Jouw baan
Wat kun je worden met Civiele Techniek? Na het afronden van de opleiding Civiele Techniek liggen er volop kansen. De vraag naar civieltechnisch opgeleiden is groot. Veel studenten hebben al een baan tijdens het afstuderen of blijven werken bij hun leerwerkbedrijf. Sommigen kiezen ervoor om door te studeren in een masterprogramma.
Als starter kun je bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper bij een ingenieursbureau op het gebied van mobiliteit of waterveiligheid. Ook kun je werken als calculator, uitvoerder of ontwerper bij een civieltechnisch aannemer in de grond-, water- en wegenbouw. In de jaren daarna kun je doorgroeien tot projectleider, ontwerpleider of in een managementfunctie.
Je kunt ook werken voor de overheid in veel verschillende functies. Of je vervult een gespecialiseerde en commerciële functie bij grote organisaties of toeleveringsbedrijven. Zoals een betonfabriek of asfaltcentrale.
Ben je ondernemend en ambitieus? Dan kun je zelfs je eigen bedrijf starten.
Mogelijke beroepen na deze opleiding
Constructeur
Je ontwerpt draagconstructies voor civieltechnische werken zoals bruggen, tunnels en sluizen. Je berekent of deze sterk genoeg zijn en doet verbetervoorstellen. Je overlegt met opdrachtgevers, architecten en aannemers, stuurt tekenaars aan en houdt rekening met regelgeving en duurzaamheid.
Civieltechnisch ontwerper
Je maakt ontwerpen voor onder andere bruggen, dijken, tunnels of wegen. Je ontwerpt de staal- of betonconstructies. Met de constructeur bekijk je of het ontwerp de belastingen kan dragen. Je schakelt tussen de opdrachtgever, constructeur en aannemer. Je bedenkt oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Verkeerskundig ontwerper
Jij bedenkt en ontwerpt mobiliteitsoplossingen voor buurten, steden, wegen en spoorwegen. Je rekent uit hoeveel mensen nieuwe wegen gaan gebruiken en maakt plannen voor bijvoorbeeld nieuwe fietspaden of busbanen. Je ontwerpt mee aan nieuwe kansen en mogelijkheden voor natuur en mens in de stad.
Assistent projectleider /calculator / werkvoorbereider
Je bent verantwoordelijk voor het opstarten van projecten en voelt je thuis in de aannemerij. Je waarborgt de kwaliteit van geleverd werk, maakt planningen, voert de voortgangsbesprekingen en beheert documenten. Je stroomt door naar functies als projectleider, uitvoerder, calculator of bedrijfsleider.
Waterbeheerder
Binnen de watersector kun je verschillende kanten op. Zo kun je aan de slag op het gebied van grondwaterbeheer en drinkwatervoorziening. Of een functie binnen de waterbouw. Je ontwerpt mee aan projecten in het kader van waterveiligheid, dijkverbetering, enzovoort. De mogelijkheden zijn divers.
Ondernemer
Je kunt natuurlijk ook een eigen bedrijf starten als civiel technicus. De opleiding hbo Civiele Techniek geeft je een prima basis om je eigen onderneming te starten.