Lars Deijkers

Van jongs af fascineert de bouw me.

"In het eerste jaar werkte ik 3 dagen per week bij Breda Bouw. De eerste maanden werkte ik er als uitvoerder. Dan zorg je voor de aansturing, voor de dagelijkse gang van zaken. Later werd ik werkvoorbereider en deed het voorwerk voor de uitvoerder. Ik vond het wel apart dat een medestudent van mij bij een onderaannemer werkte. Maar dat ging prima want we hielden allebei goed in ons achterhoofd dat we student waren."

Berekeningen 

"Naast de werkdagen ging ik 2 dagen per week naar school. Dat ging goed. Ik had wel meer wiskunde en theorie en moest ook meer berekeningen en verslagen maken, maar ik had het moeilijker verwacht. Wat wel scheelde natuurlijk is dat ik mbo in deze richting heb gedaan.

De leukste vakken vond ik schetsen en toegepaste wiskunde. We moesten bijvoorbeeld berekeningen maken van de windverbanden, om zeker te weten dat de schoren en vaste delen in een gebouw sterk genoeg zijn. Autocad vond ik persoonlijk minder leuk. Medestudenten vonden dat vak juist het leukst. In de lessen behandelden we praktijkthema's zoals bouweisen, brandveiligheid, gevels of wetgeving."

Profijt in de toekomst

"Van jongs af heb ik getimmerd en fascineert de bouw me. Ik heb na mijn mbo-opleiding Bouwkunde niveau 4 wel getwijfeld tussen werken of doorstuderen. Toch ben ik gestart omdat ik dacht dat ik van deze opleiding profijt zou hebben, want het was mijn droom om later een eigen bedrijf te hebben. 

Ik heb geen spijt van mijn keuze gehad. Ik dacht: ik kan het in ieder geval proberen. Mocht het niet lukken dan is dat zo. Het is erger als je niet start omdat je bang bent dat je het niet haalt. En trouwens: als je de vakken leuk vindt gaat het leren vanzelf."