Rob Commeren

Student Rob Commeren vertelt

Ik deed lang ongeschoold werk en was er nu pas aan toe om met de opleiding te starten.

Een tijdje terug werkte Rob bij de Efteling in de schoonmaakploeg. Hij ontdekte dat hij meer met zijn hoofd dan met zijn handen wilde doen. Nu volgt hij de deeltijdopleiding Informatica bij Avans Hogeschool en brengt hij als developer bij Wikibase de opgedane kennis in de praktijk.

Eerder gestart met een voltijd hbo-opleiding

“Op mijn vijftiende ben ik begonnen als vakantiekracht bij de Efteling. Tussendoor ben ik gestart met een hbo-opleiding Informatica, maar dat was voor mij niet het juiste moment. Bij de Efteling liep ik na 10 jaar vast. Terwijl ik wél hbo-denkniveau heb, deed ik ongeschoold werk en werkte ik voornamelijk met mijn handen. Ik vroeg mij af of ik dit de rest van mijn leven wilde doen."

"Dat ik iets met mijn hoofd wilde gaan doen, was al snel duidelijk. Ik wilde de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn voltijdopleiding had opgedaan gebruiken. In eerste instantie ben ik op eigen initiatief gaan solliciteren voor verschillende developer-functies. Ik ontving steeds dezelfde reactie: gebrek aan relevante werkervaring, of aan de juiste papieren. Uiteindelijk bleek de deeltijdopleiding Informatica bij Avans voor mij de juiste keuze.”

Een grote verandering

“Als je de deeltijdopleiding Informatica volgt, heb je ook een relevante werkplek nodig. Via het intranet van Avans zag ik een oproep voorbijkomen waarin stond dat Wikibase een medewerker development zocht. Daar heb ik direct op gereageerd. Dit is echt een verandering en shift in mijn leven geweest, waardoor ik nu ook veel nieuwe dingen kan."

"Het leukste aan mijn werk bij Wikibase zijn de tools waarover ik leer en waarmee ik aan de slag ga. Ik krijg een probleem voorgeschoteld dat ik mag analyseren. Daar ga ik vervolgens een oplossing voor bedenken en uitwerken. Dat ik naast mijn baan ook bezig ben met een studie is soms wel heftig. Vooral als je thuiskomt van een lange werkdag en stiekem best moe bent. Ik ben echt heel blij met de keuze om weer te gaan studeren. Het heeft mij een kans geboden om mijn leven opnieuw op te pakken.”