Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Bij de hbo-opleiding Elektrotechniek ervaar je hoe snel ontwikkelingen gaan. Je smartwatch is gemaakt met productierobots met energie van zonnepanelen. Ontdek welke rol elektrotechniek hierin speelt.

Steeds meer zichtbare en onzichtbare apparaten maken je leven aangenamer en interessanter. We gebruiken ze privé, in ziekenhuizen en in de industrie. Denk aan smartphones, operatierobots, geautomatiseerde productielijnen voor elektrische auto's en slimme verkeersregelinstallaties. Na deze Elektrotechniek opleiding ontwikkel jij de hardware en/of software en zoek je naar innovatieve en creatieve oplossingen.

Wat is de opleiding Elektrotechniek? Je krijgt theorielessen, practica en voert samen met andere studenten projecten uit waarbij je leert werken als hbo-professional. Je gaat aan de slag met praktijkopdrachten als voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen door eerst na te denken en dan pas te doen.

Na het afronden van deze technische hbo-opleiding ben je Bachelor of Science.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Duaal bachelor, Deeltijd bachelor
Breda • topopleiding
's-Hertogenbosch • topopleiding
Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch
Opleiding in beeld

Typerend voor deze opleiding

Strak georganiseerd, zodat je weet wat er van je verwacht wordt
Je werkt met de nieuwste apparatuur in het TECH-lab
Toekomstgericht, uitstekende baankansen in de arbeidsmarkt
Persoonlijke benadering, een grote betrokkenheid en goede sfeer

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Jouw baan

Wat kun je worden met Elektrotechniek? Na je bachelor Elektrotechniek kies je uit honderden functies bij honderden bedrijven. De arbeidsmarkt zit te springen om maatschappelijk bewuste Elektrotechniek-ingenieurs. Hbo’ers die kennis hebben van techniek en automatisering, maar ook een energiebewuste en commerciële houding hebben.

Je bent breed inzetbaar en dus overal welkom in de techniek of ICT. In de regio Brabant zijn veel technische bedrijven gevestigd. Binnen en buiten Europa liggen de uitdagingen voor het oprapen. Vanuit je startfunctie kun je natuurlijk doorgroeien naar projectleider, technisch-commercieel adviseur of een managementfunctie. Of schrijf je in bij een detacheringsbureau voor specifieke industriële projecten.

Oud-student Bas vertelt

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Industrieel automatiseerder

Je werkt aan geautomatiseerde systemen (hardware en/of software) binnen fabrieken die ervoor zorgen dat de productieprocessen zo optimaal mogelijk verlopen.

Netwerkspecialist

Je ontwerpt en bouwt (industriële) datacommunicatienetwerken, bent op de hoogte van industriële communicatieprotocollen en hebt kennis van het Internet of Things.

Besturingstechnicus

Je ontwerpt de meest geavanceerde PLC (Programmable Logic Controller)-besturingen voor tal van processen in de industrie.

Technisch ontwerper

Je ontwerpt elektrotechnische installaties door het maken van technische tekeningen, berekeningen en simulaties en bent betrokken bij de uitvoering daarvan.

Service Engineer

Je zorgt ervoor dat elektrotechnische installaties in perfecte conditie blijven door het uitvoeren van onderhoud en doet voorstellen voor verbetering van installaties en machines.

Product Engineer

In dit beroep ontwerp of ontwikkel je elektrotechnische producten. En je voert alle bijbehorende berekeningen uit. Je bent verantwoordelijk voor het technisch uitwerken en realiseren van nieuwe productideeën. Van het maken van modellen tot concrete producten of aanpassingen aan bestaande producten.

Maintenance engineer

Je optimaliseert elektrotechnische apparatuur en procedures op het gebied van onderhoud, betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

Projectmanager

Je bent (eind)verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van een elektrotechnisch project. Een projectleider coördineert en stuurt de projectmedewerkers aan volgens het projectplan.

Werkvoorbereider

Je zorgt ervoor dat de juiste mensen op het juiste moment beschikbaar zijn. Net als de benodigde materialen. Je bent betrokken bij de begrotingen. Maakt de planning van werkzaamheden en fungeert als vraagbaak voor klant, leverancier en collega.

Accountmanager

Je bent de persoon met de elektrotechnische kennis die de wensen van klanten kan vertalen naar de vakspecialisten binnen het bedrijf.

Technisch Consultant

Als technisch consultant ben je degene die bij klanten problemen analyseert en helpt bij het oplossen daarvan, vaak omdat de specialisten binnen je bedrijf jou om raad vragen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je bent praktijkgericht bezig met de toekomst, zoekt naar oplossingen en houdt van experimenteren. Techniek boeit je, vooral digitale elektronische systemen en besturingstechniek voor machines. Je werkt graag mee aan superbatterijen voor elektrische vliegtuigen. Of aan productierobots met slimme sensoren, waardoor je via Internet of Things informatie verkrijgt om processen efficiënter te maken. Als jij jezelf hierin herkent is de Elektrotechniek studie echt iets voor jou.

Verschillen tussen beide locaties

De technische hbo-opleiding Elektrotechniek in Den Bosch is anders dan de opleiding in Breda. De studierichtingen zijn verschillend.

Elektrotechniek Den Bosch

Den Bosch kent een gezamenlijk 1e jaar Elektrotechniek en Technische informatica. Na het 1e jaar kun je kiezen uit de richtingen: smart automation, smart hardware en smart software.

Elektrotechniek Breda

Breda kent de richtingen: smart industry en smart energy.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt je verder specialiseren, bijvoorbeeld als engineer elektrotechniek. Daarom kies je een vervolgstudie van Avans of een andere hogeschool. Of je volgt via een schakelprogramma een universitaire master, bijvoorbeeld Elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met een master richt je je op de arbeidsmarkt of een wetenschappelijke carrière.

Studie in cijfers

Vergelijk de objectieve cijfers en percentages van deze opleiding met het landelijke gemiddelde.

Het arbeidsmarktcijfer is alleen op landelijk niveau beschikbaar. 

Verhalen uit de opleiding

Een tunnel die spookrijders ziet

In de tunnelchallenge verbeterden we het veiligheidsysteem met sensoren. Een leuke uitdaging!

Verder lezen
Bekijk de aftermovie van de tunnelchallenge.

Smart Barbecue

Je gaat onderzoeken of je activiteiten die tijdens een barbecue plaatsvinden, kunt automatiseren.

Verder lezen

Stefan van Gurp

Veel practicums waardoor de theorie in de les voelbaar wordt met de praktijk.

Verder lezen

TECH-lab Automation Factory

Via de carrousel gaan de flesjes naar het recycle station.

TECH-lab Automation Factory

Biobased Solarboot

Een mooi voorbeeld hoe we onderwijs en onderzoek koppelen bij elektrotechniek.

Verder lezen

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Breda

De hbo-opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar. Ieder jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Je krijgt theorielessen, practica en voert samen met andere studenten projecten uit waarin je leert werken als hbo-professional. Het is een voorbereiding op het bedrijfsleven. Je leert technische vraagstukken op te lossen door eerst na te denken en dan pas te doen.

Jaar 1

De eerste 2 jaar van de studie Elektrotechniek krijg je een goede en brede basis door praktijkopdrachten en projecten. Daarnaast zijn er volop projecten waarmee je extra ervaring en kennis kunt opdoen.

Belangrijke vakken

 • Sensoren & Signaalbewerking
 • Test Engineering
 • Communicatie
 • Elektrische Netwerken

Jaar 2

In jaar 2 krijg je theorie over (vermogens)elektronica, programmeren, communicatiesystemen en systemen voor industriële toepassingen. Ondersteunend aan de engineering elektrotechniek volg je ook wiskunde, natuurkunde, modellering, communicatie en bedrijfskunde. Ook in dit jaar zijn er veel projecten om extra ervaring en kennis op te doen.

Belangrijke vakken

 • Digitaal Systeem Ontwerp
 • Project Smart Grids
 • Communicatie
 • Elektrische Netwerken

Jaar 3

In het derde jaar van deze bachelor Elektrotechniek begin je met een half jaar stage bij een zelfgekozen bedrijf. Daarna ga je je verder verdiepen in Smart Energy of Industrial Automation.

Belangrijke vakken

 • Stage
 • Elektromagnetische Compatibiliteit
 • Differentiatie Smart Energy of Industriële Automatisering
 • Datacommunicatie & architecturen

Jaar 4

Tijdens jaar 4 volg je in de eerste 2 blokken een minor naar keuze en in blok 3 en 4 volg je jouw afstudeerstage in de elektrotechniek.

Belangrijke vakken

 • minor
 • scriptie

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Specialisatie Smart Energy

Smart Energy is de wereld van de energievoorziening. Denk hierbij aan het opslaan van zonne- en windenergie of het inzetten van elektrische vervoermiddelen.

Je leert over allerlei onderwerpen gekoppeld aan de energietransitie, waarin elektrotechniek een belangrijke rol speelt: zonne- en windenergie, opslaan van elektrische energie, toepassingen zoals elektrisch transport. Het elektriciteitsnet moet dit allemaal aan kunnen. Dat betekent dat er slimmere oplossingen bedacht moeten worden die ervoor zorgen dat elektrische energie op het gewenste moment op de juiste plaats beschikbaar is.

Specialisatie Industrial Automation

Bij Industriële Automatisering combineer je Elektrotechniek, Informatica, Mechatronica en Werktuigbouwkunde..

Het gaat om het besturen van productieprocessen van fabrieken en industriële installaties.Onze moderne samenleving zit vol apparatuur en besturingstechnieken. Handwerk wordt steeds vaker overgenomen door intelligente machines. Denk aan het automatisch vullen van bierflesjes, de bagageafhandeling op luchthavens of de volledig geautomatiseerde attracties in een pretpark.

Minor Naar keuze

Je kiest zelf een minor en geeft daarmee je opleiding een persoonlijk karakter. Je hebt de keuze uit alle hbo-minors in Nederland of in het buitenland.

De meeste studenten kiezen een technische verdiepingsminor. Avans Breda biedt de volgende minors: Innovatiemanagement, Aerospace engineering & maintenance, Vision & Robotics, Artificial Intelligence, Software engineering, kwaliteit & testen, Smart industry & internet of things en Urban innovation.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

's-Hertogenbosch

De hbo-opleiding Elektrotechniek duurt 4 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 4 blokken van 10 weken. In ieder blok werk je samen met andere studenten aan een project en volg je een aantal vakken. De kennis en vaardigheden die je bij die vakken aanleert heb je nodig om het project uit te voeren.

Rondleiding TECH-labs

Jaar 1

Het eerste jaar is een oriëntatie op het vakgebied. Voor een compleet beeld, volg je het eerste jaar samen met de opleiding Technische Informatica. Met dezelfde vakken en projecten. Daarna kies je een specialisatie. Bij Elektrotechniek kies je tussen Industriële Automatisering (Smart Automation) en Embedded Systems (Smart Hardware). Na jaar 1 kun je overstappen naar Technische Informatica. Je kiest dan Smart Software en specialiseert je in de ontwikkeling van software voor technische systemen.

Uitleg jaar 1
Project 1e jaar

Belangrijke vakken

 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Digitale techniek
 • Programmeren

Jaar 2

In jaar 2 van de Elektrotechniek opleiding specialiseer je je in de richting Smart Automation of Smart Hardware. Je werkt veel in projecten en krijgt vakken als procestechniek, computerarchitectuur en elektronica. En vaardigheidsvakken als interculturele communicatie.

Bij Smart Automation ga je je storten op een productielijn die automatisch flesjes vult, bijvoorbeeld met mais en met water. Bij Smart Hardware ga je onder andere een audio-versterker maken en je eigen variant op de Nintendo Swi

Belangrijk vak

 • Specialisatie: Smart Automation of Smart Hardware

Jaar 3

In het derde jaar van de bachelor Elektrotechniek pas je de kennis die je hebt opgedaan voor het eerst echt toe in de praktijk. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf en werkt daar onder begeleiding van een collega aan een uitdagende ontwerpopdracht. Na de stage volg je een half jaar onderwijs in jouw specialisatierichting en voer je projecten uit voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

Belangrijke activiteiten

 • Stage

Jaar 4

In jaar 4 start je met een minor. Je volgt een half jaar les bij Avans of aan een andere hogeschool die je vrij mag kiezen. Je kunt je verder specialiseren op een specifiek gebied van elektrotechniek of je kiest voor verbreding. Bijvoorbeeld voor de minor Data science for Smart Industry.

In de tweede helft van het vierde jaar volg je jouw afstudeerstage in de elektrotechniek. Samen met een medestudent loop je een half jaar stage bij een bedrijf waar je zelfstandig werkt aan een complexe, vaak

Belangrijke activiteiten

 • Minor
 • Afstuderen

Specialisaties

Tijdens je studie bij Avans kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. Bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding.

Major Smart Automation

Als je kiest voor het traject Smart Automation dan ga je je bezig houden met het slimmer, duurzamer en efficiënter maken van de industrie.

Je werkt na je opleiding voor bedrijven die bijvoorbeeld levensmiddelen produceren met behulp van volledig geautomatiseerde productielijnen. Of je werkt aan de besturing van systemen die snel pakketjes sorteren in de distributiecentra van grote webshops, of aan de besturing van robots die zelfstandig een auto assembleren in de fabriek.

Belangrijk werk dat je uitvoert, is het ontwerpen, programmeren en testen van software om fabrieken te automatiseren en van de systemen waarop deze software draait. Soms overleg je met klanten of collega's over eisen die zij aan de systemen stellen of adviseer je klanten over verbeteringen in het productieproces.

Als je kiest voor Smart Automation dan ben je ook geïnteresseerd in vakken als werktuigbouwkunde en informatica. Want je schrijft software voor het aansturen van grote machines, maar ook software die de status van het productieproces rapporteert aan de onderhoudsafdeling en de productieplanners. Ook leg je belangrijke informatie over de systemen vast in lokale databases of in de Cloud. Je hebt van verschillende vakgebieden verstand en deze komen uiteraard terug in de opleiding.

Automatiseren van een productielijn

Major Smart Hardware

Als je kiest voor het traject Smart Hardware dan ga je je bezig houden met het ontwikkelen van elektronica die de wereld om ons heen slimmer en duurzamer maakt of die simpelweg meer gemak biedt.

Embedded systems zijn elektronische systemen die geïntegreerd zijn in allerlei apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het moederbord in je computer of de boordcomputer in je auto, maar ook aan de elektronica in je wasmachine of magnetron. Ook de elektronica in medische apparatuur zoals MRI-scanners of in de straaljagers van defensie zijn voorbeelden van embedded systems.

De belangrijkste werkzaamheden die je uit gaat voeren zijn het ontwerpen, realiseren en testen van deze elektronische systemen. Je maakt hierbij gebruik van computersimulaties en meetapparatuur zoals oscilloscopen. Het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld overlegt met klanten of collega's over eisen die zij aan het product stellen of dat je onderzoek doet naar mogelijke verbeteringen in bestaande systemen.

Als je kiest voor Smart Hardware dan is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de werking van deze elektronische systemen. Vakken zoals wiskunde en natuurkunde vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Omdat embedded systems altijd een samenspel zijn van hardware en software leren wij je ook basisvaardigheden programmeren aan.

Minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management (TPM). Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van continu verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk en pas je deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

Minor Data Science for Smart Industry

In de minor Data Science for Smart Industry leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken om daarmee nieuwe inzichten te geven aan een bedrijf.

Steeds meer producten, processen en organisaties werken data-driven. In de industrie worden grote hoeveelheden data gegenereerd door sensoren, machines en informatiesystemen die steeds meer met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren (smart industry).

In deze minor leer je data-analyses uit te voeren en visualisaties te maken en om met deze data voorspelmodellen te bouwen. Zo optimaliseer je machine-instellingen of het productieproces, verbeter je de kwaliteit of kom je tot een voorspelbare planning van de logistiek en het machineonderhoud.

Met Engineering- en ICT-studenten werk je aan een dataproject in de industrie. Dit zijn realistische business cases van externe opdrachtgevers. Om deze projecten uit te kunnen voeren, worden in periode 1 een aantal data science modules aangeboden. Tijdens deze periode ga je ook 1 dag per week naar Brainport Industries Campus, waar experts uit het bedrijfsleven workshops geven over toepassingen van data science in de smart industry. In periode 2 ligt de nadruk op projectactiviteiten en ben je 3 dagen per week bij de opdrachtgever. Ook kun je kiezen voor individuele leerdoelen en challenges, onder begeleiding van een coach.

Minor Data Science in Agrifood

In deze minor werk je in een multidisciplinair team en je verkent de complexe datagerelateerde mogelijkheden van vandaag.

Data is een belangrijk onderdeel van onze economische en sociale omgeving. In deze minor werk je aan echte businesscases van externe partijen en organisaties. De projecten zijn gericht op de agrifood-omgeving.

Werken aan deze projecten gaat hand in hand met de ontwikkeling van jouw kennis en vaardigheden in het veld van data science.

De minor Data Science in Agrifood bestaat uit de volgende modules:

 • Data-analyse/datavisualisatie/storytelling
 • Projectmanagement-workshops
 • Data science
 • Python voor data science
 • Data governance/master datamanagement/privacy/ethiek
 • Architectuurtechnologie
 • Domeinkennis van de agrifoodsector
 • Project

Profiel

Omdat dit een multidisciplinaire minor is, zijn er verschillen in ervaring en kennis tussen de deelnemende studenten. Deze minor is geschikt voor studenten die geïnteresseerd zijn in data science en big data en willen leren hoe deze werken binnen de agrifood-omgeving.

Werkperspectief

Data science is een belangrijke technologie in onze steeds meer datagedreven samenleving. Er is behoefte aan professionals die deze technologie beheersen en haar kunnen implementeren in en buiten de agrifood-omgeving.

Minor European Project Semester (EPS)

Je werkt aan een technisch industrieel project. Samen met buitenlandse studenten. Techniek, commerciële aspecten, management, strategische of ICT-zaken komen aan bod.

Jij wilt ervaring opdoen in het buitenland. Je loopt stage in het buitenland. Of neemt deel aan het European Project Semester (EPS). Het EPS vervangt je stage. Je verbetert je talenkennis en carrièreperspectief. Je werkt met een groep aan een industrieel project. Met een technische basis. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuw zwembad van Olympische afmetingen. Of leert over commerciële, strategische of ICT-zaken. Je kunt dit programma ook in Kopenhagen, Oslo of Valencia doen.

Minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf.

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things, Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Jullie resultaten kan het bedrijf gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en de overheid. Je kunt een deel van de contacten van de opdrachtgever gebruiken en je zoekt samen met je team naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Je besteedt samen met je team zo'n 40 uur per week aan de opdracht. Daarin verwachten we een professionele houding van jou.

Tussendoor volg je workshops. Daarnaast kun je gebruikmaken van de expertise van docenten en vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Daarnaast krijg je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

Minor Factory of the Future

In de minor Factory of the Future werk je samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve smart industry-oplossingen op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Deze campus is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech maakindustrie.

Studenten van diverse opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica en (Technische) Informatica werken samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn opdrachten vanuit de bedrijven.

Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur. Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel: bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Je ontmoet elkaar, werkt samen en bent aan het innoveren in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.

Minor Factory of the Future

Minor Business Innovation

In de minor Business Innovation ga je aan de slag bij bedrijven in de maakindustrie. Je bekijkt hoe innovatieprocessen en duurzame transities verlopen en hoe je deze kunt versnellen.

Het onderwijs in deze minor is vernieuwend. De eerste 5 weken ben je 3 dagen op school en volg je gezamenlijk workshops. Deze sluit je af met verwerkingsopdrachten. In deze periode ga je samen met een andere student op zoek naar een bedrijf waar je je project kunt gaan uitvoeren. Daarvoor stel je een Plan van Aanpak op, zodat het echte werk bij het bedrijf kan starten!

Samen met medewerkers uit het bedrijf verbeteringen bedenken en doorvoeren staat centraal. De minor is opgesplitst in 4 thema's waarbij ieder thema een aantal verdiepende workshops heeft.

De thema's zijn:

* Innovatie: Power of innovation en Duurzame transitie

* Technologie: Duuzame technologie en Digitale transformatie

* Tools: Tools for innovation

* Skills: Leadership, Project management en Actieonderzoek

Minor Machines in Motion

De minor Machines in Motion draait om geavanceerde machines. Je leert hoe je dit soort machines ontwerpt en bestuurt en hoe je ze nog beter maakt.

Je gaat aan de slag met een opdracht van een bedrijf dat machines bouwt voor de Nederlandse industrie. Deze geavanceerde machines maken producten, onderdelen of halffabricaten. Er worden vaak maar een paar van deze technisch hoogstaande machines gemaakt, soms zelfs maar 1.

In de minor doorloop je het hele ontwerpproces van zo'n machine. Vanaf de vraag van de klant tot aan het opleveren van een prototype. Je gaat aan de slag met bijvoorbeeld een pluimveerobot, een verpakkingsmachine of een zonnecelverwerkingsmachine. Dit zijn altijd multidisciplinaire projecten, dus je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen.

Je kunt terecht in onze professionele werkplaats. Bijvoorbeeld om een prototype te maken. Docenten met verschillende expertises staan klaar om vragen te beantwoorden.

In deze minor staan een aantal interessante excursies op het programma. Daarnaast volg je inspirerende gastcolleges van experts uit het werkveld.

Minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven of Tilburg University. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Avans ontwikkelde samen met de TU/e en Tilburg University een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e of Tilburg University gedurende je minorperiode. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Bekijk de interactieve presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een Open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken.

Het is een interactieve presentatie, waarin jij zelf bepaalt over welke onderwerpen je meer wilt weten. Het werkt heel gemakkelijk. Klik in het hoofdmenu op een onderwerp en je komt meteen bij de informatie. Zet je geluid aan want onze docent geeft je de nodige toelichting. Zo weet je zeker dat je de informatie ook goed begrijpt.

Bekijk hier de opleidingspresentatie

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Proefstuderen

Je hebt al informatie verzameld. Je bent naar een Open dag geweest. En nu wil je checken of deze opleiding ook de juiste is. Kom proefstuderen en ervaar hoe een dag van een student eruit ziet en proef de sfeer van Avans.

Meeloopdag

Je hebt je al verdiept in een opleiding en meegedaan aan een proefstudeerdag. Nu wil je de knoop doorhakken en checken of deze opleiding de juiste is. Meld je dan aan voor een meeloopdag.

Na je aanmelding neemt een student contact met je op. Jullie spreken samen af wanneer je naar Avans komt. De student vertelt je vooraf wat je die dag te wachten staat. Je volgt bijvoorbeeld een college, schuift aan bij het werken aan groepsopdrachten en gaat mee lunchen. Stel deze dag al je vragen zodat je na afloop genoeg informatie hebt om te beslissen of de opleiding en Avans bij je passen.

Op dit moment heeft de opleiding in Den Bosch geen meeloopdagen.

Student Cynthia vertelt
Aanmelden

Toelatingseisen Elektrotechniek

 • Havo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur wiskunde B.

 • Vwo

 • Natuur & Techniek

 • Natuur & Gezondheid

  natuurkunde of nlt

  waarbij natuurkunde de voorkeur heeft en bij voorkeur wiskunde B. 

 • Economie & Maatschappij

  natuurkunde

  en bij voorkeur met wiskunde B. 

 • Mbo en overige

 • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

Je hebt een mbo-diploma. Voor deze opleiding heb je wiskunde B op havoniveau nodig. Daarmee is de kans dat je de opleiding goed doorloopt het grootst. Volg daarom op het mbo het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek. Als er op jouw opleiding al veel aandacht voor wiskunde is, kun je aan je docent vragen of het keuzedeel nuttig is voor jou.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake. Die is voor deze opleiding verplicht.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

21+ Toets

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder. Neem dan deel aan de 21+ toets van NTI. Als je slaagt en een positief advies ontvangt voor het intakegesprek, dan ben je toelaatbaar voor de opleiding. Let op: aan het onderzoek zijn kosten verbonden: 75 euro excl. btw.

Wij ontvangen graag het digitaal onderzoeksrapport. Je kunt dat per mail aan ons sturen. Naar Breda: [email protected] en Den Bosch: [email protected].

Voorbereidende programma's

Voorbereidende cursus wis- en natuurkunde in Breda 

Voorafgaand aan de start van je opleiding bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een voorbereidende cursus wis- en natuurkunde. Hiermee ben je beter voorbereid op de start van je opleiding. Aanmelden voor deze cursus is niet meer mogelijk.

Wil je meer informatie over het zelfstandig bijspijkeren van je wiskundekennis, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Voorbereidende cursus wiskunde in Den Bosch voor MBO-ers

Zit je in het laatste jaar van het MBO en wil je je voor deze opleiding gaan inschrijven, dan is het raadzaam de voorbereidende cursus wiskunde te gaan doen voor je start.

In deze cursus fris je je basisvaardigheden nog eens op én wordt je wiskundekennis uitgebreid zodat je een stevige basis hebt om van start te gaan met je nieuwe opleiding. Als je Keuzedeel wiskunde (K205 MBO) met een voldoende hebt afgerond, houd er dan rekening mee dat er aardig wat overlap zal zijn. Je hoeft deze Wiskundecursus B dan niet per se te doen.  

Kosten cursus B 

Je betaalt € 300 voor deelname aan de voorbereidende wiskundecursus, exclusief kosten voor studiematerialen.
Boek: Advies om aan te schaffen, geen verplichting (omdat we ook al met Sowiso werken) ' Toegepaste wiskunde voor het hoger onderwijs - Inleiding ' (9789006144659).  

Aanmelden of vragen stellen wiskundecursus Den Bosch

Aanmelden kan vanaf 5 november 2022 tot 30 januari 2023. Meld je hier aan voor voorbereidende cursus B.
Voor overige vragen kan je contact opnemen via dit emailadres of telefonisch met 088-5256294.  
 

 

Praktische informatie

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Uiterste aanmelddatum 1 mei

Je wilt in september met je opleiding starten. Meld je dan uiterlijk 1 mei aan.  

Meld je aan in Studielink

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 mei 2023

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

 • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
 • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.209,- 2022 - 2023
Instellingstarief € 8.452,- 2022 - 2023
Wettelijk tarief € 2.314,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 8.852,- 2023 - 2024

Aanvullende kosten

Laptopgebruik

Voor de opleiding Elektrotechniek heb je een laptop nodig. Voor het eerste semester, het eerste half jaar, is een eenvoudige laptop die Microsoft Office aankan meer dan voldoende. Als student kun je deze software voor een gereduceerd tarief kopen via surfspot.nl.

Vanaf het tweede semester van de opleiding wordt veeleisende software gebruikt. Op school zijn voor studenten hiervoor faciliteiten beschikbaar. Het is vanuit de opleiding dan ook niet verplicht een nieuwe laptop aan te schaffen. Mocht je toch in je eigen omgeving met deze software willen werken, dan is een laptop nodig met voldoende intern geheugen (minimaal 8GB RAM), een snellere processor (minimaal Intel core i5) en voldoende harde schijfruimte (256 GB SSD).

Locatie

Rondje Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat

Lovensdijkstraat 61-63
4818 AJ Breda

Studeren in Breda

Proef alvast de sfeer van Breda. Avansstudent Gijs neemt je mee naar de leukste plekjes.
Rondje Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE 's-Hertogenbosch

Studeren in 's-Hertogenbosch

Proef alvast de sfeer van 's-Hertogenbosch. Avansstudent Paulien neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding in Breda
Volg deze opleiding in 's-Hertogenbosch