Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Bouwprocessen managen, in de bouwsector zelf of als adviseur. Dat leer je in de duale hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde. Je leert terwijl je werkt. Met je voeten in de klei, je blik vooruit.

Jij gaat aan de slag voor een belangrijke klant: een woningcorporatie die appartementen voor starters wil bouwen. Midden in een druk stadscentrum, met onderin een ruimte voor gezamenlijke werkplekken. En die woningen moeten energieneutraal zijn.

De bouwwereld verandert snel. We staan nu voor de uitdaging om duurzaam, energieneutraal en circulair te bouwen. Binnen de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde leer je hoe je een groot bouwproject managet. Rekening houdend met de eisen van de wet, de opdrachtgever en randvoorwaarden van de omgeving en veiligheid.

Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).

De hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde werkt samen met BouwTalent. Een landelijk initiatief van werkgevers om jongeren naar de bouwsector te halen. Als je dat wil, biedt BouwTalent jou een overeenkomst aan en word je geplaatst bij een geschikt leerwerkbedrijf.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor

Waarom de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde

Je gaat bij verschillende organisaties aan de slag
We werken samen met BouwTalent, een initiatief dat jongeren naar de bouwsector haalt
Je leert vooral hoe je gaat bouwen en waarom
Wij bepalen wat je moet leren, maar hoe je dat doet, bepaal je zelf

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van de bouw voor je open. Volgens de landelijke HBO-Monitor vinden afgestudeerden gemiddeld binnen 2 maanden een baan. Je kunt veel kanten op. En een duaal diploma heeft nog veel meer waarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Daardoor ben je interessant voor veel bedrijven. Maar ook je leerbedrijf zal je graag in dienst houden.

Met een diploma Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je ontzettend veel kanten op. Ga bijvoorbeeld aan de slag als uitvoerder bij een bouwbedrijf. Word werkvoorbereider bij een aannemer. Of kies voor een carrière als omgevingsmanager bij bijvoorbeeld een provincie. Maar je kunt ook kiezen voor adviesrollen. Word bijvoorbeeld adviseur circulair bouwen voor de overheid. Of begin voor jezelf als adviseur risicomanagement. Neem het familiebedrijf over. En er is nog veel meer mogelijk. De bouwwereld ligt aan je voeten na je opleiding.

Hieronder vind je meer voorbeelden van mogelijke beroepen.

Wat wordt er van jou verwacht

Jouw interesse gaat uit naar de techniek om gebouwen te maken. Ook ben je nieuwsgierig naar de processen erachter: hoe iets gebouwd wordt. Je bent analytisch en neemt als echte doener graag het voortouw. Je bent niet bang je mening te geven. Als je vindt dat iets beter kan, dan wil je dat veranderen. Je voelt je verantwoordelijk voor de vaak grote budgetten, maar ook voor de veiligheid van collega's en omgeving. Of je nu op de bouwplaats bent of op kantoor, je voelt je als een vis in het water.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je duale hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je ervoor kiezen om door te studeren. Kies voor een bedrijfskundige opleiding. Of volg een master aan een TU. Je kunt ook weer aan het werk gaan en na een paar jaar een post-hbo-opleiding volgen. Met de Bouwtechnische Bedrijfskunde duaal bachelor heb je allerlei opties om je verder te ontwikkelen.

Verhalen uit de opleiding

Jochem Leenders

Voor mij is duaal studeren de ideale balans tussen werken en leren. 

Verder lezen

Malou Schapendonk over haar stage

De bijdrage die ik lever, is echt te zien. 

Verder lezen

Opbouw van Bouwtechnische Bedrijfskunde

Studieprogramma

De opleiding duurt 4 jaar. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Je bepaalt zelf of je werkend leert of dat je ook nog cursussen bij Avans volgt. Je werkt 3 à 4 dagen bij een leerbedrijf om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen. De theorie die je krijgt pas je direct toe in de praktijk bij jouw leerbedrijf.

Jaar 1

In het eerste jaar oriënteer je je in de wereld van bouwtechnische bedrijfskunde. Je maakt kennis met alles wat bij het bouwen komt kijken. Plannen, begroten, projectbeheersing, bouwtechniek, recht, en uitvoering. Je kijkt naar toekomstige ontwikkelingen en leert adviseren. Het onderwijs is praktijkgericht. Daarbij krijg je zowel van Avans als van je leerbedrijf begeleiding van een coach.

Belangrijke thema's:

  • Kennismaken met woongebouwen
  • Kennismaken met organisatie van woningbouwprojecten
  • Kennismaken met de bouwomgeving

Jaar 2

Vanaf jaar 2 verdiep je je in vakken als bouwtechniek, bedrijfskunde, bouwlogistiek, recht, circulair bouwen en trends in de bouw. Daarnaast krijg je Engels en wiskunde.

Belangrijke thema's:

  • Samenwerken in de bouw
  • Hoog en Droog
  • Total make-over: renovatie
  • Keer op keer: Circulariteit

Jaar 3

In jaar 3 kies je de specialisatie uitvoering of advisering. De theorie die je op school leert, pas je toe bij een bedrijf. Met je coaches zorg je ervoor dat je de nodige vaardigheden ontwikkelt. De bijbehorende opdrachten voer je uit bij het bedrijf.

Jaar 4

In jaar 4 volg je een vrijekeuzemodule en studeer je af bij het bedrijf. Gedurende de hele opleiding pas je het geleerde toe bij een bedrijf. Zo ook bij je afstudeerstage.

Belangrijke activiteiten:

  • Vrijekeuzemodule
  • Afstudeerstage

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (vrijekeuze) modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Bouwtechnische Bedrijfskunde

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Hbo-propedeuse

    Neem contact op met de instroomcoördinator via de Studenten Informatie Balie 088 - 525 75 50

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Als je via BouwTalent bij een duaal leerbedrijf aan de slag wilt gaan, dan krijg je voorafgaand aan je duale opleiding een intakegesprek bij Bouwtalent. Een positief duaal studieadvies is hierbij vereist. Je kunt ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring en geen leerwerkbedrijf of geen verwant mbo-4-diploma, dan begin je met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Verkorte trajecten

Als je na afronding van de Associate degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 3e jaar van Bouwtechnische Bedrijfskunde duaal, locatie Tilburg. Jouw bacheloropleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde (niveau 6) duurt dan nog 2 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 september 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toets. Een onafhankelijk bureau neemt dit toelatingsonderzoek af. Op basis van de uitslag en het intakegesprek krijg je een (bindend) studieadvies.

Je kunt de toets aanvragen via AOB Compaz. Let op: er zijn kosten aan verbonden.

Neem voor meer informatie contact op met onze instroomcoördinator Marian via [email protected].

 

Praktische informatie Bouwtechnische Bedrijfskunde

Aanmelden

Jij voldoet aan de formele toelatingseisen. En kunt worden toegelaten tot het duale traject. Je voert vooraf een persoonlijk gesprek. We kijken samen of je geschikt bent voor een duale opleiding. Krijg je een negatief advies, dan bieden wij geen duale leerovereenkomst aan met een onze leer-werkbedrijven. Jij moet dan zelf zorgen voor een geschikte leerwerkplek.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

Reken op gemiddeld € 500 voor leermiddelen zoals boeken, licenties en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De kosten voor deelname aan excursies en een laptop hangen af van de keuzes die je maakt. Voor de dienstverlening van BouwTalent betaal je niets extra's. Als je kiest voor Bouwtalent, betalen zij je collegegeld. In het duale traject krijg je bovendien een salaris van je leerbedrijf.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50