Accountancy voltijd hbo

Wat anderen zeggen

Verhaal Bun Rong Ith

Bun Rong Ith raadt de opleiding Accountancy aan bij studiekiezers. “Een aanrader als je affiniteit met cijfers hebt. Daarnaast is het belangrijk om ook goede communicatieve vaardigheden te hebben. Deze ontwikkel je tijdens de opleiding via het maken van een project in werkgroepen. Ook kan een studievereniging helpen, dat is ‘Midas’ bij de opleiding Accountancy in Breda. Na mijn studie wil ik doorstuderen om uiteindelijk de RA-titel (registeraccountant) te behalen. Daarna wil ik werken bij een big4-kantoor, dat zijn de 4 grootste accountantskantoren.”

Waarom Accountancy bij Avans?

“Na de mavo volgde ik de opleiding Assistent-accountant. Dat beviel me zo goed dat ik besloot verder te studeren. Ik werk graag met cijfers. Ik heb ook overwogen om de opleiding Fiscaal Recht te volgen. Het is boeiend om te kijken hoe een onderneming binnen de wetgeving zo min mogelijk belasting kan betalen. Maar bij Fiscaal Recht mis ik toch de leuke financiële aspecten. Verder staat Avans hoog aangeschreven en is Breda een studentenstad waar ik me op mijn gemak voel.”

Praktijkgerichte projecten

“Bij Accountancy spreken de vakken Controlebeginselen, Boekhouden en Belastingrecht me het meest aan. Fijn is dat de projecten vanaf dag één echt praktijkgericht zijn, zo zijn we voor een project naar de Efteling geweest en hebben we accountantskantoren en een bierbrouwerij bezocht. Dit geeft echt meerwaarde aan de opleiding. Tegelijkertijd gebeurt het af en toe dat je in een projectgroep komt met studenten die minder gemotiveerd zijn dan jij. Het is dan een uitdaging om daar goed mee om te gaan.”

Meerwaarde studievereniging Midas

“Als studievereniging brengen we studenten en het bedrijfsleven – zoals accountantskantoren – bij elkaar. We organiseren activiteiten zoals een inhousedag, bedrijvendag, sponsorendiner enzovoorts. Bij een inhousedag kijk je echt in de keuken van een accountantskantoor. Je krijgt presentaties over het kantoor en daarna maak je meestal een gezamenlijke casus. Daarna sluit je de dag af met een leuke activiteit zoals bijvoorbeeld skiën, icekarten of golfen. Een bedrijvendag brengt je in contact met kantoren en instellingen als de belastingdienst. Deze activiteiten dragen bij aan je persoonlijke groei, je ontwikkelt competenties die je later in het werkveld goed kunt gebruiken en je leert omgaan met recruiters van accountantskantoren. Gezellig een praatje maken, dat hoort erbij.”