • Vaardigheidstrainingen zoals Rapporteren, Netwerken en Onderzoeksvaardigheden.

Jaar 3

In het derde jaar loop je stage. Je zoekt zelf een stageplaats en een opdracht die bij je past. Daarna volg je een minor naar keuze voor verdieping of verbreding.

Belangrijke activiteiten:

  • Stage
  • Minor

Jaar 4

Dit jaar staat in het teken van afstuderen en werk je aan een bedrijfskundig vraagstuk binnen een organisatie.

Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer je zelfstandig werkt. De opdrachten worden steeds complexer. Je bepaalt je eigen ontwikkeling. De docenten coachen je.

Belangrijke activiteiten:

  • Scriptie schrijven

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Financiële dienstverlening

De minor financiële dienstverlening richt zich op studenten die de ambitie hebben om een adviesrol te gaan vervullen bij een financiële instelling.

Naast kennisverdieping op diverse financiële, maar ook organisatorische en juridische terreinen, werk je vooral aan competenties die noodzakelijk zijn om in een adviesrol succesvol te zijn. Na de minor financiële dienstverlening vergroot je de kansen op een startfunctie bij een financiële instelling aanmerkelijk. De minor bestaat uit 20 weken waarin 2 projecten centraal staan. Je werkt aan beide projecten in een adviesteam.

In het eerste deel staat een particuliere klant centraal. Je stelt een adviesrapport op voor je klant, waarbij je de wensen en behoeften in kaart brengt. Denk hierbij aan het kopen van een woning, het opbouwen van vermogen, het verkleinen van financiële risico's etc. In het tweede project wordt er advies gegeven aan een ondernemer, die vanuit zakelijk perspectief verschillende wensen en behoeften heeft. Met je adviesteam ga je kijken naar de financieringsmogelijkheden, financiële risico's en overige wensen en behoeften van de klant.

Minor Consultancy

Met de minor Consultancy ontwikkel je je op het gebied van organisatie- en beleidsadvies. Je kunt deze minor kiezen in het derde of vierde jaar.

Na deze zeer praktijkgerichte minor functioneer je op het niveau van een junior bedrijfskundig consultant, een grote pre op je cv. Je ontwikkelt competenties die van belang zijn voor een extern adviseur. Maar ook voor een interne advies- of beleidsfunctie passen de aangeleerde vaardigheden goed.

Minor Business 2030

De wereld om je heen verandert in hoog tempo! Door ontwikkelingen in kennisdeling en communicatie ontstaan er nieuwe verbindingen. Grenzen tussen landen, generaties en binnen ondernemingen vervagen.

Je krijgt te maken met nieuwe (duurzame) verdienmodellen, werkwijzen, arbeidsverhoudingen en zelfs beroepen die nu nog niet eens bestaan. Hoe ziet een ziekenhuis er in 2030 uit? En Schiphol? Wat doet een manager in 2030? Hoe, waar en wanneer werken we in 2030? Wat is de impact van social media en digitalisering op zakendoen?

Minor Betere Besluitvorming met Data

Hoe zet ik data om in kansen voor de organisatie? De 4e industriële revolutie brengt veel nieuwe mogelijkheden en technologieën, en daardoor ook enorm veel data.

Al deze data wordt door organisaties veelal nog onvoldoende gebruikt waardoor ze kansen mislopen. Directie en management baseren hun besluiten op intuïtie, ervaring en of theorie; in de minor vullen we dit aan met data. We verkennen de data die de opdrachtgever beschikbaar heeft en bepalen in overleg hoe we die data kunnen gebruiken bij besluitvorming op operationeel, tactisch en/of strategisch niveau. De ethische kant vergeten we niet door met elkaar in discussie te gaan.

Minor Leadership, Sustainability & Business

Today's global social and environmental issues are complex and complicated. They cannot be solved by governments on their own. Companies and institutions also play a huge role in this transition.

By taking part in this programme, you will learn how to act upon these issues to make an impact. You will develop skills with respect to sustainable business models, sustainable strategy and transition, inner leadership, system thinking, ethics, creative thinking, change management, and intercultural collaboration.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Bedrijfskunde

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Associate degree

    als het een relevante opleiding is.

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Heb je al een hbo- of wo-diploma gehaald en wil je instromen in de opleiding Bedrijfskunde? Dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van je vooropleiding. Met een voltijd Associate degree Business of de Associate degree Management behaald bij Avans Academie Associate degrees in Den Bosch kun je bij de opleiding Bedrijfskunde locatie Den Bosch in 2 jaar je bachelordiploma halen. Je krijgt een vrijstelling voor: propedeuse, stage en minor. 

Heb je een Associate degree-getuigschrift behaald bij een andere Associate degree opleiding van Avans Hogeschool of bij een andere onderwijsinstelling dan Avans Hogeschool? Dan heb je geen recht op standaardvrijstellingen. 

Neem voor meer informatie over Breda of Den Bosch contact met ons op. 

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan een 21+ toelatingsonderzoek. Je meldt je voor 1 mei aan via studielink. In Studielink sla je de stap 'Vooropleiding toevoegen' bij het aanmaken van je Studielink-account over. Na je aanmelding ontvang je meer informatie. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit toelatingsonderzoek.

In Den Bosch neem je voor informatie en inschrijving contact op met Aob Compaz. Als je slaagt, dien je je rapportage vóór 1 augustus in bij de opleiding. Aan het onderzoek zijn kosten verbonden, namelijk € 320, waarvan je de helft terugkrijgt.

In Breda neem je voor informatie over de toelatingstoets contact op met de instroomcoördinator

Voor meer informatie stuur je een e-mail naar de academie van Breda of Den Bosch.

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch