Management in de Zorgdeeltijd hbo-opleiding
Startmaand
Duur
Taal
Locatie
De hbo-deeltijdopleiding Management in de Zorg leidt jou in 4 jaar op tot leidinggevende in de zorg. Je combineert je menselijke kant met een bedrijfskundige houding.
Je werkt in de zorg en ambieert een hogere functie. Mensen coachen en begeleiden, dat ligt je wel. Je bent ook nieuwsgierig naar de bedrijfskundige kant van de organisatie en wilt meer weten over veranderingen binnen zorg en welzijn. Vooral de nadruk op persoonlijk leiderschap en reflectie op je functioneren in de opleiding Management in de Zorg spreken je aan.
Bij Management in de Zorg leer jij hoe organisatie-, personeels- en kwaliteitsmanagement in de zorgsector werken. En ook welke ontwikkelingen in het werkveld spelen, hoe je daarmee omgaat en hoe je medewerkers aanstuurt. Ook strategisch management, kwaliteitsmanagement en ondernemen in de zorg komen aan bod. Praktische skills zijn natuurlijk ook nuttig en die leer je ook, zoals communiceren en presenteren. En je weet hoe je ervoor zorgt dat betrokkenen, afdelingen en organisaties goed samenwerken.
De zorgmanagement opleiding sluit nauw aan bij de praktijk. De docenten komen uit het werkveld, waardoor zij veel kennis hebben over managementfuncties in de zorg. Je volgt lessen in ondernemerschap en er is veel aandacht voor persoonlijke effectiviteit. Je leert door blended learning: een combinatie van contactonderwijs, werkplek leren en online leren.
Opleiding in beeld
Waarom deze opleiding naast je baan
Meer over deze hbo-opleiding
Jouw carrièreperspectief
Jouw baan
De hbo-opleiding Management in de Zorg biedt uitstekende perspectieven op de arbeidsmarkt. Er zijn veel mensen nodig in de zorg. Nu en in de toekomst. De komende jaren krijgt de gezondheidszorg te maken met een pensioengolf. Dat biedt veel kansen om een baan op jouw niveau te vinden.
Als je start met deze zorgmanagement-opleiding heb je al een baan in de sector. Met deze opleiding kies je voor carrièregroei. Uit de statistieken blijkt dat iedereen die deze bachelor afrondt promotie maakt.
Na afronding kun je leidinggeven aan een team. Je hebt kennis van strategisch management, beleid en budget en kwaliteitsmanagement. En je hebt je vaardigheden op het gebied van innovatie aangescherpt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als teamleider, afdelingshoofd, locatie-, regio- of procesmanager.
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Locatiemanager
Je geeft leiding aan een team van zorgverleners op een locatie.
Beleidsadviseur zorg
Je adviseert over het beleid binnen een bepaalde afdeling, locatie of organisatie.
Afdelingshoofd
Je coördineert en organiseert een specifieke afdeling. Daarbij geef je leiding aan een groep medewerkers.
Clustermanager
Je geeft leiding aan de medewerkers van een zorgcluster en legt verantwoording af aan het bestuur.
Wat wordt er van jou verwacht
Je werkt in de zorg en bent ambitieus. De menselijke kant van de zorg én het bedrijfskundige aspect vind je leuk. Anderen aansturen en verantwoordelijkheid dragen, gaat je goed af. De ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg volg je op de voet. Je bent een doorzetter, flexibel en je kunt goed omgaan met stress. Als je jezelf hierin herkent dan is de hbo Management in de Zorg deeltijdopleiding echt iets voor jou.
Bekijk alvast vervolgopleidingen
Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich verder willen ontwikkelen. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. Je kunt ook doorstromen naar een universitaire opleiding in de Gezondheidswetenschappen of Bedrijfskunde.
Opbouw van de opleiding
Studieprogramma
Deze deeltijdopleiding Management in de Zorg bestaat uit modules die je in een vaste volgorde doorloopt. Het werkveld heeft een belangrijke rol tijdens de opleiding.
In het eerste jaar leg je de basis voor een managementfunctie. Daarna ga je de diepte in. Per week heb je 2 dagdelen les. De manier van toetsing hangt af van de module en de bijbehorende leeruitkomst. In elke module krijg je praktijkopdrachten.
Modules van deze opleiding
De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.
Organiseren van kwaliteitszorg
Voor een manager binnen zorg en welzijn is het een uitdaging om een bepaald niveau van kwaliteit te behalen en de dienstverlening te verbeteren. Je hebt kennis nodig van organiseren en kwaliteit.
Projectmatig werken in de zorg
Binnen organisaties worden activiteiten steeds vaker als project uitgevoerd. Als toekomstig middenmanager moet je die projecten goed kunnen aansturen. Je leert in deze module de projectvaardigheden.
Coaching van zorgmedewerkers
Bij leidinggeven aan zorgmedewerkers draait het zowel om hun ontwikkeling als om het resultaat. Je verdiept je in leiderschapsstijlen, taakvolwassenheid van medewerkers en coachende gespreksvoering.
Ontwikkelen bedrijfsbeleidsplan in de zorg
Organisaties in zorg en welzijn staan midden in de maatschappij en zijn continu in verandering. Je leert hoe je als manager ervoor zorgt dat het beleid met de omstandigheden mee veranderd.
Organiseren en uitvoeren van een verandering
Je stapt in de rol van verandermanager. Je concentreert je zowel op de harde kant als op de zachte kant. Oftewel: je maakt een implementatieplan en je begeleidt het veranderproces.
Creatief ondernemerschap in de zorg
Je gaat aan de slag als ondernemer in de zorg. Je onderzoekt creatieve, duurzame oplossingen gericht op de cliënt. En je leert hoe je een nieuw product of dienst omzet in een businesscase.
Human Resource Management in de Zorg
Vitale, gemotiveerde en competente medewerkers maken het verschil. Zeker in de zorg zijn zij de succesfactor. Je leert hoe je een organisatie en haar medewerkers met elkaar verbindt.
Persoonlijk leiderschap
Successen behaal je niet alleen met kennis. Persoonlijke kwaliteiten zijn bepalender voor wat je als leider bereikt. Je werkt tijdens deze module met verschillende instrumenten aan jouw ontwikkeling.
Tijdsinvestering
De eerste 2 jaar van de zorgmanagement-opleiding heb je les op donderdagmiddag en -avond. Daarnaast werk je wekelijks 16 uur in een relevante omgeving. In het derde jaar heb je les op vrijdagochtend en -middag en heb je een relevante baan van minimaal 20 uur. Reken voor zelfstudie op 8 tot 12 uur per week.
Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.
Toelatingseisen Management in de Zorg
Meer over toelating
Werkervaring
Je hebt ruime ervaring in de zorg. Als je met deze opleiding start, heb je een relevante baan van minstens 16 uur per week. Vanaf jaar 3 werk je minstens 20 uur per week in een functie waar je ook managementtaken uitvoert.
Verkorte trajecten
Als je ervaring hebt met leidinggeven kun je in het tweede jaar starten. Dat kan als je aan de volgende eisen voldoet:
- Je hebt een relevant mbo-4-diploma.
- Je hebt werkervaring in de zorg- en welzijnssector.
- Uit je portfolio blijkt dat je de leeruitkomsten van jaar 1 beheerst.
De studieadviseur bespreekt de mogelijkheden met je.
Je kunt ook vrijstelling of studieverlichting voor 1 of meerdere modules aanvragen. In het laatste geval toon je je vaardigheden aan, maar volg je geen lessen.
21+ Toets
Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Sluit je het assessment af met een positief resultaat, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Vervolgens kunnen we je inschrijving verder bespreken.
Praktische informatie
Aanmelden
Sta je voor deze opleiding al ingeschreven via Studielink, dan kun je je via AvansStudyPath inschrijven voor de diverse modules. In AvansStudyPath vind je nog meer informatie over de opleiding van je keuze. Je ziet precies hoe verschillende modules zijn opgebouwd, hoe er wordt getoetst, wat er van je wordt verwacht en wat je na afsluiting van de betreffende module moet kunnen. Ook vind je hier wat de leeruitkomsten zijn, wanneer je kunt starten met de module en waar de lessen worden gegeven.
Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.
Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.
Startmaand | Deadline aanmelden |
---|---|
september | 1 juli 2022 |
Na het aanmelden
Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.
Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:
- je persoonsgegevens zijn geverifieerd
- je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
- je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging
Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.
Studiekosten
Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf.
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars.
Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.
Vanwege de coronamaatregelen hebben studenten 50% korting op het wettelijk collegegeld en de halvering collegegeld voor collegejaar 2021-2022. Voor het instellingscollegegeld geldt een korting van € 1.084,- op het eerder vastgestelde bedrag voor collegejaar 2021-2022. Algemene informatie over de korting op het collegegeld is te vinden op de website van DUO.
Tarief | Bedrag | Jaar |
---|---|---|
Wettelijk tarief | € 921,- | 2021 - 2022 |
Instellingstarief | € 4.416,- | 2021 - 2022 |
Wettelijk tarief | € 1.877,- | 2022 - 2023 |
Instellingstarief | € 5.500,- | 2022 - 2023 |
Aanvullende kosten
Reken voor de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen voor deze hbo-opleiding op ongeveer € 500 per jaar. Literatuur wordt aanbevolen, maar is niet verplicht.
Contact
Student Support
Tel. 088 - 525 75 50 • Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50