Jij wilt de wereld duurzaam leefbaar maken. Bij de hbo-opleiding Civiele Techniek leer je duurzame oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken in de grond-, wegen- en waterbouw.
Onze leefomgeving staat onder druk. Na de Civiele Techniek hbo denk je mee over creatieve oplossingen en vernieuwingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verdroging en wateroverlast. Ook bedenk je oplossingen voor filevorming, onveiligheid op de weg en de ontwikkeling van duurzamere materialen.
Als civiel technisch engineer werk je mee aan nieuwe vormen van waterbeheer, dijkenbouw, waterzuivering, wegen en spoorwegen in harmonie met de omgeving. In de built environment help je met techniek de wereld leefbaar maken en te houden. Bij de opleiding Civiele Techniek word je uitgedaagd hier een bijdrage aan te leveren en het beste uit jezelf te halen.
Ben je geslaagd voor de hbo-opleiding Civiele Techniek, dan ben je ingenieur en behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).
Bedenk duurzame oplossingen voor vraagstukken in de grond-, water- en wegenbouw
Pak de klimaatverandering in diverse gebieden aan
Het onderwijs is praktijkgericht door de samenwerking met bedrijven en organisaties
Persoonlijke benadering, kleinschalig en betrokken docenten
Meer over deze hbo-opleiding
Waar word je voor opgeleid
Jouw baan
Wat kun je worden met de opleiding Civiele Techniek? Na het afronden van de opleiding liggen er volop kansen. De vraag naar civieltechnisch opgeleiden is groot. Veel studenten hebben al een baan als ze afstuderen of vinden er één binnen een maand – vaak bij het bedrijf waar ze stage liepen. Sommigen kiezen ervoor om door te studeren in een masterprogramma.
Als starter kun je bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper bij een ingenieursbureau op het gebied van mobiliteit of waterveiligheid. Ook kun je werken als calculator, uitvoerder of ontwerper bij een civieltechnisch aannemer in de grond-, water- en wegenbouw. In de jaren daarna kun je doorgroeien tot projectleider, ontwerpleider of in een managementfunctie.
Je kunt ook werken voor de overheid in veel verschillende functies. Of je vervult een gespecialiseerde en commerciële functie bij grote organisaties of toeleveringsbedrijven. Zoals een betonfabriek of asfaltcentrale.
Ben je ondernemend en ambitieus? Dan kun je zelfs je eigen bedrijf starten.
Wat kun je worden met Civiele Techniek
Oud-student vertelt
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Constructeur
Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken zoals bruggen, tunnels en sluizen. Je berekent of deze sterk genoeg zijn en doet verbetervoorstellen. Je overlegt met opdrachtgevers, architecten en aannemers, stuurt tekenaars aan en houdt rekening met regelgeving en duurzaamheid.
Civieltechnisch ontwerper
Je maakt ontwerpen voor onder andere bruggen, dijken, tunnels of wegen. Je ontwerpt de staal- of betonconstructies. Met de constructeur bekijk je of het ontwerp de belastingen kan dragen. Je schakelt tussen de opdrachtgever, constructeur en aannemer. Je bedenkt oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Verkeerskundig ontwerper
Jij bedenkt en ontwerpt mobiliteitsoplossingen voor buurten, steden, wegen en spoorwegen. Je rekent uit hoeveel mensen nieuwe wegen gaan gebruiken en maakt plannen voor bijvoorbeeld nieuwe fietspaden of busbanen. Je ontwerpt mee aan nieuwe kansen en mogelijkheden voor natuur en mens in de stad.
Je bent verantwoordelijk voor het opstarten van projecten en voelt je thuis in de aannemerij. Je waarborgt de kwaliteit van geleverd werk, maakt planningen, voert de voortgangsbesprekingen en beheert documenten. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.
Waterbeheerder
Binnen de watersector kun je verschillende kanten op. Zo kun je aan de slag op het gebied van grondwaterbeheer en drinkwatervoorziening. Of een functie binnen de waterbouw. Je ontwerpt mee aan projecten in het kader van waterveiligheid, dijkverbetering, enzovoort. De mogelijkheden zijn divers.
Wat wordt er van jou verwacht
Speelde jij vroeger al met zand en water? Vraag je je af hoe Nederland droge voeten houdt in een veranderend klimaat? Dan is de hbo-opleiding Civiele Techniek misschien wat voor jou. Je hebt oog voor je omgeving, bewondert grote constructies en bent nieuwsgierig naar hoe ze gebouwd worden. Wegen, tunnels, stations, dijken: er schuilt een wereld van techniek achter. Je vindt het kleinste detail net zo boeiend als het grote geheel. Grote kans dat er een civiel ingenieur in jou schuilt.
Bekijk alvast vervolgopleidingen
Je wilt na je bachelor Civiele Techniek verder studeren. Dat kan. Zo kun je bij Avans+ de deeltijd masterstudie Master of Pipeline Technology volgen. Of een mastertitel halen aan de TU Eindhoven. De TU Delft biedt nog een masterstudie Watermanagement. En de TU Twente de masterstudie Civil Engineering and Management.
Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld de constructeursopleiding. Een studie op universitair niveau van de brancheverenigingen.
Studie in cijfers
Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.
Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar.
Verhalen uit de opleiding
Wouter Brugman
Het is fantastisch om te zien dat mijn werk als civiel ingenieur direct bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen van de toekomst.
Je bent bezig met het bouwen van bruggen en wegen. Je bouwt aan verbinding.
Docent Paul vertelt
Opbouw van Civiele Techniek
Studieprogramma
De opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar. Ieder studiejaar is opgedeeld in 4 modules, met afwisseling tussen theorie en praktijk.
Vanaf jaar 2 kies je een deel van je opleiding zelf. Driekwart van de modules is gericht op Civiele Techniek, aangevuld met keuzemodules. Met deze keuzemodules kun je je specialiseren in een bepaald vakgebied. Jouw continucoach helpt je met het maken van de keuze die bij jou past. In jaar 1 en 3 loop je stage bij een zelfgekozen bedrijf.
Jaar 1
In jaar 1 van Civiele Techniek start je met een kennismakingsmodule waarin je de hele bouwsector leert kennen. Dit doe je samen met de opleidingen Bouwkunde, Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouwtechnische Bedrijfskunde. Daarna kun je nog switchen naar een van deze andere opleidingen.
Vervolgens verdiep je je in de basis van civiele techniek en maak je kennis met bouwfasen als ontwerpen en uitvoering. Je volgt colleges, workshops en werkt aan praktijkopdrachten. Het jaar sluit je af met een stage.
Kennismakingsmodule
Belangrijke thema's:
De duurzaam gebouwde omgeving
Civiele techniek in je omgeving
Civiele techniek op papier
Civiele techniek in de praktijk
Jaar 2
In het tweede jaar volg je 2 civieltechnische modules. Hierbij werk je aan oplossingen voor vraagstukken in de uitvoeringsfase en de ontwerpfase van een civieltechnisch project. Daarnaast volg je 2 keuzemodules. Je kunt kiezen uit onderwerpen als projectmanagement, data-driven design, creëren & experimenteren en inkopen & aanbesteden.
De keuzemodules volg je in Tilburg en Den Bosch. De module die je kiest kan plaatsvinden op een andere locatie dan waar jij bent ingeschreven.
Belangrijke activiteiten:
Keuzemodules
De omgeving in je ontwerp
Slim bouwen
Jaar 3
In jaar 3 loop je stage bij een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Zo doe je nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek.
Ook specialiseer je je in een fase van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werk je in 1 module samen met studenten van andere opleidingen en vakgebieden aan complexe duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.
Belangrijke activiteiten:
Praktijkervaring
Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
Interdisciplinaire samenwerking
Jaar 4
In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek volg je een keuzemodule en ga je afstuderen. Je rondt de opleiding af door samen met een medestudent praktijkgericht onderzoek te doen over een actueel thema bij een bedrijf of organisatie. Het resultaat is 1 of meer civieltechnische producten die direct bruikbaar zijn in de beroepspraktijk.
Afstudeerproject afwegingskader water- en bodemsturend
Afstudeerproject ecologische processtoel
Belangrijke activiteiten:
Keuzemodule
Praktijkonderzoek
Keuzevrijheid in je studie bij Avans
Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (keuze)modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.
Opbouw van Civiele Techniek
Studieprogramma
De opleiding Civiele Techniek duurt 4 jaar. Ieder studiejaar is opgedeeld in 4 modules, met afwisseling tussen theorie en praktijk.
Vanaf jaar 2 kies je een deel van je opleiding zelf. Driekwart van de modules is gericht op Civiele Techniek, aangevuld met keuzemodules. Met deze keuzemodules kun je je specialiseren in een bepaald vakgebied. Jouw continucoach helpt je met het maken van de keuze die bij jou past. In jaar 1 en 3 loop je stage bij een zelfgekozen bedrijf.
Jaar 1
In jaar 1 van Civiele Techniek start je met een kennismakingsmodule waarin je de hele bouwsector leert kennen. Dit doe je samen met de opleidingen Bouwkunde, Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouwtechnische Bedrijfskunde. Daarna kun je nog switchen naar een van deze andere opleidingen.
Vervolgens verdiep je je in de basis van civiele techniek en maak je kennis met bouwfasen als ontwerpen en uitvoering. Je volgt colleges, workshops en werkt aan praktijkopdrachten. Het jaar sluit je af met een stage
Belangrijke thema's:
- De duurzaam gebouwde omgeving
- Civiele techniek in je omgeving
- Civiele techniek op papier
- Civiele techniek in de praktijk
Jaar 2
In het tweede jaar volg je 2 civieltechnische modules. Hierbij werk je aan oplossingen voor vraagstukken in de uitvoeringsfase en de ontwerpfase van een civieltechnisch project. Daarnaast volg je 2 keuzemodules. Je kunt kiezen uit onderwerpen als projectmanagement, data-driven design, creëren & experimenteren en inkopen & aanbesteden.
De keuzemodules volg je in Tilburg en Den Bosch. De module die je kiest kan plaatsvinden op een andere locatie dan waar jij bent ingeschreven.
Belangrijke activiteiten:
- Keuzemodules
- De omgeving in je ontwerp
- Slim bouwen
Jaar 3
In jaar 3 loop je stage bij een aannemer, ingenieursbureau of gemeente. Zo doe je nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek.
Ook specialiseer je je in een fase van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werk je in 1 module samen met studenten van andere opleidingen en vakgebieden aan complexe duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.
Belangrijke activiteiten:
- Praktijkervaring
- Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
- Interdisciplinaire samenwerking
Jaar 4
In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek volg je een keuzemodule en ga je afstuderen. Je rondt de opleiding af door samen met een medestudent praktijkgericht onderzoek te doen over een actueel thema bij een bedrijf of organisatie. Het resultaat is 1 of meer civieltechnische producten die direct bruikbaar zijn in de beroepspraktijk.
Belangrijke activiteiten:
- Keuzemodule
- Praktijkonderzoek
Keuzevrijheid in je studie bij Avans
Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (keuze)modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.
Kom langs bij Avans
Open dag
Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.
In alle Civiele Techniek opleidingen zit wel iets van wis- of natuurkunde, ook als je een minder technische afstudeerrichting kiest. De eerste 2 jaar van de opleiding zijn op het niveau van rekenen met stof uit havo 3. Je hoeft dus niet per sé eindexamen te hebben gedaan in wis- of natuurkunde. Ga je in het 3e jaar en 4e jaar van je studie toch voor een meer technische afstudeerrichting, dan krijg je daarin voldoende ondersteuning.
Verkorte trajecten
Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 2e jaar van Civiele Techniek voltijd, locatie Den Bosch of Tilburg. Jouw bacheloropleiding Civiele Techniek (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.
Studiekeuzecheck
Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.
Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.
Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:
je persoonsgegevens zijn geverifieerd
je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging
Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.
Studiekosten
Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. Lees meer over verschillen in studiekosten.
Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.
Tarief
Bedrag
Jaar
Wettelijk tarief
€ 2.530,-
2024 - 2025
Instellingstarief
€ 9.680,-
2024 - 2025
Wettelijk tarief
€ 2.601,-
2025 - 2026
Instellingstarief
€ 9.949,-
2025 - 2026
Aanvullende kosten
Excursies en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet verplicht. Bijvoorbeeld veiligheidsschoenen,-helm en -vest. De leermiddelen kosten gemiddeld 500 euro per jaar. Zoals boeken en dictaten, print- en kopieerkosten. Ook een laptop is niet verplicht.