Management in de Zorg  deeltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De hbo-deeltijdopleiding Management in de Zorg leidt jou in 4 jaar op tot leidinggevende in de zorg. Je combineert je menselijke kant met een bedrijfskundige houding.

Je werkt in de zorg en ambieert een hogere functie. Mensen coachen en begeleiden, dat ligt je wel. Je bent ook nieuwsgierig naar de bedrijfskundige kant van de organisatie en wilt meer weten over veranderingen binnen zorg en welzijn. Vooral de nadruk op persoonlijk leiderschap en reflectie op je functioneren in de opleiding Management in de Zorg deeltijd spreken je aan.

Bij Management in de Zorg deeltijd leer jij hoe organisatie-, personeels- en kwaliteitsmanagement in de zorgsector werken. En ook welke ontwikkelingen in het werkveld spelen, hoe je daarmee omgaat en hoe je medewerkers aanstuurt. Ook strategisch management, kwaliteitsmanagement en ondernemen in de zorg komen aan bod. Praktische skills zijn natuurlijk ook nuttig en die leer je ook, zoals communiceren en presenteren. En je weet hoe je ervoor zorgt dat betrokkenen, afdelingen en organisaties goed samenwerken.

De zorgmanagement opleiding sluit nauw aan bij de praktijk. De docenten komen uit het werkveld, waardoor zij veel kennis hebben over managementfuncties in de zorg. Je volgt lessen in ondernemerschap en er is veel aandacht voor persoonlijke effectiviteit. Je leert door blended learning: een combinatie van contactonderwijs, werkplek leren en online leren.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd associate degree
Volg Avans Deeltijd
Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd associate degree
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Docenten zijn werkzaam voor organisaties in de zorg- en dienstverlening
Aandacht voor bedrijfsmatige kant en voor je persoonlijke ontwikkeling
Opdrachten zijn direct te gebruiken in je dagelijkse werk
Kleinschalige opleiding met korte lijnen tussen student en docent

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de hbo-opleiding Management in de Zorg deeltijd? De opleiding biedt uitstekende perspectieven op de arbeidsmarkt. Er zijn veel mensen nodig in de zorg. Nu en in de toekomst. De komende jaren krijgt de gezondheidszorg te maken met een pensioengolf. Dat biedt veel kansen om een baan op jouw niveau te vinden.

Als je start met de opleiding zorgmanagement deeltijd heb je al een baan in de sector. Met deze opleiding kies je voor carrièregroei. Uit de statistieken blijkt dat iedereen die deze bachelor afrondt promotie maakt.

Na afronding kun je leidinggeven aan een team. Je hebt kennis van strategisch management, beleid en budget en kwaliteitsmanagement. En je hebt je vaardigheden op het gebied van innovatie aangescherpt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als teamleider, afdelingshoofd, locatie-, regio- of procesmanager.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Locatiemanager

Je geeft leiding aan een team van zorgverleners op een locatie.

Beleidsadviseur zorg

Je adviseert over het beleid binnen een bepaalde afdeling, locatie of organisatie.

Afdelingshoofd

Je coördineert en organiseert een specifieke afdeling. Daarbij geef je leiding aan een groep medewerkers.

Clustermanager

Je geeft leiding aan de medewerkers van een zorgcluster en legt verantwoording af aan het bestuur.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt in de zorg en bent ambitieus. De menselijke kant van de zorg én het bedrijfskundige aspect vind je leuk. Anderen aansturen en verantwoordelijkheid dragen, gaat je goed af. De ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg volg je op de voet. Je bent een doorzetter, flexibel en je kunt goed omgaan met stress. Als je jezelf hierin herkent dan is de hbo Management in de Zorg deeltijdopleiding echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich verder willen ontwikkelen. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk. Je kunt ook doorstromen naar een universitaire opleiding in de Gezondheidswetenschappen of Bedrijfskunde na de hbo Management in de Zorg deeltijd.

Verhalen uit de opleiding

Ben Latooij

Door de opleiding zijn alle losse facetten van het werk veel meer 1 beeld geworden.

Oud-student Ben Latooij

Remco en Kim

Je maakt in 4 jaar tijd zo’n mooie groei door. Niet alleen als student, maar ook als mens.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Management in de Zorg

Studieprogramma

Deze deeltijdopleiding Management in de Zorg bestaat uit modules die je in een vaste volgorde doorloopt. Het werkveld heeft een belangrijke rol tijdens de opleiding.

In het eerste jaar leg je de basis voor een managementfunctie. Daarna ga je de diepte in. Per week heb je 2 dagdelen les. De manier van toetsing hangt af van de module en de bijbehorende leeruitkomst. In elke module krijg je praktijkopdrachten.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Beleid en kwaliteit in de zorg

In deze module onderzoek je hoe beleid tot stand komt en wat dat beleid duurzaam maakt. Ook besteed je aandacht aan dilemma's die er kunnen zijn bij het maken van beleid en het bepalen van de doelen.

Welke dilemma's tussen kwaliteit en kosten ken je uit de praktijk en hoe ga je daarmee om?

Coaching van medewerkers

Bij leidinggeven aan zorgmedewerkers draait het zowel om hun ontwikkeling als om het resultaat. Je verdiept je in leiderschapsstijlen, taakvolwassenheid van medewerkers en coachende gespreksvoering.

Ethiek in de zorg

Als leidinggevende wil je de zorg continu verbeteren. Maar je kunt te maken krijgen met dilemma's waar geen oplossing voor is, met verlies of waardenconflicten. In deze module leer je hiermee omgaan.

Human Resource Management in de Zorg

Vitale, gemotiveerde en competente medewerkers maken het verschil. Zeker in de zorg zijn zij de succesfactor. Je leert hoe je een organisatie en haar medewerkers met elkaar verbindt.

Leiderschap in de zorg

Als beginnend of potentieel leidinggevende van een werkeenheid in de zorg- en welzijnssector, ontwikkel je een visie op toekomstbestendig leiderschap in de zorg.

Daarbij richt je kritisch de blik op jezelf. Wat is jouw ambitie en visie op leiderschap? Je verkent wat jouw kwaliteiten zijn.

Organiseren van kwaliteitszorg

Als manager in de sector zorg en welzijn is het jouw taak om een bepaald niveau van kwaliteit te behalen en de dienstverlening steeds te verbeteren.

Daarvoor heb je kennis nodig over organiseren en kwaliteit. Dat leer je in deze module.

Organiseren en uitvoeren van een verandering

Je stapt in de rol van verandermanager. Je concentreert je zowel op de harde kant als op de zachte kant. Oftewel: je maakt een implementatieplan en je begeleidt het veranderproces.

Persoonlijk leiderschap

Successen behaal je niet alleen met kennis. Persoonlijke kwaliteiten zijn bepalender voor wat je als leider bereikt. Je werkt tijdens deze module met verschillende instrumenten aan jouw ontwikkeling.

Projectmatig werken in de zorg

Organisaties voeren activiteiten steeds vaker uit als project. Als toekomstig middenmanager moet je die projecten goed kunnen aansturen. In deze module leer je daarvoor een aantal projectvaardigheden.

Samenwerken in een zorgteam

In deze module leer je een wenselijk formatieplan maken voor een werkeenheid naar keuze. Met dit FFP bied je de betreffende klantgroep de zorgverlening die nodig of afgesproken is.

En je geeft de leiding advies over in-, door- en uitstroom van medewerkers.

Keuzemodule: Crisisbeheersing

Je leert in deze module hoe je je organisatie planmatig voorbereidt op een ramp of crisis. En hoe je in een crisisteam tijdens stressvolle situaties onder druk adequaat samenwerkt en blijft presteren.

Keuzemodule: Regisseren van een digitale transformatie

NIEUW! Tekst volgt z.s.m.

Keuzemodule: Verantwoord ondernemerschap in de nieuwe economie

NIEUW! Tekst volgt z.s.m.

Tijdsinvestering

De eerste 2 jaar van de zorgmanagement-opleiding heb je les op donderdagochtend en -middag. Daarnaast werk je wekelijks 16 uur in een relevante omgeving. In het derde jaar heb je les op vrijdagochtend en -middag en heb je een relevante baan van minimaal 20 uur. Reken voor zelfstudie op 8 tot 12 uur per week.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Toelatingseisen Management in de Zorg deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Werkervaring

Je hebt ruime ervaring in de zorg. Als je met de hbo Management in de Zorg deeltijd start, heb je een relevante baan van minstens 16 uur per week. Vanaf jaar 3 werk je minstens 20 uur per week in een functie waar je ook managementtaken uitvoert.

Verkorte trajecten

Als je ervaring hebt met leidinggeven kun je in het tweede jaar starten. Dat kan als je aan de volgende eisen voldoet:

 1. Je hebt een relevant mbo-4-diploma.
 2. Je hebt werkervaring in de zorg- en welzijnssector.
 3. Uit je portfolio blijkt dat je de leeruitkomsten van jaar 1 beheerst.

De studieadviseur bespreekt de mogelijkheden met je.

Je kunt ook vrijstelling of studieverlichting voor 1 of meerdere modules aanvragen. In het laatste geval toon je je vaardigheden aan, maar volg je geen lessen.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Management in de Zorg deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Reken voor de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen voor deze hbo-opleiding op ongeveer € 500 per jaar. Literatuur wordt aanbevolen, maar is niet verplicht.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd