Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Tijdens de hbo-opleiding Accountancy deeltijd leer je betrouwbare financiële overzichten te maken. Je gaat bedrijfsprocessen doorgronden en informatie delen. Met veel vrijheid, in je eigen tempo.

Als je klaar bent met de opleiding hbo Accountancy, maak je kans op snelle promotie. Je ruilt je werk in administratie in voor de functie van accountant-administratieconsulent. Je dag in de accountancy begint met een bedrijfsbezoek waarin je de bedrijfsresultaten doorneemt met de klant. De cijfers vertellen jou hoe de organisatie ervoor staat. Op basis daarvan adviseer je de klant bij het nemen van beslissingen en verbeteringen.

De deeltijd hbo Accountancy bestaat uit modules. Tijdens de opleiding Accountancy is er aandacht voor boekhouding en de betrouwbaarheid van cijfers, maar je leert ook advies uitbrengen. Je leert over bedrijfseconomie én over fiscale zaken.

Je bent Bachelor of Science (BSc) als je alle modules met een voldoende afrondt.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Je bepaalt je eigen route
Docenten uit de praktijk
De deeltijd bachelor Accountancy sluit aan op de masteropleiding tot registeraccountant (RA)
De mogelijkheid om een eigen keuzemodule te kiezen

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de deeltijd hbo Accountancy? De vraag naar financiële professionals op hbo-niveau is groot. De wereld van de accountancy verandert voortdurend. Dat komt onder meer doordat de techniek zich steeds verder ontwikkelt. Als accountant ga je daarin mee. Je wordt opgeleidt tot een kritische, onderzoekende en ondernemende professional. Na de Accountancy deeltijdopleiding kun je gaan werken als assistent-accountant. Je hebt in de opleiding de basis gelegd om je verder te ontwikkelen naar de functie van accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA). Ook kun je doorgroeien naar functies als controller of financial manager.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Assistent-accountant

Je ondersteunt de accountant bij het controleren van cijfers en adviseren van klanten.

Accountant

Als accountant controleer je de cijfers van klanten en adviseer je over bedrijfseconomische of fiscale zaken.

Junior registeraccountant

Je ondersteunt de registeraccountant bij zijn werk. Je verzorgt financiële rapportages en voert administratieve handelingen uit.

Controller

Een controller onderzoekt hoe een organisatie presteert en adviseert het management over verbeteringen. Zo denk je mee over de strategische koers van het bedrijf.

Financial manager

Je bent verantwoordelijk voor een betrouwbare bedrijfsadministratie. Ook werk je mee aan het opstellen van maand-, kwartaal- en jaarverslagen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je vindt het interessant om met cijfers te stoeien, maar je verliest de menselijke kant van een organisatie niet uit het oog. Na de accountant-opleiding weet je hoe je verbeteringen adviseert aan het bedrijf. Je houdt van variatie en bent commercieel. Ook ben je nauwkeurig en analytisch en heb je er plezier in om jezelf steeds verder te ontwikkelen. Herken je jezelf hierin, dan is Accountancy deeltijd iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

De opleiding Accountancy deeltijd legt de basis voor de masteropleiding tot registeraccountant (RA), deze universitaire opleiding duurt 2,5 jaar. Je kunt ook kiezen voor de hbo post-bachelor tot accountant-administratieconsulent (AA), deze opleiding duurt ook 2,5 jaar.

Verhalen uit de opleiding

Roy Barendregt

Het duurt even voordat je routine hebt, maar je leert omgaan met de studiedruk.

Verder lezen
Oud-student Roy Barendregt

Nazek Shehab

Zorg dat er een gezonde balans is tussen werk, privé en school.

Verder lezen

Opbouw deeltijdopleiding Accountancy

Studieprogramma

De opleiding Accountancy deeltijd is opgebouwd uit 11 modules. Elk half jaar worden alle modules aangeboden. Je kiest dus zelf wanneer je welke module volgt. Je leert door contactonderwijs, online learning en werkplekonderwijs. De opleiding duurt gemiddeld 4 jaar, maar is afhankelijk van enkele factoren. Mogelijk krijg je vrijstellingen. Bespreek dit tijdens je intakegesprek.

Let op: i.v.m. de continue ontwikkeling van het onderwijs kunnen er mogelijk veranderingen in modules plaatsvinden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Basisvaardigheid gedrag en communicatie

Als financieel professional heb je kennis over de eigen huishouding, je hebt onderzoekend vermogen en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Dat is de basis voor een gefundeerd, integer rapport.

Basisvaardigheid bedrijfscalculaties en statistiek

Je leert over financiële berekeningen en het toetsen van hypotheses. Dat is de basis voor het geven van financieel advies.

Beschrijven van bedrijfsprocessen

Bedrijfsprocessen bestaan uit procedures en systemen. Wil je deze goed beheersen, dan moet je ze eerst goed kunnen beschrijven en begrijpen. Dat leer je in deze module.

Bedrijfseconomisch calculeren en beslissen

In deze module leer je over de elementaire beginselen en basisinstrumenten van de bedrijfseconomie. Met die kennis maak je goede bedrijfseconomische afwegingen.

Jaarrekening opstellen en lezen

De administratie is een belangrijke pijler van de onderneming. In deze module leer je hoe je een jaarrekening opstelt vanuit een financiële administratie.

Fiscaliteit en privaatrecht

Je leert fiscale berekeningen maken en eenvoudige belastingaangiften doen voor zowel natuurlijke personen (inkomstenbelasting) als voor rechtspersonen (vennootschapsbelasting en omzetbelasting).

Bedrijfswaarde bepalen

Je leert de waarde van een onderneming bepalen zodat je het management kunt ondersteunen bij investeringsbeslissingen. De vakken zijn onder meer: kapitaalfinanciering en financiële markten.

Oordeelsvorming en rapportage (OVR)

In de module komen meerdere vaardigheden bij elkaar: het onderscheiden van vormen van bedrijfsvoering, processen en de jaarrekening auditen en een oordeel vormen over de betrouwbaarheid van informatie

Overall-toets Accountancy

Met de landelijke overall toets (OAT) sluit je de bacheloropleiding Accountancy af. Na deze module kan je een oordeel vormen over een organisatie op basis van de kernvakken ICAIS, AA en FA.

Management informatiesystemen opzetten

Met KPI's oftewel kritieke prestatie-indicatoren meet je de prestaties van een bedrijf. Als financieel professional kun je er strategische doelstellingen in herkennen en aan afmeten.

Keuzemodule

Je specialiseert je in een richting die van belang is voor jouw toekomstige beroep. Daarnaast kun je tijdens deze module alvast een deel van je post-hbo traject afleggen.

Keuzemodule: Aansluitingsmodule post-hbo AA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding bij Avans+.

Keuzemodule: Praktijkgericht onderzoek uitvoeren

In de module ga je aan de slag met een praktijkgericht probleem en op basis daarvan voer je een onderzoek uit. Dit onderzoek leidt tot een onderbouwde conclusie en aanbeveling aan jouw opdrachtgever.

Keuzemodule: Aansluitingsmodule premaster RA

Bij het behalen van deze module krijg je een half jaar vrijstelling voor de vervolgopleiding aan Nyenrode Business Universiteit.

Tijdsinvestering

Bij de hbo boekhouden deeltijd volg je op vrijdagochtend en -middag colleges in Breda. Wil je versnellen, volg dan ook colleges op dinsdag, tegelijk met de studenten van Finance & Control. Er is geen aanwezigheidsplicht. Als jij je met zelfstudie de stof eigen kunt maken, mag dat ook. Wekelijks besteed je 12 tot 16 uur aan je studie.

Het is ook mogelijk om in te stromen in februari. De lesdag is dan op dinsdag, samen met de studenten Finance & Control.

Let op: het kan zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Accountancy deeltijd

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  economie of m&o of be

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

  (economie of m&o of be) + (wiskunde A of wiskunde B)

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Cultuur & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Voor de deeltijd accountant opleiding moet je voor bepaalde modules opdrachten kunnen uitvoeren op een relevante werkplek. We adviseren je daarom om naast je opleiding 20 uur te werken in een financieel-administratieve functie. Voor sommige modules moet je werkzaamheden verrichten bij een NBA-erkend accountantskantoor.

Verkorte trajecten

Afhankelijk van je ervaring en vooropleiding kun je de Accountancy deeltijdopleiding versneld afleggen. Je kunt vrijstellingen aanvragen of alleen de eindtoets of -opdracht van een module afleggen. Ook kun je meerdere modules tegelijkertijd volgen.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Accountancy deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan. Wil je in februari starten met de opleiding? Meld je dan vóór 15 december aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024
februari 15 december 2024

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Houd rekening met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer op € 600 tot € 700 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd