Maurice van der Kroef

Het leuke aan de opleiding Bouwkunde is dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan.

Maurice is student Bouwkunde bij Avans Hogeschool en daarnaast lid van de Academieraad. Hier onderzoekt hij de wensen en behoeften van studenten en koppelt deze terug aan de directie.

Jong geleerd, oud gedaan

“Van jongs af aan fascineert de bouw me. Toen ik 15 jaar was, hielp ik een kennis met de aanbouw van een huis. Metselen, stelposten zetten, kozijnen plaatsen… Ik had het nooit eerder gedaan maar het ging me goed af. Deze interesse is altijd blijven hangen, vandaar ook mijn keuze om Bouwkunde te studeren. Als ik nu een gebouw binnenkom, kijk ik altijd om me heen. Hoe is het gebouwd? Hoe ziet het eruit? Is het eigentijds of wat ouder? Jong geleerd, oud gedaan.”

Creatieve vrijheid

“Het leuke aan de opleiding Bouwkunde bij Avans is dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Zo mocht ik samen met mijn projectgroep een onderstation ontwerpen voor ProRail. Met een aantal eisen in ons achterhoofd waren we vrij om te bedenken hoe we dit wilden aanpakken. Het station is nu daadwerkelijk geplaatst in Den Bosch. Erg leuk om je eigen werk terug te zien!”

Streven naar rechtvaardigheid

“Naast mijn studie ben ik aangesloten bij de Academieraad. Ik help graag mensen en vind het interessant om me te verdiepen in rechtvaardigheid. Wat kan wel? En wat kan niet? Als een module lastig haalbaar is, wil ik weten waarom en hoe we dat kunnen verbeteren. We onderzoeken waar studenten tegenaan lopen, wat ze leuk vinden, wat ze volgend studiejaar anders zouden willen, ga zo maar door. Onze bevindingen koppelen we terug aan de directie van de academie en zij doen hier in veel gevallen écht wat mee. Dat maakt het leuk.”

Bouwen met oog voor groen

“Ik kijk ernaar uit om me verder te verdiepen in de wereld van bouwkunde. Zo’n 10 jaar geleden kwam ik het onderwerp Stedelijke Bebossing tegen. Dit vond ik direct interessant. Hierbij combineer je natuur met bouwkunde, zoals flatgebouwen waarbij er op de balkons ruimte is voor bomen. Er zijn nu een paar gebouwen waarbij dit al volledig is gecombineerd, zoals in Milaan. Het lijkt me heel mooi om dit in mijn toekomstige baan verder te mogen onderzoeken.”