Business IT & Management  deeltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De deeltijdopleiding Business IT & Management geeft je instrumenten om processen in een organisatie te verbeteren via informatietechnologie. Op een duurzame manier voor bedrijf, mens en maatschappij.

Met Business IT & Management deeltijd groei je door in de ICT-sector. In je huidige werk of een nieuwe richting. Als business IT-manager help je organisaties hun diensten en bedrijfsprocessen duurzaam te verbeteren, met de inzet van informatie- en communicatietechnologie. Jij verbindt het strategisch management, de gebruiker en ICT.

De hbo Business IT & Management deeltijd biedt je een unieke combinatie van bedrijfskunde en ICT. Je maakt kennis met de vele werkgebieden van deze disciplines. Je leert hoe je bedrijfsprocessen met ICT verbetert. Je leert de taal van het strategisch management, de gebruikers en ICT spreken. Ook ontwikkel je je op het gebied van management, communicatie en methodisch handelen.

De studie staat hoog aangeschreven, is kleinschalig en persoonlijk. De sfeer is goed en open als student heb je direct contact met de docenten, die ervaring hebben in het werkveld. De opleiding Business IT & Management sluit nauw aan op de praktijk. Je combineert werkplekleren met online lessen en contactonderwijs. Daarin maak je je eigen keuzes. Je docenten en begeleiders helpen je daarbij. Na deze managementopleiding heb je volop kansen op de arbeidsmarkt.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Je wilt op de hoogte blijven van de nieuwste technologie en trends
De opleiding sluit aan bij jouw werkervaring en niveau
Docenten die in de beroepspraktijk werken
Dit erkende bachelordiploma geeft je goede carrièremogelijkheden

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je met de hbo-deeltijdopleiding Business IT & Management worden? Je kunt bij heel veel organisaties terecht. De komende jaren wordt er binnen alle sectoren nog volop gedigitaliseerd. Er is behoefte aan mensen die dit proces kunnen begeleiden. Op dit moment is de vraag naar goede krachten groter dan het aanbod. Bovendien gaan veel werknemers de komende jaren met pensioen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Organisatieadviseur

Je onderzoekt hoe ICT kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van een organisatie. Je adviseert het management hierover.

ICT consultant

Je analyseert bestaande systemen en implementeert nieuwe systemen. Je werkt vrijwel altijd op locatie, zelfstandig of in een team.

Projectmanager

Als projectmanager heb je de dagelijkse leiding over een ICT-project en ben je verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Verandermanager

Een verandermanager houdt zich bezig met de zachte kant van een nieuw systeem. Je leert hoe mensen ermee werken, maakt ze enthousiast en neemt weerstand weg.

Informatiemanager

Je optimaliseert de informatiestromen in een organisatie. Als BIM'er doe je dat met ICT.

Bedrijfskundig analist

Als bedrijfskundig analist analyseer je de wensen van een organisatie en vertaal je die wensen naar ICT-oplossingen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent analytisch, sociaal, creatief en communicatief. Je wilt meer inzicht krijgen in bedrijfsprocessen, software en informatiesystemen, zodat je elk ICT-traject naar een hoger plan kunt tillen. Binnen jouw organisatie wil je partijen verbinden. Maar je wilt ook leren hoe je mensen overtuigt en begeleidt als hun werk verandert. Je bent gedisciplineerd en hebt doorzettingsvermogen. Herken je jezelf hierin, dan is de hbo Business IT & Management deeltijd iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Business IT & Management deeltijd biedt je toegang tot de masteropleiding Master of ICT & business innovation (MBI) bij Avans+.

Bovendien hebben Avans Hogeschool en Avans+  samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen beschikbaar voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Jaimy Thepass

In mijn omgeving hoorde ik veel positieve geluiden over Avans.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Business IT & Management

Studieprogramma

De deeltijdopleiding BIM bestaat uit modules. In de eerste 3 jaar bieden we 10 modules aan. In het vierde jaar volg je keuzeonderwijs en voer je een ontwerpgericht onderzoek uit. Er zijn lessen in de middag en avond van dezelfde dag.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Analyseren & adviseren

In deze module leer je processen efficiënt en effectief te stroomlijnen. Als je processen goed managet, bespaar je tijd én kun je op het juiste moment inspelen op veranderingen.

Artificial Intelligence

In deze keuzemodule gaan studenten Business IT & Management en Informatica samen aan de slag om kennis en vaardigheden te vergaren over Artificial Intelligence (AI).

Die kennis zet je direct in voor een AI-vraagstuk binnen een organisatie. De module omvat bedrijfskundige en technische aspecten rondom AI.

Business & Strategie

Je gaat aan de slag met enterprise architecture, business intelligence en supply chain management. Je stemt bedrijfsprocessen op elkaar af met behulp van ICT.

Informatiemanagement

De module Informatiemanagement raakt de kern van iedere organisatie.

Je leert processen digitaal goed in te richten. Dat is cruciaal voor een sterke en toekomstbestendige informatieketen en dus voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.

Informatietechnologie

In deze module verdiep je je in het goed inrichten van service en vendor management. Ook maak je actief kennis met informatiebeveiliging en risk management en je leert over de infrastructuur van IT.

Innovatie & Transformatie

Je gaat aan de slag met innovatie, trends, smart technology en change management. Je voert een onderzoeksopdracht uit op jouw werkplek en schrijft een advies.

Management, organisatie en processen

De module Management, organisatie en processen omvat de essentiële bouwstenen van een organisatie.

Je krijgt meer inzicht in:

* de business

* de organisatie

* het bedrijfseconomische aspect

* de borging van de financiële toekomst

* de definitie van werkende, effectieve en efficiënte processen

Ontwerpgericht onderzoek

Deze module richt zich op kennis, gedrag en vaardigheden, waarmee je op een methodische wijze tot een praktische oplossing en aanpak komt voor reële problemen of kwesties op de werkplek.

Projectmanagement

Het goed beheersen van projecten is een kunst op zich. In deze module bespreken we hoe je projecten organiseert, voorbereidt, plant en uitvoert.

De module Projectmanagement raakt bijna alle onderdelen van de organisatie.

Softwareontwikkeling

Als bedrijfskundig informaticus heb je vaak te maken met technische collega's die informatiesystemen voor bedrijven programmeren.

In deze module leer je hoe deze softwaresystemen worden ontwikkeld, zodat je goed met hen kunt samenwerken en communiceren.

Systeemimplementatie

Een succesvolle implementatie van ICT is gericht op een goede integratie van het informatie-technische ontwerp- en realisatieproces én het sociaal-organisatorische ontwikkel- en veranderproces.

In deze module leer je hoe je op basis van een softwaresysteem acceptatietesten opstelt.

Systeemontwerp en -ontwikkeling

De business wil vaak sneller gaan dan IT kan leveren. Jij leert hoe je een eenvoudig softwaresysteem ontwerpt, zodat je als IT'er de digitale transformatie kunt bijhouden.

In deze module staan de onderwerpen low-code en agile softwareontwikkeling centraal.

Tijdsinvestering

Als je start in een oneven jaar, zijn de bijeenkomsten van Business IT & Management deeltijd op donderdagmiddag en -avond in Breda. Start je in een even jaar, dan is dat op dinsdagmiddag en -avond.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Je hebt bij voorkeur een relevante werkplek voor 16 uur per week. Reken naast de contacturen op school op 8 tot 12 uur zelfstudie per week.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Toelatingseisen Business IT & Management deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

  Bij voorkeur een verwante opleiding.

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Bij aanvang van de hbo Business IT & Management deeltijd heb je bij voorkeur een relevante werkplek. Hier kun je:

 • je ontwikkelen tot oplossingsgerichte professional
 • vakliteratuur en regelgeving bestuderen, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
 • praktijkopdrachten uitvoeren

Tijdens je inschrijving in Studielink beantwoord je vragen over je opleiding en werkervaring. Op basis daarvan bepalen we of we je uitnodigen voor een intakegesprek voor aanvullende informatie.

Verkorte trajecten

Je kunt een verkort traject afleggen als je al een relevante opleiding hebt gevolgd of over relevante ervaring beschikt. Als je aantoont dat je bepaalde vaardigheden beheerst dan kun je modules verlichten of verkorten. Neem voor meer informatie contact op met de studieloopbaancoach.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Business IT & Management deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Houd rekening met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen bij de opleiding Business IT & Management. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 400 per jaar.

Locatie

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd