Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Na de duale opleiding hbo Bouwkunde werk je aan het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving. Thema's als klimaat, energieverbruik en grondstoffen vragen kritische, creatieve professionals.

Het aanbod aan projecten waaraan je kan werken als bouwkundige is oneindig. Iemand wil een duurzaam huis bouwen. Dan ben jij na je hbo Bouwkunde de tekenaar die meewerkt aan de woning van de toekomst. Of misschien ben je juist wel degene die het ontwerp van de architect in een bouwtechnische- of constructietekening uittekent. Ook grote organisaties kunnen bij jou terecht: de gemeente laat een stationshal renoveren en jij plant de voorbereiding en uitvoering van de verbouwing. Organisaties kunnen jouw bouwkundig, technisch en economisch inzicht goed gebruiken.

De duale hbo-opleidingen Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde beslaan het hele vakgebied. Het verschil is dat bij Bouwkunde het accent meer ligt op de ontwerpende, berekenende en het design of te wel de tekenende kant. En bij Bouwtechnische Bedrijfskunde krijgen de bouwvoorbereiding, uitvoeringsaspecten, bouwkosten en het managen van het bouwproces meer nadruk.

De hbo-opleiding Bouwkunde werkt samen met BouwTalent. Een landelijk initiatief van werkgevers om jongeren naar de bouwsector te halen. Als je dat wilt, biedt BouwTalent jou een overeenkomst aan en word je geplaatst bij een geschikt leerwerkbedrijf.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg deze opleiding in Tilburg
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Bouwkunde

Nauw contact met grote en middelgrote bouwbedrijven
Hoge ambitie in duurzaamheid bij alle aspecten van het bouwen
Studenten worden gecoacht in hun professionele ontwikkeling
Ligt dicht bij de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van de bouw voor je open. Volgens de landelijke HBO monitor vinden afgestudeerden gemiddeld binnen 2 maanden een baan. Je kunt veel kanten op. Jouw duale diploma heeft veel meerwaarde Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Veel duaal studenten blijven werken bij hun leerbedrijf.

Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als tekenaar bij een architectenbureau. Of je vertaalt als bouwtechnisch ontwerper het ontwerp van de architect naar een bouwtechnische tekening. Jij bent straks constructeur bij een constructiebureau. Of werkt als werkvoorbereider bij een aannemer. Jij ziet toekomst in projectontwikkeling. Dan start je bij een bouwbedrijf, bouwmanagementbureau of woningbouwvereniging als projectmedewerker. Met wat meer ervaring kun je doorgroeien tot projectleider.

Je kunt ook bij de overheid terecht. Bijvoorbeeld als technisch adviseur. Of je kiest voor een gespecialiseerde, commerciële functie. Bijvoorbeeld bij toeleveringsbedrijven. Als inkoper of accountmanager.

Of je wilt eigen baas worden en start je eigen bouwtechnisch bureau.

Wat kun je worden met Bouwkunde

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Assistent ontwerper

Als assistent ontwerper werk je schetsplannen van een architect uit in voorlopige en definitieve ontwerpen.

BIM modelleur

Je maakt een 3D-model van een gebouwontwerp en werkt daarbij nauw samen met verschillende bouwpartners. In dit zogenaamde BIM-model leg je veel gegevens vast over het gebouw.

BIM coördinator

De samenwerking met bouwpartners coördineer je in een BIM model. Je stemt met partijen af en controleert of afspraken worden nagekomen.

Tender manager

Je bent verantwoordelijk voor de inschrijvingen en offertes van jouw bedrijf bij aanbestedingen, met het doel om opdrachten binnen te halen. Bij grotere opdrachten geef je hierin leiding aan jouw team.

Uitvoerder

Je begint als assistent. En wordt later uitvoerder. Je bent betrokken bij de realisatie van een gebouw. Er wordt bij het ontwerp al een beroep op je gedaan. Je bepaalt de prijs. Overlegt met alle partijen. En coördineert de daadwerkelijke uitvoering. Je zit er bovenop. Van het begin tot het eind.

Calculator

Als calculator bereken je de kostprijs van een bouwproject. Dat doe je op basis van bestek, tekeningen en een technische omschrijving. Je maakt begrotingen en draagt alternatieven aan. Je vraagt offertes aan bij ondernemers en leveranciers. En neemt bestektekeningen door.

Tekenaar bij een architectenbureau

Je brengt samen met de architect een ontwerp of plan tot leven. Jij ontwerpt gebouwen die functioneel zijn. En de juiste uitstraling hebben. Je kunt doorgroeien naar hoofdtekenbureau of bestekschrijver. Je kunt met een aanvullende masteropleiding architect worden.

Constructeur

Je concentreert je op de draagconstructies van een gebouw. Je leert detailtekeningen maken en berekeningsmethoden toepassen. Je krijgt ook te maken met uitvoeringstechnieken en bouwkosten. Later groei je door naar functies als hoofdconstructeur.

Bouwtechnisch ontwerper

Je vertaalt het ontwerp van een architect in een gedetailleerd technisch ontwerp. Dat slim in elkaar zit. Je specialiseert je in het technische ontwerp van een gebouw. Jouw werk gaat ook over uitvoeringstechnieken en bouwkosten.

Werkvoorbereider

Je zorgt voor het binnenhalen en voorbereiden van werk. Je vergadert en onderhandelt. En hebt kennis van de werkzaamheden op de bouwplaats. Je maakt tekeningen, planningen of begrotingen voor een bouwwerk. Koopt materialen in. En stelt offertes op.

Projectmedewerker

Jij ziet toekomst in de projectontwikkeling. Je denkt na over nieuwe bouwplannen. Je werkt bij een bouwbedrijf met een aparte afdeling projectontwikkeling. Bij een bouwmanagementbureau. Of woningbouwvereniging. Met meer ervaring kun je projectleider worden. Uitvoerder, bedrijfsleider of calculator.

Wat wordt er van jou verwacht

Als bouwkundig ontwerper weet je wat belangrijk is bij een gebouwontwerp. Als bachelor in Bouwkunde zie je uitdaging in het herbestemmen van gebouwen. Je past nieuwe bouwmethodieken toe. Bij het ontwerp probeer je energie te besparen. Je maakt gebruik van duurzame biobased materialen en denkt mee over sloop, demontage en hergebruik in de toekomst.

Al voor het bouwen, werk je met een team van opdrachtgevers, ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, uitvoerende bedrijven en ook eindgebruikers.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Jij wilt na je duale hbo opleiding Bouwkunde verder studeren. Dat kan bijvoorbeeld aan de Technische Universiteit in Eindhoven of bij een Academie van Bouwkunst. Je kunt ook verder met een masteropleiding en wordt vrij architect. Een bedrijfskundige opleiding is ook een goede keuze. Of je werkt en kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding. Je gaat dan een dag per week naar school. Bijvoorbeeld bij de constructeursopleiding.

Verhalen uit de opleiding

Adam Asbai Halifa

In mijn afstudeerscriptie combineer ik Bouwkunde met Informatica. 

Verder lezen

Lars Deijkers

Van jongs af aan fascineert de bouw me.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opleiding duurt 4 jaar. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Je bepaalt zelf of je werkend leert of dat je ook nog cursussen op school volgt. Je werkt 3 à 5 dagen bij een leerbedrijf waar je de benodigde vaardigheden ontwikkelt. Het eerste jaar oriënteer je je. In jaar 2 verdiep je je. Vanaf jaar 3 specialiseer je je. Bijvoorbeeld in constructie, architectuur of bouwuitvoering. En In jaar 4 volg je een minor naar keuze en studeer je af bij het bedrijf.

Jaar 1

Je oriënteert je in de wereld van bouwkunde. Maakt kennis met alle bouwfacetten. Zoals ontwerpen, techniek en managen. Zo ontdek je welke richting bij je past. Je kunt je bezighouden met architectuur, bouwtechniek of bouwtechnische bedrijfskunde, meer gericht op uitvoering. Je krijgt praktijkgericht onderwijs en wordt begeleid door een coach. Zowel bij de opleiding als bij het bedrijf. Volgde je jaar 1 in voltijd en heb je een leerwerkplek, dan kun je vanaf jaar 2 overstappen naar duaal.

Belangrijke vakken

 • Basiskennis Bouwkunde
 • Bouwtechniek
 • Constructie
 • Duurzaam ontwikkelen bebouwde omgeving

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je op het gebied van architectuur, bouwtechnieken, constructie en gebouwinnovatie.

Belangrijke vakken

 • Herontwikkelen van een bestaand gebouw voor de toekomst
 • Coaching en talentontwikkeling
 • Wiskunde

Jaar 3

Vanaf jaar 3 specialiseer je je. Bijvoorbeeld in constructie, architectuur of bouwuitvoering. Je combineert theorie en werkend leren. Bij het bedrijf van jouw keuze. Met je coaches zorg je ervoor dat je de nodige vaardigheden ontwikkelt en daarbij passende opdrachten uitvoert. Je kiest de onderneming via BouwTalent.

Belangrijke vakken

 • Constructief toetsen
 • Verdiepen in de bouwkunde
 • Coaching en talentontwikkeling
 • Specialiseren in de bouwkunde

Jaar 4

Je studeert het laatste halfjaar af binnen het bedrijf. In de praktijk dus.

Belangrijke activiteiten

 • Minor
 • Afstuderen

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om 25% van je resterende opleiding zelf in te vullen met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Bouwkunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Als je via BouwTalent bij een duaal leerbedrijf aan de slag wilt gaan, dan krijg je voorafgaand aan je duale opleiding een intakegesprek bij Bouwtalent. Een positief duaal studieadvies is hierbij vereist. Je kan ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring en geen leerwerkbedrijf, dan begin je met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan alle toelatingseisen. Maar je hebt wel een passend opleidingsprofiel. Je kunt in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek.  Je neemt dan vóór januari contact met ons op.

Voorbereidende programma's

Heb je nog onvoldoende kennis van wiskunde en natuurkunde of twijfel je daar over? Schrijf je dan in een voorbereidende wiskundecursus van Avans Tech; een grotendeels online programma dat je studiesucces op het hbo verhoogt. Met deze cursus wordt je wiskunde- en natuurkundekennis verbeterd voor een goede aansluiting bij de opleiding.  

Voorbereidende wiskundecursus 1

In deze cursus wordt vooral het wiskunde- en natuurkundeprogramma nog eens opgefrist, met de nadruk op rekenvaardigheden. Als je nu in het laatste jaar van de havo, het vwo of het mbo zit en je gaat inschrijven bij Avans Hogeschool voor één van de volgende opleidingen kun je je hiervoor aanmelden.  
•    Bouwkunde (voltijd of duaal)
•    Civiele Techniek (voltijd of duaal)
•    Bouwtechnische bedrijfskunde (voltijd of duaal) 

Kosten cursus 1

Je betaalt voor deze cursus € 300 exclusief kosten voor studiematerialen. 

Boeken

- Douwes en Grasmeijer. Basisvaardigheden wiskunde (vierde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001575175. E-book: 9789001575182.
- Broeck, Timmer en Besselink. Basisvaardigheden toegepaste natuurkunde voor het HO (derde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001748890. E-book: 9789001748906.

Aanmelden of vragen stellen

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023 via deze link. 
Voor vragen over wiskundecursus 1 kun je contact opnemen met het Academiebureau via dit e-mailadres of telefonisch via 088-5258211. 

Praktische informatie Bouwkunde

Aanmelden

Jij voldoet aan de formele toelatingseisen. En kunt worden toegelaten tot het duale traject. Je voert vooraf een persoonlijk gesprek. We kijken samen of je geschikt bent voor een duale opleiding. Krijg je een negatief advies, dan bieden wij geen duale leerovereenkomst aan met een onze leer-werkbedrijven. Je regelt dit dan zelf.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2024

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Reken op gemiddeld € 500 voor leermiddelen zoals boeken, licenties en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De kosten voor deelname aan excursies en een laptop hangen af van de keuzes die je maakt. Voor de dienstverlening van BouwTalent betaal je niets extra's. Bedenk ook dat je vanuit je duale werk natuurlijk wel wat inkomsten krijgt.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Tilburg