Tara Karpinski

Tara Karpinsky

Tara Karpinski is onderzoeker bij het lectoraat Mensgericht Creëren en docent aan de opleiding Communication & Multimedia Design van Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch.

Loopbaan

Tara Karpinski studeerde fotografie en kunstgeschiedenis aan het Savannah College of Art & Design in de Verenigde Staten. Zij vervolgde haar studie aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2003 behaalde ze daar haar master aan de afdeling Design & New Media. 

Tara is vormgever en één van de oprichters van ontwerperscollectief Pink Pony Express – pioniers op het gebied van ‘research through making’. Het collectief werkt op het snijvlak van onderzoek, ontwerp en maatschappij. De ontwerpers realiseren projecten in het binnen- en buitenland op locaties met frictie tussen burger en overheid. Met installaties in de openbare ruimte bieden ze nieuwe perspectieven op complexe maatschappelijke vraagstukken.

Projecten van Pink Pony Express zijn internationaal tentoongesteld en gepubliceerd door toonaangevende instellingen waaronder Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Daarnaast werkt het collectief samen met uiteenlopende organisaties als poppodium Paradiso, het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en Amnesty International. Voor het project Supernatural kreeg het collectief Het Groene Lintje, de duurzaamheidsprijs van GroenLinks.

Gastdocent

Naast haar werk voor Pink Pony Express werkt Tara als gastdocent in binnen- en buitenland bij universiteiten en kunstacademies. Zij werkte als embedded onderzoeker-ontwerper voor verschillende instellingen waaronder de Universiteit van Amsterdam, Leuphana University in Lüneburg en de Hogeschool Amsterdam. 

Momenteel werkt Tara als docent Onderzoekend Ontwerp bij de opleiding Communication & Multimedia Design in 's-Hertogenbosch.

Onderzoek

Voor het lectoraat Mensgericht Creëren werkt Tara aan het RAAK MKB onderzoek Design thinking for the Circular Economy – Waardentransparantie in het ontwerp van lokale platformen voor de circulaire economie. Dit onderzoek wordt gerealiseerd met het lectoraat Play & Civic Media van de Hogeschool Amsterdam. 

Contactinformatie

Tara Karpinski

tn.karpinski@avans.nl​

Postadres:

Expertisecentrum Art, Design and Technology
Postbus 90116
4800 RA Breda