Accountancy voltijd hbo

Arbeidsmarktperspectief

De opleiding Accountancy van Avans Hogeschool sluit aan bij de continu veranderende praktijk. Na je afstuderen ben je een financieel professional die klaar is voor de toekomst. Dankzij je lerende, kritische, onderzoekende en ondernemende houding kun je goed inspringen op veranderingen in de wereld en in je werk.

Als accountant vervul je verschillende rollen, bijvoorbeeld die van analist, administrateur, adviseur of auditor. Welke rol je ook hebt, je zorgt altijd voor nieuwe en betere oplossingen en ideeën. Zo ben je van meerwaarde voor de organisatie. Je werkt moeiteloos samen met collega's uit verschillende vakgebieden. Daarbij doe je wat je zegt en zeg je wat je doet.

Je denkt duurzaam en hebt aandacht voor gevolgen op de lange termijn. De waarde van bedrijven wordt allang niet meer bepaald door alleen de financiële waarden. Andere waarden spelen ook mee, zoals innovatiekracht en de manier waarop wordt omgegaan met mens en milieu.

Omdat je veel ervaring hebt met opdrachten uit de praktijk ben je erg gewild in het bedrijfsleven. Organisaties kunnen jouw kennis en professionele werkhouding goed gebruiken.

Bekijk onderstaande video's waarin oud-studenten vertellen over hun praktijkervaring.

 


Tijdens je opleiding specialiseer je je al voor een van onderstaande 3 beroepen. Dat doe je met een minor. Voor ieder potentieel beroep hebben we een bijpassende minor ontwikkeld.

Potentiële beroepen

 • Andere beroepen
  Met een accountancy-diploma op zak kun je ook aan de slag in andere beroepen. Bijvoorbeeld als controller, financieel adviseur of als intern accountant.
 • Accountant-administratieconsulent
  Als Accountant-administratieconsulent (AA) houd je je vooral bezig met de administratie van middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Je maakt en beoordeelt de jaarrekening. Ook geef je advies aan deze ondernemers. Vaak ben je een vertrouwenspersoon van je klanten.
 • Registeraccountant voor het midden- en kleinbedrijf
  Als Registeraccountant (RA) houd je je vooral bezig met de controle van de jaarrekening en andere rapportages. Daarnaast ben je adviseur voor je klanten, het midden- en kleinbedrijf (MKB).
 • Registeraccountant voor organisaties van openbaar belang
  Als Registeraccountant (RA) binnen organisaties van openbaar belang (OOB) voer je wettelijke controles uit. Naleving van wet- en regelgeving is heel belangrijk. Om belangenverstrengeling te voorkomen, geef je dan ook geen adviezen aan je klanten.