Adam Asbai Halifa

In mijn afstudeerscriptie combineer ik Bouwkunde met Informatica. 

Adam is vierdejaars student en volgt de studies Bouwkunde én Informatica bij Avans Hogeschool. Het is zijn droom om met zijn eigen IT-bedrijf engineers te helpen met de automatisering van hun processen.

Bouwkunde en Informatica gecombineerd

"Ik volg de opleiding Bouwkunde, maar vind onderwerpen als programmeren en data science ook gaaf. Omdat ik mijn studie niet wilde opgeven, maar wel mijn passie voor computers wilde volgen, besloot ik me ook in te schrijven voor de opleiding Informatica. Ik dacht: als het lukt dan lukt het, zo niet dan heb ik mijn best gedaan. We zijn nu zo’n 3 jaar verder en in het volgende schooljaar mag ik voor beide studies afstuderen." 

Van staal naar hout

"Ik vind constructies heel leuk, vandaar dat ik hier mijn afstudeerscriptie over schrijf. Een brug heeft een gigantische overspanning, maar toch staat deze stabiel en maken mensen er dagelijks gebruik van. Dat vind ik echt bijzonder. Tijdens mijn scriptie combineer ik Bouwkunde met Informatica. Ik ontwikkel een programma waarmee een stalen constructie wordt omgerekend naar een meer duurzaam alternatief, namelijk hout. Hier komt een flinke vertaalslag bij kijken. Hout heeft andere eigenschappen, kan minder dragen en heeft een minder lange overspanning. Staal kan bijvoorbeeld 12 meter overspannen en hout maar 8. Er moeten dan extra kolommen worden toegevoegd om het hout te dragen. Ik houd rekening met alle formules zodat deze vertaalslag automatisch gemaakt kan worden. Dit scheelt in de toekomst veel tijd en maakt het laagdrempelig om meer duurzaam te bouwen." 

Goede voorbereiding

"Ik heb er nooit veel moeite mee gehad om 2 opleidingen te volgen, al was het soms wel een uitdaging. Avans heeft altijd met me meegedacht. Het is belangrijk om veel te prioriteren en lessen goed voor te bereiden. Doordat ik deze 2 interesses kan combineren, zit ik enorm op mijn plek."