Responsible AI Innovation - Master  voltijd hbo-master

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

Responsible AI Innovation (RAII) is een unieke, Nederlandstalige masteropleiding. Geschikt voor iedere bachelor. Je ontdekt hoe je Artificial Intelligence verantwoord in de praktijk kunt inzetten.

Tijdens de master RAII leer je AI inzetten met praktijkgerichte projecten. Je leert AI-systemen ontwerpen en implementeren. Met aandacht voor juridische, ethische en maatschappelijke aspecten, zoals privacy, rechtvaardigheid en inclusiviteit.

Je ontwikkelt oplossingen voor diverse gebieden. Je gebruikt AI in de publieke sector voor transparante en inclusieve besluitvorming, verbetert de efficiëntie en helpt strategische doelen te realiseren in het mkb. Ook draag je bij aan de veiligheid van burgers met verantwoorde AI-toepassingen in de veiligheidssector. In de zorg leer je AI inzetten voor het analyseren van patiëntengegevens, waarbij je ethische aspecten zoals het voorkomen van discriminatie niet uit het oog verliest.

Je gaat aan de slag in elke context binnen wet- en regelgeving, politieke invloeden en veranderende normen. Je ontwikkelt vaardigheden in interdisciplinair samenwerken, communicatie met technische en niet-technische stakeholders én projectmanagement. Ook focus je je op je professionele ontwikkeling en persoonlijke groei.

Waarom kiezen voor Responsible AI Innovation - Master

Je maakt impact door mens, samenleving en techniek te verbinden.
Je benadert AI integraal.
Je leert onder de motorkap van AI-systemen te kijken en de techniek te begrijpen.
Je leert interdisciplinair, dus met en van elkaar.

Meer over Responsible AI Innovation - Master

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Met een masterdiploma Responsible AI Innovation op zak kun jij een sleutelrol gaan spelen in het verantwoord toepassen van AI binnen uiteenlopende bedrijven en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan multinationals, startups, overheidsinstellingen of non-profitorganisaties.

Aan het einde van de master heb je niet alleen uitgebreide kennis en vaardigheden, maar weet je ook precies hoe je jouw sterke punten inzet om impact te maken. Je ontwikkelt en implementeert AI-systemen die een blijvend verschil maken, of je nu actief bent in strategische planning, ethisch advies of projectmanagement. Ook herken je innovatietrends en neem je deze mee in het ontwerp, advies of de doorontwikkeling van AI-systemen binnen jouw organisatie.

Als pionier in Responsible AI Innovation ontwikkel je een expertise die steeds belangrijker wordt voor de huidige en toekomstige maatschappij. Deze master opent uitstekende carrièremogelijkheden en maakt van jou een belangrijke speler in de toekomst van AI.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Adviseur AI Ethiek

Je ontwikkelt en implementeert ethische richtlijnen voor het gebruik van AI binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat AI-toepassingen voldoen aan ethische standaarden en wetgeving. En adviseert over hoe om te gaan met privacy, vooroordelen en transparantie in AI-systemen.

Data strateeg

Je ontwikkelt en implementeert strategieën voor het effectief inzetten van data en AI om de strategische doelen van een organisatie te bereiken. Je analyseert gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen en helpt bij het opstellen van datagedreven beslissingsprocessen en -modellen.

AI Compliance Officer

Je richt je op de juridische en regelgevende aspecten van AI-toepassingen. Je waarborgt dat AI-projecten voldoen aan nationale en internationale wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). En helpt organisaties bij het navigeren door complexe juridische vereisten.

AI Projectmanager

Je leidt projecten waarbij AI-technologieën worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Je coördineert de werkzaamheden van technische teams en niet-technische stakeholders, beheert projectbudgetten en -schema's en zorgt ervoor dat AI-oplossingen voldoen aan de gestelde eisen en verwachtingen.

Innovatieconsultant

Je adviseert organisaties over het gebruik van AI voor het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en processen. Je herkent kansen voor AI-innovatie en begeleidt de implementatie van AI-oplossingen die aansluiten bij hun strategische doelen en ethische richtlijnen.

AI Implementatiespecialist

Je richt je op de praktische implementatie van AI-oplossingen binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat AI-systemen soepel geïntegreerd worden in bestaande processen en systemen. En ondersteunt bij het aanpassen van workflows en het trainen van personeel in het gebruik van nieuwe AI-technologieën.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bijt je graag vast in praktijkvraagstukken, maar denkt goed na voor je iets doet. Je ziet de mogelijkheden van Artificial Intelligence, maar verliest het menselijke aspect niet uit het oog. Je vindt het leuk om je onder te dompelen in nieuwe omgevingen. Je bent communicatief vaardig, brengt mensen van verschillende achtergronden samen en werkt graag samen aan duurzame, impactvolle oplossingen.

Opbouw van deze masteropleiding

Studieprogramma

In het eerste jaar van RAII volg je 4 modules. Elke module staat in het teken van een maatschappelijke uitdaging. Naast je vakken onderzoek je samen met het werkveld welke rol AI kan spelen in die context. Zo bouw je niet alleen een solide theoretische basis op, maar leer je écht impact maken.

Het tweede jaar begint met een keuzemodule. Daarna start je je eigen afstudeerproject op bij een bedrijf, organisatie of onderzoeksgroep waaraan je de rest van het jaar gaat werken.

Jaar 1

In het eerste jaar volg je 4 modules, die elk een kwartaal duren. In iedere module doorloop je dezelfde stappen van oriëntatie, analyse en ontwerp of uitvoer en evaluatie. Maar verdiep je je wel in een andere context, namelijk de publieke sector, veiligheid, zorg en mkb. Zo leer je sneller een nieuwe omgeving te doorgronden en het methodisch te bekijken.

Belangrijke modules:

  • AI binnen de lokale overheid
  • Verantwoorde innovatie met AI bij conflicterende waarden en wetten in het veiligheidsdomein.
  • Impactvolle AI-innovaties in de gezondheidszorg
  • AI in het mkb en de maatschappij

Jaar 2

Het tweede jaar van de master Responsible AI Innovation staat in het teken van verdieping en afstuderen. Je verdiept je tijdens de keuzemodule in één of meerdere aspecten van verantwoord innoveren met AI. Of in een nieuw gebied. Daarmee bereid je je voor op de afstudeermodule, waarin je een afstudeerproject uitvoert.

Belangrijke modules:

  • Keuzemodule
  • Afstudeerproject

Toelating Responsible AI Innovation - Master

Specifieke vooropleiding

Je hebt een certificaat of diploma nodig waaruit blijkt dat je vóór 1 september 2025 een bachelorstudie met succes hebt afgerond.

Assessment

Iedereen wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Daarin bespreek je met een docent welk beeld je van de opleiding hebt en waarom deze bij je past. Samen kijken jullie of dat beeld moet worden bijgesteld en of de opleiding dan nog steeds bij je past. Het gesprek kan fysiek of online plaatsvinden.

Ter voorbereiding op het intakegesprek lever je de volgende documenten aan:

  • Curriculum Vitae (max. 1 A4-pagina)
  • Motivatiebrief

De details ontvang je nadat je je hebt ingeschreven in Studielink.

Definitieve inschrijving

Voldoe je aan de inschrijfvoorwaarden, heb je je intakegesprek gehad en een goed gevoel? Dan wordt je inschrijving definitief.

Praktische informatie Responsible AI Innovation - Master

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen. We hanteren de volgende deadlines voor aanmelding.

Startmaand Deadline aanmelden
september 31 mei 2025

Meld je aan via Studielink


Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.530,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 9.680,- 2024 - 2025

Locaties

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50