Startmaand
Duur
Taal
Locatie

In de marketing- en salesgerichte hbo-opleiding Commerciële Economie leer je luisteren naar klanten. Om zo producten of diensten succesvol in de markt te zetten. Voor consumenten en bedrijven.

Een bedrijf wil een elektrische fiets voor jongeren op de markt brengen. Bij de opleiding Commerciële Economie leer je de mogelijkheden te onderzoeken. Je vraagt jongeren wat zij belangrijk vinden en stelt een marketingplan op. Op basis daarvan vindt de ontwikkeling plaats. Daarna begeleid je de introductie. Je adviseert de juiste prijs en de verkoopplek: in de winkel of alleen via de webshop? Bij de campagne gebruik je diverse social media.

Deze economie-opleiding is de basis voor een carrière in marketing of sales. Je lost met studiegenoten vraagstukken uit de praktijk op. Doet onderzoek naar kansen in de markt, rekent uit wat een marketingcampagne kost en oplevert en geeft advies over hoe je klanten ervan overtuigt producten te kopen. Als je geslaagd bent mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Aan de slag met vraagstukken van echte bedrijven
Je past wat je geleerd hebt meteen toe in de praktijk
Veel aandacht voor jou en je persoonlijke ontwikkeling
Bepaal je eigen richting via stages, minor, traineeship en afstuderen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

De hbo-opleiding Commerciële Economie is veelzijdig en biedt goede carrièremogelijkheden. Je bent breed opgeleid en je kunt aan de slag bij diverse organisaties. Denk daarbij aan online marketing-, onderzoeks- of reclamebureaus, multinationals, retailorganisaties, of je begint een eigen bedrijf.

Na je opleiding ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de marketingstrategie, de totale productstrategie en het product- en prijsbeleid. Of je werkt aan de naamsbekendheid en reputatie van het bedrijf.

Met een paar jaar werkervaring kun je doorgroeien naar een rol als marketingmanager of brandmanager. Salesmanager of inkoper.

Oud-student vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Marketingmanager

Onder jouw leiding zorgt de marketingafdeling voor groei en ontwikkeling. Je zoekt nieuwe manieren om producten en diensten aan de man te brengen en adviseert het bedrijf hierover. Je speelt in op de behoeften van klanten. Voert marketingactiviteiten uit en stelt marketingplannen en campagnes op.

Account- of salesmanager

Je schakelt tussen klant en organisatie. Verantwoordelijk voor het werven van klanten en voor het verkopen van producten en diensten. Je bent resultaatgericht en communicatief sterk. Ook ben je een onderhandelaar. Je bent het aanspreekpunt voor collega's en je kunt een commercieel team aansturen.

Productmanager

Als productmanager onderzoek je hoe je een product het beste in de markt kunt zetten, dat heet positioneren. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Je bekijkt hoe je een product of dienst kunt verbeteren of ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat je de concurrentie altijd een stap voor bent.

Brandmanager

Je bent verantwoordelijk voor de merkstrategie. Voor productmerken als Magnum, of een organisatiemerk als Unilever. Als team bepaal je de merkstrategie, jij coördineert de uitvoering. Daarvoor doe je marktonderzoek en ontwikkel je campagnes met marketinginstrumenten. Je bouwt en beheert een netwerk.

Exportmanager

Jij verzorgt de marketing van het bedrijf in het buitenland. Bent verantwoordelijk voor de in-en verkoop. Als netwerker leg je contacten met huidige en toekomstige klanten. In het bedrijfsleven ontmoet je veel culturen. Goede communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen zijn van belang.

Marktonderzoeker

Je analyseert informatie en maakt betrouwbare statistieken en marktstudies. Als marktonderzoeker kijk je naar trends en klanttevredenheid. Vaak lopen er meerdere studies. Een flexibele werkhouding en stressbestendigheid zijn daarom belangrijk. Verder ben je zelfstandig, doelgericht en analytisch.

Online marketeer

Als online marketeer houd jij je bezig met de online kanalen van jouw bedrijf. Je maakt cijfermatige en data-analyses via Google Analytics. En stelt een social-mediaplan op om de verkoop te verbeteren. Je zorgt er voor dat het aanbod goed online te vinden is. Zoekende consumenten vinden jouw shop.

Businessdevelopmentmanager

Jij creëert groei en nieuwe sales. Je analyseert, definieert en adviseert en bent de verbindende schakel tussen de klant en werkgever. Je focust op omzetgroei en product- of bedrijfsinnovatie voor elk type organisatie. Jij bent op je best met marketingmiddelen, afzetmarkten en verdienmodellen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij praat vlot en kunt jezelf presenteren. Je hebt lef en inlevingsvermogen. Omdat je creatief en innovatief bent, zoek je graag naar oplossingen en ben je nieuwsgierig naar trends. Je wilt weten hoe je een product succesvol op de markt brengt en hoe je klanten tevreden houdt. In de studie Commerciële Economie leer je kritisch te zijn en zelf op zoek te gaan naar antwoorden.

Wanneer pas je bij Commerciële Economie

Verschillen tussen beide locaties

In Den Bosch heb je de keuze voor een tweede vreemde taal (FR/DU/SP) en heb je de keuzevrijheid om eigen accenten aan te brengen in je opleiding. In Breda loop je in het eerste jaar al een meeloopstage en werk je via het vak persoonlijk leiderschap aan je eigen ontwikkeling.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je hebt je diploma op zak en wilt doorstuderen. Een master halen aan de universiteit. Dat kan. Kies bijvoorbeeld voor Marketing Management, Bedrijfskunde of Communicatiewetenschappen. Met een doorstroomminor kun je binnen één jaar je master halen aan Tilburg University. Zoals Marketing Management. Marketing Research. Of Strategisch Management.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Aart-Jan Witte

Ik heb mijn stages zorgvuldig uitgezocht. Je krijgt de kans om ergens in de keuken te kijken.

Verder lezen

Jan van Grinsven

De docenten van Avans zijn heel betrokken en staan altijd voor je klaar.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Breda

De opleiding duurt 4 jaar. Een jaar bestaat uit blokken van minimaal 10 weken. Je volgt werkcolleges met je klas en werkt individueel of met medestudenten aan opdrachten uit de praktijk. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat bij je past. Je doet een (meewerk)stage, volgt keuzemodules naar gelang je interesse en studeert af in het bedrijfsleven. 

Learning Communities

Jaar 1

Je verdiept je in online marketing en sales. Je werkt aan echte opdrachten voor bedrijven en leert over bedrijfsvoering, de markt en de klantbehoeften. Ook voer je een marktanalyse uit en leer je hoe je producten en diensten aan de klant verkoopt. Je maakt een persoonlijk ontwikkelplan en ontwikkelt vaardigheden als presenteren en het voeren van verkoopgesprekken. Daarnaast loop je 7 weken stage. 

Belangrijke vakken

  • Business management
  • Commercieel vakmanschap
  • Marketing
  • Bedrijfscommunicatie

Jaar 2

In jaar 2 ga je aan de slag met de duurzame groei van een bedrijf binnen de modules growth en corporate marketing. Je haalt data uit de markt en ontwikkelt een nieuw innovatief idee. Je leert een financieel plan op te stellen, commercieel te schrijven en internationaal zaken te doen. Met de vakken commercieel vakmanschap en persoonlijk leiderschap bereid je je voor op een meer geïntegreerde vorm van onderwijs in jaar 3.

Belangrijke vakken

  • Business management
  • Commercieel vakmanschap
  • Marketing
  • Bedrijfscommunicatie

Jaar 3

Je loopt 20 weken stage. Je zoekt zelf een stageplek in Nederland of in het buitenland. In je stage breng je kennis en vaardigheden in praktijk. Je voert zelfstandig een onderzoek uit voor het bedrijf. 

Daarna leer je als futureproof marketeer waarde creëren voor klant, bedrijf en maatschappij. Je ontwikkelt een maatschappelijk verantwoord concept voor een bedrijf en maakt een veranderingsplan. Je volgt 2 modules op het gebied van data, globalisering, connectie maken of een multidisciplinaire module.

Jaar 4

In jaar 4 rond je je opleiding af. Je doet een afstudeerproject, waarin je onderzoek doet en een commercieel vraagstuk beantwoordt. Je schrijft bijvoorbeeld een marketingplan of organiseert een beurs. Daarnaast kun je nog 2 keuzemodules volgen waarmee je een diploma krijgt dat uniek is door de door jou gemaakte keuzes. 

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Branding

Laten zien dat je er toe doet, anders bent dan anderen, een eigen identiteit hebt en die ook uit durft te dragen. Dat allemaal samen is branding.

Een gemiddelde Nederlander komt per dag liefst 2.000 merken tegen. Probeer dan maar eens op te vallen en echt in het hoofd en hart van de consument terecht te komen. Een merk moet zich onderscheiden, anders sneeuwt het onder.

In deze minor verdiep je je in de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van merken. Je ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt als professional in de marketingpraktijk. En je ervaart hoe merkenmanagement werkt. Tot in detail.

Interactieve werkvormen staan centraal in de minor, die theorie en praktijk combineert. Naast de theoretische achtergronden van branding is er veel aandacht voor jouw persoonlijke merk: personal branding. Dit levert je onder andere een personal template, een video-elevatorpitch, een personal vodcast en een personal portfolio op.

Minor ACT - Act for Change Together

Je komt de minor binnen met jouw eigen ervaringen, talenten en doelen en formuleert vanuit daar een cross-sectorale uitdaging waarmee jij je bijdrage wil leveren aan de maatschappij.

Wanneer jij jouw challenge hebt geformuleerd ga je het onderwerp verder kaderen, jouw ontwerpmethode bepalen en het netwerk organiseren dat je nodig hebt om jouw doel te realiseren. Uiteraard begeleiden, coachen en inspireren we je daarbij. Aan het eind van de minor lever jij op eigen en passende wijze jouw ontwikkeling en ontwerp op.

De leerdoelen van de minor zijn de relativiteit van je eigen wereldbeeld herkennen, transdisciplinair samenwerken en het daarvoor samenbrengen van de juiste partijen. Ook leer je synthetiseren en integreren, zodat er nieuwe voorbeelden/verhalen/concepten ontstaan.

Je leert impact maken.

Je werkt aan je sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Je leert hoe je uitdagingen innovatief kunt oplossen.

Je leert werken met (aspirant)professionals uit verschillende disciplines.

Er is geen vaste voorgeschreven literatuur. Samen gaan we op zoek naar wat belangrijk is om van jouw uitdaging een succes te maken. Via een introductieprogramma maak je kennis met je medestudenten. Bovendien ontvang je alle informatie die je nodig hebt om succesvol van start te gaan.

Studenten van alle studierichtingen kunnen deelnemen, hoe diverser hoe leuker.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De opleiding duurt 4 jaar. Elk jaar heeft 4 blokken van 10 weken. Ieder blok bestaat uit modules waarin je individueel en in groepsverband aan thema's en projecten werkt. Je volgt workshops, seminars en projectbijeenkomsten waarbij je wordt begeleid door docenten, experts en mensen uit het bedrijfsleven. In de laatste 2 jaar geef je je opleiding een persoonlijk accent. Je loopt stage, volgt een minor, specialiseert je in een vakgebied, volgt modules bij andere opleidingen en studeert af in het bedrijfsleven. 

Studententelefoon 's-Hertogenbosch

Heb je een vraag of vind je het leuk om met een van onze studenten te kletsen? WhatsApp dan naar onze studententelefoon 06 - 82 25 13 42. Valerie beheert de studententelefoon. Zij weet echt álles over de opleiding Commerciële Economie op locatie Stationsplein in ’s-Hertogenbosch.

 

Jaar 1

Je maakt kennis met alle aspecten van (online) marketing en sales op nationaal en internationaal vlak. Je werkt aan opdrachten voor echte bedrijven en leert hoe je bijvoorbeeld een marktanalyse uitvoert, een verkoopplan opstelt of de financiële bedrijfsvoering beheert. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en studie- en beroepsvaardigheden. Je hebt de vrijheid om eigen accenten aan te brengen in je opleiding en kunt naar het buitenland gaan. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. H

Belangrijke thema's 

  • De nieuwsgierige marketeer
  • De calculerende junior accountmanager
  • De creatieve marketeer
  • De betekenisvolle marketeer

Jaar 2

In projecten verdiep je je met medestudenten in marketing en sales voor een bestaande opdrachtgever. Denk hierbij aan het schrijven van een plan om nieuwe business te genereren en advies geven over de marketing performance van een bedrijf. Of verantwoordelijk worden voor de introductie van een nieuw product in de supermarkt. Je hebt de mogelijkheid om met een extra vreemde taal aan de slag te gaan, zoals Spaans, Duits of Frans. Ook loop je 10 weken stage bij een zelfgekozen bedrijf.

Belangrijke thema's

  • Marketing Talent of the Year
  • Business-to-business verkoopgesprekken
  • Marketing/salesorganisatie in kaart brengen
  • Meewerkstage

Jaar 3

In het derde jaar maak je een verdiepingsslag. Je loopt eerst een half jaar stage in binnen- of buitenland. Daarna volg je nog 1 module bij Commerciële Economie en 1 module als keuzemodule. Dit betekent dat je binnen Avans kiest uit verschillende modules en gaat samenwerken met studenten (van andere opleidingen) aan projecten.

Belangrijke activiteiten

  • Stage (half jaar)
  • De innovatieve marketeer (module van de CE-opleiding)
  • Projecten met studenten van andere opleidingen (keuzemodule)

Jaar 4

Je specialiseert je in een vakgebied door middel van een minor en studeert af in het bedrijfsleven. Je sluit je opleiding af met het oplossen van een commercieel vraagstuk voor een bedrijf. Je ontvangt je diploma dat uniek is door de door jou gemaakte keuzes tijdens de opleiding.

Belangrijke activiteiten

  • Minor
  • Afstuderen

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor Online Marketing

Er is veel vraag naar kennis over online marketing. Een website heb je zo online gezet. Het gaat veel meer om de vraag hoe je er voor zorgt dat jouw website effectief is.

Het gaat erom dat je succesvol de online verkoop van producten regelt en meer bezoekers naar je site trekt. Daarvoor heb je een online marketingstrategie nodig. Veel bedrijven worstelen hiermee. Online marketing is een relatief nieuw vakgebied en trends volgen elkaar in hoog tempo op. Creatief denken en doen is heel belangrijk.

In de minor Online Marketing leer je methoden en technieken om nieuwe ideeën en concepten te ontwikkelen. Ook leer je meer over de verschillende aspecten van internetmarketing. Zoals onlinemarketing, socialmediamarketing, e-mailmarketing en viralmarketing.

Minor International Sales en Accountmanagement

Bij de minor International Sales en Accountmanagement merk je dat de wereld razendsnel verandert. Internationale handel wordt daarbij steeds belangrijker.

Om de juiste keuzes te kunnen maken in een internationale omgeving moet je kennis hebben van verschillende verkoopstrategieën. Ook moet je kunnen omgaan met verschillende belangen en perspectieven. En dat leer je allemaal in deze minor.

Je doet kennis op van belangrijke verkoopprocessen en -strategieën binnen een internationale commerciële omgeving. En volgt trainingen in verkoopvaardigheden en onderhandelingstechnieken die deze processen positief kunnen beïnvloeden.

Minor Buitenland

Je kunt een half jaar naar het buitenland om een minor te volgen gericht op het bijspijkeren van je talenkennis.

Kenmerkend voor deze minor is de hoeveelheid aan individuele keuzes. Zo kun je kiezen uit het taalgebied, de cultuur, de school, het studieprogramma en de taal waarin je lessen wilt volgen. Je kunt zelf met een voorstel komen of gebruik maken van het netwerk van de academie.

Minor Doorstroomminor Marketing Management

Je volgt de doorstroomminor Marketing Management aan de Tilburg University. Daarmee kun je binnen 1 jaar je master halen.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Meelopen kan in Breda van november 2022 tot en met maart 2023. Daarna gaan de eerstejaarsstudenten op meewerkstage en zijn er geen reguliere lessen meer.

In Den Bosch vindt de meeloopdag plaats op donderdag 20 april 2023. 

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Commerciële Economie

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

    (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

    economie of m&o of be

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

  • Associate degree

    marketing management

  • Hbo-propedeuse

  • Wo-propedeuse

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Als je niet voldoet aan de toelatingseisen maar je bent wel 21 jaar of ouder, dan kun je in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Neem dan vóór 1 juni contact met ons op via locatie Den Bosch of Breda.

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

De kosten voor boeken variëren per locatie. Een extra bijdrage kan gevraagd worden voor de introductie in het eerste studiejaar en voor studiereizen.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Stationsplein

Stationsplein 50

Stationsplein 50
5211 AP 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch