Informatica Associate degree  deeltijd hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

De deeltijdopleiding Informatica Associate degree leidt je op tot softwareontwikkelaar. Je leert ontwerpen, programmeren, databases modelleren en bedrijfsprocessen analyseren.

Je werkt al enkele jaren in de ICT en je wilt graag softwareontwikkelaar worden. Met de Associate degree-opleiding Informatica leg je daarvoor in 2 jaar de basis. Hiermee kun je bedrijven adviseren over de inzet van slimme ICT-oplossingen om hun organisatie te verbeteren. Ook leer je alles over techniek en hoe je samenwerkt met gebruikers, opdrachtgevers en IT-collega's.

In de Ad Informatica in deeltijd leer je over front- en back-end development, databases en het analyseren van bedrijfsprocessen. Bovendien leer je hoe je objectgeoriënteerde software ontwerpt en vervolgens realiseert in formele programmeertalen. Ook ontwikkel je vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en projectmatig werken.

De hbo Associate degree Informatica is kleinschalig en persoonlijk. Als student heb je direct contact met ervaren docenten uit het werkveld. De opleiding bestaat uit modules en sluit nauw aan op de praktijk. Je combineert werkplek-leren met online leren en contactonderwijs. Daarin maak je je eigen keuzes. De docenten en begeleiders helpen je daarbij.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor, Voltijd bachelor, Voltijd associate degree
Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze opleiding naast je baan

Je wilt bij blijven me de nieuwste technologie en trends
De opleiding sluit aan bij jouw werkervaring en niveau
Docenten die in de beroepspraktijk werken
Dit erkend Ad diploma geeft je goede kansen in de huidige IT markt

Meer over deze hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

De vraag naar softwareontwikkelaars is groot. Met een Ad-opleiding richting IT heb je vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt en vind je snel een goede baan. Na de hbo-deeltijdopleiding Ad Informatica kun je als ontwikkelaar van ICT-applicaties de sector kiezen die het best bij je past: de industrie, mkb, finance, een zorgomgeving, het onderwijs of de overheid. Bovendien heb je een goede basis om door te groeien naar een functie als software-engineer.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Softwareontwikkelaar

Je ontwikkelt, implementeert, test en verbetert software voor programma's, websites en apparaten. Dat doe je op basis van de behoeften van de gebruiker.

Front-end ontwikkelaar

Je ontwerpt, programmeert, test en implementeert de voorkant of het zichtbare deel van een website of toepassing. Je houdt je bezig met de techniek maar ook met gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Back-end ontwikkelaar

Je werkt aan de achterkant van diverse toepassingen. Je programmeert bijvoorbeeld webshops, websites en koppelingen tussen verschillende systemen. Je gebruikt programmeertalen om ervoor te zorgen dat alle processen aan de achterkant optimaal verlopen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je hebt een voorliefde voor computertechniek en je wilt weten hoe je bedrijfsprocessen verbetert door mooie IT-oplossingen te programmeren. Nu je al circa 3 jaar in de ICT werkt wil je doorgroeien. Je werkt gestructureerd, kunt goed plannen en ook analytisch denken. Anderen omschrijven jou als ambitieus en gedisciplineerd.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Met je getuigschrift Ad Informatica kun je binnen 2 jaar instromen in de deeltijdopleiding Informatica . Daarna kun je verder studeren op postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. Neem contact op met de studieloopbaancoach van de opleiding voor meer informatie.

Verhalen uit de opleiding

Rob Commeren

Ik deed lang ongeschoold werk en was er nu pas aan toe om met de opleiding te starten.

Verder lezen
Rob Commeren

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De Ad Informatica bestaat uit 4 modules, verdeeld over 2 jaar. Bij deze deeltijdopleiding heb je een middag en een avond aaneengesloten les. De lessen bestaan uit een combinatie van contactonderwijs, werkplek-leren en online leren.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Front-end design en development

In deze module leer je hoe je een front-end softwareapplicatie ontwerpt en realiseert met behulp van UML, de standaardmethode die begrijpelijk is voor klant, analist en programmeur.

Je leert de programmeertalen HTML, CSS en Javascript te gebruiken voor interactie met de gebruikers.

Back-end development en databases

In deze module van Informatica-deeltijd leer je hoe je een dynamische webapplicatie ontwerpt en realiseert. De nadruk ligt op de zogenaamde back-end.

Ook leer je hoe je in een relationele database de gegevensopslag ontwerpt, optimaliseert en realiseert.

Java development en mobile; objectgeoriënteerd programmeren

In deze module leer je met behulp van de taal JAVA en op een methodische manier software applicaties voor verschillende platforms en devices te ontwikkelen.

C# development en agile; objectgeoriënteerd programmeren

In deze module leer je met de programmeertaal C# op methodische wijze software applicaties te ontwikkelen, die worden gebruikt voor verschillende toepassingen binnen het veel gebruikte .NET platform.

Tijdsinvestering

Je hebt 1 middag en 1 avond in de week les en je besteedt tussen de 12 en 16 uur per week aan zelfstudie.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding en wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Bekijk dan de voorlichtingsvideo en ontmoet onze docenten. In deze video geven docenten meer informatie over de opleiding en op die manier helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Informatica Associate degree

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Om te starten met je opleiding heb je geen relevante werkplek nodig. Dit is pas bij aanvang van jaar 2 noodzakelijk. Avans heeft een groot netwerk en kent de vraag naar ICT-professionals. Neem contact met ons op en we kijken samen naar een geschikte plek voor jou.

Verkorte trajecten

Je komt in aanmerking voor een verkort traject als je beschikt over een relevant mbo-4 diploma applicatie- en mediaontwikkelaar of game developer. En als je relevante werkervaring als applicatie- of softwareontwikkelaar hebt. Ook met een certificaat of getuigschrift van een relevante hbo-opleiding kom je in aanmerking voor een verkort traject. Neem contact met ons op voor meer informatie.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Daarna bespreken we je inschrijving verder.

Praktische informatie

Aanmelden

Sta je voor deze opleiding al ingeschreven via Studielink, dan kun je je via AvansStudyPath inschrijven voor de diverse modules. In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de opleiding van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook vind je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven. 

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. 

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.877,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 5.500,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt ongeveer neer op €400 tot €500 per jaar. Je hebt een eigen laptop nodig om de lessen te volgen.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd