Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De hbo-opleiding Commerciële Economie deeltijd is bij uitstek geschikt voor verkooptalenten. Met kennis van marketing, sales en accountmanagement leg je de basis voor diverse commerciële functies.

Je bent al enige tijd aan het werk als verkoper of medewerker verkoop binnendienst en wilt doorgroeien en carrière maken in de commercie. Je zoekt inhoudelijke diepgang en wilt weten wat er speelt in een commercieel bedrijf om daar een interessante positie te bekleden. Dan kies je voor de deeltijd hbo Commerciële Economie.

Bij de economie-opleiding krijg je een inleiding in marketing en je leert verkoop- en accountplannen te ontwikkelen, calculeren en schriftelijk te communiceren. Daarna verdiep je je in strategische marketing of strategisch salesmanagement. Je maakt account- en marketingplannen op basis van creatieve en innovatieve nieuwe businessconcepten. Je spijkert je Engels bij tot B2-niveau, omdat je na je hbo Economie veel in het Engels communiceert.

Als je geslaagd bent voor de deeltijdopleiding Commerciële Economie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Focus op waardecreatie, strategie ontwikkelen en veranderen
Jij leert vooruit te denken en vanuit breder perspectief
Doorgroeien naar strategisch en tactisch niveau
Je maakt account- en marketingplannen op basis van creatieve en innovatieve nieuwe businessconcepten

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Het is mogelijk om in 4 jaar je bachelordiploma hbo Commerciële Economie deeltijd te halen. In het laatste jaar leg je de basis om je verder te ontwikkelen tot een succesvolle professional.

Wat kun je worden na deze veelzijdige economie-opleiding? Je hebt carrièremogelijkheden bij allerlei organisaties. Bijvoorbeeld productiebedrijven, handelsondernemingen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Een mooie sales- of marketingmanagementfunctie op niveau komt binnen je bereik.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Salesmanager

Als salesmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten of diensten. Ook geef je leiding aan een team van verkopers, vertegenwoordigers en accountmanagers. De salesmanager zet de commerciële koers van het bedrijf uit en stuurt bij als dat nodig is.

(Key-)Accountmanager

Je fungeert als intermediair tussen een klant en de organisatie die je vertegenwoordigt. Het vak accountmanagement is een combinatie van relatiebeheer en sales.

Exportmanager

De exportmanager houdt zich bezig met de in- en verkoop van Nederlandse producten in het buitenland.

Inkoper

Als inkoper ben je verantwoordelijk voor de inkoop en of het inkoopbeleid van goederen of diensten bij leveranciers van je eigen organisatie.

Business Development Manager

Een business development manager is iemand die binnen een bedrijf de afzetmarkt uitbreidt voor het product of de dienst waarin het bedrijf gespecialiseerd is.

Marketingmanager

Je hebt de leiding over de marketingafdeling binnen een organisatie. Je analyseert de wensen en behoeften van potentiële en huidige klanten en stemt hier vervolgens de marketingactiviteiten op af. Je uiteindelijke doel is om producten of diensten van het bedrijf te verkopen.

Productmanager

Als productmanager ben je verantwoordelijk voor de complete levenscyclus van een product, waaronder de productontwikkeling, marketing, financiële resultaten en kwaliteitszorg.

Brandmanager

Je werkt aan het vergroten van het marktaandeel van een product, bedrijf of merk. Daarbij denk je mee over de marketingstrategie, initieer je campagnes en begeleid je de introductie van nieuwe producten.

Wat wordt er van jou verwacht

Je wilt verder in je werk. De hbo-deeltijd Commerciële Economie richt zich op alle facetten van de marketing, sales en accountmanagement. Je wilt klanten 'verleiden' en peilt hun behoefte. Als je werkt als verkoper en je verder wilt professionaliseren, dan is deze studie erg geschikt voor je. Met de bachelor Commerciële Economie op zak word je in de commerciële wereld serieus genomen.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De marketing-opleiding deeltijd biedt bijvoorbeeld toegang tot de masteropleiding Master of Marketing.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Levon Akkaya

Je krijgt inzicht in belangen van andere partners waar je tijdens het werk mee te maken hebt.

Verder lezen
Oud-student Levon Akkaya vertelt meer

Opbouw deeltijdopleiding Commerciële Economie

Studieprogramma

De deeltijdopleiding Commerciële Economie is modulair opgebouwd. En erg praktijkgericht. Het onderwijs krijg je voor een belangrijk deel van docenten die in de beroepspraktijk werkzaam zijn. Daarnaast werken wij samen met partners uit het werkveld. Samen met hen zorgen we voor de ontwikkeling en uitvoering van het onderwijs. Je kiest zelf in welke volgorde je de modules volgt. Naast de verplichte modules is er ook een vrije keuzeruimte.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Bedrijf en markt in kaart

Hoe zorg je ervoor dat de klant voor jouw bedrijf kiest en niet voor de concurrent? Dat vraagt inzicht in je sterkten en zwakten en in de kansen en bedreigingen. In deze module breng je dit in kaart.

Klantreisoptimalisatie

Deze module leert je kijken vanuit de beleving van de klant. Door deze klantbeleving te onderzoeken krijg je inzicht in hoe de klant jouw bedrijf ervaart. Deze kan negatief, neutraal of positief zijn.

Met deze kennis stel je een klantreisadvies op dat gericht is op meer tevreden klanten.

Marketing en Sales Optimalisatie

Hoe je kunt zorgen dat je van goede verkoop doorgroeit naar geweldig. Aan welke knoppen je kunt draaien en op welk moment je dit moet doen.

Multichannel marketing

In deze module leer je denken als marketing(communicatie)professional. Je stimuleert de verkoop van producten en diensten door jouw doelgroep te activeren met een multimediale communicatiecampagne.

Onderzoek naar markt en klant

Hoe zet je een onderzoek op? Waar moet je op letten en welke vragen stel je? Hoe vind je de juiste klanten en kansen? Hoe lees je de onderzoeksresultaten? In deze module ga je daarmee aan de slag.

Professioneel verkopen

Wat komt er kijken bij het verkopen van jouw dienst of product en hoe pak je dit aan? Vanuit een gedegen voorbereiding en analyse leer je hoe je een verkoopgesprek voert en natuurlijk de deal sluit.

Social Selling & Content Marketing

Leadgeneratie, hoe pak je dat nu goed aan. In deze module leer je hoe je je marketingboodschap overbrengt via social media: in theorie én in praktijk.

Strategisch marketing management

In deze module leer je in teamverband een marketingplan te schrijven, presenteren en verdedigen voor een groep interne en externe stakeholders.

Met als doel een akkoord te krijgen om je plan daadwerkelijk uit te voeren.

Waardecreatie B2B

Na deze module herken je waar de organisatie waarde creëert en kun je hiervoor een overtuigend verbetervoorstel opstellen. Dit vertaal je naar een waardepropositie voor de klant.

Vrije keuzeruimte

Je hebt de vrijheid om zelf een module te kiezen die het beste past bij jouw interesse en ambitie. Dit kan ook een module zijn van een andere opleiding van Avans.

Tijdsinvestering

De deeltijdopleiding Commerciële Economie volg je op maandagmiddag en -avond in Breda of op donderdagmiddag en -avond in Den Bosch. De lessen beginnen om 14.40 uur en duren tot 21.45 uur.

Let op: de lesdag kan tijdens de opleiding veranderen.

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie is afhankelijk van jouw ervaring en situatie. Van hoe makkelijk je aan informatie komt voor schrijfopdrachten. En van of je gewend bent om stukken te schrijven. Ga uit van zo'n 28 uur per studiepunt.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Commerciële Economie deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be)

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

 • Associate degree

 • Hbo-propedeuse

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Bij hbo marketing deeltijd is het belangrijk dat je een geschikte werkplek hebt tijdens de opleiding. Vanaf jaar 1 maak je daar schrijfopdrachten en dien je minstens 16 uur te werken en in jaar 2 minimaal 20 uur. Als meer informatie nodig is, nodigen we je uit voor een aanvullend intakegesprek.

Als je werkomgeving niet voldoet aan de eisen zoals ontwikkelmogelijkheden, vakliteratuur en inhoudelijke discussies, dan kan het zijn dat je een advies krijgt om een andere werkplek te zoeken.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Commerciële Economie deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Je moet rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt neer op ongeveer € 700 voor het eerste jaar. De bijkomende kosten in de jaren daarna zijn aanzienlijk lager.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda
Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd