Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Na de opleiding Bouwkunde werk je aan het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving. Thema's als klimaat, energieverbruik, grondstoffen en dichte bebouwing vragen om creatieve professionals.

Het aanbod aan projecten waaraan je kan werken als bouwkundige is oneindig. Iemand wil een duurzaam huis bouwen. Dan ben jij na je hbo Bouwkunde de tekenaar die meewerkt aan de woning van de toekomst. Of misschien ben je juist wel degene die het ontwerp van de architect in een bouwtechnische- of constructietekening uitwerkt. En detailtekeningen, berekeningen, beschrijvingen en begrotingen maakt.

Ook grote organisaties kunnen bij jou terecht: de gemeente laat een stationshal renoveren en jij plant de voorbereiding en uitvoering van de verbouwing. Organisaties kunnen jouw bouwkundig, technisch en economisch inzicht goed gebruiken.

Tijdens en na een bouwkundige opleiding ontdek je wat goed is en wat niet. Je maakt met een bouwbedrijf een ontwerp voor woningen en leert naar de vorm van de wijk te kijken. Een bouwkundige berekent isolatie, verdiept zich in constructies en kijkt naar het bouwproces én welke technieken er zijn. Ben je geslaagd, dan ben je ingenieur met de titel Bachelor of Science (BSc).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Duaal bachelor
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bouwkunde

Nauw contact met grote en middelgrote bouwbedrijven
Hoge ambitie in duurzaamheid bij alle aspecten van het bouwen
Studenten worden gecoacht in hun professionele ontwikkeling
Ligt dicht bij de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde en switchen is mogelijk

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met je bachelor Bouwkunde? De vraag naar personeel is hoog. Met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van bouwkunde voor je open. Volgens de landelijke HBO-Monitor vinden afgestudeerden na hbo Bouwkunde al snel een baan.

Je kunt veel kanten op. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als tekenaar bij een architectenbureau. Of je vertaalt als bouwtechnisch ontwerper het ontwerp van de architect naar een bouwtechnisch ontwerp. Jij bent straks constructeur bij een constructiebureau of werkt als werkvoorbereider bij een aannemer. Als je toekomst ziet in projectontwikkeling, dan start je als projectmedewerker bij een bouwbedrijf, bouwmanagementbureau of woningbouwvereniging. Met wat meer ervaring kun je doorgroeien tot projectleider.

Na jouw Bouwkunde studie kun je ook terecht bij gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat. Bijvoorbeeld bij de Dienst Stadsontwikkeling of Bouw- en Woningtoezicht. Je werkt daar als technisch adviseur. Of je kiest voor een gespecialiseerde, commerciële functie. Bijvoorbeeld als inkoper of accountmanager bij toeleveringsbedrijven. Het kan ook zijn dat je eigen baas wilt worden. Dan start je jouw eigen bouwtechnisch bureau.

Wat kun je worden met Bouwkunde

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Assistent ontwerper

Als assistent ontwerper werk je schetsplannen van een architect uit in voorlopige en definitieve ontwerpen.

BIM modelleur

Je maakt een 3D-model van een gebouwontwerp en werkt daarbij nauw samen met verschillende bouwpartners. In dit zogenaamde BIM-model leg je veel gegevens vast over het gebouw.

BIM coördinator

De samenwerking met bouwpartners coördineer je in een BIM model. Je stemt met partijen af en controleert of afspraken worden nagekomen.

Tender manager

Je bent verantwoordelijk voor de inschrijvingen en offertes van jouw bedrijf bij aanbestedingen, met het doel om opdrachten binnen te halen. Bij grotere opdrachten geef je hierin leiding aan jouw team.

Uitvoerder

Na een start als assistent, ben je later uitvoerder. Je bent betrokken bij de realisatie van een gebouw, al bij het ontwerp doen ze een beroep op jou. Je bepaalt de prijs, overlegt met alle partijen en coördineert de daadwerkelijke uitvoering. Je zit er bovenop. Van het begin tot het eind.

Calculator

Als calculator bereken je de kostprijs van een bouwproject. Dat doe je op basis van bestek, tekeningen en een technische omschrijving. Je maakt begrotingen en draagt alternatieven aan. Je vraagt offertes aan bij ondernemers en leveranciers. En neemt bestektekeningen door.

Tekenaar bij architectenbureau

Jij brengt samen met de architect een ontwerp of plan tot leven. Je ontwerpt gebouwen die functioneel zijn en de juiste uitstraling hebben. Je kunt doorgroeien naar hoofdtekenbureau of bestekschrijver. Je kunt met een aanvullende masteropleiding architect worden.

Bouwtechnisch ontwerper

Je vertaalt het ontwerp van een architect in een gedetailleerd technisch ontwerp dat slim in elkaar zit. Je specialiseert je in het technische ontwerp van een gebouw. Jouw werk gaat ook over uitvoeringstechnieken en bouwkosten.

Constructeur

Je concentreert je op de draagconstructies van een gebouw. Je leert detailtekeningen maken en berekeningsmethoden toepassen. Je krijgt ook te maken met uitvoeringstechnieken en bouwkosten. Later groei je door naar functies als hoofdconstructeur.

Werkvoorbereider

Jij zorgt voor het binnenhalen en voorbereiden van werk. Je vergadert en onderhandelt. En hebt kennis van de werkzaamheden op de bouwplaats. Je maakt tekeningen, planningen of begrotingen voor een bouwwerk. Koopt materialen in en stelt offertes op.

Projectmedewerker

Jij ziet toekomst in de projectontwikkeling. Je denkt na over nieuwe bouwplannen. Je werkt bij een bouwbedrijf met een aparte afdeling projectontwikkeling. Bij een bouwmanagementbureau of bij een woningbouwvereniging. Met meer ervaring kun je projectleider worden. Uitvoerder, bedrijfsleider of calculator.

Wat wordt er van jou verwacht

Jij wilt Bouwkunde studeren. Als bouwkundig ontwerper weet je wat belangrijk is bij gebouwontwerpen en zie je uitdaging in het herbestemmen van gebouwen. Je past nieuwe bouwmethodieken toe. Bij het ontwerp probeer je energie te besparen. Je maakt gebruik van duurzame biobased materialen en denkt mee over sloop, demontage en hergebruik in de toekomst.

Al voor het bouwen, werk je met een team van opdrachtgevers, ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, uitvoerende bedrijven en ook eindgebruikers.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je hbo-opleiding Bouwkunde verder studeren. Dat kan. Bijvoorbeeld aan de Technische Universiteit Eindhoven. Of je gaat naar een Academie van Bouwkunst. Je kunt verder met een masteropleiding en wordt vrij architect. Een bedrijfskundige opleiding is ook een goede keuze. Of je werkt en kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding. Je gaat dan een dag per week naar school. Bijvoorbeeld bij de constructeursopleiding.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Maurice van der Kroef

Het leuke aan de opleiding Bouwkunde is dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan.

Verder lezen

Adam Asbai Halifa

In mijn afstudeerscriptie combineer ik Bouwkunde met Informatica. 

Verder lezen

Roel van den Berg en Tim Vissers

Door mijn opleiding vind ik makkelijk aansluiting bij technische mensen in een bedrijf.

Verder lezen

Opbouw van Bouwkunde

Studieprogramma

De hbo-opleiding Bouwkunde duurt 4 jaar. Elke studiejaar is verdeeld in 4 modules met een eigen thema. Denk bijvoorbeeld aan de stedelijke omgeving, energietransitie of duurzaam materiaalgebruik. Alle modules zijn ontwikkeld in samenwerking met het werkveld. Direct na jaar 1 heb je de mogelijkheid om je te specialiseren. Dat hoeft (nog) niet.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met bouwkunde. Je doorloopt het bouwproces van eerste ontwerp tot uitvoering. Hierbij kom je de richtingen tegen waarin je je later in de opleiding kunt specialiseren. Zoals architectonisch-, bouwtechnisch- of constructief ontwerpen.

Ook maak je een aantal uur per week kennis met de praktijk door middel van een project of opdracht. En je volgt theorielessen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, Engels en wiskunde. Ook staan coaching en persoonlijke ontwikkeling centraa

Belangrijke thema's:

 • Maatschappelijke thema's
 • Hoe bouw je?
 • Bouwmaterialen
 • Coaching

Jaar 2

In jaar 2 van deze Bouwkunde opleiding kun je (als je dat wil) je eigen route kiezen. Wat past bij jou en waarin wil jij je specialiseren? Vind je bouwtechnisch ontwerp leuk? Kies dan de modules die daarbij aansluiten. Liever in de richting van architectonisch ontwerp? Dat kan ook! In dit studiejaar is ruimte voor een uitgebreide praktijkervaring van 10 weken.

Het thema persoonlijke ontwikkeling is in dit jaar gericht op stagekeuze, jouw plaats in het werkveld en jouw persoonlijke ambities.

Belangrijke thema's:

 • Nieuwbouw
 • Herbestemmen
 • Klimaatontwerp
 • Nieuwe materialen
 • Biobased bouwen

Jaar 3

In jaar 3 (en jaar 4) heb je verschillende opties die je in jouw eigen gekozen volgorde doorloopt. Te weten: stage, multidisciplinair project, onderzoek (hoort bij het afstuderen), vrijekeuzemodule en afstuderen.

Ga je eerst stagelopen en dan een multidisciplinair project doen? Of volg je liever eerst je vrijekeuzemodule en ga je daarna stagelopen? De keuze is aan jou! Gedurende jouw Bouwkunde studie heb je een coach die meekijkt of de keuzes die je maakt passen bij wie je bent en wat je wil.

Belangrijke thema's:

 • Multidisciplinair project
 • Beroep specifieke stage
 • Coaching

Jaar 4

In jaar 4 bereid je je voor op het afstuderen voor de opleiding Bouwkunde (ook wel: je proeve van bekwaamheid). Je zoekt een onderzoek- of ontwerpopdracht en een bedrijf dat hiervoor opdrachtgever wil zijn en jou begeleidt. Uiteraard krijg je hierbij ook begeleiding vanuit de opleiding.

Afstudeerproject Biobased Sandwichpaneel
Afstudeerproject ontwikkelvisie natuur als basis stedenbouwkunde

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Bouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Verkorte trajecten

Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 2e jaar van Bouwkunde voltijd, locatie Den Bosch of Tilburg. Jouw bacheloropleiding Bouwkunde (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 september 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt dit toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek krijg je een (bindend) studieadvies.

Je kunt de toets aanvragen via AOB Compaz. Let op: er zijn kosten aan verbonden.

Neem voor meer informatie contact op met onze instroomcoördinator Marian via [email protected].

Praktische informatie Bouwkunde

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 juni

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 juni aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juni 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Excursies en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bij de opleiding Bouwkunde facultatief. Bijvoorbeeld veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De leermiddelen kosten gemiddeld 500 euro per jaar. Inclusief boeken en dictaten, print- en kopieerkosten. Een laptop is niet verplicht.

Locatie

Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Studeren in Den Bosch

Proef alvast de sfeer van Den Bosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding