Startmaand
Duur
Taal
Locatie

In de marketing- en salesgerichte hbo Commerciële Economie leer je luisteren naar klanten. Om zo producten of diensten succesvol en duurzaam in de markt te zetten. Voor consumenten en bedrijven.

Een bedrijf wil een elektrische fiets voor jongeren op de markt brengen. Bij Commerciële Economie (CE) onderzoek je hoe je dit mogelijk maakt. Je vraagt jongeren wat zij belangrijk vinden en stelt een marketingplan op. Op basis daarvan vindt het ontwerp en de ontwikkeling van de fiets plaats. Daarna moet de fiets goed in de markt gezet worden. Je begeleid dit proces en de lancering. Je adviseert over wat jij denkt dat de juiste prijs en verkoopplek is en zet een gerichte social media campagne in om de fiets te promoten. Uiteraard volg je het gehele traject, stuur je bij waar nodig en gebruik je verkregen inzichten en resultaten om in de toekomst te innoveren en vernieuwen.

Deze economie-opleiding vormt de basis voor een carrière in marketing of sales. Samen met je studiegenoten los je vraagstukken uit de praktijk op, onderzoek je kansen in de markt en reken je uit wat een marketingcampagne kost en oplevert. Ook geef je advies over hoe consumenten en bedrijven hun klanten kunnen overtuigen om producten te kopen.

Als je geslaagd bent voor de opleiding Commerciële Economie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Commerciële Economie

Aan de slag met vraagstukken van echte bedrijven met aandacht voor duurzaamheid
Je past wat je geleerd hebt meteen toe in de praktijk
Veel aandacht voor jou en je persoonlijke ontwikkeling
Bepaal je eigen richting via stages, minor, traineeship en afstuderen

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met Commerciële Economie? Deze hbo-opleiding is veelzijdig en biedt goede carrièremogelijkheden. Je bent breed opgeleid en je kunt aan de slag bij diverse organisaties. Denk daarbij aan online marketing-, onderzoeks- of reclamebureaus, multinationals, retailorganisaties, of je begint een eigen bedrijf.

Na je hbo Commerciële Economie ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de marketingstrategie, de totale productstrategie en het product- en prijsbeleid. Of je werkt aan de naamsbekendheid en reputatie van het bedrijf.

Met een paar jaar werkervaring kun je doorgroeien naar een rol als marketingmanager of brandmanager. Salesmanager of inkoper.

Oud-student vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Marketingmanager

Onder jouw leiding zorgt de marketingafdeling voor groei en ontwikkeling. Je zoekt nieuwe manieren om producten en diensten aan de man te brengen en adviseert het bedrijf hierover. Je speelt in op de behoeften van klanten. Voert marketingactiviteiten uit en stelt marketingplannen en campagnes op.

Account- of salesmanager

Je schakelt tussen klant en organisatie. Verantwoordelijk voor het werven van klanten en voor het verkopen van producten en diensten. Je bent resultaatgericht en communicatief sterk. Ook ben je een onderhandelaar. Je bent het aanspreekpunt voor collega's en je kunt een commercieel team aansturen.

Productmanager

Als productmanager onderzoek je hoe je een product het beste in de markt kunt zetten, dat heet positioneren. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Je bekijkt hoe je een product of dienst kunt verbeteren of ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat je de concurrentie altijd een stap voor bent.

Brandmanager

Je bent verantwoordelijk voor de merkstrategie. Voor productmerken als Magnum, of een organisatiemerk als Unilever. Als team bepaal je de merkstrategie, jij coördineert de uitvoering. Daarvoor doe je marktonderzoek en ontwikkel je campagnes met marketinginstrumenten. Je bouwt en beheert een netwerk.

Exportmanager

Jij verzorgt de marketing van het bedrijf in het buitenland. Bent verantwoordelijk voor de in-en verkoop. Als netwerker leg je contacten met huidige en toekomstige klanten. In het bedrijfsleven ontmoet je veel culturen. Goede communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen zijn van belang.

Marktonderzoeker

Je analyseert informatie en maakt betrouwbare statistieken en marktstudies. Als marktonderzoeker kijk je naar trends en klanttevredenheid. Vaak lopen er meerdere studies. Een flexibele werkhouding en stressbestendigheid zijn daarom belangrijk. Verder ben je zelfstandig, doelgericht en analytisch.

Online marketeer

Als online marketeer houd jij je bezig met de online kanalen van jouw bedrijf. Je maakt cijfermatige en data-analyses via Google Analytics. En stelt een social-mediaplan op om de verkoop te verbeteren. Je zorgt er voor dat het aanbod goed online te vinden is. Zoekende consumenten vinden jouw shop.

Businessdevelopmentmanager

Jij creëert groei en nieuwe sales. Je analyseert, definieert en adviseert en bent de verbindende schakel tussen de klant en werkgever. Je focust op omzetgroei en product- of bedrijfsinnovatie voor elk type organisatie. Jij bent op je best met marketingmiddelen, afzetmarkten en verdienmodellen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt Commerciële Economie studeren. In deze opleiding leer je kritisch te zijn en zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Jij praat vlot en kunt jezelf presenteren. Je hebt lef en inlevingsvermogen. Omdat je creatief en innovatief bent, zoek je graag naar oplossingen en ben je nieuwsgierig naar trends. Je wilt weten hoe je een product succesvol op de markt brengt en hoe je klanten tevreden houdt. Herken je jezelf hierin? Dan is de studie Commerciële Economie iets voor jou!

Wanneer pas je bij Commerciële Economie

Verschillen tussen beide locaties

Commerciële Economie in Den Bosch

In Den Bosch heb je naast Engels de keuze voor een tweede vreemde taal (Frans/Duits/Spaans).

Commerciële Economie in Breda

In Breda loop je in het eerste jaar al een meeloopstage en werk je via het vak persoonlijk leiderschap aan je eigen ontwikkeling

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je bachelor Commerciële Economie doorstuderen. Je kunt een master halen aan de universiteit. Kies bijvoorbeeld voor Marketing Management, Bedrijfskunde of Communicatiewetenschappen. Met een doorstroomminor kun je binnen één jaar je master halen aan Tilburg University. Zoals Marketing Management. Marketing Research. Of Strategisch Management.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Aart-Jan Witte

Ik heb mijn stages zorgvuldig uitgezocht. Je krijgt de kans om ergens in de keuken te kijken.

Verder lezen

Jan van Grinsven

De docenten van Avans zijn heel betrokken en staan altijd voor je klaar.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Commerciële Economie in Den Bosch

In Den Bosch heb je naast Engels de keuze voor een tweede vreemde taal (Frans/Duits/Spaans).

Commerciële Economie in Breda

In Breda loop je in het eerste jaar al een meeloopstage en werk je via het vak persoonlijk leiderschap aan je eigen ontwikkeling

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

Breda

De opleiding duurt 4 jaar. Een jaar bestaat uit blokken van minimaal 10 weken. Je volgt werkcolleges met je klas en werkt individueel of met medestudenten aan opdrachten uit de praktijk. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat bij je past. Je doet een (meewerk)stage, volgt keuzemodules naar gelang je interesse en studeert af in het bedrijfsleven. 

Learning Communities

Jaar 1

Jaar 1 van de hbo Commerciële Economie staat in het teken van ontdekken: wat is commerciële economie? Hoe past dit in een snel veranderende wereld? Tegen welke uitdagingen lopen we aan? Je vergaart kennis en vaardigheden om vraagstukken uit het bedrijfsleven op te lossen, zowel individueel als in groepsvorm. En je ontdekt jouw persoonlijke en professionele ontwikkeldoelen als toekomstig impact creator.

Heb je voldoende studiepunten gehaald? Dan behaal je jouw propedeuse Commerciële Economi

Belangrijke thema's:

 • Marketing & Sales
 • Bedrijfscommunicatie
 • Persoonlijk leiderschap

Jaar 2

In jaar 2 van Commerciële Economie volg je eerst een (meewerk)stage. 4 dagen in de week werk je voor een stagebedrijf. Je komt 1 dag in de week terug naar school om jouw ervaringen te delen met je coach en studiegenoten. In het tweede halfjaar kies je zélf welke modules je volgt in de vrijekeuzeruimte. Dit kunnen modules zijn bij je eigen opleiding of een andere Avansopleiding. Uiteraard dragen ze bij aan je persoonlijke doelen. Zo ben jij de regisseur van jouw studieroute.

Belangrijke activiteiten:

 • (Meewerk)stage
 • Keuzemodules

Jaar 3

In het derde jaar van de opleiding CE draait het om intercultureel samenwerken, marketinganalyses uitvoeren en verbinding creëren met jouw doelgroep. Het laatste blok van jaar 3 volg je een interdisciplinaire module; je gaat dan met studiegenoten uit andere disciplines een vraagstuk oplossen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je met een student gezondheidszorg gaat samenwerken. Je gaat je blik dus nog verder verbreden.

Belangrijke thema's:

 • Interculturaliteit
 • Marktanalyse
 • Interdisciplinair samenwerken

Jaar 4

In jaar 4 van de Commerciële Economie opleiding vorm je je studieroute verder. Wat wil je nog leren? Welke verdieping of verbreding wil je nog aanbrengen in jouw opleiding? Je volgt, net als in jaar 2, modules in de vrijekeuzeruimte. In het laatste halfjaar laat je zien dat jij een expert bent in het creëren van impact. Je lost zelfstandig complexe vraagstukken op. Je laat dit zien met een afstudeerproject, dat je verdedigt voor een commissie van docenten en een externe deskundige.

Belangrijke activiteiten:

 • Keuzemodules
 • Afstuderen

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Opbouw van de opleiding

Commerciële Economie in Den Bosch

In Den Bosch heb je naast Engels de keuze voor een tweede vreemde taal (Frans/Duits/Spaans).

Commerciële Economie in Breda

In Breda loop je in het eerste jaar al een meeloopstage en werk je via het vak persoonlijk leiderschap aan je eigen ontwikkeling

Kies een studieprogramma:

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De hbo-opleiding Commerciële Economie duurt 4 jaar. Elk jaar heeft 4 blokken van 10 weken. Ieder blok werk je in groepsverband aan 2 projecten waarbij je ook individueel zaken oplevert. Je volgt workshops, seminars en projectbijeenkomsten en wordt begeleid door docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Ook werk je elk blok aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, samen met je PPO-coach. De laatste 2 jaar geef je je opleiding een persoonlijk accent en specialiseer je je.

Studententelefoon 's-Hertogenbosch

Heb je een vraag of vind je het leuk om met een van onze studenten te kletsen? WhatsApp dan naar onze studententelefoon 06 - 82 25 13 42. Valerie beheert de studententelefoon. Zij weet echt álles over de opleiding Commerciële Economie op locatie Stationsplein in ’s-Hertogenbosch.

 

Jaar 1

In jaar 1 van de CE-opleiding maak je kennis met alle aspecten van (online) marketing en sales op nationaal en internationaal vlak. Je werkt aan opdrachten voor echte bedrijven en leert hoe je een marktanalyse uitvoert, een verkoopplan opstelt of de financiële bedrijfsvoering beheert. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en studie- en beroepsvaardigheden. En heb je de vrijheid om eigen accenten aan te brengen in je opleiding. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen.

Belangrijke thema's 

 • De nieuwsgierige marketeer
 • De calculerende junior accountmanager
 • De creatieve marketeer
 • De betekenisvolle marketeer

Jaar 2

In jaar 2 van deze economie-opleiding verdiep je je met medestudenten in marketing en sales voor een bestaande opdrachtgever. Denk hierbij aan het schrijven van een plan om nieuwe business te genereren en het geven van advies over de marketing performance. Je hebt de mogelijkheid om met een extra vreemde taal aan de slag te gaan, zoals Spaans, Duits of Frans. Én je kunt een studiereis naar het buitenland maken. Ook loop je 10 weken stage bij een zelfgekozen bedrijf.

Belangrijke thema's

 • Marketing Talent of the Year
 • Business-to-business verkoopgesprekken
 • Marketing/salesorganisatie in kaart brengen
 • Meewerkstage

Jaar 3

In het derde jaar maak je een verdiepingsslag. Je loopt eerst een half jaar stage in binnen- of buitenland. Daarna volg je nog 1 module bij je opleiding Commerciële Economie en 1 module als keuzemodule. Dit betekent dat je binnen Avans kiest uit verschillende modules en gaat samenwerken met studenten (van andere opleidingen) aan projecten.

Belangrijke activiteiten

 • Stage (half jaar)
 • De innovatieve marketeer (module van de CE-opleiding)
 • Projecten met studenten van andere opleidingen (keuzemodule)

Jaar 4

Je specialiseert je in een vakgebied door middel van een vrijekeuzemodule en studeert af in het bedrijfsleven. Je sluit je opleiding CE af met het oplossen van een commercieel vraagstuk voor een bedrijf. Je ontvangt je diploma dat uniek is door de door jou gemaakte keuzes tijdens de opleiding.

Belangrijke activiteiten

 • Vrijekeuzemodule 
 • Afstuderen

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Toelatingseisen Commerciële Economie

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  economie of m&o of be

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

 • Associate degree

  marketing management 

 • Hbo-propedeuse

 • Wo-propedeuse

Meer over toelating

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Als je niet voldoet aan de toelatingseisen maar je bent wel 21 jaar of ouder, dan kun je in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Neem dan vóór 1 juni contact met ons op via locatie Den Bosch of Breda.

Praktische informatie Commerciële Economie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

De kosten voor boeken variëren per locatie. Een extra bijdrage kan gevraagd worden voor de introductie in het eerste studiejaar en voor studiereizen.

Locatie

Rondje Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Stationsplein

Stationsplein 50

Stationsplein 50
5211 AP 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch