Accountancy voltijd hbo

Wat anderen zeggen

Lyanne van der Pluijm

Lyanne is tweedejaarsstudent Accountancy in Breda: “Anderhalf jaar geleden maakte ik kennis met de nieuwe school, klas, docenten en vakken. Nieuwsgierig naar wat komen ging en bang om te verdwalen in dat grote gebouw. Het verdwalen viel gelukkig reuze mee, want de bewegwijzeringsbordjes aan het plafond hielpen goed. De nieuwe lessen waren echt een uitdaging, precies waar ik naar opzoek was.”

Project de Efteling

“In de eerste officiële lesweek mocht ik meteen met mijn klas naar de Efteling. 10 weken lang ontwikkelden we een nieuwe horecagelegenheid voor het attractiepark. Op het eerste gezicht niet gelijk iets waaraan je denkt bij de opleiding Accountancy, maar later bleek dat het wel degelijk past bij de opleiding. Omdat het eerste kwartaal samen met de opleidingen Finance & Control, Bedrijfskunde en Human Resource Management plaatsvindt, werd het een brede casus waarin van alles aan bod kwam. Van het bedenken van de locatie tot het berekenen of de horecagelegenheid wel rendabel genoeg is.”

Verschillen met de vooropleiding

“De vakken zijn heel anders dan op de middelbare. Ik kreeg nu recht, bedrijfseconomie, marketing en economie en financiële administratie. Ook de manier van lesgeven is heel anders dan ik gewend was. Waar ik eerst alle uitleg kreeg, werd nu van mij verwacht dat ik alles thuis voorbereidde. De les bestond grotendeels uit vragen stellen in de klas.”

K’Nex-project

“In blok 3 zijn we gestart met het project K’Nex. Dit werd een strijd om de meeste winst. Je had de zogeheten oems, original equipment manufacturers, die grondstoffen omzetten in halffabricaten en deze verkochten aan fabrikanten. De fabrikanten maakten van de halffabricaten volledige motoren en verkochten deze door aan de dealers. Het was hierbij natuurlijk belangrijk om de administratie goed bij te houden. Ik herinner me dit project vooral als het project van de zere duimen van het K’Nexen. Maar ik heb er wel veel van geleerd!”