Accountancy voltijd hbo

Inhousedagen bij Van Oers

Inhousedagen bij Van Oers

In het eerste jaar van de opleiding Accountancy gaan de studenten een dag op bezoek bij Van Oers Accountancy & Advies in Breda.

Avansdocent Marjolein van der Kaa organiseert deze inhousedagen. Zij vertelt: “Voor veel studenten is dit de eerste keer dat ze binnenstappen bij een accountantskantoor en de sfeer en cultuur proeven.”

Werken als accountant

“Medewerkers van Van Oers trappen de dag af door te vertellen hoe het is om te werken bij een middelgroot accountantskantoor. Ze lichten toe wat hun beroep inhoudt. En ze bespreken met de studenten welke competenties je zeker nodig hebt als accountant: samenwerken, presenteren en schriftelijk en mondeling communiceren.”

Tips voor sollicitaties

“Vervolgens gaan de studenten in groepjes aan de slag met 1 van de 4 fasen van een bedrijf. De startfase, groeifase, volwassenheid of verkoop. Samen kijken ze welke rol de accountant in de fase vervult en welke taken daarbij horen. Een accountant is niet alleen met cijfers bezig, maar ook bijvoorbeeld met strategisch advies. De studenten presenteren hun bevindingen en beoordelen elkaars presentaties. Het winnende groepje krijgt een prijs.”

Na de lunch krijgen de studenten eerst praktische tips voor sollicitatiebrieven en -gesprekken. Daarna is het tijd voor ontspanning. Marjolein: “We gaan skiën en snowboarden bij Skidôme. Enkele medewerkers van Van Oers gaan mee, dus studenten hebben alle kans om informeel in gesprek te gaan en te netwerken.”

Student Monique over de inhousedagen

Omdat honderden eerstejaarsstudenten niet tegelijk op bezoek kunnen bij Van Oers, gaan ze in groepjes van een paar klassen. “Ik vond het heel leuk om binnen te kijken bij Van Oers”, laat student Monique Rademakers weten. “Super dat Van Oers zo veel aandacht aan studenten besteedt. De sollicitatietraining was goed, daar heb je echt wat aan. Van Oers vind ik een leuk bedrijf. Ik ga verder met de duale opleiding Accountancy en zal mijn eerste werkperiode bij hen werken.”

Meer inhousedagen

Monique is ook lid van Studievereniging Midas. “Vanuit Midas organiseren we inhousedagen bij andere accountantskantoren, waaronder Witlox VCS en BDO. Daarnaast organiseren we een bedrijvendag met Van Oers, Witlox VCS, Deloitte, accon avm, ESJ, Crowe Horwath Foederer en AccountAnders. Die dag sluiten we af met een diner, waarbij je bij iedere gang bij een ander kantoor aan tafel zit.”

Foto: Alexander Goethals Fotografie