Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bouwprocessen managen, in de bouwsector zelf of als adviseur. Dat leer je in de duale hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde. Je leert terwijl je werkt. Met je voeten in de klei, je blik vooruit.

Jij gaat aan de slag voor een belangrijke klant: een woningcorporatie die appartementen voor starters wil bouwen. Midden in een druk stadscentrum, met onderin een ruimte voor gezamenlijke werkplekken. En die woningen, die moeten energieneutraal zijn.

De bouwwereld verandert snel. We staan nu voor de uitdaging om duurzaam, energieneutraal en circulair te bouwen. Binnen de opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde leer je hoe je een groot bouwproject managet. Rekening houdend met de eisen van de wet, de opdrachtgever en randvoorwaarden van de omgeving en veiligheid.

Ben je geslaagd, dan behaal je de titel Bachelor of Science (BSc).

De hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde werkt samen met BouwTalent. Een landelijk initiatief van werkgevers om jongeren naar de bouwsector te halen. Als je dat wilt, biedt BouwTalent jou een overeenkomst aan en word je geplaatst bij een geschikt leerwerkbedrijf.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor

Typerend voor deze opleiding

Je gaat bij verschillende organisaties aan de slag
We werken samen met BouwTalent, een initiatief dat jongeren naar de bouwsector haalt
Je leert vooral hoe je gaat bouwen en waarom
Wij bepalen wat je moet leren, maar hoe je dat doet, bepaal je zelf

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van de bouw voor je open. Volgens de landelijke HBO-Monitor vinden afgestudeerden gemiddeld binnen 2 maanden een baan. Je kunt veel kanten op. En een duaal diploma heeft nog veel meer waarde. Je hebt al heel wat werkervaring en contacten opgebouwd. Daardoor ben je interessant voor veel bedrijven. Maar ook je leerbedrijf zal je graag in dienst houden.

Met een diploma Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je ontzettend veel kanten op. Ga bijvoorbeeld aan de slag als uitvoerder bij een bouwbedrijf. Word werkvoorbereider bij een aannemer. Of kies voor een carrière als omgevingsmanager bij bijvoorbeeld een provincie. Maar je kunt ook kiezen voor adviesrollen. Word bijvoorbeeld adviseur circulair bouwen voor de overheid. Of begin voor jezelf als adviseur risicomanagement. Neem het familiebedrijf over. En er is nog veel meer mogelijk. De bouwwereld ligt aan je voeten na je opleiding.

Hieronder vind je meer voorbeelden van mogelijke beroepen.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Uitvoerder

Als uitvoerder ben je de spil van het bouwproject. Al vanaf het ontwerp halen collega's jou erbij. Je overlegt met alle partijen en je houdt overzicht op de uiteindelijke bouw. Je begint meestal als assistent-uitvoerder.

Werkvoorbereider

Jij haalt de klussen binnen. Daarvoor vergader en onderhandel je. Vervolgens ga je tekenen, plannen en begroten. Je zorgt ervoor dat alle materialen beschikbaar zijn. En als het zover is, zorg je ervoor dat alles en iedereen klaar is voor de start.

Calculator

Als calculator bereken je de kostprijs van bouwprojecten. Je kijkt daarvoor naar bestek, tekeningen en de technische omschrijving. Je maakt begrotingen. Vraagt offertes aan. En je denkt na over alternatieven.

BIM-regisseur

Je bent de spil in de organisatie van het BIM-proces. BIM staat voor Building Information Modelling, ofwel: het maken van digitale bouwmodellen. Voor een project echt start, bouw je het in het BIM-proces virtueel. Of je gebruikt het voor een project in uitvoering.

Contractmanager

Je geeft advies en je sluit contracten af met opdrachtgevers en belanghebbenden.

Omgevingsmanager

Je regelt zaken in de omgeving van het bouwproject. Zo zorg je ervoor dat jullie kunnen bouwen met weinig overlast voor de omgeving.

Planvoorbereider

Je ondersteunt in de fase voorafgaand aan de realisatiefase. Je kijkt naar optimalisaties in het plan en zorgt dat het bedrijf goed is voorbereid op het aannemen en uitvoeren van een bouwwerk.

Tendermanager

Je bent de contactpersoon van het bedrijf voor projecten in aanbesteding. Je bent nauw betrokken bij het verwervingsproces.

Kwaliteitsmanager in de bouw

Je bent verantwoordelijk voor ontwerp, naleving en kwaliteit van processen in de uitvoering van bouwwerken.

Bouwadviseur

Je ontwikkelt 1 of meerdere expertises waarmee je bedrijven kunt bijstaan. Je bent een deskundig adviseur op bijvoorbeeld het gebied van circulariteit of bouworganisatie.

Kostendeskundige

Je maakt kostenramingen en calculaties van investeringskosten of bouwkosten van projecten. Je adviseert over keuzes waar financiële consequenties aan verbonden zijn.

Bouwplaatsmanager

Je bent verantwoordelijk voor de bouwplaats in brede zin. Je bent manager van complexe projecten waarbij het niet alleen gaat over het uitvoeren.

Projectleider

Je draagt de verantwoordelijkheid voor een bouwproject. Je zorgt ervoor dat het project binnen het budget en binnen de gestelde tijd wordt gerealiseerd.

Wat wordt er van jou verwacht

Jouw interesse gaat uit naar de techniek om gebouwen te maken. Ook ben je nieuwsgierig naar de processen erachter: hoe iets gebouwd wordt. Je bent analytisch en neemt als echte doener graag het voortouw. Je bent niet bang je mening te geven. Als je vindt dat iets beter kan, dan wil je dat veranderen. Je voelt je verantwoordelijk voor de vaak grote budgetten, maar ook voor de veiligheid van collega's en omgeving. Of je nou op de bouwplaats bent of op kantoor, je voelt je als een vis in het water.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na je duale hbo-opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde kun je ervoor kiezen om door te studeren. Kies voor een bedrijfskundige opleiding. Of volg een master aan een TU. Je kunt ook weer aan het werk gaan en na een paar jaar een post-hbo-opleiding volgen. Met een bachelordiploma Bouwtechnische Bedrijfskunde heb je allerlei opties om je verder te ontwikkelen.

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

De opleiding duurt 4 jaar. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Je bepaalt zelf of je werkend leert of dat je ook nog cursussen bij Avans volgt. Je werkt 3 à 4 dagen bij een leerbedrijf om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen. De theorie die je krijgt pas je direct toe in de praktijk bij jouw leerbedrijf.

Jaar 1

In het eerste jaar oriënteer je je in de wereld van bouwtechnische bedrijfskunde. Je maakt kennis met alles wat bij het bouwen komt kijken. Plannen, begroten, projectbeheersing, bouwtechniek, recht, en uitvoering. Je kijkt naar toekomstige ontwikkelingen en leert adviseren. Het onderwijs is praktijkgericht. Daarbij krijg je zowel van Avans als van je leerbedrijf begeleiding van een coach.

Belangrijke thema's:

 • Kennis maken met woongebouwen
 • Kennismaken met organisatie van woningbouwprojecten
 • Kennismaken met de bouwomgeving

Jaar 2

Vanaf jaar 2 verdiep je je in vakken als bouwtechniek, bedrijfskunde, bouwlogistiek, recht, circulair bouwen en trends in de bouw. Daarnaast krijg je Engels en wiskunde.

Belangrijke thema's:

 • Samenwerken in de bouw
 • Hoog en Droog
 • Total make-over: renovatie
 • Keer op keer: Circulariteit

Jaar 3

In jaar 3 kies je de specialisatie uitvoering of advisering. De theorie die je op school leert, pas je toe bij een bedrijf. Met je coaches zorg je ervoor dat je de nodige vaardigheden ontwikkelt. De bijbehorende opdrachten voer je uit bij het bedrijf.

Jaar 4

In jaar 4 volg je een minor naar keuze en studeer je af bij het bedrijf. Gedurende de hele opleiding pas je het geleerde toe bij een bedrijf. Zo ook bij je afstudeerstage.

Belangrijke activiteiten:

 • Minor
 • Afstudeerstage

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Minor naar keuze

Je volgt in de eerste helft van het vierde jaar een minor. Je kiest zelf welke minor je wilt volgen, verdiepend of verbredend.

Je verdiept je in vakgebieden als bouwmanagement & innovatie. Bestaande bouw of bouwen voor de zorg. Of je volgt een minor om een ander vakgebied te bestuderen. Denk aan duurzaam ondernemen. Je kiest tijdens de minor je eigen pad.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Bouwtechnische Bedrijfskunde

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

 • Economie & Maatschappij

 • Mbo en overige

 • Hbo-propedeuse

  Neem contact op met de instroomcoördinator via de Studenten Informatie Balie 088 - 525 75 50

Meer over toelating

Overige toelatingseisen

Als je via BouwTalent bij een duaal leerbedrijf aan de slag wilt gaan, dan krijg je voorafgaand aan je duale opleiding een intakegesprek bij Bouwtalent. Een positief duaal studieadvies is hierbij vereist. Je kunt ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring en geen leerwerkbedrijf of geen verwant mbo-4-diploma, dan begin je met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan alle toelatingseisen. Maar je hebt wel een passend opleidingsprofiel. Je kunt dan in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. Neem dan vóór januari contact met ons op.

 

Voorbereidende programma's

Heb je nog onvoldoende kennis van wiskunde en natuurkunde of twijfel je daar over? Schrijf je dan in een voorbereidende wiskundecursus van Avans Tech; een grotendeels online programma dat je studiesucces op het hbo verhoogt. Met deze cursus wordt je wiskunde- en natuurkundekennis verbeterd voor een goede aansluiting bij de opleiding.  

Voorbereidende wiskundecursus A

In deze cursus wordt vooral het wiskunde- en natuurkundeprogramma nog eens opgefrist, met de nadruk op rekenvaardigheden. Als je nu in het laatste jaar van de havo, het vwo of het mbo zit en je gaat inschrijven bij Avans Hogeschool voor één van de volgende opleidingen kun je je hiervoor aanmelden.  
•    Bouwkunde (voltijd of duaal)
•    Civiele Techniek (voltijd of duaal)
•    Bouwtechnische bedrijfskunde (voltijd of duaal) 

Kosten cursus A

Je betaalt voor deze cursus € 300 exclusief kosten voor studiematerialen. 

Boeken

- Douwes en Grasmeijer. Basisvaardigheden wiskunde (vierde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001575175. E-book: 9789001575182.
- Broeck, Timmer en Besselink. Basisvaardigheden toegepaste natuurkunde voor het HO (derde druk). Noordhoff. ISBN: 9789001748890. E-book: 9789001748906.

Aanmelden of vragen stellen

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023 via deze link. 
Voor vragen over wiskundecursus A kun je contact opnemen met het Academiebureau via dit e-mailadres of telefonisch via 088-5258211. 

Praktische informatie

Aanmelden

Jij voldoet aan de formele toelatingseisen. En kunt worden toegelaten tot het duale traject. Je voert vooraf een persoonlijk gesprek. We kijken samen of je geschikt bent voor een duale opleiding. Krijg je een negatief advies, dan bieden wij geen duale leerovereenkomst aan met een onze leer-werkbedrijven. Jij moet dan zelf zorgen voor een geschikte leerwerkplek.

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Reken op gemiddeld € 500 voor leermiddelen zoals boeken, licenties en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, -helm en -vest. De kosten voor deelname aan excursies en een laptop hangen af van de keuzes die je maakt. Voor de dienstverlening van BouwTalent betaal je niets extra's. Als je kiest voor Bouwtalent, betalen zij je collegegeld. In het duale traject krijg je bovendien een salaris van je leerbedrijf.

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50