Civiele Techniek voltijd hbo

Arbeidsmarktperspectief

Na je opleiding zijn er volop kansen. De behoefte aan jonge, capabele, technische hbo-medewerkers met een civiele achtergrond is groot. Jij vindt waarschijnlijk snel een passende baan. Veel van onze studenten hebben al bij het afstuderen een baan. Of binnen een maand daarna. Je gaat aan de slag bij bedrijven of overheden.

Je begint bijvoorbeeld als verkeerskundig of civieltechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Of als projectorganisator bij een civiel bouwbedrijf. Of je wilt doorgroeien naar een hogere functie. Je wordt projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, calculator, bedrijfsleider of directielid.

Je kunt bij de overheid werken in veel verschillende functies. Jouw functie hangt af van de dienst waar je werkt. Of je vervult een gespecialiseerde en commerciële functie. Bij grote organisaties of toeleveringsbedrijven. Zoals een betonfabriek.

Of je start je eigen onderneming.

Vlog 

Vlogger Jorn neemt je mee naar een bouwplaats in Eindhoven om te laten zien wat je met Civiele Techniek kunt doen. Bekijk hieronder de trailer. 

 

Alumna Marieke vertelt:

Potentiële beroepen

 • Constructeur
  Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken. Zoals bruggen. Overlegt met opdrachtgevers. Berekent aan welke eisen materiaal moet voldoen. Let op voorschriften en duurzaamheid. Stuurt tekenaars aan. En overlegt met architecten en aannemers. Met meer ervaring word je hoofdconstructeur.
 • Civieltechnisch ontwerper
  Je maakt (deel)ontwerpen voor bruggen, viaducten of wegen. En ontwerpt de bijbehorende staal- of betonconstructies. Je berekent het gewenste gewicht van de wapening. De afmetingen van een constructie. Lost technische vraagstukken op. Begeleidt tekenaars. En overlegt met opdrachtgevers en aannemers.
 • Verkeerskundig ontwerper
  Jij ontwerpt plannen voor verkeersstromen en wegen. Je ontwerpt nieuwe wegen met speciale computerprogramma's. Rekent met wiskundige modellen uit hoeveel mensen de nieuwe wegen gebruiken. Maakt plannen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer, carpoolplaatsen en vrije busbanen. En schrijft rapporten.
 • Projectorganisator of assistent projectleider
  Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden en begeleiden van offertetrajecten. De kwaliteit van geleverd werk. Het maken van planningen. Het houden van voortgangsbesprekingen. En het documentbeheer. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.
 • Watermanager
  Je kunt na enkele jaren ervaring in de watersector doorgroeien naar een managementfunctie. Je pakt watervraagstukken breed aan. Je stuurt verschillende partijen aan die samenwerken aan oplossingen.
 • Technisch adviseur of beleidsadviseur
  Je werkt bij de overheid waar veel verschillende functies zijn. Wat jouw 'bestemming' precies wordt, hangt af van de dienst waar je werkt. Je kunt direct na je studie als technisch adviseur aan het werk. Promotie maken is ook heel goed mogelijk. Je groet dan door naar een leidinggevende functie.
 • Ondernemer
  Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten als civiel technicus. De opleiding geeft je een prima basis om zelf je eigen onderneming te starten.